Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ligestillingen kommer i 2023

Kvinder og mænd vil bruge lige meget tid på husholdnings- og erhvervsarbejde i 2023. Det forudser ny rapport fra Rockwool Fonden. Bag tallene står kvinder dog stadig for tøjvask og servicejob, mens mændene gør-det-selv og gør karriere
Kvinder og mænd vil bruge lige meget tid på husholdnings- og erhvervsarbejde i 2023. Det forudser ny rapport fra Rockwool Fonden. Bag tallene står kvinder dog stadig for tøjvask og servicejob, mens mændene gør-det-selv og gør karriere
Indland
10. marts 2012

Om elleve år er der ligestilling på arbejdsmarkedet og i hjemmet. Det viser en fremskrivning fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, der konkluderer, at hvis udviklingen siden 1964 fortsætter, vil mænd og kvinder bruge lige lang tid på arbejde i hjemmet og erhvervsarbejde i 2023. Den tid mænd bruger på erhvervsarbejde har været støt faldende siden 1964, og samtidig er den tid, mænd bruger på husligt arbejde, steget. For kvinderne har udviklingen været den modsatte, selvom kvinder stadig arbejder mere i hjemmet og mindre på arbejdsmarkedet end mænd. Seniorforsker Jens Bonke er en af forfatterne bag rapporten, og han forventer, at forskellen vil være udlignet inden længe.

»Det kommer muligvis til at gå lidt hurtigere eller lidt langsommere. Men der er ingen grund til at tro, at udviklingen ikke går i den retning,« fortæller Jens Bonke.

Undersøgelsen viser, at mens mænd arbejdede mere end fire timer længere på arbejdsmarkedet end kvinder på en gennemsnitlig ugedag i 1964, var forskellen i 2009 nede på halvanden time. Samtidig arbejdede kvinderne mere end fire timer mere i hjemmet end mændene i 1964, og den forskel er i dag nede på cirka en time.

Alligevel mener Jen Bonke ikke, at vi kan lukke og slukke for ligestillingsdebatten, da der bag tallene gemmer sig en række forskelle mellem kønnenes arbejdsområder.

»Der er en segregering i husarbejdet. Kvinder står stadig oftest for de daglige pligter, mens mænd er mest aktive inden for de infrekvente pligter,« fortæller seniorforskeren.

Mænd står altså for gør-det-selv-projekterne, mens kvinderne står for den daglige madlavning og rengøring.

Lavstatusjob til kvinder

Heller ikke på arbejdsmarkedet er tidsmæssig ligestilling det samme som ligestilling i praksis. Det fortæller ligestillingskonsulent i 3F Marianne Bruun, der pointerer, at der stadig er stor forskel på kvinde- og mandejob.

»Selvom kvinderne kommer til at arbejde mere, kommer de jo ikke over i de karrierejob, hvor der er mulighed for personlig udvikling og kontrol over egen tid. Formentlig vil kvinderne stadig have de job, der er dårligst betalte og har lavest status,« forudser ligestillingskonsulenten.

Marianne Bruun bakkes op af professor i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitet Helge Hvid. Han fortæller, at der er stor forskel på kvinde- og mandejob, selv når de er inden for samme branche. Et eksempel er finanssektoren, der er en af de mest ligestillede brancher.

»Selvom der er næsten lige mange mænd og kvinder i finanssektoren, har kvinder og mænd forskellige opgaver. Kvinder sidder på kunderådgivning, mens mænd står for erhverv og investering,« fortæller professoren.

Mere børnetid

På et område går udvikling dog i retning af mere reel ligestilling. Mændene er nemlig begyndt at bruge noget længere tid på at tage sig af deres børn. Og faktisk er børneomsorg generelt i vækst. Jens Bonke mener, at det hænger sammen med, at børn i dag ses som et luksusgode.

»Man forsømte vel ikke børnene tidligere, men man bruger i dag langt mere tid på dem. Det gælder også mændene, og jo mere veluddannede de er, jo mere tid bruger de på deres børn,« fortæller seniorforskeren, der planlægger at udgive en ny rapport, der skal kortlægge, hvad der præcist gemmer sig bag tallene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leif Højgaard

...vil mænd og kvinder bruge lige lang tid på arbejde i hjemmet... - hvis det foregår som på billedet er det da den rene ynk. Værktøj og metode er det halve arbejde. Tydeligt, at journalist og fotograf intet ved om emnet.

Lineære regressions analyser er noget at det mest underholdende her i verden, men det er og bliver ren fiktion.

Inger Sundsvald

Gulvvask har aldrig ”interesseret” mænd, bortset fra når der skal konstrueres noget fra virkelighedens verden, sådan som den opfattes – af mænd, og Rockwool fonden.

Leif Højgaard

Godt sagt Inger - de ved ikke engang hvordan man vrider en karklud.

Hvad huspligter angår, så er det jo frivilligt at leve alene.

Leif Højgaard

Søren - det mest interessante er at de lineære luftkasteller man har lært på uni er lige til hjørnearlivet - det er mest terapi for tåber. Det meste af det der vil foregå i fremtiden ken kun beskrives diskret netop fordi man trækkes med tidligere tiders begrænsninger som følge af fortidens dårlige beslutninger.

@Leif

Engang i 70'erne, da kvinderne begyndte at søge uddannelse og fertiliteten derfor faldt, udarbejde en medarbejder, med lineal, i Albertslund kommune et sådan lineært luftkastel, som forudsagde at kommunen ville være barnløs i slutningen af 80'erne.
Godt nok sagde alle forskere med forstand, at kvinderne bare udskød det første barn, og der ville komme et boom når de var klar.
Men politikerne fik jo straks dollartegn i øjnene og begyndte at nedlægge institutioner og skoler.
Så da babyerne så væltede ud i 90, ja så manglede man jo det hele.

MSC, der er intet at passe på, jeg har været den tur igennem. Og det er fint med mig, at min dovenskab ikke har en skid med kvinder at gøre er måske svært at kapere, med det angivelige opmærksomhedssyndrom der kendetegner en del kvinder.

Det er netop dette grøftegraveri jeg opponerer imod, da det slører nuancerne.

Det må da være slemt for gulvet sådan at skrubbe det med stående vand?

MSC, hvori min tekst ser du jeg ekskluderer at kvinder kan gøre hvad de vil?.

Det var netop min opfordring, man vælger selv.

Hvorvidt du bliver anerkendt for din indsats kan jeg slet ikke se er relevant.

Inger Sundsvald

”Skikkelige mandfolk finder du bag hvert eneste hjørne” – sagde Gud – og så lo han og gjorde jorden RUND.

Marie du taler om hvilke piger jeg har haft, måske du selv skulle feje for egen dør. Iøvrigt tror jeg du misforstod indlægget. Det handlede om at kampen foregik i manden og muligvis havde ganske lidt med ligestilling at gøre. Der skal nu nok også være piger der har det på den måde.

Niels Kristensen

Hvor ofte skal det gulv egentligt vaskes? Kan vi sige noget universelt omkring dette ganske vigtige emne? For det er vel udgangspunktet for flere kommentarer, altså at der er et objektivt set ganske rigtigt tidspunkt for gulvvask?

Leif Højgaard

Men det handler jo ikke om at få 'opmærksomhed' men et grundlæggende og ubevidst ønske om at lære sig selv at kende og at signalisere til omgivelserne for at få tilbagemeldinger i relationer med andre mennnesker. Og der har man ikke de bedste betingelser hjemme ved gryderne eller på et morgenjob i den lokale skole med et rengøringsjob alene med kost og spand. Jeg læste et sted om noget arbejdets identitetsskabende. Det var godtnok i forbindelse med udviklingshæmmede, men jeg mener, at det har betydning for alle. Vi vil få langt bedre ligestilling hvis alle giver plads for hverandre til at afprøve vore 'talenter'.

Knægten er vel bange for at blive sendt tilbage til Sibirien? . :)

Leif Højgaard

Sådan en stakkel skulle have en ugeplan med småopgaver og instruktion i rækkefølgen start oven og indefra og bevæg dig langsomt tilbage hen mod døren. En time om dagen ville være nok. Sidste punkt er en kop kaffe og morgenavisen. Og så lidt snak om forskel på daglig og det mere grundige. Heldigvis lærte jeg det hjemmefra hvilket alle drenge burde.

Leif, nu bliver alle jo ikke opdraget i kernefamilier, men det lyder jo meget godt folk bare skal tage sig sammen. Lidt som ham tossen fra LA, der kan jo være flere årsager.

Sten Christensen

Det mest spændende ved den her debat er egentlig, den totale kønsopdeling, ikke forestået af mændene, men af kvinderne.
Kvinderne i den her debat respektere ikke mændenes hjemlige arbejde, blot fordi de mener det ikke er kedeligt og monotont, men det kan jo godt være at mændene synes det er træls arbejde.
Problemmet i enhver kønsdebat synes mig at være at det er kvinderne der vil definere.
Mange mænd vil nok mene som jeg at vi da godt kan skifte hjemlige arbejdsopgaver, vi kan fint klare støvsugningen på fredag hvis kvinden så lige renser tagrenden, eller skifter til sommer hjul på bilen.
Hvad jeg finder mere påfaldende i undersøgelsen er at hvor mænd og kvinder i 1964 arbejde lige mange timer om dagen er der sket en forskydning så mændene nu arbejder ½ time mere end kvinderne om dagen.
SC
.

Sten Christensen

MSC
Ja,det har da sikkert været hyggeligt, men undskyld mig at påpege at hvis du var den eneste der brugte køkkenet er det måske også rimeligt at du rydder opefter dig der, undgår at det blive sundhedsfarligt.

Man kan også sige det på en anden måde, det virker lidt underligt og meget lidt fremkommeligt at du lader en helt personlig oplevelse danne grundlag for en almen holdning. Den samme historie kan sikkert fortælles om mange kvinder også.
SC
.

Marianne Mandoe

@ Marie Spliid Clausen

Jeg har også fundet mig en udlænding.
Aldersmæssigt BURDE han være af den "Gamle Skole", men han ryster konstant over debatten i Danmark.

Som han sagde i går aftes.
Han var lidt træt af den debat, for den var afsluttet for over 30 år siden.
Bor man to mennesker i et hus så deler man ALLE opgaver
Man stiller sig ikke op som mand og siger man ikke vil vaske gulvet eller rengøre toilettet fordi man i oktober rensede tagrenderne.
Og man stiller sig ikke op som kvinde og siger at man ikke vil sætte hylden op fordi man lavede mad i går.

Den der har tiden og er nærmest på det sted opgaven skal udføres, udfører den. Punktum.

Der er, i følge hans mening, ikke noget der hedder "Mande-jobs" og "Kvinde-jobs".

Og kære mænd.... inden I kommer for godt igang med at "kvinder ikke har den fysiske styrke til at være Renovationsarbejderer", så synes jeg lige jeg vil nævne at hernede er en stor del af renovationsarbejderne KVINDER. Og hernede foregår det stadig på den gammeldags maner. Nemlig med sække der manuelt smides op på renovationsbilen.

Men måske er de kvinder anderledes genetisk disponeret og i virkeligheden mænd. ;-)

Inger Sundsvald

Den ”småperfide og nedladende tone” er netop hvad d’herrer excellerer i. Ligesom når der skal bestilles et billede til at illustrere kvindens plads.
- Hvordan kan man se det er en kvinde?
- ”Hun” har lyserøde gummistøvler på.

Jeg synes, staten skal indføre tidskvoter for husligt arbejde, herunder indkøb, børn, hus inde og ude, bil, have, osv. Alle indsatser deles ligeligt, dog afpasset med parternes arbejdstid udenfor hjemmet.
Der skal udføres tidsskemaer, som kommunen foretager stikprøver af. Overskridelse straffes med bøde.

(inspireret af debatten om øremærkning af barselsorlov)

Sten Christensen

@AH, MSC og IS

Mit småperfide indlæg som i skyder på var blot et forsøg på, fra min side, at føre en debat som i gør. I tillader jer helt og aldeles, som kvinder, at definere hvad der kan kaldes hjemligt arbejde, i tillader jer over en bred kam at påstå at de opgaver mænd udføre er lystbetonede og spændende og i tillader jer derfor at konkludere at så tæller det ikke så meget. Men, ok, græsset er jo grønnere overe ved naboen.
RockWool-fonden har helt klart lavet en undersøgelse som ikke helt stemmer overens med jeres selvskabte billede af jer selv som flittige og manden som doven. Jeg kan forestille mig at det Rockwool-fonden definere som arbejde i hjemmet er det som skaber en merværdi til hjemmet, som f.eks rengøring, børnepasning, madlavning, indkøb og vedligeholdelsesarbejder, men de medtager ikke det der kan kaldes hobbybetonet.
Ydermere viser undersøgelsen at mænds arbejdsmængde er tiltaget med en halv time i forhold til kvinders.
SC
.

Inger Sundsvald

Og derfor skal Sten have en medalje.

Marianne Mandoe

Ja Amalthea og Marie.

Vi er skamløse, krævende, plagende, irriterende og samfundsomstyrtende betonfeministike møg-kramper når vi ikke bare lader mændene fræse rundt i livet og kun udføre det arbejde de synes er interessant, og derefter påtager os alt det sure på en måde så de aldrig opdager at det rent faktisk bliver gjort.

VI er jo biologisk disponerede til at lege en splejsning mellem mødre, stuepiger og vaskekoner, så det burde vi være lykkelige for at være.
Så kan mændene tage de tunge beslutning, for det er vores hoveder slet ikke indrettet til.