Læsetid: 3 min.

Enhedslisten kårer kronprinsesse

Hun er ung, smuk, taler godt for sig – og de er vilde med hende i partiet. Enhedslistens nye urafstemning afslører, at Pernille Skipper kan blive partiets næste stemmesluger
Pernille Skipper bliver Enhedslistens næste stemmesluger, forudser kommunikationsekspert og tidligere pressechef for Ny Alliance Rasmus Jønsson.

Pernille Skipper bliver Enhedslistens næste stemmesluger, forudser kommunikationsekspert og tidligere pressechef for Ny Alliance Rasmus Jønsson.

Niels Ahlmann Olesen

25. april 2012

Enhedslisten har fundet afløseren for partiets populære politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, når hun en dag stopper.

I den vejledende urafstemning om folketingskandidaterne forud for Enhedslistens kommende årsmøde får den nyvalgte retspolitiske ordfører, Pernille Skipper, således 66,3 procent af stemmerne.

Dermed er der næsten dødt løb mellem den 27-årige Pernille Skipper og netop Johanne Schmidt-Nielsen, som – på førstepladsen – får 67,5 procent af stemmerne.

Pernille Skipper er overrasket og »lidt stolt« over stemmetallet. Selv om sammenligningen med den jævnaldrende Johanne Schmidt-Nielsen ligger ligefor, så afstår hun dog naturligt nok fra at drage den.

»Jeg håber, at jeg bliver den nye mig. Det kan man ikke sammenligne. Johanne er jo Johanne. Og det ville være meget ambitiøs målsætning, og en umulig målsætning, for mig at blive til hende,« siger Pernille Skipper.

God aflastning for Johanne

De to unge kvinder følges i Enhedslistens urafstemning på tredjepladsen af den 59-årige udenrigsordfører, Christian Juhl med 60,4 procent.

Ingen af de øvrige folketingskandidater får over 50 procent af stemmerne i urafstemningen, der placerer ni af de nuværende folketingsmedlemmer på de første ni pladser.

Kommunikationsekspert og tidligere pressechef for Ny Alliance Rasmus Jønsson forudser, at Pernille Skipper bliver Enhedslistens næste stemmesluger.

»Pernille Skipper er lidt lavet på den samme fabrik som Johanne Schmidt-Nielsen: Det er en ung, engageret kvinde. Hun er en dygtig retoriker, som leverer ved debatbordet. Og sammen med resten af den unge generation vil hun helt sikkert kunne være med til at aflaste den megen fokus på Johanne Schmidt-Nielsen. Pernille Skipper en politiker, som medierne vil komme til at elske.«

Pernille Skipper har da også allerede fået mere medieomtale end de fleste af sine kollegaer i såvel Folketinget som partiets folketingsgruppe, hvilket kan være med til at forklare hendes stemmetal i urafstemningen. Ligesom Pernille Skippers medlemskab af Enhedslistens hovedbestyrelse og forretningsudvalg siden 2009 har bragt hende i kontakt med partiets lokalafdelinger og medlemmer.

Selv Dansk Folkepartis næstformand og retspolitiske ordfører, Peter Skaarup, roser kollegaen fra Folketingets retsudvalg.

»Pernille Skipper er kommet godt fra start og virker ikke overdreven dogmatisk. Men hun og Enhedslisten skal passe på ikke at glide på de bonede gulve ovre i Justitsministeriet og de andre ministerier. Vil man noget som støtteparti for en regering, så må man stå fast,« siger Peter Skaarup.

Tidligere i Venstre

Pernille Skipper, som sidste år blev cand.jur. fra Københavns Universitet med speciale i strafferet, menneskerettigheder og udlændingeret, var kort tid medlem af Venstres Ungdom (VU), inden hun som 17-årig meldte sig ind i Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront (SUF). Årsag: Som studerende oplevede hun et uddannelsessystem, der tabte de dårligst stillede på gulvet.

Placering af kandidater

Siden fulgte studenterpolitisk arbejde på Københavns Universitet samt medlemskort til venstrefløjen i Enhedslisten, nemlig det trotskistiske Socialistisk Arbejderparti (SAP). Den samme politiske baggrund som en af Pernille Skippers forgængere som Enhedslistens retspolitiske ordfører, det nuværende medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU Søren Søndergaard.

»Pernille Skipper gør op med billedet af, at der i Enhedslisten kun er Johanne Schmidt-Nielsen – og før hende var det Pernille Rosenkrantz-Theil. Det billede er alt for unuanceret. Der er rigtig mange gode folk som efter en periode er klar. Og en af dem er bestemt Pernille Skipper,« siger Søren Søndergaard.

På forhånd betyder Enhedslistens rotationsregler, at gruppeformanden, Per Clausen, og finansordfører Frank Aaen ikke kan genopstille ved det kommende folketingsvalg. Samtidig risikerer Johanne Schmidt-Nielsen at falde for reglen om, at et folketingsmedlem ikke kan genopstille, når vedkommende har været valgt i over syv år. Udskriver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) folketingsvalg i slutningen af valgperioden, er det slut for Johanne Schmidt-Nielsen (medmindre Enhedslisten til den tid vælger at ændre på reglerne for at holde på den politiske ordfører i endnu en valgperiode).

Det bliver nu op til Enhedslistens årsmøde i maj endeligt at placere kandidaterne i de forskellige storkredse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Ja det er utroligt så mange dygtige folk Enhedslisten har og har haft i Folketinget.

Line Barfod var også i flere år kortet som Folketingets bedste politiker - og hun fik stor ros fra mange borgerlige politikere - ja selv fra Birte Røn Hornbeck ( eller hvordan det staves) før hun selv blev minister.

PS: Jeg sagner også Rune Lund. Dels for hans vedholdende fokus på sine sager - fx. var det Rune Lunds fortjeneste at Folketinget vedholdende måtte debattere jernbanernes og den kollektivetrafiks fordele i trafikudviklingen.

Martin Kristensen

Se her, er en artikel jeg ville kunne tro kunne få feministerne op af stolene...for hvor spildes pladsen dog på ligegyldige ting. Pernille Skipper er ung (ok, relevant nok), kvinde ( ok, relevant nok), ser godt ud ifølge artiklen (men den beskæftiger sig ikke med hvordan Frank Aaen eller Christian Juhl ser ud) og så går det meste af tiden med at skrive at hun ikke er Johanne.

Måske ville det være mere relevant at beskæftige sig med om hun er enig med Johanne, eller der forventes et politisk skift? Er hendes stemmetal udtryk for en opbakning til en bestemt politisk linie i Enhedslisten? Har hun et specielt fagområde der vil kunne få mere fokus hvis hun kommer frem (jeg ser hun er retsordfører, men det kan jo være resultatet af en kabale af en eller anden art) og grundlæggende - hvilken betydning har det, hvis det bliver hende fremfor et ikke nævnt alternativ der kommer til at tegne partiet?

Hanne Gregersen

Man må sige, at EL har lige så stor fremgang på "Babe indexet" som i meningsmålingerne - kynikerne kunne hævde, at der var en vis sammenhæng :o)

Steffen Nielsen

Hvad med at fokusere på indholdet i hvilken politik Pernille Skipper repræsenterer, i stedet for den her ligegyldige fokus på udsende og medieomtale?

Desuden er det nu anden gang i den her uge at i anvender "tidligere pressechef for Ny Alliance Rasmus Jønsson" til at vurdere Enhedslistens kandidater. Man skulle tro det var muligt at finde nogle lidt mere relevante personer end denne såkaldte ekspert.

Henrik Jensen

Hvad var det Henry Ford sagde en gang: "You can have any color as long as it's black."

I den danske stamme er det blevet til: "Pernille Skipper, som sidste år blev cand.jur. fra Københavns Universitet".

Mikkel Nielsen

Det var ikke videre informativit.

Men siden hun har være medlem af de ærkeblå Vungdom så kan hun ikke være alt for rød. Medmindre hun grundlæggende har taget total holdningsskifte siden hen, det sker jo ofte for politikere.

Men hvad kan vi bruge "hun er køn" til. Øhh få nu hånden ud af bukserne fister.

Og sammenligning med Johanne er med pop journaliste måske forståeligt, men ufatteligt dumt.

Holger Madsen

Det er da fint nok, at Informations nye journalist er sat på opgaven, at beskrive Enhedslistens politik her op til Årsmødet.
Men er artiklen i mandags - Enhedslistens græsrødder vil pille Johanne af Plakaten - og i dag - Enhedslisten kårer kronprinsesse - foregår det så ikke lige lidt for meget på Se & Hør niveau.?

Hanne Gregersen

@arne - det står dig frit for at være godtroende og naiv, hvis du forestiller dig, at udseende ikke spiller nogen rolle i det politiske mediebillede i dag - selv hos alle det rettroende på den yderste venstrefløj :o)

Hanne Christensen

Hvilket nr. bruger hun i sko - og går hun med Gucci taske???
Det må vel være det primære for dansk presse (incl. information)

Holger Madsen

Var det ikke en ide for Informations politiske redaktion, at sætte livsstilsekspert Christine Feldthaus, fra udsendelserne So F***ing Special, på den opgave, at analysere Enhedslistens folketingskandidater.?

Holger Madsen

@ Michael Møller

Det kan jeg heller ikke. Information kunne lige så godt have brugt resultatet af den vejledende urafstemning om årsmødekandidater 2012, til at lave følgende overskrift.: En trejde del af Enhedslistens medlemmer fravælger Johanne og Pernille til folketinget.

@Thomas Dalager.
Kig på billederne af MF'erne - og forklar mig så lige lidt om sammenhængen mellem udseende og politisk indflydelse/magt.
Jeg tror du bliver en hel del klogere. Jeg kan godt nævne en del, der absolut ikke har stået først i køen, da der blev uddelt "skønhed" (hvad det så er for en størrelse), og så den indflydelse de pågældend ahr opnået i øvrigt.

Niels Engelsted

"Man må sige, at EL har lige så stor fremgang på “Babe indexet” som i meningsmålingerne - kynikerne kunne hævde, at der var en vis sammenhæng :o)," skriver Thomas Dalager.

Hvis det er det, der får Thomas til at stemme EL, er det vel vældigt godt.

Hanne Gregersen

@Engelsted - jeg må skuffe, det kommer næppe til at ske :o)

Det er bare et uafviseligt faktum, at udseende spiller større og større rolle, uanset at man kan begræde, at den slags perifere detaljer burde have nogen beydning. I det mediehav, som vi sejler rundt i, er det bare et must at bruge en mascara og have en sort habitjakke (m/k) sådan lidt skarpvinklet og i overført betydning ;o)

Rasmus Underbjerg Pinnerup

@Michael Møller: "Hvor mange stemmer har man når man kårer sådan en dronning? - kan ikke rigtigt få de procenter til at passe!"

Urafstemningen om folketingskandidater i EL foregår ved, at alle medlemmer bliver bedt om at møde op hos deres lokalafdeling, hvor de får udleveret en seddel med kandidater. På denne seddel kan de så sætte op til ti krydser ud for de kandidater, de foretrækker (dog kun ét kryds ud for hver kandidat). Herefter tælles det samlede antal stemmer sammen på tværs af afdelinger.

Når der står, at Pernille Skipper får "66,3 procent af stemmerne" er det altså nok en lidt kejtet måde at sige på, at 66,3 procent af de stemmeafgivende EL-medlemmer har sat et af deres krydser ud for Pernille Skipper (og dermed kan godtage hende som FT-kandidat).

John Holstborg

@Arne Lund
Du har desværre i vid udstrækning ret. I hvert fald ift. dygtige kvindelige politikere. Sagen er åbenbart anderledes broget ift. mandlige politikere. De skal blot typisk udstråle handlekraft. Men i sidste ende håber - og tror - jeg på at vælgerne i sidste ende vil vurdere de enkelte politikere på deres praktiske politik. Jvf. f.eks Villy Søvndals 'up and downs' i det politiske hav.

Selv om jeg ikke stemmer på EL - glæder jeg mig over den store talentmasse, der er kommet frem i rampelyset.
Så, noget godt har SF da gjort :0).
Pernille er en bragende god politiker, saglig og velforberedt med stor indsigt. Håber ikke at hendes gode udseende vil skade hende. Der er jo visse folk i meget små sko.

Ruben Michelsen

Ifgl. Pinnerup's indlæg har alle EL's 8000 medlemmer stemt om, hvem der bør opstilles til folketinget. (Eller de af medlemmerne der har benyttet sig af deres stemmeret)

Hvad det enkelte medlem har lagt til grund for sin stemme ved vi ikke.

Jeg er sikker på at de først har set på faglige kvalificationer.
Men mon ikke der er nogen af medlemmerne der derefter har set på, hvem der er bedst til at sælge billetter.

Det er da meget menneskeligt, og ikke noget at være flov over.
Jeg forstår ikke, hvorfor nogen af EL-tilhængerne straks kommer op i det røde felt, når nogen antyder dette.

Først kom Pernille R-T, derefter Johanne, og nu Pernille Skipper.
Alle tre meget dygtige unge mennesker, der kan deres ting, og som er i stand til at formidle partiets politik i medierne, og - hvad der måske er endnu vigtigere - vise omverdenen, at EL ikke kun er gamle sure betonkommunister.

At de så også er kvinder, unge, og kønne, bør da ikke komme dem til last.

Kære EL'ere. Hvad er i sure og flove over. Glæd jer dog over, at i har spidskandidater, der er både dygtige og som kan sælge billetter.
Der er nok mange andre partier der er dybt misundelige.

Holger Madsen

@ Jesper Frandsen
- Der er jo visse folk i meget små sko.!

Er det Informations politiske redaktion du hentyder til.?

Rasmus Underbjerg Pinnerup

@Ruben

Bare lige for at forhindre misforståelser, så mener jeg bestemt ikke, at alle medlemmer har stemt til urafstemningen. Men alle er blevet inviteret til at gøre det. Andelen af de stemmeberettigede, der vælger at gøre brug af deres stemmeret, er altid meget lavere i den slags situationer.

"Jeg er sikker på at de først har set på faglige kvalificationer. Men mon ikke der er nogen af medlemmerne der derefter har set på, hvem der er bedst til at sælge billetter."

En ret væsentlig parameter er givetvis også de politiske overbevisninger. Som i alle partier er der forskellige holdninger, meninger og tilgange inden for Enhedslisten, og folk stemmer nok fortrinsvis på folk, hvis meninger flugter med deres egne på de forskellige interne stridsspørgsmål.

Per Dørup Jensen

Som Dorte Sørensen fremhæver længere oppe savner Enhedslisten og venstrefløjen, Rune Lund, der stod for en konsekvent anti-imperialistisk udenrigspolitisk linje, som partiet jo desværre begyndte at fire på i relation til Libyen.
Det var jo lige før valget, og Enhedslisten ville jo gerne gøre sig lækker over for de mange krigsindoktrinerede og Gaddafi-sataniserede danske vælgere.
I forbindelse med Syrien er der efterfølgende heller ikke mange protester, man hører fra venstrefløjens parlamentariske repræsentant over en ny krig, som USA- og EU imperialismen forbereder- med de lidelser der følger for den syriske befolkning.
Med andre ord synes partiet et langt stykke hen ad vejen at have købt imperialismens humanitære argumentation.

Holger Madsen abonnent siger:
@ Jesper Frandsen
- Der er jo visse folk i meget små sko.!

"Er det Informations politiske redaktion du hentyder til.?"

Nej !

Andreas Prætorius

Ja vi huske alle de meget lækre store kvindelige politikere i 00'erne: Birthe Rønn Hornbæk, Pia Kjærsgaard og Marianne Jelved. Det er sandeligt MEGET vigtigt for kvindelige politikere at være søde tøser

Niels-Holger Nielsen

Ruben Michelsen

"Først kom Pernille R-T, derefter Johanne, og nu Pernille Skipper.
Alle tre meget dygtige unge mennesker, der kan deres ting, og som er i stand til at formidle partiets politik i medierne, og - hvad der måske er endnu vigtigere - vise omverdenen, at EL ikke kun er gamle sure betonkommunister."

Hvad så med folketingets mest respekterede politiker Line Barfod og den ligeledes ikke uefne Jette Gottlieb? Der findes vel ikke noget dansk parti igennem tiderne, som relativt set har haft så mange stærke kvindelige folketingsmedlemmer som enhedslisten?

Niels-Holger Nielsen

Stærke=fremtrædende

Det er selvfølgelig nemmere at være fremtrædende blandt fire eller seks end blandt 44;-)

Anne Marie Pedersen

Nu vi er ved udseendet, så er jeg personligt lidt bekymret for om Nikolaj Villumsen kun blev valgt fordi han er så smask lækker - tjek ham selv ud her: http://www.nikolajvillumsen.dk/

Jeg mener, skal han virkelig have lov til at komme i folketinget bare fordi han har velformede kindben? Det må da straks få nogle mandeforskere op på barrikaderne.

Niels-Holger Nielsen

Per Dørup

Der kan godt fremvises dokumentation for, at du ikke har ret med hensyn til EL og Syrien, men den er alt alt for tynd. På grænsen til det opportunistiske. Så støtte herfra på det spørgsmål.

Jeg deler også på mange måder din vurdering af Rune Lund, men finder hans strategiske koncept lidt rigeligt tyndt og udglattende: Decentral produktions-planlægning, ja tak

Hun er und, smuk og så taler hun (endda måske?) godt for sig -

rækkefølgen i denne kommentar siger heldigvis mere om artiklens forfatter Kim Kristensen end om Enhedslisten.

Holger Madsen

Informations nye journalist har nogle uovertrufne evner til at lave overskrifter, som enhver tabloidavis må misunde. Overskrifter der virkelig kan lokke læsere og kommentar til.

Bjarne Bisgaard Jensen

Nu skal EL passe på med ikke at bringe personfikseringen så meget i højsædet, at de kommer til at gentage epoken med Villy Søvndal som rocksanger og næsten gå på vandet, som SF siden var lige ved at drukne i.

Er det helt tilfældigt, at EL's fremgang falder samen med udskiftning af tidligere, primært mandlige, frontfigurer med 'unge, smukke, veltalende kvinder'?

Skam få den der tænker ilde derom.

Jens Christensen

Hun er vel endnu et udpræget eksempel på en ung levebrødspolitiker, som der findes alt for mange af i adskillige af partierne.

Brian Pietersen

der skal ikke ændres ved reglerne, i beklager jer over levebrødspolitikere, men Kim Christensen, ønsker selv at være det???

de regler Enhedslisten har, brude være gældende for alle partier.