Læsetid: 2 min.

Regelforenkling skal frigøre mere tid til forskning

Forskerne skal bruge deres tid på at forske, derfor har regeringen forenklet reglerne for at søge om forskningsmidler. Universiteterne er glade for færre regler, men uenige i, at det vil trylle tusindvis af timer frem
12. marts 2012

Det skal være nemmere at være forsker. Derfor har uddannelsesministeriet forenklet reglerne for flere tusind af landets forskere, der i øjeblikket arbejder på deres ansøgninger til forskningsrådene.

Fremover skal der laves langt færre rapporter om, hvad forskningsmidlerne er blevet brugt til undervejs i forløbet, og i stedet blot være et regnskab til slut.

Det skal også gøres nemmere for forskerne at søge penge, da de ikke i detaljer skal redegøre for deres forbrug, når de skal have udbetalt forskningsmidler.

Uddannelsesministeriet vurderer, at regelforenklingen vil frigøre forskerne fra mange tusinde timers administrativt arbejde.

Mindre kontrol

»Vi har brug for, at forskerne bruger mere tid på at forske og undervise og mindre på administration,« siger uddannelsesminister Morten Østergaard om de nye tiltag.

»Vi fjerner nogle meget konkrete administrative byrder, når vi gør det nemmere at få udbetalt penge og ikke kræver, at der aflægges regnskab hvert år. Dermed prøver vi at undgå, at universiteterne skal lave dobbeltarbejde, og det mener jeg godt man kan gøre uden for alvor at svække kontrollen med forskningsmidlerne,« siger Morten Østergaard.

Derudover regner ministeren på sigt med, at digitalisering af ansøgningerne om forskningsmidler vil spare yderligere 20.000 timer.

»Det vil betyde, at universitetet kan lette den interne administration, og forskerne kan udnytte tiden til mere forskning og undervisning. Det er et klart signal til universiteterne om, at når vi ønsker mere undervisning og forskning, så er vi også parate til at sige mindre kontrol,« siger Morten Østergaard.

Regnestykket får ikke op

Universiteterne hilser ændringerne velkommen. Anna Haldrup, der er vicedirektør for forskning på Københavns Universitet (KU), forklarer, at KU’s forskere bruger 20-30 procent af deres tid på ansøgninger om forskningsmidler og afrapportering. »Det her vil frigøre tid til forskning og reducere udgifter til administration,« lyder vurderingen.

Anna Haldrup mener især, at de mindskede krav til årlige regnskaber vil lette det administrative besvær.

Rektor Jens Oddershede, der er formand for Danske Universiteter, men også at regelændringerne vil lette hverdagen for mange på universiteterne.

»Meget af arbejdet med afrapportering kan føles som, at det mere handler om leve op til reglerne snarere end egentlig behov kontrol med, hvad forskningsmidlerne bruges til,« siger Jens Oddershede.

Han kan dog ikke forstå ministeriets regnestykke, der giver tusindvis af ekstra timer til forskning og uddannelse, da regeringen allerede har bedt universiteterne skære ned på administrationen.

»Regeringen har trukket gevinsten hjem ved at pålægge os en stor administrativ besparelse, og de kan ikke trække gevinsten hjem to gange ved at tro, at vi nu får frigjort tusindvis af ekstra timer til forskning og undervisning,« siger Jens Oddershede

Desuden har regeringen skruet op for administrationen på blandt universiteternes økonomi og studieaktivitet.

»De ekstra opgaver vi bliver pålagt trækker endnu flere ressourcer, så der bliver ikke frigjort tusindvis af timer. Det kan ikke lade sig gøre,« siger Jens Oddershede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu