
Forud for forhandlingerne om fremtidens arbejdsmarked, de såkaldte trepartsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne, sættes én part nu uden for døren: SRSF-regeringens støtteparti, Enhedslisten. Finansminister Bjarne Corydon (S) slår således fast, at han sigter efter en trepartsaftale som efterfølgende kan samle et »bredt flertal« i Folketinget.
I forvejen har regeringen ellers lagt sig ud med store dele af fagbevægelsen, som netop har indgået historisk stramme overenskomster, der medfører et fald i reallønnen, og som har måtte acceptere, at regeringen beskar efterlønsordningen og den tidligere regerings forkortelse af dagpengeperioden.
Hvis lønmodtagerne nu oven i købet skal betale regningen for trepartsforhandlingerne i form af længere arbejdstid, så vil de også være med til at bestemme, hvordan den forventede indtægt på fire milliarder kroner fordeles, lyder det fra flere fagforbund.
Selv om Bjarne Corydon ikke vil spekulere i, om trepartsforhandlingerne er i fare for ikke at ende med et resultat, så er muligheden tilstede. Erkender finansministeren i et interview med Information:
»Jeg har helt konsekvent afholdt mig fra at spekulere i forskellige scenarier og hypoteser. Vi står i en fase af forhandlingerne, hvor parterne positionerer sig. Det er sådan set fair nok. Men den generelle spilleregel er, at vi ikke har en aftale, før alle tre parter synes, at det er fornuftigt. Og jeg kan naturligvis ikke garantere, at vi lander der. Jeg kan gøre mit til, at det sker, hvilket jeg gør«.
– Forstår du, hvis der er en frustration i fagbevægelsen over, at de risikerer at komme til at betale to gange, når de ikke kan disponere over de fire milliarder kroner, de skal skaffe?
»Nej. Det er vigtigt, at vi ikke ser det her som en øvelse, som handler om at gøre gamle regnskaber op. Nu har vi en ny regering, og en alvorlig økonomisk situation, og så har vi bragt det forslag på bane, at trepartsforhandlingerne kan være et redskab til at løse nogle af disse økonomiske problemer. Og hvor de parter, som er involverede, ikke bare yder et bidrag, men også ser deres fordel i en løsning. Det er mit udgangspunkt, og det håber jeg også er deres udgangspunkt«
– I regeringsgrundlaget er det meget løst formuleret, hvad de fire milliarder kroner fra trepartsforhandlingerne skal bruges til. Er formuleringen bevist holdt så løst?
»Jeg har ikke noget at tilføje til regeringsgrundlaget«
– Enhedslisten truer med at stemme imod forslag i Folketinget som øger lønmodtagernes arbejdstid. Giver det grund til bekymring?
»Jeg ser ikke noget overraskende i Enhedslistens melding. Der er en række punkter, hvor Enhedslisten vælger at stå uden for forhold, som ellers gennemføres med brede flertal i Folketinget. Vi sigter på en trepartsaftale, som de tre parter kan være enige om. Og har naturligvis en forventning om, at hvis det kan lade sig gøre, så vil der også være et bredt flertal af Folketingets partier som synes, at parterne har givet et vigtigt bidrag til den danske økonomi«
– Så det er de borgerlige partier som i givet fald skal bære den hjem?
»Jeg har da det udgangspunkt, at hvis vi har en enighed med arbejdsmarkedets parter om nogle initiativer, som rykker Danmark fremad økonomisk, så vil det også vinde forståelse i Folketinget«.
Vi betaler ikke to gange. 12. maj 2011 DR.dk
Fagbevægelsen afviser nu at hjælpe S og SF i mål med Fair Løsning, hvis regeringen, Dansk Folkeparti og de Radikale skærer i efterlønnen.
- Der vil jeg sige trygt og roligt til vores medlemmer, at vi betaler ikke to gange, siger LO-formand, Harald Børsting, til DR.
12 minutter S og SF baserer deres økonomiske plan på besparelser for 15 mia. kroner i samarbejde med arbejdsmarkedets parter, ifølge partierne ved, at lønmodtagerne skal arbejde 12 minutter mere om dagen. Men ifølge Harald Børsting bliver det ikke gennemført, hvis efterlønnen bliver beskåret og S-SF vinder valget.
- Vi går da ikke først hen og får en oven i hovedet på efterløn og dernæst kommer til at betale oven i det. Men det er ikke der, vi er endnu, det er et hypotetisk spørgsmål, siger han.
Harald Børsting understreger dog, at han stadig tror, efterlønnen overlever.
- Når aftalen kommer, så må vi jo se. Men nu synes jeg jo, at det står klart for alle, hvorfor det er en god idé, at alle yder en lille smule, i stedet for at efterlønnerne og pensionisterne får hele regningen alene. Det er usympatisk, siger Harald Børsting.
Finansminister Bjarne Corydon (V)
Det forklarer jo en del.
Enhedslisten har endnu ikke svigtet mig i deres grundholdninger,- det gør mig faktisk lidt stolt..
Men måske EL er i stand til at vælge tidspunktet rigtigt, når man forsøger at løfte regeringens immunitet?
Der er allerede hobet rigeligt med forhold op, som i offentlighedens forstand, giver anledning til at kritisere regeringen. Helt uden at man nødvendigvis er af liberal tankegang. Og især den hemmelige del af magt-relationerne (særskilt PET's vilkår) har været et punkt, som regeringen fremdeles skylder befolkningen anderledes forklaringer omkring, end de der foreløbigt er givet.
Fordi disse forklaringer ikke har rykket ved forståelsen af, at vælgermassen har valgt et nyt flertal. Det forekommer tværtimod som "business as usual". Altså uden enhver nytænkning eller lytten til en konstruktiv krtitik fra offentligheden side. Man fortsætter simpelthen den forrige regerings magt-arrogancer. Uden at lytte til offentligheden. Derfor er det imidlertid nemt at fortsætte med at reagere imod anliggendet.
Håbet er, at EL har mod nok til at lytte til offentlighedens utilfredshed med, at det tilsyneladende ikke gør nogen forskel, når vælgerne udskifter ét flertal med et andet, når det gælder magt-forholdene. Tiden er til at gøre op med en situation, hvor offentlighedens rettigheder gøres til objekt for magt-relationerne på vilkår af subjekt-gørelse. For regeringen er suverænitet åbenbart dén faktor, som afgør hvor alle forhandlinger skal føre hen. DK er på vej til at blive juristernes særskilte ejendom. Hvor, EL, er ræsonen i den trafik?...
Med venlig hilsen
Informations nye journalist har nogle uovertrufne evner til at lave overskrifter, som enhver tabloidavis må misunde. Overskrifter der virkelig kan lokke læsere til.
Måske er ideen om 'at rykke Danmark frem økonomisk' ikke så gennemtænkt.
Systemskiftet der faldt til jorden med et hult drøn om ikke at have noget nyt tøj på, men er parat til at gennemføre og tage ansvar for ting, som V og K i deres vådeste drømme ikke turde foreslå eller komme afsted med.
Enhedslisten bliver nødt til at mene det alvorligt, når de truer med at hive bundproppen.
hvis først det lugtes fra regeringspartierne, at de ikke tør vælte dem, vil de blive kørt over igen og igen af den motorvejsstore neoliberalistiske midte.
Politik er det muliges kunst, men hvis dette er besværliggjort af tidligere afgivne løfter, kan det blive meget indviklet.!!
Jeg savner næsten sømanden, ak ja.
Ja Corydon er squ en venstremand, men mulighederne for karriere har nok været større i S!
Hvordan kan 1 dag forøvrigt give et arbejdsbud på 10000 personer, det kan da kun komme fra en matematisk model og hvad skal man så bruge de 10.000 personer til? Udbetale dagpenge?
Desværre har vi nået en tid, hvor det "umulige" kræves af politik.
I samme klasse, som da Churchill kæmpede en håbløs kamp mod sine appeasement-kolleger op til anden verdenskrig.
Det ser ud til, at vi igen skal se den store katastrofe udløst, før der sker noget.
Det er så også rimeligt underligt, at de der er på arbejdsmarkedet skal arbejde mere, når der så mange uden for, undrer mig især at staten går forrest og fyrer. På mig virker det som om, at der hverken er hovedet eller hale i dansk politik længere.
Håber squ at Enhedslisten stemmer nej til Finansloven, ganske vist er Venstre ikke bedre, men hellere dem, end en socialistisk regeringer der mørkeblå!
Vi har et økonomisk system, der ikke kan håndtere, at der er langt mere arbejdskraft, end der er brug for.
Hvis arbejdsmarkedets parter kan enes, så er sagen på plads med tilslutning fra mindst alle "statsbærende / regeringsduelige" partier i Folketinget - og så holder det også efter næste valg uanset hvem der vinder.dette..
Kulturen på Christiansborg er på visse punkter grinagtig, men man evner altså også at lave nogle gedigne og holdbare løsninger, når det virkelig gælder.
Håber sagen lander ordentligt i et bredt forlig baseret på enighed mellem arbejdsmarkedets parter - det er bedst for Danmark.
(Og så må de småsure kværulanter hygge sig med sig selv og enhedslisten bagefter.)
Det er ved at gå op for S og SF at de danske arbejdere ikke konkurrerer med de arbejdsløse, men med arbejderne i Kina, Indien, Brasilien, Polen , Letland , Taiwan og Tyskland.
Dette er endnu ikke gået op for EL. De tror stadigvæk at man "bare kan dele". Det kan man ikke. Dette vil yderligere svække de danske arbejdspladser med endnu flere arbejdsløse til følge.
Og S og Sf er nu i vid udstrækning kommet til den konklusion at de er bundet på langt den største del af den politik der skal føres, således at der udelukkende efterlades ganske få elementer tilbage som de kan manipulere med.
Dette betyder bla at arbejdsmarkeds forhandlinger ikke kan vedtages på et danskt niveau, men at Danmark må tilpasse sig til de aktiviteter der sker rundt om os. Husk at Hamborg har større omsætning end Danmark.
Men langt den største del af vores samfund og samfundsøkonomi er bundet at langsigtede planer og aftaler (98 - 99%) hvilket efterlader håndører til de i folketinget siddende politikere at skændes om.
@ Nils Bøjden
Er du er tilhænger af race-to-the-bottom?
Dvs de danske arbejderes lønindkomst fortsat skal falde til den globaliserede markedspris, der er bestemt af det store udbud af verdens ca. 3 mia. fattige arbejdere, der oppebærer noget, der ligner sulteløn, idet arbejdsgiverne obstruerer fagforeninger, overenskomster og arbejdsmiljø?.
Og vinderen er aktionærerne, der scorer den deraf lettilgængelige profit, som i sidste ende resulterer i en verden med yderligere fattigdom og ulighed?
Peter Hansen
- Måske er ideen om ' at rykke Danmark frem økonomisk' ikke så gennemtænkt.
Gennemtænkt eller ikke gennemtænkt, der er i hvert fald brug for et opgør med vækstdogmet. At flytte fokus fra økonomi og vækst, til fokus på demokrati og bæredygtighed.
Holger Madsen
Det er redaktionssekretæren, der laver overskrifterne. Det har jeg Niels Ivar Larsens ord for. Så, det ekstrabladsagtige er en del af Informations nye image.
Peter Hansen
Vi har et økonomisk system, som er dybt afhængig af en arbejdskraftmæssig reservearme - førhen kaldet den industrielle reservearme. Det er marxistisk erkendelse for begyndere.
@ Aksel Gasbjerg:
Vi melder os da bare ud af verdenssamfundet. Så kan vi alle komme på overførselsindkomst eller blive offentligt ansatte, og leve lykkeligt o.s.v.
@ Niels Bøjden.
Du nævner Hamborg. Det får mig til at tænke på denne autentiske helt friske historie.
På ruten Spodsbjerg-Taars har man i 30 år sejlet med tre færger bygget i Svendborg.
Rederiet får nu leveret tre nye færger. Bygget i Hamburg. Ikke i Kina eller Korea, men i Hamburg lige syd for grænsen.
Danskerne har bygget skibe i mere end 1200 år, men det er definitivt slut nu. Men tyskerne kan.
Og tyskerne kører i meget større biler, går i meget dyrere tøj, og spiser bedre og billigere mad end vi gør. Og låner grækerne, og gud og hver mand, penge.
Hvor er de usolidariske.
Regeringen er godt i gang med at vælte sig selv.
Og hvorfor mon man får bygget færgerne i Hamburg? Fordi man der arbejder 50-60 timer om ugen til en mindsteløn, som ingen kan lave af - stort set. Man ser også stort på arbejds-sikkerhed, arbejdsmiljø, mv.
Og de tyske værfter ansætter altså ikke tyskere, de ansætter rumænere og bulgarerne til måske 5 Euro i timen eller måske 8 Euro i timen eller 10 Euro, hvis det går højt - i timen.
Jeg ved ikke om det er med vilje,
men artiklen er skrevet, somom finansministeren ikke er klar over, at arbejdere eller arbejdsløse er mennesker. Ja, det vilde er, at de faktisk også er borgere. Og vælgere.
Ikke desto mindre næves de mennesker, det handler om, slet ikke i artiklen. Det handler kun om, hvem der med høje lønninger i attache-mappen forhandler med hvem, med lige så høje lønninger i attachemappen om,
hvor meget man kan presse arbejdsmarkedet i Danmark uden det får nævneværige konsekvenser.
Vi er jo alle til salg... ikk.
*nævneværdige
@Aksel Gasbjerg
Jeg synes at det er noget juks at arbejdernes realløn skal sænkes yderligere ved skattestigninger som foreslået af S-SF.
Jeg går klart ind for at hæve arbejdernes realløn.
Dette kan bla. gøres ved at formindske det offentlige sektor med 100.000 medarbejdere over de næste 10 til 15 år og så bruge alle de sparede penge på at sænke skatterne således at arbejderne i Danmark for hævet reallønnen betragteligt.
Ved at hæve reallønnen vha skattesænkninger vil der endvidere kunne ske en forøgelse at antallet af arbejdspladser, hvorved det offentliges omkostninger kan sænkes yderligere grundet besparelser i overførselsindkomsterne. Disse besparelser skal gå til sænkelse af skatterne således at reallønnen for de danske arbejdere kan hæves yderligere. Forhåbentligt vil vi så i løbet at 10 år kunne indhente vores naboer i realløn.
@Aksel Gasbjerg
Den store forskel på os er at du tilsyneladende har et ganske idyllisk billede af hvordan du mener at verden skal opføre sig.
Jeg beskriver ikke andet end hvordan verden ser ud. Det kan så godt være at du ikke kan lide det billede, men at begynde at skyde mig i skoene at jeg går ind for "race to the bottom" fordi jeg beskriver for dig hvordan den virkelige verden ser ud er ikke alene dårlig stil fra din side, det er også dårligt læsning af det jeg skriver.
'Enhedslisten sat uden for døren'...
Mon de har sagt noget grimt, som 'læreren' ikke vil høre?
@ Niel Bøjden:
"Dette kan bla. gøres ved at formindske det offentlige sektor med 100.000 medarbejdere over de næste 10 til 15 år og så bruge alle de sparede penge på at sænke skatterne således at arbejderne i Danmark for hævet reallønnen betragteligt".
Det er jo ren neoliberal LA- politik, som jeg ikke orker at diskutere.
@Aksel Gasbjerg
Sikke dog noget fordrukkent sludder du lukker ud.
En af V-K regerings helt store synder var en fuldstændig ukontrolabel vækst i antallet af offentligt ansatte.
Dette skal rulles tilbage til før V-K.
Eller du mener måske at V-K er de store sociale reformatorer som har forbedret den offentlige sektor ved hjælp af uhæmmet vækst i antallet af offentligt ansatte?
Sandheden er at produktiviteten i den offentlige sektor er faldet støt siden mit i 90'erne, samtidig med at der har været en nærmest eksplosiv vækst i antallet af ansatte.
At du ikke vil diskutere disse fakta om samfundet er jeg egentlig ret ligeglad med. Bevar du blot din evertyrtro på det samfund med lyserøde gevandter hvor vi aller sidder og fingermaler hinanden. Det bliver det ikke mere sandsynligt af.
Enhedslisten er dem de andre ikke må lege med. (Det er derfor de er sat uden for døren).
@Aksel Gasbjerg
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2012/01/17/032905.htm?rss=true
Og S-SF har indset problemet man de store mængder offentligt ansatte (selvom det er deres egne vælgere).
Det regeringen nu skal til er at kommuner, regioner og statslige institutioner slipper for det administrative fedtlag og skifter det ud med operationelle mennesker (de varme hænder).
50.000 mere fra administrationerne over de næste 10 år og halvdelen konverteret til operationelle hænder. De sparede penge bruges til skattelettelser på arbejde og administrative lettelser for firmaerne.
Det er vejen frem til en forbedret realløn for danskerne uden at øge udgifter for firmaerne og derved ødelægge deres konkurrenceevne.
@ Karsten Aaen:
Har de ikke fagforeninger i Tyskland?
Hvor ved du for resten fra, at tyskerne ikke anvender tyske arbejdere på deres værfter?
@Søren Kristensen
"Vil lege med" og ikke "må lege med".
EL er stemmekvæg for regeringen. De ved det og regeringen ved det og alle forsøger at holde masken og markedsføre samarbejdet (fnis) som værende "frugtbart" og "alle har indflydelse".
Nej, Niels Bøjden, kort sagt:
Margrethe har bestemt at Helle og Villy ikke må lege med Johanne. Helle ville måske gerne og Villy ville hellere end gerne.
Søren Kriatensen
- Enhedslisten er dem de andre ikke må lege med.
Ja, og måske var det en ide, at Enhedslisten på fredag starter Årsmødet med at synge denne sang sammen.
http://www.youtube.com/watch?v=8gGb6XLH7jw
@Søren Kristensen
Du tager fuldstændigt fejl. Helle og Villy må gerne lege med Johanne. Johanne får bare ingen indflydelse på hvad de leger, hvem de ellers leger med og hvordan man vinder legen.
Det bestemmer Deutche Bank, EU kommisionen, IMF, ECB og Financial District London.