Læsetid: 2 min.

SF-folketingsmedlemmer: Vi skal også arbejde for dem uden arbejde

Forud for SF’s landsmøde frygter flere fremtrædende medlemmer, at partiet glemmer samfundets svageste grupper
SF’s landsmøde sidste år den 14. maj på Frederiksberg, mens partiet stadig var i opposition. Formand Villy Søvndal modtog stående bifald for sin åbningstale. I år har formanden været i flere politiske storme, så landsmødet om 14 dage ventes med spænding.

SF’s landsmøde sidste år den 14. maj på Frederiksberg, mens partiet stadig var i opposition. Formand Villy Søvndal modtog stående bifald for sin åbningstale. I år har formanden været i flere politiske storme, så landsmødet om 14 dage ventes med spænding.

Søren Bidstrup

30. marts 2012

Samtidig med SF’s formand, Villy Søvndal, netop har valgt side i partiet til fordel for dem, som vil satse på arbejderne, udfordrer en række fremtrædende partimedlemmer nu den linje.

I en række ændringsforslag til landsledelsens udtalelse på det kommende årsmøde gør flere fremtrædende nuværende og tidligere medlemmer af folketingsgruppen op med tanken om, at arbejde er det eneste som skaber værdig og selvrespekt. Og ikke mindst at der skulle være en modsætning mellem »at skabe gode løn og arbejdsforhold for dem som har et arbejde og skabe gode levevilkår for dem, der er uden for arbejdsmarkedet«, som der står i et af ændringsforslagene.

»Vi skal kæmpe lige så meget for de lavtlønnede grupper som de arbejdsløse og andre uden for arbejdsmarkedet. Det er almindelig socialistisk politik, at man ikke lader to undergrupper i samfundet stå og kæmpe mod hinanden. Formålet er hele tiden at løfte bunden, skabe arbejdspladser og bekæmpe uligheden,« siger SF’s socialordfører, Özlem Cekic.

Socialordføreren står sammen med blandt andre fire andre medlemmer af folketingsgruppen bag ændringsforslaget. De andre folketingsmedlemmer er Lisbeth Bech Poulsen, Annette Vilhelmsen, Karina Lorentzen Denhardt og Ida Damborg.

Ændringsforslaget kommer forud for SF’s landsmøde om to uger, hvor medlemmer skal vedtage et nyt principprogram, landsledelsens udtalelse og vælge en ny landsledelse – som efterfølgende vælger partiets nye næstformand.

Et næstformandsvalg som har afsløret en kamp om, hvem SF egentlig skal være et parti for.

Appellere bredt til lønarbejdere

Ledelsen og partiformandens kandidat, Mattias Tesfaye, tilhører således de såkaldte arbejderister, som ønsker, at SF skal appellere til bredere lønmodtagergrupper. Og som frygter, at SF bliver et såkaldt klientparti – som politisk ordfører Jesper Petersen har kaldt Enhedslisten – der gør økonomisk svage grupper som arbejdsløse, førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere til hjælpeløse klienter, der bare skal have flere penge.

Senest er Villy Søvndal i et interview i Jyllands-Posten gået ind i næstformandsvalget og har erklæret, at han har samme mål som Mattias Tesfaye: Nemlig »at åbne partiet op mod brede lønmodtagergrupper«.

I et andet ændringsforslag, som tæller flere af de samme stillere som forslaget om de arbejdsløse, kritiserer Özlem Cekic medflere landsledelsens udtalelse om, at »med arbejde følger økonomiske muligheder for den enkelte, adgang til et kollegialt fællesskab, selvrespekt og værdighed«.

Bare folk klarer dem selv

Endvidere skal den enkelte borger ikke kunne afstå fra arbejde, som det hedder i talelsen: »Sammen gennem krisen – alle skal med«.

Selv om Özlem Cekic understreger, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet for at få en overførselsindkomst, så mener hun ikke, at staten skal blande sig i, hvad folk vil med deres liv – så længe de ellers selv betaler regningen.

»SF skal ikke begrænse sit menneskesyn til en kapitalistisk opfattelse af menneskers nytteværdi ud fra, om de er i stand til at tage et arbejde. Syge mennesker, arbejdsløse eller folkepensionister er, set ud fra et socialistisk synspunkt, også værdige og har selvrespekt, selv om de ikke er en del af det arbejdende fællesskab«, siger SF’s socialordfører.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra SF’s politiske ordfører eller partiets gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge, til ændringsforslagene.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Hvorfor har vi så DUMME politikere?! Det har aldrig været sådan i noget samfund, at arbejdet er andet end nødvendig, men kun for de allerdårligst stillede livsbesættende. Arbejde kalder man desværre i dag en masse, som er alt muligt andet - for at give de priviligerede et alibi for deres pragtfulde liv.

Carsten Hansen

Selvfølgelig skal SF være klar til at indgå i kompromisser, som part i et regeringssamarbejde; Men lad være med at kappe rødderne helt over.

Der bliver færre af dem og derfor også færre der vil sætte deres X ved liste F.

Tid til at vågne op og tage kampen op mod specielt Det Radikal Venstre.
Tid til at ændre retorik overfor de der står udenfor arbejdsmarkedet.
SF skal ikke kapre stemmer fra højre; SF skal vinde stemmer tilbage fra Ø.

Jesper Park van der Schaft

SF skal være et parti som alle skal have glæde af. Desværre er partiet mere eller mindre sagt ja og amen til alt, hvad Socialdemokratiet har peget på. Jeg håber virkeligt, at partiet finder deres eget ståsted igen. For det fortjener partiet!.

Med venlig hilsen

Jesper van der Schaft, tidligere SF'er og erklæret socialist

Torben K L Jensen

Det der lige nu sker i SF ligner til forveksling det der skete
i Tyskland for tyve år siden.Det grønne parti i Tyskland
måtte også ud i en kamp om hvilken retning de skulle gå
før de gik i regering med de tyske socialdemokrater.
Dengang vandt den fløj der blev kaldt "realos" altså
pragmatikerne og fik en udenrigsminister,der kunne rykke
ved noget.Senere har man set et parti der kan tage regeringsansvar i godt som alle delstater.Ikke at Danmark
er lige som Tyskland,men jeg tror at det er det SF har skelet til nu hvor der skal laves et nyt principprogram.
Jeg er medlem af SF og det går jeg med fuld skrue ind for.

Nanna Nielsen

Hvad med dem, der ikke kan arbejde?

Jeg er kæreste med en blind eks-socialrådgiver der er på førtidspension.

Hvor mange af politikerne kunne tænke sig, hvis deres børn blev født med handicap?

Samfundet er ikke tilgængeligt for mennesker med handicap.

For at bruge en computer skal mange handicappede have særlige hjælpemidler, der koster en bondegår.

Bare for at starte Windows må han have et program som koster over 10000 KR, og som skal opgraderes cirka hvert andet år (pris 2000 kr hver gang).

Derud over er de fleste institutioner og arbejdspladser fysisk utilgængelige for handicappede, og edb-systemer er lukket land for blinde og svagsynede, fordi leverandørerne er ligeglade med om softwaren lever op til tilgængelighedsstandarder.

SF skyder på pårørende til folk med handicap, og det husker vi dem for!

Over på 180grader er det en sport at hetze handicappede, og SF og Socialdemokratiet er åbenbart med på den.

Søvndal burde tvinges til at leve som handicappet bare en måned og fortælle os om handicappede får for meget eller for lidt.

Skatteministeren har gået i gymnasiet med en blind og burde faktisk besidde lidt større empati, men sociopatiske politikertyper er ligeglade med moral og social samvittighed.

I fremtidens historiebøger vil man kunne læse, at det danske velfærdssamfund blev afskaffet dengang SF kom i regering.

SF er vores garanti for mere ulighed og social eksklusion.

Özlem Cekic, Lisbeth Bech Poulsen, Annette Vilhelmsen, Karina Lorentzen Denhardt, Idam Damborg samt Kresten Touborg, Hanne Agersnap, Pernille Frahm, Leif Herman, Peter Westermann, Trine Mach og Thomas Krog er kørt fuldstændig ud på et sidespor.

De burde tage konsekvensen af partiets søvndalistiske kollaps og melde sig ud af det neoliberalistiske fallitbo ved navn SF.

Carsten Hansen

Hanne C.

Hvad forestiller du dig hvis SF stillede sig udenfor regeringssamarbejdet ?.

At det ville blive bedre end nu !

Det er grundlæggende forkert at give SF skylden for den nuværende situation.
En regering uden SF ville blot betyde endnu mere samarbejde med den borgerlige fløj.

Der er nu engang desværre ikke socialistisk flertal i Danmark; Så langt fra endda.
Men derfor kan SF da godt kæmpe mere for partiets mærkesager og være meget varsomme med at forfalde til den uhyggelige retorik der hersker og tilnærmelsesvis ligner noget vi har hørt de sidste 10 år.

Carsten Hansen:

»En regering uden SF ville blot betyde endnu mere samarbejde med den borgerlige fløj«

Det er en teknisk umulighed da regeringen ikke alene arbejder sammen med de borgerlige for fuld kraft, men også har gjort de borgerliges politik, værdier og ideologi til deres egen.

SF er en del af problemet og ikke en del af løsningen.

Carsten Hansen

Hanne C.

Kan være du slet ingen forskel ser på den gamle regering og den nye; Jeg er knap så pessimistisk, selvom jeg heller ikke ligefrem bryder ud i jubel over det der foregår.

Lise Lotte Rahbek

Overskriften er meget sigende, synes jeg.

Hvis SF skal minde sig selv om, at de OGSÅ skal arbejde for dem, som ikke har et lønarbejde,
så ser det godtnok skidt ud for et 'socialistisk' folkeparti'.

Bjarne Bisgaard Jensen

En falliterklæring at denne debat overhovedet kan opstå og ikke straks skydes i sænk af ledelsen i et socialistisk folkeparti. Man græmmes og derfor går det som det går med SF for tiden

Carsten Hansen

Den parlametariske virkelighed er, at der er stort borgerligt flertal i Danmark.

Nogle Enhedsliste-tilhængere vil måske mene at dette borgerlige flertal starter lige til højre for Ø.
Det er dog ikke min opfattelse; Men SF bør, som skrevet i mit første indlæg her på tråden, finde kampviljen frem og stå hårdere på mærkesagerne.

Eller ender næste valg følgeligt i en katastrofe for partiet.

Niels Engelsted

@Torben Jensen,
jeg savner i den grad analyser af, hvad der egentlig driver de her forskellige strømninger frem, derfor tak for din henvisning til realos i Tyskland, det smager lidt af fugl, mens principprogrammet er ti fugle på taget, og fred være med det.

Men mener du så, at det er en analyse af de grønnes historie i Tyskland--eller alternativt en anden analyse--der har været bestemmende for Villy Søvndals, Thor Møgers og Tesfayes politiske--og formodentlig også personlige--orientering.

Kender du, eller nogen anden, et eller andet sted, hvor man kan læse sobre analyser af det her?

michael parly pedersen

Hold da kæft! Skal man grine eller græde? Hvordan er man dog nået så vidt i SF, at partimedlemmer skal presse på for at overbevise partiledelsen om, at SF som et socialistisk parti har til opgave at slås for de økonomisk svageststillede i samfundet? Det er jo dybt grotesk.

Tilsyneladendende kammer det i SF også over på mange andre punkter. Det virker jo ganske som om, at partiledelsen kaster sig ud i en hysterisk gang fælles masturbation med storslåede og formfuldendte orgasmer til følge, hver eneste gang blot ordet arbejde bliver nævnt. Arbejde er åbenbart for Villy Søvndal og Mette Frederiksen blevet det eneste saliggørende her i livet - og tilsyneladende og for andre i partitoppen.

Dette virker højst besynderligt og ganske antisocialistk på mig,da der så ofte kun snakkes om, at alle skal arbejdes mere og hårdere. Ikke en lyd høres der om, at arbejdet blandt danskerne burde fordeles på en anden og mere hensigtsmæssig måde, hvor ingen bliver fysisk eller fysisk slidt ned og går til i stress og andet lort. Produktionformer og hvad der produceres bliver heller ikke i nogen væsenlig grad debatteret.

I en lang række år har vi i medierne fra arbejdspsykologer, læger og nedslidte arbejdere hørt den ene historie efter den anden om, at flere og flere knækker sammen på grund af stress og overbebyrdelse med arbejde - og det med kraftige fysiske og psykiske varige mén til følge.

For nylig kunne man i danske medier læse om, at en sygeplejeske - så vidt jeg husker fra new Zealand eller Australien - systematisk havde udspurgt døende patiener om, hvad det var de mest af alt havde fortrudt i deres liv. Som en topplacering lå svaret, at de simpelthen havde brugt alt, alt for meget tid på arbejde og karriere. Alligevel kan SF ikke få arbejde nok. Hallo! var der nogen der snakkede om at arbejde en time mere om ugen?

Jo for helvede, naturligvis er arbejde nødvendigt, og godt er det hvis så mange som muligt kan løfte arbejdsbyrden. Arbejde hvor man føler at man bidrager fællesskabets velbefindende kan også være en fornøjelse. Men hvorfor fanden i hede hule helvede er der ingen partier der tør foreslå en radikal omlægning af arbejdsprocesser og fordeling af arbejde. Hvorfor tør ingen partier mere stille spørgsmål ved de produkter der produceres - det vælter jo ud med decideret ubrugeligt lort. Hertil kommer produkter der konstant skal skiftes ud og fonyes grundet relativt ligegyldige produktfornyelser der hovedsaglig er skabt fordi, at producenten kan tjene flere penge. Software til computere f.eks., produceres jo bevidst så visse nye systemer ikke kan kommunikere med lidt ældre. Vi ved det, vi ved det, vi ved det. Og vi ved meget vel, at en gigantisk overproduktion finder sted, og at folk bl.a. til følge deraf knokler sig halvt ihjel

Hvis man vovede at tage fat på meget af dette - nældens rod - ville hele vores debat om arbejdsledige, produktionsformer og fordeling af arbejde forandre sig radikalt. Men nej det tør man ikke - og slet ikke i SF. SF er blevet et liberalistisk parti der ønsker en bevarelse af visse samfundsklassers tilranede privilegier. Derfor er SF nu så beredvillige til, at hetze kraftigt mod arbejdsledige og til at ophøje begrebet arbejde - i dets nuværende form - til en Gud der skal tilbedes højere end alt andet.

Lise Lotte Rahbek

Ja, dén overskrift er ren Omvendtslev og siger alt. For blot få år siden ville der i lignende overskrifter typisk stå 'erhvervslivet' eller 'middelklassen' i stedet for 'dem uden arbejde', men nu har en betydelig del af partiets traditionelle kernevælgere åbenbart fået status af en befolkningsgruppe, som SF kun perifert og som udtryk for partiets flotte rummelighed skal huske at repræsentere!

Tiderne er i sandhed skiftet!

Jesper Park van der Schaft

S= Skuffelse
SF = Sociale Forringelser
R = Rige/Radikale vinder

Det er sådan en regering vi har desværre.

Med venlig hilsen

Jesper van der Schaft, skuffet over regeringen, som fører blå politik

Martin Sørensen

jeg er en fodformet grøn arbejder, men

som arbejder der er min løn IKKE inflations forsikret, Det er ALLE danske overførsels indkomster, for dem er dyrtids ordningen ikke afskaffet, vi andre går ned i løn, derfor er det fair at skattereformen primært er givet til dem med de små lønninger, debatten bør starte her, ud fra dette udgangs punkt, at folk med lave løn inkomster PT oplever at købekraften udhules derfor er det ikke bare fair men helt ok at det er dem der får mest ud af denne skattereform.

Prøv lige at hør engang Martin m.fl., det her handler om, at S-SF har ladet sig fange i en økonomisk fælde af R, der hedder:
I får ikke lov at hente pengene hos de højtlønnede. Der skal I i stedet gennemføre de af Løkke lovede men udsatte top-skattelettelser(i 2 år) til 2013. Dernæst kan I ikke gennemføre millionærskatten og bankskatter/afgifter og samtidig spærrer vi, de radikale, for en Tobin skat på finanstransaktioner i EU. Dertil kommer, at S-SF har lovet ikke at røre boligskatterne inden et valg, hvilket R gerne vil, men den lettelse skal så til gengæld bruges til at - ja gæt -sænke topskatten yderligere!
Under de konditioner skal der gennemføres en skattereform, der letter skatten på arbejde, det står også i regeringsgrundlaget.
Hvordan gør man lige det, når der kun er meget få muligheder for skaffe penge til dette, noget på pensionsbeskatning og lignende, men ellers intet, samtidig med at skattereformen skal være fuldt financieret, som det hedder, dvs en lettelse her skal modsvares af en stigning der.
Det er i den situation at S-SF spiller de fattigste ud mod de næstfattigste så at sige, de beskæftigede ud mod de arbejdsløse osv.
Det er klamt, ulækkert og ynkeligt ja, men det er her hunden ligger begravet bag al det "pølsesnak" om, at almindelige hårdt arbejdende 'leverpostejs madpakke smørende' lønarbejdere skal begunstiges på bekostning af deres arbejdsløse kollegaer - under de borgerliges motto, det skal kunne betale sig at arbejde!
Og det er i den sammenhæng, man skal se de der såkaldte "arbejderister" i SF som Thor Möger og Mattias Tesfaye lege stand-up'er med et show, der søger at lægge et røgslør af lavkomik ud over disse kendsgerninger: - at "tøsedrengene" har ladet sig "tage i røven" af R og madam Vestager og bag det V&K, og nu tør de ikke stå ved det!
I stedet tørrer de aben af på de dårligst stillede i det her samfund, mens alle dem der er medansvarlige for krisen ved massivt overforbrug og belåning af deres 'dyre' ejendomme samt de banker, der er hovedansvarlige for fadæsen, slipper gratis!
Ja det er ynkeligt og ulækkert af S-SF på den måde at sparke nedad og skrabe opad for R og de velbjærgede! Men sådan er det for indeværende!