Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nu vil SF til at lytte til medlemmerne

Landsledelsen i SF lægger i en ny arbejdsplan op til øget inddragelse af partiets medlemmer i politikudviklingen
Indland
17. marts 2012

Mens SF rasler ned i meningsmålingerne, lægger partiets top nu op til en langt højere grad af medlemsinddragelse. I en ny arbejdsplan foreslår partiets landsledelse, at landsmødet til april godkender, at medlemsdemokratiet i partiet styrkes. Det skal blandt andet ske gennem flere dialogmøder, hvor politikken skal diskuteres og udvikles.

»Vi har en lang tradition for at inddrage medlemmerne i politikudviklingen. Vi har en flad struktur. Vi har haft en lang periode med valgkamp og regeringsdannelse. Det varede jo ikke kun de tre uger, der var valgkamp. Det var både en lang periode før og efter. Derfor skal vi nu sætte fut i politikudviklingen, mens vi er i regering,« fortæller Meta Fuglsang, næstformand i SF.

Ifølge Meta Fuglsang skal den kommende tids debat i SF bruges til at skærpe den politiske profil frem mod kommunalvalget i 2013 og Europa-parlamentsvalget i 2014.

»Vi skal have lavet grundarbejdet, som kan være svært at lave, når man fører valgkamp. Vi har mange dygtige og vidende medlemmer, som vi gerne vil have engageret,« siger Meta Fuglsang.

Gennem de seneste par år har de kritiske dele af SF’s bagland ofte luftet deres frustration over den topstyring, de mener, er opstået i partiet. Men Meta Fuglsang forsikrer, at det ikke er på grund af kritikken, at ledelsen nu vil lytte til medlemmernes ideer.

»Vi gør det ikke for at imødekomme den kritik, der har været, men jeg tror, at kritikken vil forstumme, når vi sætter gang i de konkrete initiativer. Det er klart, at når der har været kritik, så er vi ekstra fokuserede på at fortælle, hvordan vi vil arbejde med partiet, så kritikken forhåbentlig lægger sig ned,« siger Meta Fuglsang.

Tæt på medlemmerne

Der kan være mange gode grunde til, at SF nu ønsker at inddrage medlemmerne i politikudviklingen. Professor og valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, har et bud:

»Villy Søvndal har flyttet partiet længere mod højre og til at være mere positivt omkring EU-samarbejdet, så der er en god grund til at trække medlemmerne endnu tættere ind til sig, så man sikrer sig, at de er ambassadører for partiet,« siger Kasper Møller Hansen.

Lars Bille, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet, ser også SF’s nye position som regeringsparti som en væsentlig årsag til, at partiets top nu vender fokus mod baglandet.

»SF’s situation er ny. Partiet er for første gang i regering, og derfor er det meget naturligt, at de har behov for at inddrage medlemmerne i forhold til den rolle, partiet har nu,« siger han.

En tredje årsag kunne være, at SF gennem de seneste år er raslet ned i meningsmålingerne. Forleden stod SF i Jyllands-Posten til at få 6,1 procent af stemmerne. Det er den dårligste måling siden marts 2005, hvor Villy Søvndal var ved at overtage formandsposten efter Holger K. Nielsen. En tilsvarende måling i Berlingske gav SF 6,6 procent af stemmerne, hvilket svarer til en tilbagegang på fire mandater i forhold til valgresultatet for et halvt år siden. Uanset årsagen er det på tide, at ledelsen i SF begynder at lytte til medlemmerne. Det mener det tidligere folketingsmedlem Pernille Frahm i hvert fald.

»Ledelsen ved godt, at den er gal. Medlemmerne er virkelig trætte af at blive kostet rundt og få at vide, at nu mener SF det modsatte af, hvad vi mente i går. I det nye udkast til principprogram bliver SF beskrevet, som en slags overordnet, der sidder og kommanderer nedad i systemet. Det er noget underligt noget. Derfor er det fint, hvis ledelsen nu ønsker at høre, hvad medlemmerne mener. Bare de så også reelt har lyst til at lytte,« siger Pernille Frahm.

Hun er godt klar over, at SF efter folketingsvalget har fået en ny rolle på Christiansborg, og det forpligter partiet i højere grad, end man har været vant til, mener hun.

»Selvfølgelig kan man ikke undgå top-down-effekten, hvis man vil magten. Men balancegangen er fin, fordi der er nødt til at blive lyttet til baglandet i et parti som SF,« siger Pernille Frahm

Hun får opbakning fra Trine Pertou Mach, som er medlem af SF’s landsledelse.

»Det er nødvendligt, at vi får en større grad af medlemsindflydelse i SF. Det har været en af vores største udfordringer i de forgangne år. Det har ikke været prioriteret ordentligt. Men det er pinedød nødvendigt, når vi nu sidder i regering,« siger Trine Partou Mach, der ser det som SF’s mulighed for igen at få gang i græsrødderne i partiet.

»Vi har brug for at få knyttet partiet sammen igen. Der skal skabes en nærhed mellem de enkelte dele af partiet – både geografisk og organisatorisk. Det er en genstart af SF og vores partidemokrati,« siger Trine Pertou Mach.

I sidste uge lancerede Socialdemokraterne deres debatoplæg ’Danmark 2032’, hvor partiet frem mod dets kongres i september vil diskutere, hvordan velfærdsstaten skal se ud om 20 år.

Så omfattende er SF’s arbejdsplan for de kommende år ikke, men ifølge Meta Fuglsang er SF ikke parat til at sætte alt i spil, sådan som Socialdemokraterne gør.

»Når vi sidder i regering, er vi selvfølgelig med, hvor tingene sker. Men det er jo ikke automatisk i regeringen, at politikudviklingen sker. Hos SF er det opfattelsen, at politikudviklingen gerne skal ske decentralt – der hvor medlemmerne er. Nu diskuterer vi sammen med medlemmerne, og så ser vi, hvad det fører til,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Altså lytte til sig selv. Eller forudsættes det, at SF er SF's folketingsgruppe+løjtnanter? Dumt spørgsmål.

Nemlig, Niels-Holger. I slutfirserne og start-90-erne kaldte man man det i social-analystisk regis for at begære sig selv. Rekursen til en narcissisistisk og indadvendt selvomsorg.

Men SF er da nødt til at inddrage den massive kritik, som har opgivet sin støtte til, skal vi sige, hvis vi bevæger os et årti tilbage fra firserne til 70-erne: klasse-forræderiet fra partiets side.

Navlepilleri giver sjældent anledning til indrømmelser af selvforskyldt dårskab, hvis man siger det ligeud; men SF's spinmaskine lider utvilvlsomt af den absurde forestilling, at man ikke behøver at erkende, at partiledelsen har sluppet jordforbindelsen. Hvilket så kan give offentligheden mere underholdning, imens SF forsøger at give vælgerne skylden for ikke have forstået, hvor genialt det var at sidde i regering. Det kan der såmænd siges meget mere om i samme tone, ikke sandt, Niels-Holger?...

Med venlig hilsen

Og før jeg fortsætter tonen: fra vælgertilslutning på 18% til 6% for SF, er det vel på tide, at ledelsen slipper spin-dårskaben og i alles interesse forstår, at regeringsskiftet ikke var en plat form for SF's pragmatiske 'fornuft' med hensyn til magt-relationerne, men et ønske om, at borgerlig poltik fik sig et skud for boven med en solidaritet, som begyndte i bunden af DK. Hvor svært ka' det være inden man fortaber sig i ansigtet?...

Med venlig hilsen

Nådada - jeg er sørme imponeret.

På facebook findes en side som har SF's logo. Man tror altså at det er en SF-side. Øverst sammen med logoet står der støtte og debat, men admins. som er Marianne Bigum, Jens Mandrup Rasmussen og Maja Sørensen med Kasper Bjerring (LL) og især Jeppe Brogård på sidelinien som mobbere, administrer siden efter dobbelte standarder som tillader admins. det som de smider andre ud af gruppen for.

Der udøves mobning, censur og eksklusion af debatindlæg og debattører man ikke bryder sig om.

I løbet af en lille time var vi tre der blev ekskluderet bl.a. undertegnede og Henrik Herløv Lund.

Jeg har flere kritiske indlæg på siden som går på hvad man vil gøre på at fastholde mangeårige, aktive medlemmer som er på vej ud eller har forladt partiet. Folk som jeg selv har været medlem i årtier og som har haft forskellige tillidsposter i partiet som nuværende og forhenværende byrådsmedlemmer. - F.eks. Henrik Stougård som har været medlem af Roskilde Byråd siden 1986.

Jeg blev smidt ud af gruppen fordi jeg tillod mig at blokere Jeppe Brogård som konsekvent går efter manden ikke bolden. Efterfølgende misbrugte Marianne Bigum mit indlæg til at omtale mig negativt uden at jeg kunne tage til genmæle.

Dét er stilen. Andre er blevet ekskluderet mens nogle har fået advarsler.

Jeg har klaget til SF's to næstformænd og Mattias Tesfaye (som er kandidat til næstformandsposten) dels om admins. misbrug af SF's logo dels om den måde højrefløjs-SF'ere behandler kritiske venstrefløjs-SF'ere på. De har svaret at det kan de ikke gøre noget ved da siden er privat.

Men det kan man jo vælge at tolke som at de ikke vil gøre noget fordi de måske sanktionerer det der foregår. Hvis man vil se hvad der foregår på siden findes den her: https://www.facebook.com/groups/6871275167/ -

Det er ikke en rigtig debatside for admins. sletter indlæg de ikke bryder sig om. Så nogle af dem om censur er måske slettet siden jeg sidst fik lov til at se den.

vh
Tove Lodal

Medlem af SF gennem 30 år og med mange tillidsposter bag mig. Er stadig medlem af SF-Thy's bestyrelse - men det varer måske kun nogle få dage endnu!

Skrårem, kæft. trit og retning, Tove. Men SF er slet ikke længere regeringsbærende. Det er EL derimod. Så måske samarbejdet ikke længere fungerer, Tove. Så før du bliver smidt ud til Thor Møger's perspektivmasse, ér der vel en overvejelse, som handler om at forlade skuden, før den går under, eller hva'?...

Med venlig hilsen

Der er en fejl i overskriften, der står 'politikudviklingen' det skal rettes til 'politikafviklingen'.

"Nu vil SF til at lytte til medlemmerne"

Jammen der er jo snart ikke nogen medlemmer at lytte til.

Medlemmer forsvinder nu ikke lige så hurtigt som vælgere:

http://www.altinget.dk/artikel/enhedslisten-skovler-medlemmer-ind

Måske ikke - men de forsvinder.

Her er et eksempel: http://roskilde.lokalavisen.dk/sf-leder-gaar-fra-partiet/20111108/artikl...