Læsetid: 2 min.

Antallet af grønne job vokser – i Asien

EU-Kommissionen har netop fremlagt en plan, der skal integrere grønne job i medlemslandenes beskæftigelsesplaner. Imens skabes millioner af bæredygtige job i Østasien
20. april 2012

Næsten 90 procent af befolkningerne i Japan, Korea og Thailand samt to tredjedele af befolkningerne i Kina, Filippinerne og Vietnam er bekendt med debatten om klimaændringer og global opvarmning, viser en undersøgelse offentliggjort for nylig. For adskillige af disse lande udgør andelen af den voksne befolkning, som ikke alene er bekendt med problemet, men også anser det for et alvorligt problem, over 80 procent. Desværre er billedet ikke helt så positivt for Kinas vedkommende, idet to tredjedele nok erkender, at der er et problem, men kun lidt over 30 procent mener, at det er alvorligt.

Asien er udslagsgivende for indsatsen over for klimaændringer i de kommende år, eftersom det er her, den store økonomiske vækst kombineret med voksende befolkning melder sig.

Der er i Asien og formentligt tillige andre dele af verden uden for Vesten ved at udvikle sig en frygt for, at de vestlige lande bevæger sig i retning af at finde det mere opportunt – billigere for dem – og velegnet i det storpolitiske spil at leve med virkningerne af klimaændringer. De har råd til at betale for at bringe konsekvenserne heraf under kontrol og afbøde dem i deres eget område i stedet for at satse på en international enighed om at bekæmpe klimaændringer globalt. Det er en mistanke, som i højere grad retter sig mod USA end mod EU.

Epokegørende

Den bedste måde til at undgå storpolitiske forviklinger er imidlertid erkendelse af egen interesse i en indsats mod global opvarmning, uanset om vi taler om industrilande eller udviklingslande. Derfor er den ovenfor citerede undersøgelse af holdningerne i Asien interessant og opmuntrende.

Dette indtryk forstærkes af et blik på en dristig og epokegørende udvikling i flere asiatiske lande: Skabelse af hvad vi kan kalde grønne arbejdspladser, det vil sige job, der direkte eller indirekte bidrager til at ændre den økonomiske og erhvervsmæssige struktur i retning af bæredygtig udvikling.

Bangladesh, som af indlysende grunde er stærkt interesseret i en indsats for at bekæmpe global opvarmning, er allerede et godt stykke af vejen med to millioner job inden for denne kategori – fortrinsvis inden for transportsektoren. Selv om landet ligger i den fattige ende af skalaen bruger regeringen cirka 2 milliarder dollar om året på bæredygtig udvikling med henblik på at skabe yderligere 1,7 millioner nye grønne job.

I Kina har det kinesiske akademi for samfundsmæssige studier offentliggjort en undersøgelse, der peger på skabelse af cirka 30 millioner nye bæredygtige job mellem 2005 og 2030. Hovedsektorene er skovbrug og energi, der begge skal bidrage til en højere energieffektivitet.

Det er vanskeligt både i lande som Bangladesh og Kina – og i et land som Danmark – præcist at klassificere et job som ’bæredygtigt’.

Når det er sagt, står konklusionen, at disse lande erkender problemet og rent faktisk er på vej med en erhvervsstruktur og skabelse af arbejdspladser, som opfylder kvalitative krav også ud fra en miljømæssig og bærbar synsvinkel.

Det var måske også noget, vi kunne overveje i Danmark for alvor? Fokus på bæredygtige arbejdspladser vil falde godt i tråd ikke alene med ønsket om en indsats over for klimaændringer, men også med at skabe job og uden dermed at forøge det samlede resourceforbrug.

 

Jørgen Ørstrøm Møller er forhenværende departementschef og adjungeret professor ved CBS

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip C Stone

"De har råd til at betale for at bringe konsekvenserne heraf under kontrol og afbøde dem i deres eget område i stedet for at satse på en international enighed om at bekæmpe klimaændringer globalt. Det er en mistanke, som i højere grad retter sig mod USA end mod EU."

USA har gennem et stykke tid været udsat for så usædvanlige, ødelæggende og omkostningsfulde tilfælde af ekstremt vejr, at flere amerikanerne er blevet overbevidste om den globale opvarmnings virkelighed og om menneskets ansvar herfor. Jeg vil ikke forsøge at spå om de politiske konsekvenser af denne større erkendelse, men bare bemærke at virkelighed er et potent argument som kan påtvinge hurtige ændringer.

USA og Europa sidder på hænderne.
Gamle fastlåste systemer på vej ned.

Asiaterne har nok forurening og klimaændringer tættere på livet generelt, men de har også forstået hvor fremtidens arbejdspladser skabes.

Søren Kristensen

Selv om Anders Fogh er en verdensmand, er han ikke skyld i at det går fremad i Asien med at skabe grønne jobs. Men han kan sikkert godt tilskrives lidt af skylden for at vi herhjemme ikke er så langt fremme som vi kunne have været.

Peter Günther

ja, vi har som nation sovet i timen (læs: Endnu et wake-up call). De mange innovative kræfter, som har ligget på hold i 10 år får MEGET svært ved at skabe momentum nok til at det rækker særligt langt udenfor DK's grænser.

Afhængig af hvornår vi som nation forstår, at resten af verden IKKE stod stille i de sidste 10 år indenfor grøn teknologi bedes melde sig, så DK ikke sakker totalt bagud..