Læsetid: 2 min.

Begmand til landsret i Hedegaard-sag

Østre Landsrets begrundelse for at dømme Lars Hedegaard for racisme er Højesterets argument for, at han måtte frifindes
21. april 2012

Da Højesteret i går frifandt formanden for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard for at have overtrådt straffelovens paragraf 266 b, den såkaldte racismeparagraf, var det noget af en begmand til Østre Landsret.

Ifølge racismeparagraffen er det strafbart at fremsætte racistiske udtalelser »med forsæt til udbredelse i en videre kreds«. Men da Østre Landsret i maj sidste år dømte Lars Hedegaard for i et interview blandt andet at havde udtalt, at muslimer »voldtager deres egne børn«, begik landsretten en bommert. I begrundelsen for dommen mod debattøren skrev domstolen nemlig, at »anklagede burde have indset«, at hans udtalelser ville blive udbredt. Med andre ord lagde landsretten til grund for dommen, at han havde handlet uagtsomt, og det står i kontrast til at handle med forsæt, som racismeparagraffen forudsætter. Derfor gav landsrettens egen begrundelse ikke belæg for den afgørelse, domstolen nåede frem til, og på den baggrund omstødte Højesteret dommen.

Højesteret lagde således til grund for frifindelsen af Lars Hedegaard, at landsretten »udtrykkeligt« havde »fastslået, at han har handlet uagtsomt, ikke forsætligt«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu