Klumme
Læsetid: 3 min.

DR og TV 2 er hverken røde eller blå

Selv om det var – og vel stadig er – en udbredt sport blandt politikere at rubricere de to store statslige tv-kanaler som røde eller blå, er jeg ikke i stand til at bevise hverken det ene eller det andet. Og det er tydeligt, at der er helt andre kriterier på spil, når politikere inviteres på skærmen. Der er et nyhedskriterie, som lige for tiden betyder, at SF-politikere dominerer nyhedsbilledet. Man kunne også kalde det balladekriteriet. Men det vil næppe afstedkomme borgerlig kritik.
Indland
4. april 2012

Jeg har stadig en kedelig vane. Den må stamme fra årtiers snæver omgang med nyhedsjournalistik i DR. Jeg prøver at lægge mærke til, om den politiske dækning i tv – hvad enten det er TV 2 eller DR, News eller Update – har markante skævheder, om stationerne har politiske favoritter, om de er røde, blå, grønne, sorte eller bare farveløse.

Da jeg en overgang syntes, at DR havde forelsket sig i Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, kunne jeg jo godt forstå, at han optrådte i tide og utide i masser af programmer. Han repræsenterede jo engang den rå parlamentariske magt. Og så var han velformuleret, underholdende, havde altid tid og var med på hvad som helst.

Det samme gjaldt Venstres Søren Pind. Han kan det hele, fra Elvis-imitationer til helt absurde, men morsomme påstande – ikke mindst om politiske modstandere. Han repræsenterede også magten.

Villy Søvndal var også meget i medierne, dengang han var en helt anderledes SF’er. Dengang partiet bragede frem og næsten blev større end Socialdemokraterne. Han var anderledes, sagde nye ting, var på en måde folkeligt underholdende. Nu har han fået ansvar og er udenrigsminister, og så er han selvfølgelig også meget på, men ikke på samme måde som før. Nu er han presset, taler mærkeligt engelsk og har ballade med baglandet.

Selv om det var – og vel stadig er – en udbredt sport blandt politikere at rubricere de to store statslige tv-kanaler som røde eller blå, er jeg ikke i stand til at bevise hverken det ene eller det andet. Og det er tydeligt, at der er helt andre kriterier på spil, når politikere inviteres på skærmen. Der er et nyhedskriterie, som lige for tiden betyder, at SF-politikere dominerer nyhedsbilledet. Man kunne også kalde det balladekriteriet. Men det vil næppe afstedkomme borgerlig kritik.

Der er et underholdningskriterie, som betyder, at politikere som Messerschmidt og Pind altid vil være velkomne gæster i ethvert tv-studie.

Der er et magtkriterie, som før valget betød, at studierne vrimlede med Pia Kjærsgård, Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl – efter valget er det Johanne Schmidt-Nielsen og hendes partifæller, der befolker skærmen.

Så er der et kanalbranding-kriterie, som betyder, at de to kanalers egne stærke profiler hele tiden skal på skærmen. Det var vel derfor, DR skiftede Jersild, Falbert og Ritt Bjerregaard ud med Kim Bildsøe Lassen og Ask Rostrup, der i et nyt politisk program tumler rundt på Christiansborg i et desperat forsøg på at gøre politik forståeligt. På TV 2 er det Mogensen & Kristiansen, Hans Engell og Henrik Qvortrup, der dominerer. Tidens tendens er, at alt skal forklares, fortolkes og gøres skarpvinklet. Den såkaldte politiske balance kan ikke skabes matematisk, den skabes over tid. Og det lykkes vel egentlig ganske godt, når danskerne – trods tv-kanalernes påståede ensidighed – nogenlunde regelmæssigt skifter fra det røde til det blå og omvendt. Selvom man kan gribe sig selv i pludselige anfald af farveblindhed: For nu er de røde næsten mere blå end de blå. Og da de var i regering, var de indimellem mere røde end de røde.

Kan man regulere sig til balance? Det holdt man op med i Danmark for mange år siden, men der er dog stadig mediebureaukrater i Kulturstyrelsen, som bruger mange mandeår på at foretage kontrol af radio og tv. Er der for lidt eller for meget rytmisk musik? Er der for meget eller for lidt underholdning? Er der for mange genudsendelser? Er 24syvs kulturudsendelser nu også kultur?

De, der ønsker en skarpere kontrol med tv og radios politiske balancer, kan hente inspiration i Frankrig. Her sidder en gruppe bureaukrater fra det højere audiovisuelle råd og fører minutregnskab med den politiske dækning. Alle kandidaters tv- og radiotid siden 1988 er minutiøst registreret. Og i de sidste fire uger inden præsidentvalget i maj, skal stationerne sikre, at kandidaterne får lige meget tid. Ellers kan de få bøder. Fra 1. januar til 24. februar fik socialistpartiets Francois Hollande og hans tilhængere f.eks. syv timer, 57 minutter og 50 sekunders taletid på den store tv-kanal TF1, mens Frédérick Nihous, der ikke længere er med i kampen, kun fik 23 minutter og 55 sekunder. Statistikkerne i Frankrig beviser det samme som fornemmelsen i Danmark: Magthaverne får mest sendetid. Efterfulgt af de store oppositionspartier. Hvis man er både kedelig og uden indflydelse, kommer man ikke i fjernsynet.

 

Mandag: Derudefra Tirsdag: Kampzoner Onsdag: I medierne Torsdag: I kulturen Fredag: 10’erne Lørdag: Borgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er åbenbart delte meninger om den sag...

Tv manipulerer
Søren Andreas Juul-Nielsen, Aarhus

Vi deltog 31. marts i en historisk enestående demonstration i Århus for mangfoldighed og mod fascisme. En fantastisk stemning af befrielse og glæde blandt adskillige tusinde demonstranter, fra nær og fjern, alle aldre, alle forskellige mennesker, og overalt gennem byen vinkede begejstrede mennesker glade fra vinduer glade.

En af de største demonstrationer i Århus i nyere tid, fredelig og vellykket. En sejr for det folkelige krav om fred, mangfoldighed, mod undertrykkelse og fascisme.

Når man så uforvarende kommer til at åbne for tv-nyhederne – det bør man aldrig gøre – ser man en reportage, der slet ikke omhandler den demonstration man har været til, men udelukkende taler om, at politiet har arresteret mindre grupper som påstås at have ville, genere de fredelige fascister og racister, intet som helst andet. Ikke så meget som et billede fra demonstrationen, kun politiets vogne.

Skamfuldt, at vi i et påstået demokratisk samfund har en nyhedstjeneste, der med hensyn til manipulation og løgn lever op til niveauet i diktaturstater.

http://www.information.dk/297705

Steffen Gliese

Måske er Frankrig af den grund stadig at regne som en oplyst og kulturelt fremstående nation, Lasse Jensen?
Hvad du beskriver, er de statslige nyhedsorganisationer som en dorsk adelsmand, der vil underholdes konstant - men opgaven er langt mere rugbrødsagtig, nemlig at sørge for at folk har den fornødne viden om det, der udspiller sig i samfundet. For mange år siden opdagede TV desværre, at det kunne skabe sine egne nyheder og begivenheder. Dér ophørte det med at være et medie, ikke mindst et public service medie.

Steffen Gliese

Uddybende: den måde, som studieværterne ofte taler på især TV-avisen, tager ligesom seerne verbalt til indtægt for mediets egen iagttagende position; men seerne er ikke iagttagere, de er deltagere i samfundet og i deres egne liv og fællesskaber.

Hvori består det underholdende i Søren Pind?

Jeg ved ikke om jeg finder det mest skræmmende at blive konfronteret med en jubel-idiot, der ønsker magt, eller Lasse Jensens holdning at han er god underholdning, og derfor berettiget til at "underholde" den almene Dansker med infantile udfald, som skulle være basis for en almen holdning.

Det forklarer dog en ting, nemlig den lave standard debatter har.

Tak for det.

Holger Madsen

At vurdere DR og TV2, om de har politisk slagside, udfra de i studiet inviterede politikeres parti- tilhørsforhold, er i mine øjne helt galt.
Det er da i væsentlighedskriteriet, det politiske ligger gemt. Altså, hvilke emner i den daglige nyhedsstrøm, nyhedsredaktionerne vælger at tage op.
Man kan da ikke sige, at DR vægter rød blok, fordi de f.eks. tager Ole Sohn i studiet for at redegøre for nyhedsredaktionens udvalgte nyhed, der drejede sig om en nyhed JP havde fabrikeret om Ole Sohns fortid.
Det er nyhedsredaktionernes administration af væsentlighedskriteriet, at den politiske djævel ligger gemt.

Niels-Holger Nielsen

Du har ret, Holger Madsen. Lasse Jensen ved det godt, han underviser i journalistik. Hvorfor serverer han så denne magtsevile smøre?

Hanne Christensen

Bortset fra plejehjemsbeboere, er der vist ikke mange der "sluger råt" hvad TV-aviser (blå/rød) disker op med.

Hanne Christensen

Dr og TV2 er hverken rød eller blå - nej de er SORTE som helvede.

Deres agenda er dikteret af denne verdens mørke kræfter, der i London/Washington fabrikerer "news" og andet "stof" der tilgodeser bank/børs/krigs-og multinationale interesser.
Avisernes oplagstal falder lige så hurtigt som bygning WT7 i New York - og TV-avisen har selv "kakkelbordsdanmark" fravalgt, med begrundelsen: Det meste er styret eller fordrejet.

Holger, ja væsentlighedskriteriet ...og hertil timingen og i den forbindelse, samspillet med den mere kulørte del af journalismen, som er yderst velovervejet. - her er tale om rene mediemafiametoder.

Steffen Gliese

Problemet er i alt væsentligt ikke engang tendens i den ene eller anden retning, men de vinklinger, der foretages, hvor det meget ofte er mangel på substans, der er kendetegnende. Og de spørger om de samme inferiøre spørgsmål igen og igen, fremfor at gå til stålet og få politikerne til at gøre rede for deres synspunkter og - vigtigst - intentioner. Det skal de lade politikerne svare langt og fyldigt på, det er det bedste værn mod løgn og spin.

Steffen Nielsen

Demonstrationen i lørdags er et godt eksempel på de danske mediers prioritering. I stedet for at vise udklip fra taler og billeder fra den store folkelige demonstrationen, vælger man at sende alle journalisterne ned til EDL demonstrationen og vente på der sker ballade.

De udenlandske medier valgte derimod at følge den brede demonstration med tv-hold under hele demonstrationen og skrev om EDLs nederlag i Aarhus. Mens den uro der var, blev nævnt som en notits til sidst.

I den danske presse var historien derimod, at de fredelige højreorienterede blev overfaldet af autonome og indvandrer. Den store demonstration blev så nævnt i en mindre notits.

Morten Bo Johansen

Hvis tandløs var en farve, er det vel DR's farve. Måske kan det ikke være så meget anderledes i en kanal der skal være public service-kanal for alle. Alligevel virker det som om at tandløsheden mere har karakter af en art kuethed som skyldes 10 års politisk chikane og forfølgelse af journalister og programmer der ikke passede ind i især DF's og Venstres værdikamp. En kuethed som det er trist at være vidne til. DR burde i det mindste have mod til at stå på mål for en skarp, faktuel og dybdeborende journalistik uanset for ubehagelig den måtte være for nogen - og ansætte journalister der er dygtige nok til at gennemføre den. Der er som om at man sidder med en loren fornemmelse over for de journalister som især DR1's nyhedsprogrammer har ansat. De virker i hvert fald ikke alle som journalister fra øverste hylde, men mere som nogen der netop er ansat, fordi de vurderes til at have et talent for at varetage tandløsheden

Holger Madsen

Problemet med den manglende pluralisme i nyhedsformidlingen er, at ingen, hverken i den fjerde statsmagt eller i den lovgivende statsmagt, vil erkende, at vi her har et væsentligt demokratisk problem.

Så spørgsmålet er, hvordan kommer vi videre herfra.?

Gad vide om Lasse Jensen virkelig tror på det vrørvl han selv skriver?

Thomas Frisendal

Kære Lasse Jensen. Jeg er sgu lidt overrasket. Du plejer at være skarpere. Tag fx DR1 i dag (4/4). Hovedhistorien var en forældrerets strid. Hvad er væsentligheden i det? Der er ellers mange temaer af betydelig samfundsrelevans at tage fat i. Ungdomsarbejdsløshed, fx. Det synes også indlysende, at både DR1 og TV2 har propaganderet særdeles negativt mod den nuværende regering. Hvorfor kan du ikke se skoven for bare træer?
Mht. Frankrig så spar lidt på sarkasmen. De franske public service kanaler laver faktisk glimrende nyhedsudsendelser. Ikke mindst FR 2. Langt højere niveau end både DR1 og TV2. Objektive, orienterende, bredt dækkende osv. Det er ting, der er gået i glemmebogen i Danmark.
Jeg undrer mig over at du ikke kan se det.

Thorsten Lind

Afskaf mediestøtten.
Den skattefinancierede propaganda,
gør os dummere end dørslag! Mvh Th

Thorsten Lind

Måske
har journalister et blindt punkt,
for mediernes politiske slagside,
der i orkanens øje,
bla. beslutningstagere og ´trendsættere´.

Måske er den 4. statsmagt ikke længere sulten;
mæt og doven af at gnave ´ben´?

Måske er søgen efter sanheden blevet umoderne?

Er jounalisterne blevet lidt for gode venner med
magthaverne?
Mvh Th

Freddy Andersen

Det var på tide både DR og TV2 fik skiftet ud i den flok mikrofonholdere, for andet er det stort set ikke.

Den mere principielle diskussion om hvem der skal bestemme i en sag om forældremyndighed blev gemt væk - eller helt glemt af DR. Man havde godt nok et interview med formanden for danske familie-advokater, som forklarede tingene og satte nogen ting på plads.

Interessant er det faktisk på EB's Nationen, at der er mest info at hente her, bl.a. at drengens mor fik forældre-myndigheden i 2007, før den nye forældre-ansvarslov blev vedtaget 1.oktober 2007. Og at en dansk domstol gav faren forældre-myndigheden i 2010....

---

Lasse Jensen kan vist ikke se skoven for bare træer; det fremgår tydeligt at TV2 og især TV2 News måske ikke ligefrem er blå i deres politiske dækning, men nok i deres vinkler. Hvorfor mon TV2 hjalp Venstre, godt flankeret af JP, i flere år med at vise mennesker på efterløn som var 60 eller 62 år og som spillede golf, når sandheden snarerede var og den at 80% af de personer, som går på efterløn er håndværkere, som har slidt og slæbt i mere end 40 år på arbejds-markedet.

Og det nye program på DR1, Bag Borgen, var i den første udsendelse i de første 20 minutter en direkte støtte til ABF-regeringens politik ifht- førtidspension mv. Man havde også et ganske kritisk interview med Mette Frederiksen, men Mette F. fik lov til at sno sig alt for meget omkring svarene....

Lars Kristensen

Det ville blive spændende den dag, hvor DR og TV2 begynder at interessere sig for nyheder der vitterlig vil være nyheder og ikke blot nogle i forvejen aftalte nyheder.

Tænk, hvis de kære medier pludselig holdt op med at beskæftige sig med det politikerne på Christiansborg går og gør eller ikke gør, bare en enkelt dag og tog nogle mere menneskelige nyheder frem i billedet.

Hvor ofte sker der dødsfald på grund af medicin?

Hvorfor skal det i det hele taget koste penge for at få føde? Er føde ikke en menneskeret?

Hvor meget unødig tvang er der i psykiatrien?

Hvorfor skal de politiske partier have 130.000,- kr i valgstøtte til folketingsvalg (= 130.000,- kr for hver kandidat)

Ville det ikke være mere ligeværdigt og demokratisk, om det var alle de enkelte opstillede kandidater der fik en opstillingsstøtte på 100.000,- kr., således at alle kandidater have en ligeværdig økonomisk mulighed til reklame m.v.?

Førtidspensionsreformen er tilsyneladende allerede aftalt, inden den kommer ud i høring til alt og alle. Hvorfor inddrages de mennesker - den vil komme til at berøre - ikke i udformningen af reformen? Det er immervæk dem den kommer til at gå ud over.

Hvorfor påstår videnskabsfolk at universet er 13,7 mia. år gammel, når de ikke ved det?

DR og TV2 kunne gøre en rigtig god demokratisk handling og det er at gå politikerne i bedene, ved ganske enkelt at inddrage befolkningen i lovgivningsarbejdet, netop gennem mediernes muligheder.

På den måde kunne DR og TV2 træde politikerne godt og grundigt over fødderne, så politikerne begynder at lytte til befolkningen og ikke bare gør tingene hen over hovedet på befolkningen.

Henrik von Stijnbergen

"Det er nyhedsredaktionernes administration af væsentlighedskriteriet, at den politiske djævel ligger gemt."

Du syntes nok heller ikke det er væsentligt at de radikale lige har stillet forslag om man må benytte andre nationaliteters flag på sin flagstang. Heller ikke jeg.

Thorsten Lind

Rød / Blå
er for at narre fjenden;
dvs.
OS!
Th

Thorsten Lind

OS>Borgerne....!

hvem kommer først?

arbejderne på jordkloden begynder nok snarere for alvor at blive FOR socialisme,

FØR samtlige medierne og mediefolkene for alvor begynder at blive anti-capitalister

Peter Nygaard

Kan man vurdere om et medie er rødt eller blåt, blot ved, at se på hvem der kommer i studiet?

- Hvad med at se på om intervieweren er meget kritisk overfor politikeren eller mikrofonholder?

- Hvad med, at se på hvordan historien er vinklet?

- Hvad med historier hvor der ikke nødvendigvis er blevet inviterede politikere ind, men som stadigvæk er politiske?

- Hvad med at se på om tv avisen og nyhederne har taget en "nyhed" fra dagbladende og bragt den ukritisk videre.

Denne her "analyse" er så mangelfuld at den enten er:

Et patetisk forsøg på, at rette op på journaliststandens ødelagte image.

Eller en jobansøgning som spindoktor til den kommende regering!

Mihail Larsen

Vinkling og væsentlighed

Har Lasse Jensen ret, når han siger, at han slet ikke kan se forskel på DR og TV2? Formentlig ja. Men er det rigtigt? Nej, det er det ikke. Lasse Jensen kan bare ikke se det. Og det kan i al fald skyldes mindst tre forhold:

1) Lasse Jensens mediebillede er forsnævret. Han tæller personer og minutter på skærmen, hvilket - som flere af ovenstående indlæg også har påpeget - er en ret bevidstløs måde at bedrive statistik på.

2) Lasse Jensen har slet ikke blik for den kvalitative forskel på DR og TV2. De to institutioner har (endnu) en forskellig kultur, der viser sig i stort og småt fra valg af underholdnings- og forbrugerprogrammer, spillefilm og features til egentlige nyhedsudsendelser. Set med kulturradikale briller er denne forskel ikke til at overse.

3) DR har desværre taget ved lære af TV2. Og her kan måske være en del af forklaringen på Lasse Jensens vurdering. For TV2s 'nærhedskriterium' med ligegyldige voxpop-vinkler er nu også blevet en del af DRs nyhedsdækning. (For nu at tage et dugfrisk eksempel kunne man vælge gårsdagens nyhed om de radikales forslag om flag-frihed, der i DR blev vox-poppet med nogle plebejisk øldrikkende pensionister i en kolonihave. Ha-ha, meget morsomt... Væsentligt, nej. Gode billeder, ja.)

Men trods denne beklagelige afsmitning fra TV2 til DR er der fortsat en kvalitativ og kulturel forskel. Kunne man tænke sig Clement eller TVTVTV! på TV2? Næppe.

Men er denne forskel en forskel mellem rød og blå?, kunne man så spørge. Er det ikke snarere en forskel mellem en kultur, der i nogen grad holder fast i en kritisk samfundsinteresse og en alsidig kulturopfattelse, og så en kultur, der strømliner sig efter markedslogik og forbrugsmønstre?

I min optik er denne kulturforskel også kendetegnende for rød og blå. Men den rummer mange paradokser. Én af dem er, at mange 'arbejdere' i dag stemmer borgerligt; en anden er, at 'borgerskabet' har ofret den borgerlige kultur på kommercialismens alter. Ikke underligt, at TV2 på den konto er blevet Danmarks mest sete kanal.

Så selv om Lasse Jensen (endnu) ikke har (objektiv) ret, så kan han ende med at få det. Et af midlerne til at undgå denne kranke skæbne er at sige ham imod.

At beskrive det at erklære sig som 'mod fascisme' som modigt (NHN) er vist at udhule mods-begrebet.
Borgerskabet forventer det som en humanitets-betinget selvfølge - og det er det i al sin banalitet egentlig også - så ligefrem 'modigt' ?
Næh . et så banalt socialt point kan en hvilken som helst dropout-bz'er finde ud af at hale i land :-)

Niels Engelsted

TV2 News, der har sat standarden for nyhedsformidling og debat i Danmark, er i sin redigering skamløst blå.

Forleden kørte de for eksempel en kampagne mod offentligt byggeri i København--metro, Nørreport, fjernvarme, mv--fordi det generede biltrafikken! Borgerlige politikere fik lov til at himle forarget op.

Det værste er imidlertid, at man på redaktionen--modsat Lasse Jensen--er fuldt vidende om det, og stolt af det, næsten ligefrem hoverende. Læg mærke til Lotte Meilhedes ansigt, når hun med blussende kinder ivrigt forsøger at opvigle sine to klamme charmedrenge mod alt til venstre for Venstre. Eller læg mærke til Martin Krasniks hårdhændede og meget selv- og målbevidste styring af de to udstoppede udenrigsministre i hans show.

Det betyder ikke, at der ikke også er gode journalister. Skammelsen forekommer balanceret og er ofte ilde berørt over at skulle have en propagandist fra højre med hver gang et emne skal diskuteres. For eksempel forleden dag, hvor emnet ADHD, og en klog kvinde, der både kendte lidelsen selv og som socialpædagod havde arbejdet en million år med gruppen, blev tvangssuppleret med en yngre manieret blondine, der kaldte sig ærkebogerlig filosof, og uden nogen erfaring med området overhovedet udtalte, at diagnosen var udtryk for et feminiseret samfund uden frihed, hvor folk ønskede at være ofre. Seeren krøllede træer, Skammelsen heldigvis også.

En anden journalist, der er rimeligt balanceret men ofte automatbeskyldes for at være blå lejesvend, er efter min mening Henrik Qvortrup. Hans Engel er også være værd at høre på. Han er blå, men ikke rigtigt nogen lejesvend. Man kan sagtens høre forskel.

Søren Kristensen

Jeg synes DR og TV2 er blevet lidt mere kritiske. Men de har været længe om det og de er ikke helt i mål endnu.

Peter Nygaard

@ Søren Kristensen

Bare rolig, de bliver igen mere passive når de har fået installeret den "rigtige" regering!

Brian Pietersen

længe siden jeg stod af tv2 og er også stået af DR.

der var ikke en eneste af dem der skulle have offentlig støtte.

staten skulle lave en helt ny kanal, med de vigtigste info om landet, helt upolitisk, og med nogle OBS og feks vejrudsigt. resten af tiden ca 23 timer og 30 min, kan de vise pausefisk.

Jens Overgaard Bjerre

Tv er den højere middelklasses legeplads. Ghettoer og en arbejder som bor til leje i en almennyttig lejebolig er teori for journalister. Derfor får vi disse mærkelige programindslag som ikke har så meget med den egentlige sag at gøre. Tv-journalisterne er opvokset i en ufarlig og tryg verden og ser problemerne ud fra et helt andet spændingsniveau end de lavere klasser. Det drejer sig om billeder og kommentarer som enten er skåret efter en amerikansk actionfilm eller en "folkelig" dansk film, hvor arbejderklassen er helt karikeret. Man kan ikke se det væsentlige for det er kedeligt og besværligt. Så hellere en gang smart pop-vox klipperi, hvor alle kan være med. Og pengene er jo hjemme. De indrives med tvangslicensen. Det var Lasse Jensen, som lukkede op fro lønningstallene, hvor en dansk journalist tjener over det dobbelte af en svensk kollega. Hvorfor bliver der ikke lavet en udsendelse af denne specielle danske aflønning af journalister. Det kunne være, at man så bedre ville kunne forstå den måde, som de dækker begivenhederne på.

Det er slet ikke nødvendigt direkte at påvirke medierne, hvis man sørger for, at de har internaliseret systemets værdier.

http://www.counterpunch.org/2012/04/03/the-corporate-media-crisis/

Christian de Coninck Lucas

Jeg mener nu, at TV2 News' reklame blokke og konstante overpostitive markedsanslyser, er mere end bevis på, at de eksisterer for finansverdenens og politikernes skyld. Deres nyheds dækning er helt ufatteligt snæver og giver et indtryk af en verden hvor ikke ret meget sker, lige bortset fra der hvor vi beskytter handel med miltær og naturligvis spreder fred og lykke samtidig! Nå ja også er da naturkatastroferne, som de behandler med en porno instruktørs respekt og sans for cutaways.

Gorm Petersen

Den eneste måde man kan måle mediemanipulation på, er ved at se hvordan den påvirker meningsdannelsen hos fokus-grupper.

Danmark er en sådan fokusgruppe.

At forvente at "blå presse" vil favorisere centrum/venstre synspunkter svarer til, at man forventer, at modpartens advokat loyalt vil fremlægge ens synspunkter for dommeren, i en retssag.

Det sker naturligvis ikke. Den relativt "blå" fhv. chefredaktør for BT - Erik Meier Carlsen indrømmer det åbent.

Det viser, at det godt kan lade sig gøre at være blå og ærlig på samme tid. I det mindste hvis man er Buddhist.

De "røde lejesvende" hos DR blev udrenset i 2005. At forestille sig en tilsvarende udrensning af "blå lejesvende" hos TV2 er umuligt under de nuværende magtforhold inden for pressen.

Tænk på hvor hurtigt sagen om Venstres pressetjeneste og TV2 for 2-3 måneder siden ligesom "døde".

Pressemonopolets vigtigste virkemiddel er magten over, hvilke bål der får lov at "gå ud af sig selv" - og hvilke, der med bål og brand skal genoplives.

Som den ene yderlighed:

Den logisk set døde ikke-sag om Helle T's mands skattesag, kunne genoplives igen-og-igen.

Som den anden yderlighed:

Danmark er eneste land i Irak-koalisionen, som endnu ikke har haft en offentlig høring om de mange løgne.
AFR's "det er ikke noget vi tror, det er noget vi ved" er i princippet højforræderi (at bringe landet i krig på grundlag af en løgn) - men den blå presse føler ligesom ikke, at "emnet vil interessere læserne".

Og vi SKAL jo skrive noget, der "interesserer læserne".

Gorm Petersen

Sjovt at LJ nævner Villy Søvndal.

Han var netop "pressens darling" så længe han kunne stresse blå stues hovedfjende: Socialdemokratiet.

Da der så blev indgået en robust borgfred mellem S og SF - og det over en månedes tid viste sig at være en robust fred - ingen af parterne bed på journalisternes provokationer - faldt Villys popularitet pludselig, fra de højeste tinder til de mørkeste slugter på ingen tid.

Jeg husker aldrig at have set en så åbenlys pressemanipulation - nogensinde.

LJ må da forkynde imod bedre vidende - han kan da ikke være så blind.

Gorm Petersen

Hans sidste spørgsmål "Kan man regulere sig til balance" bør sendes videre til retsvæsenet.

Kunne begge parter i en retssag deles om samme advokat ?

Eller er det afgørende vigtigt, at begge parter har deres egen advokat, for at sikre loyal fremlæggelse for dommeren ?

Hvad skulle være forskellen på retsvæsenet og demokratiet ?

Er dommere lettere at manipulere end vælgere ?

Er det ikke snarere omvendt ?

Hvis man ikke stoler på, at en faguddannet dommer ville kunne gennemskue den manipulation der måtte komme fra den enlige advokat begge sagens parter deltes om, hvordan skulle vælgerkorpset så kunne gennemskue manipulation fra den ene presse, begge sider deles om ?

begge kanalers visuelle design er i det blågrålige - men tv2s nyhedschef elsker uffe (den gamle af dem) og det ruster ikke sådan.

morten hansen

90% af den engagerede, kreative og forandrende energi, der KUNNE være investeret i det politiske felt forstået som omsorgsfeltet for vores fælles verden, bliver brændt op og lammet i det subtile og altomfattende svindelnummer, del-og-hersk-stuntet kaldet 'Rødt versus Blåt'.

Dette demokratiske energispild har stået på i menneskealdre. Det repræsentative demokrati æder sig selv op indefra og vampyriserer al energi fra 'vælgerne', som vi kaldes i dette på overfladen eftertragtelsesværdige og eksporterbare system, der under overfladen er råddent og bedragerisk.

Demokratiet er blevet til det mest bedrageriske form for tyranni. Debatfora er en endeløs tærsken rundt i, hvilken politisk fodboldklub, man hepper på, og hvorfor tilhængerne af det andet hold er nogle narrøve.

Personlig og efter meget nøje overvejelse har jeg taget den beslutning ikke længere at bidrage med min stemme til disse ørkesløse teaterstykker af folkevalgte forsamlinger. Endvidere er stikket hevet ud af fjernsynet, hvor disse ørkesløse pseudodebatter om rødt-og-blåt foregår.

Thorning-Vestager er ligeså nyttesløse og skadelige som Fogh-Løkke. Ingen af dem har noget egentlig bud på, hvordan verden overlever de næste 50 år.

Ved en omfattende rundspørge erklærede flertallet af amerikanere - borgerne i landet der om noget er blevet taget ved næsen af rød-og-blå-passiviserings-stuntet og det tilhørende mediekorrupte disinformations-maskineri - at de mente at en udskiftning af senats og kongrespolitikere med en vilkårligt udvalg af amerikanere fra telefonbogen, ville være en bedre løsning en det nuværende dysfunktionelle pseudodemokrati.

Ret interessant. Så langt er danskerne ikke kommet endnu. Det kan så skyldes at dansk grad af politisk korrupthed er mindre, eller at danskerne er blevet fede, dumme og dovne af for megen forædthed og velfærd.

Brian Pietersen

Morten Hansen

hvis vi nu gør det alle sammen, hvad så??

Holger Madsen

Lars Kristensen.
- Tænk, hvis de kære medier pludselig holdt op med at beskæftige sig med det politikerne på Christiansborg går og gør eller ikke gør, bare en enkelt dag og tog nogle mere menneskelige nyheder frem i billedet.

Ja tænk, hvis nyhedsredaktionerne vægtede lovgivningsarbejdet på Cristiansborg, på samme væsentlige måde, som de giver plads til i den daglige Vejrudsigt. Sikke meget sendetid, der ville blive plads og tid til, plads til information og afsløring i det kaos af begivenheder, der der dagligt vælter ind over os.
Ja tænk, hvis Christiansborg politikerne af nyhedsredaktionerne fik lov til at arbejde med det, de er valgt til, nemlig lovgivningsarbejdet. Og ikke skulle stå til regnskab overfor nyhedsredaktionernes valgte væsentlighedskriterium, som rygekabiner, skriveborde, julefrokoster, påklædning o.s.v.
Ja og tænk, hvis Christiansborg politikerne turde lade være med at svare på nyhedsredaktionernes journalisters uvæsentlige spørgsmål.

Det ville blive hårde tider for hele det medie politiske påvirknings kompleks i DK.

Nicolai Hansen

http://www.b.dk/kommentarer/dr-journalister-er-roede

Jamen, jamen, brugerne på Information fortæller mig, at alle journalister i Danmark arbejder for Venstre og hjælper dem tilbage i statsministerstolen. Og når en mand som Messerschmidt, så anklager dem for at være røde, hvad skal man så tro?

Hanne Christensen

Lasse Jensen skriver at DR/TV2 er neutrale samtidigt med at nævner, hvem de to kanaler anvender som kommentatorer:

Jersild
Falbert
Ritt Bjerregaard
Kim Bildsøe Lassen
Ask Rostrup
Mogensen
Kristiansen
Hans Engell
Henrik Qvortrup.

Ikke en eneste af disse kommentatorer befinder sig til venstre for Socialdemokraterne og kun Ritt Bjerregaard til hører dette parti. Resten befinder sig i den borgerlige lejr.

Mon ikke Lasse Jensen uforvarent selv lever beviset for, at der ikke er tale om rød/blå, men derimod blå/blå.

I øvrigt giver jeg kommentatorerne til denne artikel fuldstændigt ret i, at man ikke alene kan måle farven på, hvem der kommer i studiet, men må medtage vinklingen af nyhedsformidlingen og debatterne.

Førtidspensionsreformen er et godt eksempel. Her får rød blok måske meget taletid, men det giver jo ingen point til rød side, når blå blog er ganske enige i de blå stramning S-SF-B vil gennemføre her. En neutral og demokratisk vinkling ville her være at blive mere konkret om, hvad stramningerne vil betyde for førtidspensionisten.

Fx var der et interview i går med Magnus Heunicke. Et spørgsmål fra en lytter lød, om ændringen af fleksjobordningen ikke var en forringelse for de syge. Svaret var selvfølgelig nej, og begrundelsen var at man ville hjælpe flere i flexjob. Journalisten tog bare dette for gode varer og gik videre.

Men sandheden er jo, at hvor en syg tidligere blev tilbudt fleksjob vist nok ned til 12 timer om ugen, hvorefter den syge kunne vælge en førtidspension, ja, så vil Socialdemokraterne nu tvinge de syge over i fleksjobordningen, selv om de kun er istand til at arbejde 6 timer om ugen. Tilmed er fleksjobydelsen lavere end dagpengene og mindre end førtidspensionen. Og tilmed skal den syge selv finde sit job. HVEM vil ansætte en så syg person, der kun er i stand til at arbejde 6 timer om ugen? Det vil næppe mange, så ordningen er for alle dem, der ikke kan finde et job og ikke magter 6 timers arbejde en ren forringelse. For mange øvrige fleksjobere bliver ydelsen nedsat, når de finder et arbejde. Også en forringelse.

Det er ganske enkelt udemokratisk, når forringelserne forties og pakkes ind i glanspapir uden indhold, og når DR medvirker til denne manipulation. Og selvfølgelig er der ikke tale om rød manipulation om et emne, der i den grad har blå bloks velsignelse. Nej, det eneste reelt tilbageværende røde oppositionsparti er i dag trist nok Enhedslisten. Thorning fører reelt ren Radikal politik. Og De Radikales politik er i dag meget svær at skelne fra Liberal Alliances. De vil det samme, det er kun i fremlægningen i adskiller sig, idet LA ynder at være lidt mere provokernede i deres formidling.

Dette er blot et eksempel fra gårsdagens udsendelse. Men det er daglige oplevelser. P1 Formiddag var i dag så jeg krummede tæer, trods ofte Poul Friis er en dygtig vært. P1Debats værter er en daglig rædsel, detektor ren blå manipulation, Krause på tværs - hvor Krause typisk inviterer en fra blå blok til diskussion, hvor han selv skal figurere som modpart, ja, hvor sjovt kan det blive.

P1 morgen er dybblå, hvis den ikke er sortblå og tilpasset så selv en bankdirektør kan lytte nikkende med gennem hele udsendelsen. Det er en gru i al dens ensidighed.

Business med fru Bjørnestad, jamen selv de interviewede kan næsten ikke holde hendes ensidighed ud - har jeg ladet mig fortælle.

Jeg ved ikke, om P1 engang var rød. Men så har P1 da i hvertfald fået skiftet kraftigt ud til blå farvce.

Hov Lasse Jensen figurerer jo selv i P1. Måske derfor han har så svært ved at få øje på den røde farve i DR. Det har jeg så sandelig også. Men at Lasse Jensen ikke kan se, at den er dybblå, skal måske forklares ved, at Jensen er ganske afhængig af fortsat at få sine udsendelser "Mennesker og medier" sendt i P1 hver fredag. Link: http://www.dr.dk/P1/menneskerogmedier/20050831131219.htm

Det er da også ganske svært at få øje på de røde strejf i Lasse Jensens egne udsendelser.

Kravet til statsfinansierede kanaler må være, at de er alsidige og politisk neutrale. I dag er de hverken alsidige eller neutrale. Det er ganske enkelt en demokratisk skandale.

Jeg ønsker ikke en ren rød kanal. Jeg ønsker en neutral kanal, der er så informerende og alsidig, at jeg oplever at såvel jeg, men også min nabo kan sætte sit kryds på et veloplyst grundlag, ligesom det er mediernes opgave at afdække korruption, magtbrynde og ulige behandling i retssystemet eller i det offentlige. Det sker ikke på neutral basis i dag.

Holger Madsen

@ Nicolai Hansen

Du skal ikke tro på nogen, du skal tænke selv.!

Brian Pietersen

Hanne Christensen

hverken DR eller TV2 er neutrale, tror de det, så skal de have deres skolepenge tilbage.

de er begge en del til højre for midten, TV2 er så længere end DR.

under alle omstændigheder bør de fratages enhver statsstøtte, så må dem der vil se de kanaler betale fuld pris selv.

Brian Pietersen

Man skal melde sig ind i et parti, og måske bruge 1 time mindre her om måneden og bruge det på det parti der ligger nærmest en personligt.

Så kan man jo se og høre og nærmest føle hvilke personer der er omkring det parti og dermed være medbestemmende for hvem der har noget at skulle have sagt i det pågældende parti og dermed i Danmark.

Gør i ikke noget, så er der tydeligvis nogen der gør det for jer, og man kan tydeligt se hvor tilfredse man er med tingenes tilstand.

Thorsten Lind

Min nye kæphest:
Amerikaniseringen af DK, på godt og ondt.

Den såkaldte værdikamp,
er et slagsmål om retten til at fortolke
de USA´enske værdier.
Medierne & især TV, fører an i den
proces...(..røvtur!:-)
Mvh Th

Nb. "Do you know we are ruled by T.V.
The moon is a dry blood beast......."
( Jim Morrison, the doors )

Mikkel Nielsen

Det er vel egentligt ikke en ved sin fulde fem der, ikke kan se at DR er partiske, blot gennemgå journalist standen de har, det er jo himmelråben blå stue og ingen udover informations brugere råber op. Det er da skræmmende.

jeg må dog erkende, at jeg efterhånden har opgivet, for hvad nytter det egentligt. Jeg gider ikke engang stemme mere for ingen af partiene repræsentere mig ikke engang enhedslisten, der efterhånden er det eneste røde pari der er tilbage, men mon ikke det snart også får en ende.

Vi kan så sige det er mediernes skyld bla bla. men er det reelt set det, eller er danskeren bare lidt små borgerlig, jeg syntes da klart jeg har bemærket et skred i folks holdninger de seneste 10+ år.

Jeg syntes dog egentligt ikke det er så mærkeligt igen, danskeren er jo siden socialismens indtog blev fed, selvglad, selvtilfreds individ der som årene er gået har fået en så høj en løn at et politisk holdningsskred nærmest bliver en selvfølge.

Man kan ikke forvente at folk der egentligt tjener godt og som har råd til villa, 2 biler og forbrugsgoder i massevis blot ved et alm arbejde, vil blive ved med at interessere sig for soc. sikkerhed, for disse har jo deres på det tørre. Det giver vel nærmest sig selv at de vil have skattelettelser, end gå op i at lille gruppe skal have det acceptabelt næ nej du de skal helst ikke ses eller høres overhovedet og så skal de pænt sige tak for danskeren der af sin store venlighed giver dem denne overlevelses mulighed. Brokker de sig får danskeren det dårligt og kræver hård disciplin og straf straf og mere straf for disse individer skal ikke andet end lige overleve.

Man bliver skræmt når det går op for en hvor mange danskere der kun tænker på sig selv, og hvor let de får ondt i røven for i deres verden er de penge de betaler i skat DERES, bruges de ikke ordentligt så bliver de i åh så forbitret.

Kan det bliver meget mere amerikansk, men okay er der snart noget i vores hverdag der ikke er det.

Det hele handler sku snart kun om forbrugsgoder, og tv laver gerne timelange udsendelser om Apples nye kreation som er det en super vigtig nyhed. Ja selv DR hopper på denne kapitalistiske vogn.

Og handler det ikke om dette jah så handler det om at SE MIG SE FOR GUD SKYLD SE MIG. Det er lige til at brække sig over, men Danskeren sluger det hele råt.

Sådan noget vrøvl.
Tv2 er borgerlige . Punktum!!

Holger Madsen

Når nogen giver op, - er der nogen der vinder.!

Sider