Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forligspartier advarer Hækkerup mod enegang

Hvis forsvarsministeren vælger at gå uden om forsvarsforligets partier for at gennemtvinge en sammenlægning af Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet er det forligsbrud, siger både Konservative, Venstre og DF
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har trådt både politikerkolleger og militæret over tæerne med sin plan om at lægge Forsvarskommandoen direkte ind under Forsvarsministeriet.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har trådt både politikerkolleger og militæret over tæerne med sin plan om at lægge Forsvarskommandoen direkte ind under Forsvarsministeriet.

Keld Navntoft

Indland
26. april 2012

Flere forsvarsforligspartier advarer i skarpe vendinger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) mod at drible uden om Folketinget i sin iver efter at lægge Forsvarskomman-doen ind under Forsvarsministeriet.

»Jeg anser det for helt udelukket, at ministeren vil gøre noget så vanvittigt,« lyder reaktionen fra De Konservatives forsvarsordfører Lene Espersen. Og samme reaktion kommer fra Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup.

»En så væsentlig ændring af det danske forsvars organisering er naturligvis forligsstof,« siger hun. »Hvis ministeren vælger at gå uden om forligspartierne, får han godt nok svært ved at få ret meget igennem Folketinget fremover«.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, er ligeså arg: »Forsvarsministeren kan ikke gennemføre en sammenlægning uden at være enig med forligspartierne om det. Det vil være forligsbrud,« siger han.

Uden om Folketinget

De kraftige reaktioner fra højre side i Folketingssalen skyldes oplysninger om, at forsvarsminister Nick Hækkerup overvejer at gennemføre den upopulære sammenlægning af Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet ad administrativ vej, det vil sige uden om Folketinget, hvor alle partier med undtagelse af Enhedslisten er med i det gældende forsvarsforlig.

Rent formelt kan ministeren formentlig godt gennemføre den dramatiske organisationsændring uden at have forligspartiernes velsignelse, men det strider mod traditionen, mener de tre ordførere.

»Der er tale om en grundlæggende ændring af Forsvarets opbygning, og det er jo en tradition, at der er bred enighed om den slags store skridt,« siger Lene Espersen (K). »Det går ikke at anvende billige prokuratorkneb her.«

Liberal Alliance har som det hidtil eneste oppositionsparti været i audiens hos Hækkerup og er blevet overbevist om, at sammenlægningen faktisk er en god idé.

»Vi har fået forsikringer om, at de hidtidige kommandolinjer opretholdes, så Forsvarschefen også fremover refererer direkte til ministeren og ikke bliver underlagt departementschefen,« siger forsvarsordfører Villum Christensen.

Han mener, at det sikrer, at forsvarsledelsen ikke bliver en del af det politiske system.

»Desuden kan der spares 30 millioner kroner ved en sammenlægning, og det synes vi er en rigtig god idé, når man tænker på, at forsvaret i disse år skal spare rigtig mange penge,« siger han.

Dansk Folkeparti kan også gå ind for sammenlægningen, hvis kommandovejene holdes adskilt, men Konservative og Venstre er fortsat stærkt imod.

»Det vil være totalt ødelæggende for det danske forsvar. Som tid-ligere minister ved jeg desuden, at det vil blive fuldstændig umuligt for en mand at styre så stor en business. Det svarer jo til, at Forsvarsministeren får 16-18 styrelser under sig. Det vil aldrig fungere. Det vil blot føre til endnu flere beslutningslag, og det er bestemt det modsatte, der er brug for,« siger Lene Espersen.

Troels Lund Poulsen mener også at en sammenlægning er den forkerte vej at gå.

»Det har flere gange tidligere været undersøgt, om en sammenlægning giver en synergieffekt og det har man ikke kunnet påvise,« siger han. »Desuden synes vi ikke, man skal blande de politiske og de militærfaglige beslutninger endnu mere sammen, end de allerede er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Svenningsen

Jeg kunne godt tænke mig, at nogle med forstand hertil tog fat på, hvor meget forsvarspolitik er begyndt at fylde i dansk politik i forhold til tidligere. Det er helt ufatteligt. Tidligere var det virkelig ikke stof til den brede befolkning, hvordan det rent administrativt var fordelt mellem forsvarskommando, ministerium og hvem, der skulle være forsvarschef og jeg skal komme efter dig. I dag, så har hver dag sit militærhistorie - vi er på sin vis blevet en militariseret samfund på trods af, flertallet intet har med militæret at gøre - det fylder helt vildt meget i den offentlige debat og medieflade.

Kasper Jensen

Kanske simpelt. Der er penge i krig, død og ødelæggelse.

Derudover er det et nemt emne at forsvare over for en uoplyst befolkning med 10års medie terror. Der er nooOgen -----> derude som ødelægge vores kultur og indføre kalifat..

Thomas H. Pedersen

Vibeke:

Er det ikke dejligt at du får at vide hvad nogle af dine skattepenge går til?. desuden så tager du fejl at flertallet ikke har noget at gøre med militæret, kig bare på din egen familie mon ikke der har været en far eller en fætter af dine som har været derinde... derudover er der militær installationer over hele landet.. jeg mener faktisk at folk burde gøre noget mere for at lærer forsvaret og hvad forsvaret laver langt bedre end de gør i dag...
Utrolig mange (og især herinde) har absolut intet forstand på hvad de danske soldater har lavet i Irak, Afghanistan Kosovo, Libyen osv. osv.
Jeg har lidt følelse at når man til dansk folkepartiets årsmøde snakker om muslimer, den følelse har jeg også når nogle herinde snakker om soldater og det vi laver i div. steder i verden... men sådan er det vel med en uoplyst befolkning som har været udsat for 10 års medie terror.....