Læsetid: 3 min.

Universiteter underbetaler studerende

Tre studentermedhjælpere har vundet en voldgiftssag om, at Syddansk Universitet har betalt dem for lidt i løn. Nu skal samtlige lignende studenteransættelser gås igennem. Det kan betyde højere løn til flere end 1000 studerende i samme situation, anslår fagforeninger
Formand for Studenter-undervisernes Landsforbund (SUL) Tenna von Cappeln, mener, at det højst er 10 procent af studentermedhjælperne, der får den rigtige timeløn. Det kan dreje sig om flere end 1.000 studerende. Her ses en forelæsning i et auditorium på Copenhagen Business School .

Formand for Studenter-undervisernes Landsforbund (SUL) Tenna von Cappeln, mener, at det højst er 10 procent af studentermedhjælperne, der får den rigtige timeløn. Det kan dreje sig om flere end 1.000 studerende. Her ses en forelæsning i et auditorium på Copenhagen Business School .

Jørgen Schytte

21. marts 2012

En ny sag om studentermedhjælpere, der i årevis har fået for lidt i løn, afslører, at universiteterne konsekvent overtræder de studerendes rettigheder.

Det mener Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL), som har ført voldgiftssagen på vegne af tre medicinstuderende mod Syddansk Universitet og Personalestyrelsen i Finansministeriet.

»Mit indtryk er, at universiteterne spekulerer i at underbetale de studerende, i stedet for at følge vores overenskomst,« siger Torben Conrad, der er forhandlingsleder i FADL.

Sagen har trukket i langdrag siden 2008, og de tre medicinstuderende er for længst kommet videre i deres karriere.

Men afgørelsen kommer oven på en lignende sag fra Københavns Universitet, og tilsammen har sagerne principiel betydning for langt flere studerende.

Det er nemlig en udbredt praksis på universiteterne, at man aflønner studerende efter en lavere sats, end de har krav på, siger Tenna von Cappeln, der er formand for Studenterundervisernes Landsforbund (SUL), der har fælles overenskomst med FADL.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johannes Nielsen

Det kan jo meget vel vise sig at de studerende skyder sig selv i foden - eller at samfundet skyder de studerende i foden om man vel - for det er ret indlysende, at det med en 30% højere løn er 30% mindre interessant for universiteterne at ansætte studentermedhjælpere. Der hvor jeg selv arbejder er studentermedhjælp i høj grad en måde at sluse dygtige studerende ind i forskningsmiljøet. Det, de laver er typisk ikke af afgørende betydning for selve forskningsproduktet. Det er helt oplagt, at der er mindre plads til den slags luksus, når prisen stiger til 150 kroner /time.

Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

30% færre ansættelser, formoder jeg? Jeg forventer ikke, at budgettet udvides på grund af takststigninger.
Ellers kan opgaven jo gå til praktiksøgende ledige i stedet.

Jeg synes det er en vigtig overvejelse Johannes og Morten giver udtryk for (jeg er selv en af de studentermedhjælpere, der er ansat på HK-overenskomst og ville personligt nødig være foruden dette arbejde).
Alligevel synes jeg det er værd at diskutere den nuværende ordning. Som det er nu, kan næsten færdiguddannede kandidater ansættes i den offentlige administration, til omtrent den samme løn som en salgsassistent får. Man kan overveje, om ikke dette er en situation i ubalance, der giver et stort incitament til at ansætte studentermedhjælpere til arbejde, der egentlig burde udføres af fastansatte.
Noget andet man kan overveje, er om staten som arbejdsgiver ikke burde anerkende og aflønne efter, at en stor del af "studentermedhjælperne" faktisk har en bachelor uddannelse.