Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny klageinstitution skal revse uetiske virksomheder

’Den nye institution kan sætte fokus på de virksomheder, der ikke tager deres ansvar på sig,’ siger Ole Sohn.

’Den nye institution kan sætte fokus på de virksomheder, der ikke tager deres ansvar på sig,’ siger Ole Sohn.

Jakob Dall

Indland
27. marts 2012

Danske virksomheder skal skærpe det globale samfundsansvar, og den offentlige sektor købe ind efter nye ansvarlige retningslinjer. Og så skal der oprettes en helt ny institution, der kan sætte uetiske virksomheder i mediegabestokken, hvis de overtræder menneskerettigheder eller miljøkrav. Det kom frem, da erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i går fremlagde regeringens nye handlingsplan for virksomheders samfundsansvar for de næste tre år.

»Handel på de globale markeder rejser en lang række udfordringer omkring lønmodtagerforhold, korruption og miljø,« sagde Ole Sohn, da han på et pressemøde fremlagde regeringens vision for, hvordan danske virksomheder skal blive bedre til at overholde miljø- og menneskerettighedsstandarder i den globale vareproduktion.

Et væsentligt punkt er oprettelsen af en såkaldt mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd. Med den nye institution får ansatte på danske virksomheder i hele verden et sted at klage, hvis deres rettigheder krænkes:

»Det kan være en plantagearbejder, der bliver udsat for sprøjtegifte. Eller fagligt aktive, der bliver undertrykt,« sagde Ole Sohn.

Han understregede, at danske virksomheder generelt viser stort socialt ansvar. 

»Men den nye institution kan sætte fokus på de virksomheder, der ikke tager deres ansvar på sig. Nu kan vi sætte fokus på brud på ansvarlig virksomhedsadfærd og eventuelt offentliggøre virksomhedernes navne.«

Selv om den nye institution ikke har mandat til at idømme virksomheder bøder, skal man alligevel ikke undervurdere dens præventive virkning, mener lektor ved Roskilde Universitet, Jakob Dahl Rendtorff, der forsker i virksomhedsetik.

»Virksomhedernes kommunikationsafdeling bliver nødt til at tage det alvorligt. Forbrugerne er jo kritiske på en anden måde end tidligere. Bare truslen om at komme for et klagenævn er et fugleskræmsel, som alle virksomheder må forholde sig til,« siger han.

Ole Sohn har ikke noget bud på, hvor mange sager den ny institution årligt vil behandle:  

»Jeg håber, det bliver så få som muligt, for vi kan jo allerede se, at mange virksomheder lever op til deres ansvar. Og vi lægger jo ikke op til, at vi skal ud og slå nogen i hovedet, men at vi skal samarbejde,« sagde Ole Sohn:

»Men der vil selvfølgelig komme sager.«

Bedre indkøb

En anden væsentlig del af den ny handlingsplan er den offentlige sektors indkøb. Her vil regeringen fremover i samarbejde med kommunerne vedtage retningslinjer, så kommunerne kan stille ensartede krav til arbejds- og miljøvilkår, når de køber ind. I Kommunernes Landsforening er man glade for regeringens ambition:

»Vi ser det her som en invitation, og vi vil meget gerne deltage,« siger konsulent Peter Riis.

Det er i dag en kompliceret affære at vurdere, om en kommunes indkøb skader miljø eller menneskerettigheder, men de nye retningslinjer skal gerne gøre det lettere for både virksomheder og kommuner. De vil dog ikke blive forpligtende, og det er man glad for i KL, hvor man også har en presset økonomi at forholde sig til.

»I det øjeblik, retningslinjerne bliver en pligt, kan de hurtigt blive en spændetrøje,« siger Peter Riis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kaarup

Hvis institutionen ikke har magt til at tvinge forbryderne bliver det blot endnu et tandløst bureaukratisk hul, hvori sagerne begraves og virksomhederne beskyttes mod offentlighedens vilje.

Selv i de tilfælde, hvor der er klar og tydelig lovhjemmel, findes en udbredt modvilje til at følge loven grænsende til det bevidst kammeratlige, såsom Politiet og SKAT. Sidstnævnte nægter bramfrit at forfølge virksomheders sociale- og skattemæssige bedrageri og tar sin ledetråd fra politiikerne og de store virksomheder.
Det havde været billigere at lade de befintlige institutioner følge dansk lov, men det er nok ikke hvad de nuværende højrefløjsregering har i tankerne :o)

Mansour Heydari

En ny forretning med lapperi og hovsa løsninger er på vej.

Mere symbolpolitik.

Freddy Andersen

Gud ved om vi ikke snart skal udvide arkiverne på Christiansborg, der må da snart ikke være mere plads til tomme forslag og syltekrukker.