Nyhed
Læsetid: 5 min.

Var PET i virkeligheden interesseret i professors muslimske kontakter?

Timo Kivimäki er sigtet for at have kontakt til russiske agenter. Men ifølge tiltalte selv, fremviste PET bånd af hans møder med diplomater fra andre lande, og udspurgte ham om en række forhold, der intet havde med Rusland at gøre
Ifølge den anklagede Timo Kivimäki havde den danske efterretningstjeneste en langt bredere interesse i ham end blot hans kontakter til de russiske efterretningsagenter.

Ifølge den anklagede Timo Kivimäki havde den danske efterretningstjeneste en langt bredere interesse i ham end blot hans kontakter til de russiske efterretningsagenter.

Timo Toivanen

Indland
14. april 2012

Ifølge anklageskriftet mod Timo Kivimäki er KU-professoren udelukkende sigtet for at have udleveret informationer til russiske efterretningsagenter ved møder på bl.a. københavnske restauranter i perioden 2002-2010.

Men ifølge den anklagede selv havde den danske efterretningstjeneste en langt bredere interesse i ham – og ikke mindst – informationerne på den computer, der blev beslaglagt på hans kontor på Københavns Universitet efter hans anholdelse i september 2010.

»De ville vide en hel masse om alt mulig andet,« fortæller den anklagede om de – ifølge ham – 350 timer, han er blevet afhørt af PET.

Da Information taler med den anklagede torsdag, fortæller han, at PET-agenterne under afhøringen refererede til hans møder med andre landes diplomater.

»Jeg havde jo diskussioner med 100 diplomater og kun fire har været russiske. Faktisk viste de mig, at de havde optaget mine møder med alle diplomaterne gennem de seneste tre år. De viste mig båndene; ’Se hvad der sker her, du fortæller den her fyr nogle ting, som måske ikke er hemmelige, men han tager noter, derfor får han noget ud af det’. Og derfor, hvis han er en spion, ville jeg gavne en spionvirksomhed,« fortæller Timo Kivimäki, der vedholder, at der altid kun har været tale om udveksling af almindelige og ikke hemmelige oplysninger som del af akademisk analysearbejde.

Finske informationer

Timo Kivimäki beskriver én af de afhøringer, han har været igennem hos PET, således: »Det var meget intenst, og de spurgte om de samme ting om og om igen, og så – mærkelig nok – om en masse ting, som ikke havde med anklagerne at gøre. Det fodrede mine paranoide fantasier om, at de ville have andre informationer ud af mig,« fortæller Timo Kivimäki.

Han beskriver, hvordan en efterretningsofficerer råbte ham ind i hovedet.

»Han råbte: Jeg er sikkerhedsclearet på højeste niveau og det betyder, at du skal rapportere om alt, hvad jeg beder dig rapportere om.«

Kivimäki fortæller, at han afviste dette, og som eksempel fremhævede han, at PET jo ikke var sikkerhedsclearet i Finland, og derfor ikke havde ret til informationer om fortrolige samtaler og mailudvekslinger med den tidligere finske præsident Martti Ahtisaari, som Timo Kivimäki arbejde sammen med op til fredsforhandlingerne i den indonesiske Ache-provins.

»Jeg mener, det her var mine noter og mine fortrolige diskussioner med Ahtisaari, som han spurgte til. Det havde intet at gøre med sagen om russerne. Han sagde bare: Jeg har ret til at vide det, men jeg afviste at fortælle noget, der ikke havde med sagen at gøre. Men han prøvede ihærdigt,« fortæller Timo Kivimäki, der også fik at vide, at PET havde beslaglagt materiale om nogle indledende fredsforhandlinger med juntaen i Burma, også betegnet Myanmar, som Timo Kivimäki hævder at arbejdede med ved anholdelsen.

Sandsynlige kontakter

Timo Kivimäki har siden han kom til Danmark i 1999 sideløbende med sit akademiske arbejde bistået ved en række fredsinitiativer rundt om i verden. Mest kendt da han var konsulent for den tidligere finske præsident Martti Ahtisaari under fredsforhandlingerne i den indonesiske Ache-provens, men han har også spillet en aktiv rolle i fredsprocessen i den uroplagede indonesiske provins West Kalimantan og arbejdet opsøgende i Papua, i Myanmar og i en række andre uroplagede lande i Asien. I hvor høj grad dette arbejde også indbefattede kontakter til ambassaderne i København er uvist, men ifølge Stein Tønnesson, mangeårig kollega til tiltalte og forsker ved det norske Institut for Fredsforskning PRIO, har Timo Kivimäki refereret til kontakter til andre ambassader end den russiske, men aldrig specifikt hvilke. Men Tønneson vil gætte på, at der er tale om i hvert fald den indonesiske og den malaysiske.

»Og de blev jo begge endnu mere interessante for dansk sikkerhed efter karrikarturkrisen,« siger Stein Tønnesson.

– Men mener du dermed, at PET kunne have haft en særlig interesse i hans arbejde med disse lande?

»Det er da en nærliggende tanke.«

Netværket

Timo Kivimäki fortæller, at han første gang bliver kontaktet af PET i forbindelse med, at han arbejder blandt Aches uafhængighedsbevægelse i Stockholm, hvor deres eksilledelse opholdt sig.

Ifølge Stein Tønneson var mødet med danskerne meget anderledes end med det svenske efterretningsvæsen Säpo, der tidligere havde kontaktet ham.

»PET nedlagde simpelthen forbud mod, at han havde yderligere kontakt med dem. Det var vist i 2005, så allerede dengang havde de en stærk interesse i hans aktiviteter,« fortæller Stein Tønnesson.

Gennem sit arbejde fik Timo Kivimäki mange kontakter i Sydøstasien, både med regeringer og diplomati i de muslimske lande og blandt oprørsbevægelserne. Han fortæller Information, at han endda har så nær kontakt til et unavngivent muslimsk land, at det efter anholdelsen tilbød ham et job for regeringen, hvis han ville væk fra Danmark.

Og så var der de lokale separatistbevægelser i en række af lande i Asien blandt de muslimske mindretal, både i Indonesien, Filippinerne, Myanmar og Sydthailand. De havde et regionalt netværk, som Timo Kivimäki havde kontakter i,« fortæller Stein. »De havde ikke noget at gøre med al-Qaeda og kæmpede ikke for et kalifat, men de havde kontakter til Libyen og var nogle skrappe fyre, der deltog i international våbenhandel osv. for at finansiere deres lokale kampe,« fortæller Stein Tønneson.

Interesse for området

Peer Henrik Hansen, efterretningsekspert fra Koldkrigsmuseet, kan godt se mange grunde til, hvis PET i perioden kunne have en stor interesse i folk, der havde nære forbindelser til regeringer og oprørsgrupper i Sydøstasien – ikke mindst i betydningsfulde muslimske lande som Indonesien og Malaysia.

»Man var jo i tvivl om hvilke grupper, der kunne finde på at slå ned i Europa.« Og bomben på den indonesiske ferieø Bali i 2002, der kostede 199 mennesker livet, herunder 3 danskere, satte fokus på området.

»Oven i den generelle usikkerhed fik det da tankerne i gang om, hvad de nu gik og lavede dernede. Og så kom de her forbandede tegninger, der satte fokus på netop Danmark.«

Og det var jo udfordrende områder at operere i, understreger han.

»Ikke alene var sproget en udfordring, men også en række kulturelle barrierer. Det er ikke så mærkeligt, hvis PET havde interesse i en mand som Timo Kivimäki. Han kunne jo både være en kilde og en potentiel trussel,« siger Peer Henrik Hansen og tilføjer: »Man anede jo intet om, hvor han stod rent ideologisk. Det kræver jo en afklaringsproces.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Pedersen

Den virkelige grund til at offentligheden intet må få at vide om PET er vist at de er en flok glade amatører der ikke kan slå et søm i en l... uden at ødelægge begge dele. Og så lækker de som en si når det passer i deres kram, se blot den overalt ukritisk referede kilde Berlingske har - det er sikkert godkendt at han går ud og lækker for modarbejde Kivimäkis udtalelser.

Det er da interessant, at listen med studerende slet ikke er overdraget til russerne.
PET formoder, at den kan/vil blive overdraget til russerne, og så bruger de den formodning i en tilsvining af professoren.

Er PET sendt i byen af amerikanerne/Israel?

Det lyder mere som et indenrigspolitisk spil dette her. 1984 bro's all over, don't want no mama cleaning up the hood. Forstå det som i har lyst til.

Henrik Nielsen

Weekendavisens interview med denne såkaldte fredsforsker efterlader et tydeligt indtryk af en løjerlig person, der er meget selvoptaget og meget naiv. Han betragter det som majestætsfornærmelse, når andre tiltaler ham ved fornavn i stedet for på behørig vis at titulere ham "hr professor". Han begrunder sin kritik af PET med, at folk i muslimske lande ikke har høje tanker om PET (det har de velsagtens heller ikke om Mossad? Det er da et adelsmærke, at være ugleset i den slags kredse). Da PET på et tidspunkt henvendte sig til ham for at indgå et samarbejde, svarede han "fuck you", men med russerne var det en anden sag. Hans russiske marionetførere bad ham fra starten om intet at sige til andre om deres "samarbejde", men det har ikke rigtig fået alarmklokkerne til at ringe hos ham.

Han burde da vist have været kastet på porten for længe siden.

Artikel 14.4.2012 fra den engelsksprogede udgave af den finske avis Sanomat:
http://www.hs.fi/english/article/Finnish-born+political+scientist+faces+...

Hvad er det PET og FET prioriterer, hvad har de evner til? Løgne historien som førte til Irak krigen kendte de intet til. Så noget der virkelig tæller og bliver brugt, ved de intet om. Jeg kan godt forstå de ikke ønsker offentlighed om deres arbejde.

Claus E. Petersen

Er det kun mig der ikke fatter en bjælde?

Nu bliver det udråbt som en konspiration i en konspiration at PET rent faktisk har overholdt loven og makuleret gamle sager, som man især fra venstrefløjen har ønsket at det skulle ske, men nu er DET fandme også suspekt, bortset fra at det nu er HØJRE der går i koma.

ja, man spørger sgu sig selv en gang i mellem.

jens peter hansen

Tak til Anne Albinus og se her fra Sanomat:
“Timo’s field of work is open to risks. People who are involved in peace mediation and peace research inevitably end up interacting with intelligence people and illegal and underground organisations”, says one Finnish diplomat who wants to remain anonymous

Det er vist ret præcist hvad Timo kom ud for. Hvilke konsekvenser det så får er noget helt andet.

Claus E. Petersen

At russerne eller kineserne eller for den sags skyld Indien, ønsker at være på forkant med interesser og politiske ambitioner for et land der i dén grad har et godt forhold til en økonomisk/militær supermagt som USA kan dårligt være en overraskelse for hverken PET eller udenrigsministeriet, så der bliver jo kun en finsk professor med sår efter dette lille intermezzo.

Sanomat-artiklen er megt læseværdig!

De har fanget mr
Peace.

Denne mand er selvfølgelig farlig..

Jens Thorning

De uskyldige tegninger, der fik danskerne til at bryde ud i en afslappet nationalkarakteristisk sund latter i 2005, har åbenbart vidtrækkende følger.

Nicolai Hansen

Har Mr Peace ikke indrømmet, at han har været på russisk lønningsliste!? Det lugter jo langt væk.

Jeg troede egentlig at russerne var vores venner, dronningen har været på besøg og alt muligt.

Nej, det har han sådan set ikke. Timo K. har indrømmet, at han har lavet sikkerhedspolitiske analyser for russerne, præcis som han har lavet sikkerheds-politiske analyser for andre landes regeringer, herunder den - wait for it - den indonesiske. For dette arbejde har han fået vederlag, altså betaling.

Og hvorfor er det suspekt i dag i 2012 at være ansat af russerne, inderne, kineserne eller af Burma? Vi lever altså i 2012, ikke i 1972, 1982, eller i 1992 længere. PET må til at indse dette. Og det straks.

Og det der med at tiltale manden ved fornavn er altså noget, vi kan gør i Danmark og måske i Sverige? I resten af verden og i Europa hedder det altså hr. professor K. og hr. Dr. Professor eller Frau Professor. Såmænd også i USA....

Og hvorfor er det nødvendigt med en afklarings-proces af hvor manden stod rent ideologisk? medmindre PET stadig anskuer verden ud fra et øst-vest konflikt synspunkt og tror, at f.eks. Rusland eller Kina udgør en militær trussel mod Vesten. Og intet er mere forkert.

Og at PET ikkke aner hvad de taler om, handler om at de ikke aner, at folk på Bali er buddhister, det samme er folk i Myanmar (Burma) og at der stort set ingen demonstrantioner mv. har været mod de danske tegninger i hverken Malasya eller Indonesien, og hvis de har, har de jo været ganske fredelige og fordragelige. Og det er desuden dynt interessant at PET var interesseret i freds-forhandlingerne mellem Øst-timor og Indonesien. Hvorfor dog mon det? Og hvis PET ville vide noget om dette, kunne de vel bare ringe til det finske udgave af PET eller hyr?

Og som Anne's glimrende link viser, så har manden jo haft kontakt til stort alle involverede mennesker i alle væbnede konflikter rundt om i verden. Og mon ikke det er dehn rigtige og mest korrekte begrundelse for anholdelsen. PET, og dermed i sidste instans USA?, vil forhindre, at verdens konflikter bliver bilagt og at der bliver fred, forså kan Vesten, og dermed USA, ikke længere blande sig i forhold i den tredje verden længere. Og USA kan ej heller sælge våben længere til f.eks. styret i Myanmar, Sydkorea, eller Thailand.

Og hvilken skulle Timo K. være - forråde sine samarbejdspartnere gennem at informere PET og dermed i sidste instans også USA - for PET. Og dermed mener jeg at for hans arbejde kan og skal lykkes er det det nødvendigt at forhandlingerne bliver holdt totalt hemmelige og fortrolige. Men det er da interessant, at PET har henvendt sig til ham for at få ham til at samarbejde med ham - da han så ikke ville dette, bliver anholdt.....Er det ikke sådan STASI gør eller gjorde....?

Jo mere jeg læser om PETs autoritære kommanderen og menneskefjendske praksis, jo mere har jeg lyst til at købe et gevær og sætte ild til hovedkontoret i Søborg. Man burde ikke tillade antidemokrater at operere på statsligt niveau. I Egypten holdt man op med at tolerere det i kølvandet op til revolutionen. Det er snart på tide at danske borgere vågner op og smider efterretningssvinene på porten. Det er en social opgave for hele samfundet at holde styr på urolige elementer - ikke en embedsmandsopgave med adgang til at fængsle folk i isolation og mulighed for at fratage individer en åben rettergang.

Hvad Timo fortæller til udlandet rager mig en papand som almindelig borger. Det kan allerhøjst have interesse, hvis man selv er beskæftiget i den statslige administration og har fingrene nede i ting, som ikke har godt af at komme ud i offentlighedens lys.

Verner Nielsen

Mon ikke svaret er, at PET er CIA's hæmoride. Gad vide om jeg nu skal slukke min telefon for ikke at blive sporet?

Ud fra det foreliggende burde det være rent nemt at blive enige om, at vi pt intet konkret aner om denne sag, hverken om påståede lister eller hemmelige betalinger. Alt vi har er to kilder, der begge har en stærk interesse i at lyve om alt.

PET er ikke just kendt for troværdighed, og statsadvokaten pisker også gerne sager op - en dom, der bekræfter det fulde anklageskrift, er sjælden. Modsvarende er finnen presset op i et hjørne, og reagerer panisk over for presse og anklager. Intet er bevist, hverken skyld eller uskyld - så enhver kan frit satse på egen papand.

Det er jo påfaldende at PET/anelagemyndigheden har lækket oplysningen om navnelisten, når man nu ønsker at holde sagen for dobbelt lukkede døre. Det er nok fordi der er en grund til at man ønsker denne oplysning ude. Det man opnår er at Timo pludselig skal bevise sin uskyld. Lusk lusk lusk.

Politiets Ideologiske Efterretningstjeneste. Det er jo spændende det her.

Man må ikke være kommunist? Eller kapitalist? Eller Muslim? Eller Kristen? Eller.. hvad er det der er det forkerte, for ulovligt er det mig bekendt ikke?

Endnu videre vil jeg gerne høre hvilke resultater Politiets Ideologiske Efterretningstjeneste egentligt har opnået med deres bevillinger og meget vide magtbeføjelser de sidste ti år. For det virker som nul og niks, og beskidte tricks for at beholde dem.

jens peter hansen

Med hensyn til fornavne synes jeg lige man skulle se hvad de skriver i Sanomat: "Timo´s field..." det tror jeg trods alt ikke man ville skrive i en dansk avis.

Så vidt jag har forstået på den egentlige baggrund for anholdelsen er den, at Timo K. af russerne blev bedt om at komme med navnene på fire personer som kunne være interessante for russerne at kende. Og grunden til dette var og er ganske enkelt den, at de fire personer var og er specialister i ---- arktiske forhold.

Og Rusland, Danmark og Canada har allesammen en vis interesse i -ehm- arktis, altså farvandet omkring Grønland mv. Hvorfor russerne ville tale med fire danske specialstier i arktiske forhold ved jeg ikke; russerne ved dog sikkert godt at fire danske universitets-ansatte intet ved om den danske politik indenfor dette her område. Det er da vist den eneste grund til at russerne ville tale med de her fire specialister eller hyr?

Ang. de 10 speciale-studerende som Timo K. havde navnene på i sin taske er det altså meget almindeligt, at en professor får en liste fra instituttet med de studerende han skal vejlede. PET synes åbenbart intet at kende til hvordan det danske universitets-system fungerer....

Og det er ikke PET, der har ønsket dobbelt lukkede døre; det skulle efter sigende være - Udenrigs-ministeriet. For ikke at det gode forhold til Rusland skulle lide...er det ikke en smule for sent nu....?

Hvis man ikke ønsker at være agent for PET kan konsekvenser være, at man anklages for netop at være agent, blot med modsat fortegn...

Endnu har jeg ikke set dokumenteret handlinger fra Professor Timo K. side, der ikke er/ burde være tillladt i et åbent demokrati, men PET er tydeligvis blevet temmelig fornærmet over at få en kurv, hvilket de utallige håndplukkede lækager derfra til medierne også understreger.

PET er blevet en institution som er uden for vores kontrol, og det er indtil videre vist det eneste sikre vi kan lære af denne sag...

Det er da noget af en misforståelsen, hvis man tror at finnerne er mere formelle i deres omgangstone end danskere, det er de ikke.