Læsetid: 2 min.

Mikrofonen under bordet

Timo Kivimaki har som fredsforhandler kontakt til militære grupper og politiske fraktioner over hele verden. Det har nu resulteret i en sigtelse efter den milde spionageparagraf. Her er hans version
13. april 2012

I foråret 2005 opdagede professor Timo Kivimäki en mikrofon under sit skrivebord på sit kontor på Københavns Universitet.

»Jeg fandt den og viste den til en it-mand på mit arbejde. Jeg ved ikke, hvor den kom fra. Jeg smed den i skraldespanden – jeg var temmelig rasende over det,« forklarer han.

Men det var der, han opdagede, at han blev aflyttet. Dengang – i 2005 – var han i kontakt med indonesiske militante grupper, som det lykkedes ham og den finske præsident Marti Ahtisaari at få til forhandlingsbordet og slutte fred med den indonesiske regering. Fredsforhandlingerne blev afslutningen på 29 års borgerkrig i provinsen Aceh, og Ahtisaari fik i 2008 Nobels fredspris for indsatsen.

Den 49-årige familiefar, der er finsk, men bor permanent i Danmark, har bibeholdt sine nære relationer til Finlands tidligere præsident. Samtidig har han opbygget et stort netværk, og har bidraget til fredsprocessor rundt om i verden – senest i Burma, hvor han er bindeled mellem Senior General Tan Schwe og forskellige militante grupperinger i landet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu