Læsetid: 2 min.

Bødskov vil ikke forklare løfte om beskyttelse mod udvisning

Det er ifølge justitsministeren ’groft manipulerende’ at beskylde ham for at sige ét til den danske offentlighed og noget andet til EU-Kommissionen
27. april 2012

Fra et EU-møde i Strasbourg måtte justitsminister Morten Bødskov (S) i går forsvare sig mod anklager fra Venstres Søren Pind for »dobbeltspil af værste skuffe«. Anklager, som ifølge ministeren er »groft manipulerende«.

Diskussionen begyndte, da Information i går kunne dokumentere, at justitsministeren i et brev til EU-kommissær Viviane Reding har skrevet, at en forestående ændring af reglerne om udvisning af kriminelle udlændinge vil »give en forbedret beskyttelse mod udvisning«.

Samtidig har ministeren over for den danske offentlighed forsikret, at ændringen ikke vil få »nogen reel betydning«, men alene er »symbolsk«, og det er ifølge Søren Pind (V) udtryk for Socialdemokraternes »hæmningsløse hykleri« på udlændingeområdet. Da Information onsdag forsøgte at få en kommentar til sagen fra Morten Bødskov, havde han ikke mulighed for at sige noget på grund af mødet i Strasbourg, og i går havde ministeren heller ikke tid. Til gengæld udsendte han en pressemeddelelse, hvor han afviser anklagerne om dobbeltspil og forklarer, at den forestående ændring alene er »af rent juridisk teknisk karakter for at præcisere, at vi lever op til vores internationale forpligtelser«.

Ud af en sammenhæng

Ifølge den ændring, som Morten Bødskov planlægger at gennemføre, skal der ske en lempelse af samme udvisningsregler, som Socialdemokraterne og SF sidste sommer selv var med til at stramme. En stramning, der medførte, at kriminelle udlændinge kun kan undgå udvisning, hvis udvisning »med sikkerhed« er i strid med konventionerne.

Partierne bag lovændringen blev kritiseret for at forlade princippet om at lade tvivlen komme den anklagede til gode, men som Morten Bødskov skrev til EU-kommissæren, vil en fjernelse af formuleringen »med sikkerhed« medføre den forbedrede »beskyttelse mod udvisning«.

I sin pressemeddelelsen udtaler ministeren imidlertid, at Søren Pind »tager betydningen af mit brev til Kommissionen ud af sammenhæng for, at det fremstår som noget andet, end det vi mener. Regeringens kurs er klar – vi fastholder den eksisterende stramme linje for at udvise kriminelle udlændinge af landet.«

Men hvad Morten Bødskov så faktisk mente med formuleringen i brevet til EU-kommissæren om »forbedret beskyttelse mod udvisning«, fremgår ikke af pressemeddelelsen. Og da det tidligt om morgenen i går lykkedes TV 2 News at få et telefoninterview med ministeren, kom han heller ikke med nogen forklaring. På spørgsmålet om, hvorfor han skrev, som han gjorde, svarede han i stedet, at hensigten med den forstående lovændring er at understrege, at »når domstolene træffer afgørelser i de her sager, så er det domstolene, der har den endelige afgørelse i spørgsmålet om udvisning«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

At lade tvivlen komme den anklagede til gode - troede jeg også var Venstres retspolitik. Men det er det åbentbart ikke - Kommer der så forslag fra Venstre om at de anklagede i andre sager, nu selv skal til at bevise deres uskyld og ikke at det er anklagemyndigheden, der skal bevise den anklagedes skyld.

Det er aldrig noget særligt kønt syn, når en politiker forsøger at få vand til at løbe opad, og det er det heller ikke her :-)