Læsetid 4 min.

’Det er jo de unge, der skal bære samfundet’

Bent Taudal levede i mange år en ganske almindelig tilværelse. Han var først soldat, dernæst skolepedel og postarbejder. Indtil den dag, hvor en personlig tragedie ændrede hans liv. I dag er han en del af den store gruppe ældre, der er på vej mod førtidspension
59-årige Bent Taudal lever i dag på botilbuddet ’Kollegiet’ i Valby. Han drømmer om en dag at flytte til Hundested, hvor han kan være tættere på sin mor. »Der er for mange fristelser her i byen. Jeg kan bedre lide at bo på bøhlandet,« siger han.

59-årige Bent Taudal lever i dag på botilbuddet ’Kollegiet’ i Valby. Han drømmer om en dag at flytte til Hundested, hvor han kan være tættere på sin mor. »Der er for mange fristelser her i byen. Jeg kan bedre lide at bo på bøhlandet,« siger han.

Tine Sletting
2. marts 2012

De sidste år har været hårde for Bent Taudal. To gange har han forsøgt at begå selvmord. »Som I kan se, lykkedes det ikke,« konstaterer han tørt. I det sidste halvandet år har han ventet på at få at vide, om hans ansøgning om førtidspension vil blive imødekommet. Han føler sig nedslidt, og han har opgivet tanken om at finde et arbejde.

»Hvem fanden vil have mig? Helt ærligt, det er der ikke nogen, der vil, « siger Bent Taudal. Han begyndte for alvor at drikke, da han var udstationeret som fredsbevarende soldat på Cypern i begyndelsen af 1970’erne.

»Man gav 80 øre for 20 Prince og én krone for en pilsner. Det var helt vildt. Jeg har haft noget med alkohol lige siden,« siger Bent Taudal.

Han blev født i Randers, og det lå ikke i kortene, at han en dag skulle bo i Valby på ’Kollegiet’, der trods navnet er et botilbud for hjemløse. Gennem sit 59-årige liv har han blandt andet været soldat, skolepedel og postarbejder. På mange måder en ganske almindelig tilværelse.

»Jeg er faktisk opvokset pænt og stille og roligt. Men i 1992 var jeg kæreste med en skizofren kvinde, og det gik helt amok.« Forholdet var kaotisk og skænderierne voldsomme. På et tidspunkt gik det galt.

»Til sidst lagde jeg en pude over hende for at få hende til at være stille. Og det sådan set derfor, jeg er endt her,« siger han lavmælt fra sin sovesofa. Ikke fordi der er lås på hans lille værelse på herberget – dommen efter kærestens død er for længst afsonet. Men efter løsladelsen blev livet aldrig det samme for Bent Taudal. Kommunen hjalp ham til at få et stort kørekort, og han fik job som chauffør, men han havde det ikke godt.

Gav op

»Det hænger der stadig. Det kan ikke lade sig gøre at få det ud af knolden. Jeg drømmer om det om natten,« siger han. Bent Taudal medicinerede sig selv med alkohol for at få ro i hovedet, men til sidst stod han uden job.

»Jeg gav op,« siger han.

I dag bor han så i Valby i et lille værelse. Pladsen i det trange rum er veludnyttet. Et fjernsyn er placeret på køleskabet, og i radioen brummer en P3-quiz lavmælt. I rummet er også flere stakke bøger – Bent Taudal læser hver dag, i denne uge Kristen Bjørnkjærs roman En vild tid.

»Jeg kan godt huske, hvad jeg læser. Men årstallene flimrer ud. Min hukommelse er meget dårlig,« siger Bent Taudal og forklarer det med sit langvarige misbrug.

De unge

Bent Taudal vil ikke skyde skylden for sin situation på andre. Han er selv ansvarlig for sine valg. Men allerhelst vil han gerne have fred.

»Man bliver ved med at sige, at de unge ikke kan få arbejde, og så sætter de sådan en som mig i aktivering,« siger Bent Taudal, der blandt andet er blevet sat til at feje blade.

Samtidig er det udmærket, at der stilles krav til visse personer, mener han:

»Det er i orden, at der er nogle, der får et spark i røven. Men sgu da ikke en gammel en som mig, der er livstræt og snart fylder 60. Nu må de stoppe festen. Jeg har oplevet nok i mit liv.«

– Men kan du forstå politikere, der siger, at førtidspensionen er blevet for dyr, og at der er grund til at stramme op?

»Jeg kan godt forstå det i et samfundsperspektiv, men jeg forstår ikke, at man jagter de gamle. Man skal satse på de unge, for det er jo dem, der skal bære vores samfund.«

Af samme grund er Bent Taudal positivt indstillet over for regeringens ide om, at permanent førtidspension til unge skal erstattes af de såkaldte udviklingsforløb, hvor de unge tildeles pension i op til fem år og i den periode kan modtage særligt tilrettelagt uddannelse, arbejdsprøvning og psykologhjælp.

»Det er faktisk en okay ide. Folk har det jo ikke godt, når de søger pension. Men der er også noget psykisk i det. Det kan jo godt være, at de i nogle perioder kan arbejde i måske et halvt år, og så få pension resten af tiden.«

– Hvorfor tror du, at flere og flere unge har brug for førtidspension:

»Jeg føler, at samfundet har taget en drejning. Man har taget sig for lidt af de svage de sidste femten år,« siger Bent Taudal. Han har høfligt undladt at ryge under samtalen, men nu undskylder han, åbner vinduet på klem og tænder en cigarillo.

I radioen synger Thomas Helmig. Bent Taudal savner et rigtigt hjem. Han er på venteliste til en lejlighed, men han er usikker på, om han vil have råd.

»Jeg tør ikke flytte, før jeg har den førtidspension. Jeg tør ikke sidde i en lejlighed og kun have 500 kroner om måneden at leve for.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Peter Hansen

En trist historie. I gamle dage ville han som 60-årig være kommet på parallelydelsen til efterløn - men den forsvandt åbenbart på et tidspunkt.
Problemet er til gengæld, at han jo ikke er prototypen på én, man ville sende på førtidspension, hans problemer er af social karakter, og når der ikke er reelle muligheder for at komme med gode løsninger, må man vel opfinde dem.

Brugerbillede for Mads V. Christensen
Mads V. Christensen

Sikke en sød morder :)

..

"»Til sidst lagde jeg en pude over hende for at få hende til at være stille. Og det sådan set derfor, jeg er endt her,« siger han lavmælt fra sin sovesofa. Ikke fordi der er lås på hans lille værelse på herberget – dommen efter kærestens død er for længst afsonet. "

At dommen er afsonet ændrer ikke ved at det vel hedder "dommen for drabet" og ikke "dommen efter kærestens død". Hvad med lidt respekt for dét offer?

Brugerbillede for Martin Kaarup
Martin Kaarup

Glem det. Du får ikke førtidspension selvom du behøver det. Medicinalvirksomhederne har netop fundet plads ved beslutningesbordet og de har masser af dødsensfarligt nervemedicin de gerne vil afprøve gratis på befolkningen med statstøtte. Og hvis du siger nej afvises du med selvsamme begrundelse. Siger du ja trænger du ikke til førtidspension ifølge medicinalvirksomhedens konsulent. Sagsbehandleren vinder uanset; belønnes efter antal afvisninger, ikke hvor megen hjælp denne kan yde.

Du er en af snesvis i præcis samme situation - hvis ikke hundredvis. Jeg har desværre hørt de historier alt for ofte.

Det bedste er så det sagsbehandlerne gør bagefter. Siden offeret nægter at medicineres sig frivilligt og kan smides ud af førtidspensionsprøvningen og tilbage i den "normale" arbejdsløshedskasse, så tvinges de til at skulle skrive masser af ansøgninger for at bibeholde sin ret til kontanthjælp. Og det er selvom de er fundet aldeles uegenet til arbejdsliv ifølge førtidspensionsprøvningen. Den tæller ikke i denne sammenhng.
Når kravene ikke kan opfyldes kan de så smides helt ud af kontanthjælpssystemet. Sagsbehandleren belønnes herefter. Sikkert en god julegratiale og klapsavler fra kontorchefen.

Det er så vi andre som står tilbage med byrden efter en forfejlet samfund og de mange udstødte.

Brugerbillede for Martin Skov

Lov om Social Pension
https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=132869

§ 16. Førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 18 år til folkepensionsalderen.

Stk. 2. Det er en betingelse for at få tilkendt førtidspension,

1) at personens arbejdsevne er varigt nedsat, og

2) at nedsættelsen er af et sådant omfang, at pågældende uanset mulighederne for støtte efter den sociale eller anden lovgivning, herunder beskæftigelse i fleksjob, ikke vil være i stand til at blive selvforsørgende ved indtægtsgivende arbejde.

-----------------

Det er om ikke andet de regler, som kommunen skal forholde sig til. Man kan jo læse lidt videre inde på retsinformation, hvis man er nysgerrig på sociallovgivningen på området og hvad det egentligt indebærer. Det er der mange misforståelser omkring hvad det indebærer, i nuværende lovgivning i den offentlige debat.. Men i forhold til den historie han fortæller, så opfylder han dem jo ikke. Det er ikke et spørgsmål om nogen vil ansætte ham. Det er et spørgsmål om hvorvidt han kan blive selvforsørgende igen. Det skal være afklaret, med læger, sagsbehandlere, konsulenter, arbejdsprøvninger og hvad der ellers er i systemet af ressourcer til det, hvor man tilsidst siger at der ikke er nogen erhvervsevne og at en førtidspension derfor er den bedste løsning. (Forståes, at man ikke har nogen erhvervsevne er ikke ensbetydende med, at man ikke kan have et anstændigt liv efterfølgende)

Det er ellers noget af en historie han fortæller, og man må da tage hatten lidt af for, at han ikke siger det var nogen andres ansvar. Jeg tror det vil forfølge de fleste mennesker, resten af deres liv, hvis de har slået et andet menneske ihjel uanset omstændighederne. Hvis de da har en samvittighed. Det lader det til at han har, selvom han undviger det. Det forstår jeg vel også godt at han ikke sådan vil gå følelsesmæssigt i dybden med, men distancerer sig fra sine egne handlinger for at beskrive dem.

Jeg mener ikke man har taget sig for lidt af de syge eller handikappede de sidste femten år, hvis vi taler om flexjob og førtidspensions. Men man har måske glemt, at se på hvad der kunne forhindre, at folk blev så syge at de fik brug for systemet i en så stor grad og istedet lave en forebyggende indsats på området. Det ville måske også gøre, at systemet igen havde ressourcerne til at behandle dem der ender i det. Der er bare for mange i det til at det kan håndtere det da det jo ellers virker, når det først virker.

I forhold til de socialt udsatte, så har man måske overset nogle emner dér. Nogen der også er i risikogruppe, og hvor man måske ikke har erkendt deres eksistens jf. fattigdomsdebatten. For det lever de faktisk i - ofte på grund af misbrug af den ene eller anden art. Hvordan man kan hjælpe dem ud af det, det har jeg ikke lige nogen løsninger på.. De vil altid være der, men man kan måske med selvsamme forebyggende indsats som jeg tænker er en del af løsningen på problemet med førtidspensioner og flexjob, forhindre at der er nogen der ender 'derude' også.

Brugerbillede for Mads V. Christensen
Mads V. Christensen

Nu var det først og fremmest journalistens vamle formuleringer jeg tog afstand fra - men nu du spørger så - næh det synes jeg egentligt ikke. Jeg ser ikke de store tegn på anger.

Det var jo hende der var skyld i det! At hende den "skizofrene" kvinde kunne være det bekendt. Præcis ligesom den aktuelle sag hvor en mand smed sin ekskæreste ud af vinduet. Nu er den stakkels mand dybt påvirket af at hun drev ham til det! Ak altså.

Manden her har åbenbert drukket det meste af sit liv. Anger ville nok her ligne afholdenhed meget. Men nej i stedet bruger han hans udåd som en undskyldning. Nu er hans misbrug "medicinering".

Man bliver ikke en ren af et en eller anden funktionær lukker en ud i samfundet igen.

Brugerbillede for Rolf Hansen

Mads V. Christensen:

Det er ikke pænt at ligge ord i munden på andre. Måske du ikke selv er i stand til at tænke nok nuanceret, men du kan vel nok se at man ikke kan forlange at folk skal vise anger i hver eneste sætning de udtaler.
Du kender jo også historien udfra denne artiklen hvilket vil sige at du har absolut ingen indsigt i hvad der reelt ligger til grund for forbrydelsen så at du automatisk tager offerets fulde parti, er et tegn på følelsesmæssigt styret "fornuft".

Det er mangel på intelligens hvis man ikke er i stand til at tilgive lige meget forbrydelsens karakter, da det viser man er mere styret af følelser frem for rationel tænkning.

OG ja mange bruger alkohol eller hash som selvmedicinering og det skyldes typisk livslang anger efter så jeg synes i den grad vi har med en mand der angrer, eller sad han ikke i den situation han er nu, hvilket delvist er din slags skyld som har så travlt med at dømme andre og mener folk skal dømmes til eighed for en fejl. Det betyder så at mennesker som mig der kan tænke lidt længere skal finde sig i at disse mennesker aldrig kommer på fode igen og der skal jeg financere.

JA du kan nok høre at jeg mener mindre begavede mennesker som dig burde afskaffes og slet ikke have tale ret.

Brugerbillede for Mads V. Christensen
Mads V. Christensen

"JA du kan nok høre at jeg mener mindre begavede mennesker som dig burde afskaffes og slet ikke have tale ret."

Hvilken humanisme. Skal blankt indrømme at jeg ikke er begavet nok til at se " følelsesmæssigt styret “fornuft”" som en skidt ting. Er ikke begavet nok til ikke at straffe efter hvad jeg mener er ret, og i stedet se på hvordan jeg jeg kan slippe for at "betale" en alt for stor regning.

Nu står der direkte i artiklen at manden har drukket det meste af sit liv så derfor kan man godt stille spørgsmål ved at det skulle være "selvmedicinering".. Min dårlige begavelse kan ikke forstå hvordan han kunne begynde at medicinere sig selv for et drab han skulle begå mange år senere..

Det jeg forlanger er ikke "anger i hver eneste sætning" - det er anger i livsførelsen.

Hvad der ligger til grund for drabet er irrelevant. At han tager en pude og holder den over kvindens hoved. Holder hende fast i det minuts tid det tager for hende at dø. Lægger en pude på hendes hoved som der står. Det er relevant. Det fortjener man at være mærket for såvidt som man ikke kan gøre det ugjort. Det er ikke "en fejl" de skal mærkes for. Det er mord.

Men det kan et menneske der adskiller følelser fra fornuft -dvs en slags psykopat - vel ikke bryde sig om.

Brugerbillede for Rolf Hansen

Straf kan man ikke bruge til noget rationelt. Straf går ud på at få folk til at forstå at de er gjort noget forkert, hvilket de fleste kriminelle nok godt er klar over. Straffesystemet idag handler derfor ikke så meget om straf men om at få folk til at finde ro i udenfor den kriminelle verden.

jeg har temmelig stor erfaring med misbrugs området samt det psykiatriske område og kan fortælle dig at man vælger ikke at blive misbruger! Der ligger altid psykiske eller sociale problemer bagved.

Desuden finder jeg det langt ude at man kan sidde og dømme en person udefra de få oplysninger, det er da uintelligent.

Brugerbillede for Peter Hansen

Mads V. Nielsen, at bevæge sig på et følelsesmæssigt niveau er infantilt. - Og denne fantastiske puritanisme, der trænger ind overalt er jo så det modsatte: et udtryk for en overgribende indblanding i andre menneskers ret til at vælge selv. Samfundet gik bemærkelsesværdigt bedre, da folk ikke var bange for at tage en lille en i arbejdstiden.

Brugerbillede for Mads V. Christensen
Mads V. Christensen

"Erfaring" med området tæller nu intet der. Videnskabelig viden om området gør det derimod klart at spørgsmålet om hvorvidt mennesker har et valg står udenfor videnskabens område. Ideen om at det er noget andet eller nogen anden skylds at de drikker er ubrugelig og du kan kan kun have fået sikkerhed for det ved at sluge de undskyldninger råt, som de mennesker du må have mødt i da du fik din "erfaring", kom med.

Den logiske konsekvens af dit afvisning af personlig skyld er i øvrigt at samfundet sætter ind med en øjeblikkelig umyndiggørelse af misbrugere. Det gør vi ikke. Derfor må vi også holde fast i ideen om deres personlige skyld.

Straf kan bruges særdeles rationelt. Straf er et angreb på det syge og det skadelig. Det samfundet ikke tolere får lov at sprede.

Jeg dømmer ud fra de oplysninger jeg har. ja det er rigtigt. Nogle gange er sager svære at bedømme og det tager tid og man kommer måske aldrig til en klar afgørelse. Andre gange er omstændighederne klare med det samme. Men i øvrigt interesant at du mener at sagen dog alligevel er klar nok til at du udenvidere kan rense ham for skyld. Er tanken om at man har et varigt ansvar for sine ugerninger så skræmmende for dig?

Brugerbillede for Mads V. Christensen
Mads V. Christensen

Peter, ved ikke hvorfor jeg nu hedder Nielsen. At du siger at jeg underkender menneskets ret til at vælge selv er absurd. Jeg holder netop fast i at de selv vælger hvordan deres liv forløber sig. Måske nok indenfor vise skæbnebestemte rammer. Men det vælger selv hvad de gør. Om det kvæler en kvinde eller ej.

Den umyndiggørelse der finder sted i hele lille-stakkels-morder/offer retorikken underkender derimod mandens frihed. Uden straf ingen frihed. Jeg nægter at se med milde øjne på det folk render og laver fordi jeg ser dem som voksne mennesker.

Iøvrigt så fungerer samfundet ikke bedre af at folk drikker. Alkoholisme og idiotiske alkoholikere er en sikker kilde til vold, overgreb og ødelagte barndomme. Så stop med at sprede den slags dårlige undskyldninger, løgn og uansvarlighed.

Brugerbillede for Peter Hansen

Nej, jeg vil ikke, Mads V. Christensen, jeg ved ikke, hvad det er for en fantastisk kilde til viden og indsigt, der ligger i 'skyld', men det kan du godt stikke skråt op. Vi bør som samfund naturligvis bevæge os i retning af, at ting får mindre konsekvens, så folk kan blive mere frie.

Brugerbillede for Mads V. Christensen
Mads V. Christensen

Er nu helt enig i det sidste du skriver. Lad os endelig få fikset det sådan at en gang kvælning med pude ikke resultere i en så kronisk død. Hvem kan være uenig i det?

Indtil vi når så langt og iøvrigt får opfundet de der flyvende biler og nogle tidsmaskiner må enhver etik som rent faktisk skal angå det virkelige liv være tage udgangspunkt i handlingernes konsekvens og en etik som skal være egentligt humanistisk bygge "infantile" følelser og kærlighed til vores medmennesker. Og handling.

Jeres kældermenneskeagtige handlingslammelse og øvelser udi den rene fornuft er perverse og ubrugelige.

Brugerbillede for Rolf Hansen

Mads V. Christensen:

Når nu du vælger at hive videnskab ind i det, overfor en der i den grad studerer videnskabelige tidsskrifter, så burde du vide at konsensus i den videnskabelige verden er at vi igennem vores liv bliver formet af vores omgivelser, så ja det er faktisk videnskabelig belæg for at sige at det er samfundets skyld at folk kommer så langt ud som manden her....

Dertil kan det jo også lige understreges at det var under militær tjeneste at han kom ud i alkohol misbrug.

Brugerbillede for Mads V. Christensen
Mads V. Christensen

Nu er der flere distinkte videnskabelige verdener.Hvor af nogle nærmest virker som parallelverdener. Af disse arbejde flere så med en præmis om at samfundet og/eller naturen fuldstændigt determinerer dets medlemmer. Ja og med den præmis kan man teknisk set ikke bevise det for det ville blive lidt af et cirkelargument. Men du skal være velkommen til at opstille et scenarie hvor det klart vises at et given menneske ikke er ansvarligt for sine komplekse handlinger. Kunne være fint at få afsluttet debatten om den frie vilje en gang for alle.. Du bør nok også få det udgivet andre steder. Ville være synd hvis det bare skulle ende sine dage på en tilfældig information.dk side. Det er også sjovere at skrive i tidsskrifterne end at studere dem.