Nyhed
Læsetid: 4 min.

Schur: DONG har en fantastisk fremtid for sig

Men der er ikke truffet beslutning om det store datterselskab for havmølleparker, som Anders Eldrup var ved at forberede, da han blev fyret. Med ny direktør hentet fra TDC vil processen omkring selskabet for vindkraft blive genstartet, siger DONG
DONG Energys bestyrelsesformand Fritz Schur præsenterede i går på generalforsamlingen et koncernresultat efter skat på 4,25 mia. kr. og et udbytte til aktionærerne på 1,457 mia. kr. Samtidig meddelte han, at man har fundet en ny CEO som afløser for Anders Eldrup – Henrik Poulsen, 44 år, hidtil administrerende direktør for TDC.

DONG Energys bestyrelsesformand Fritz Schur præsenterede i går på generalforsamlingen et koncernresultat efter skat på 4,25 mia. kr. og et udbytte til aktionærerne på 1,457 mia. kr. Samtidig meddelte han, at man har fundet en ny CEO som afløser for Anders Eldrup – Henrik Poulsen, 44 år, hidtil administrerende direktør for TDC.

Claus Fisker

Indland
19. april 2012

DONG Energys generalforsamling blev i går afviklet i god ro og orden under et hvælvet lyseblåt loft med funklende spotlamper i hovedkvarteret i Skærbæk ved Fredericia. 55 minutter tog det dirigenten og bestyrelsesformand Fritz Schur at afvikle dagsordenen, der rummede meddelelsen om, at man har fundet en ny CEO som afløser for Anders Eldrup – Henrik Poulsen, 44 år, hidtil administrerende direktør for TDC – samt at DONG’s grønne profil og ambition er så høj som nogensinde.

DONG’s statslige ejer var repræsenteret ved en embedsmand fra Finansministeriet, men hverken han eller andre havde kommentarer eller spørgsmål til den senere tids uro om selskabet. Generalforsamlingen godkendte i enighed formandens beretning og regnskabet med et koncernresultat efter skat på 4,25 mia. kr. og et udbytte til aktionærerne på 1,457 mia. kr.

»Det er altid godt at aflægge beretning, når man har haft et godt driftsår,« sagde Schur i sin velkomst.

Han beskrev, hvordan DONG er foran sin egen plan, når det gælder at nedbringe selskabets CO2-udledning, og at der er fuld fart på investeringerne i havmølleparker. Den hidtidige strategiplan taler om at øge investeringerne i offshorevind fra 8,8 mia. kr. i 2009 til 17,6 mia. i 2015, og den plan fastholdes via forventet opstart af seks nye parker i nordeuropæiske farvande inden 2015.

Fritz Schur kommenterede ikke direkte Anders Eldrups meget omtalte Projekt Red for et nyt stort datterselskab for havvind med bl.a. pensionskasser som medejere.

»DONG Energy er et uhyre stærkt og veldrevet energiselskab med en fantastisk fremtid for sig. Bestyrelsens hensigt er at fastholde førerpositionen de kommende år,« sagde Schur.

Over for Information har informerede kilder i og uden for selskabet rejst tvivl om projektets overlevelsesmuligheder efter Eldrups afgang. Det »ligger i respirator,« har én formuleret det.

Vi er i gang

DONG’s indtil nu konstituerede direktør, Carsten Krogsgaard Thomsen, understreger, at der ikke er truffet nogen beslutning om Projekt Red endnu.

»Af den enkle årsag, at arbejdet med projektet ikke er langt nok endnu. Første skridt er at lave en juridisk spaltning af det hidtidige kraftselskab, der har omfattet både DONG’s kraftværker og vindmøller. Det er vi midt i. Når det juridiske og regnskabsmæssige fundament således er på plads, skal man sikre sig ledelse, systemer og processer, der kan understøtte væksten. Det er vi i gang med, og vi oplever fortsat stor interesse fra investorer,« siger Carsten Krogsgaard.

»At tage sådanne investorer ind som medejere af alle projekterne, kan man ikke gøre fra den ene dag til den anden. Men det arbejder vi fortsat med.«

Pensionskasserne ATP og PensionDanmark var i dialog med Eldrup om at skyde milliarder i og blive medejere af et nyt stort selskab, da DONG-chefen blev fyret. Efter fyringen sagde ATP’s direktør Lars Rohde til Berlingske:

»Vi var positive og helt klart meget interesserede i at kigge på Anders Eldrups nye forretningsmodel. Men de muligheder, der blev peget på, er nu ikke mulige at gøre til virkelighed på den korte bane.«

Hertil siger Carsten Krogsgaard, at processen gik midlertidigt i stå på grund af ledelsesskiftet, men at der stadig er interesserede investorer, og at processen vil blive genoptaget efter sommer.

»Vi håber da også, ATP vil være interesseret.«

– DONG har i dag en ledende andel på 24 pct. af det internationale marked for offshorevind. Der tales om forventede investeringer i sektoren på 1.000 mia. kr. i Nordvesteuropa frem til 2020. Skal I bevare markedsandelen, skal I altså etablere et datterselskab stort nok til at investere 240 mia. kr. Er det stadig ambitionsniveauet?

»Vi tager et skridt ad gangen. Hver gang vi skal tage en ny stor beslutning om en havmøllepark, ser vi på, om økonomien og finansieringen er til stede. Altså successiv beslutningstagning. Alt andet vil være hasarderet.«

– Er ambitionen at bevare markedsandelen?

»Markedsandel er ikke et mål i sig selv. Ambitionen er, at have en fornuftig vækst, der giver god lønsomhed, og en passende balance mellem vækst og risici.

Dialogen med ministeriet

Centrale kilder i DONG har over for Information stillet spørgsmål ved, om Projekt Red kan realiseres i sin ambitiøse form, hvis hovedarkitekten, vicedirektør Jakob Baruël Poulsen, og nogle af folkene omkring ham forlader DONG.

– Er holdet, der har udviklet Projekt Red, intakt?

»Jeg udtaler mig ikke om enkeltmedarbejdere, men jeg har en klar forventning om, at vi vil kunne bevare nogle af dem, der har været omtalt i pressen.«

– Går Jakob Baruël Poulsen på arbejde for tiden?

»Det udtaler vi os ikke om.«

I sidste ende afhænger skæbnen for et nyt stort vinddatterselskab af, om bestyrelsen og ejeren – repræsenteret ved Finansministeriet – vender tommelfingeren op eller ned. Processen med at bringe sagen frem til bestyrelsen starter igen efter sommer, siger Carsten Krogsgaard.

Information ville gerne have spurgt Fritz Schur, hvorfor han har stået fast på at varetage dialogen med Finansministeriet uden direktøren, Anders Eldrups, deltagelse. Samt om der er hold i Informations oplysninger om betænkelighed ved ambitionsniveauet hos såvel Schur som ministeriet.

Chef for DONG’s presseafdeling Karsten Anker Petersen oplyser, at Schur ikke ønsker at udtale sig yderligere om relationen mellem ham og Eldrup, og at han ikke har kommentarer til den løbende dialog med ejeren om igangværende projekter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Jeg ved ikke om det kan lade sig gøre, men der skal graves endnu dybere. Her tror jeg ikke vi kan få en bedre graver end Jørgen Steen Nielsen. Det virker som om dette overvejende statslige selskab er en lukket kreds, som handler på ? vegne.

En Cavlingpris i sigte?

Niels-Holger Nielsen

I så fald den anden (Cavlingpris).

John Fredsted

Jeg kunne godt tænke mig at vide om, og i givet tilfælde, hvordan, den nye administrerende direktør Henrik Poulsen er associeret med Venstre. Er der nogle af mine meddebattører, der ved noget om det? Det ville være rart, hvis jeg udelukkende så spøgelser her.

Niels Engelsted

@Fredsted, jeg tillader mig lidt genbrug fra i går:

Checker man den nyudnævnte CEO for Dong, at han efter Handelshøjskolen i Århus, Novo, McKinsey i New York og Lego blev partner i Wall Street firmaet Kohlberg Kravis Roberts & Co—en udbrydergruppe fra nu tvangssolgte Bear Stearns—med speciale i leveraged buyouts, gearede opkøb, hvilket betyder, at man køber et firma for dets egne penge eller værdier, tømmer det og videresælger det, eventuelt i bidder. TDC, hvor Poulsen herefter blev ansat som CEO blev netop solgt til en kapitalfond ved en leveraged buyout. Man kan derfor ikke lade være at tænke, at det også er det, der er meningen med Schurs ansættelse af Poulsen som chef i Dong? Poulsen, som virker vældigt sympatisk, fortæller i et interview på tv2news, at hans mål er at udvikle den grønne energi i Dong, men vi får også at vide, at han er gået godt 3 millioner ned i løn. En idealist eller er det forventningen om en fremtidig forgyldning som den, der blev Henning Dyremose til del, da TDC blev solgt?

Senere på dagen var der andre, som tanken havde strejfet.
http://www.business.dk/green/er-privatiseringen-af-dong-begyndt

John Fredsted

@Niels Engelsted: Min første tanke ved nyheden om, at den nuværende adm. direktør i TDC skulle være den kommende ditto i DONG drejede sig også netop om kapitalfonde.

Mon tanken ikke nu er at få DONG børsnoteret, så virksomheden kan tiltrække en masse ny kapital? Dernæst kunne man måske forestille sig, at staten (ifølge meningsmålingerne under en vel kommende borgerlig-liberal regering) sælger DONG, akkurat som de har gjort det med andre tidligere statsejede selskaber, for eksempel postvæsenet. Og så vil priserne for el velsagtens eksplodere, akkurat som portoen gjorde det efter privatisering.

Det kan lyde af noget, når man hører, at Poulsen går nogle millioner ned i løn.

Men han nåede altså lige at score 100 millioner til sig selv i sine år i TDC:

"Samtidig har disse blot tre år gjort ham økonomisk uafhængig resten af livet, da han scorede en gevinst på over 100 mio. kr. i forbindelse med aktieoptioner i TDC." (Niels Engelsteds link).

jasper bertrand

Man må håbe at forsøget fra Eldrups venner på at beskytte ham ikke medfører at den nye ledelse føler sig presset til at risikere skatteborgernes penge i et erhvervsæventyr som det private marked åbenbart finder for risikabelt. Hvis regeringen af samme grund vrider arm på vore pensionskasser så vores penge der også kommer i fare, så er det en høj pris at betale for at nogl konspirationsteoretikere har kunnet få den daglige underholdning i Information og Politiken.

Carsten Larsen

Jeg græmmes: En af de sidste chancer for at skabe noget der kunne samle dansk erhvervsliv og arbejdsmarkedet i bred forstand: En ambition om at vindenergi på danske hænder, var den mulighed der kunne skabe arbejdspladser. Men okay nu bliver det så arbejdere i andre lande, men måske ikke under så megen demokratisk og samfundsmæssig overvågning, som det ville være sket i Danmark. Og ja om 25 år er det så en privatejet fransk eller tysk (kapitalistisk) organisation, der sætter strømprisen ud fra udbud / efterspørgsel. Som udelukkende producerer strøm til glæde for aktionærerne. Godt nok ville DONG med Eldrup i spidsen også skulle skabe værdi for deres aktionærer, staten og pensionskasserne. Forskellen er vel bare at staten jo er dig og mig, og at pensionskasserne også er dig og mig.
Hvor svært kan det være at se fordelen ved det?
Nej, hvis det ender med DONG som TDC, opsplitning, frasalg etc, tilbagekøb, videresalg og optioner til alle i ledelsen.......
Så var "barylens" 20 mio i godtgørelse jo pebernødder i fht. hvad H.Poulsen og andre kommer til at proppe i deres lomme når privatiseringen går i gang.
Hr. Corydon: Hvor er den socialdemokratiske solidaritet med arbejderne blevet af?

Pær Køie Kofod

Apropos Leveraged Buyout.

Tjek film fra 86'/87' "BIG BUSINESS". (Bette Midler.)

Pær Køie Kofod

Bør DONG ikke være funderet i andelstanken.
Fremfor aktieselskab.!?

Marianne Mandoe

Hvorfor sidder jeg med en svag fornemmelse af at Eldrup blev gået for at der er andre der kan tage æren for hans planer......

Søren Kristensen

I min bevidsthed vil TDC, efter Dyremose, til evig tid være synonymt med ugler i mosen. Beklager, hvis det er uberettiget.

Der foregår tilsyneladende et meget kompliceret spil.

Den nuværende regering har sagt, at de ikke vil privatisere DONG i deres regeringstid. (Dropper privatisering af DONG, 19.11.2011.) Måske arbejder de med den i det næste omtalte tidshorisont 2015:

Fra Kampen om energien , 2009, side 216, Svend Auken:

"Det der dengang var deres mål, var at få en så høj pris for DONG som muligt, når man børsnoterede. Men her gik jeg ind og stillede betingelser. Hvis Socialdemokratiet skulle medvirke i en aftale om børsnotering, så måtte staten ikke sælge flere aktieposter, end at staten fortsat skulle have over 50% af aktierne i en periode frem til 2015."

Side 217: "Selv siger Thor Pedersen: - I længden vil det gavne det danske erhvervsliv og samfundet mest, at der er velfungerende konkurrence på energimarkederne. Målet med at delprivatisere, dvs. sikre statslig kontrol over det fusionerede selskab indtil 2015, var at skabe et robust og dansk baseret alternativ til de store internationale energikoncerner, indtil selskabet blev sat "fri til at flyve" selv, dvs. på et tidspunkt, hvor energimarkederne i Europa er nået nærmere en fuldstændig liberalisering."

Andre links t.o.:

En analyse af privatiseringsalternativer for DONG. Analysen blev bestilt i januar 2004 og er udarbejdet af investeringsbanken N M Rothschild & Sons

Er privatisering af DONG et mål?

Befri DONG fra kapitalismen, læserbrev, Information, 19.7.2011

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror, børsnoteringen af DONG er definitivt opgivet. Det skete i flere tempi, først pga. udskrivelsen af folketingsvalget 2007, så pga. finanskrisen, hvor aktiemarkederne var så sure, at det ikke var tid til børsintroduktion, og endelig i 2010, hvor den daværende regering fik endeligt kolde fødder. Årsag: forsyningssikkerhed. Man er blevet bange for, at Danmark ikke har sin egen energi-infrastruktur og forsyning, som man mister kontrollen over ved et salg.

Her er en Berlingske artikel fra januar 2008 om udsættelsen pga. finanskrisen:
http://www.business.dk/investor/regeringen-udsaetter-dong-boersnotering

Og her er en fra juni 2010, børsnotering endeligt lagt i graven.
http://www.bt.dk/politik/regeringen-opgiver-boersnotering-af-dong

Da der var en gammel (2004) aftale, som også de Radikale var med på, har man undladt at tale om total skrotning af børsplanerne, men da R selv sagde nej efter den nye regerings tiltrædelse, er det svært at se, hvor salgsønskerne skulle komme fra.
Pol 19.11.2011.
http://politiken.dk/politik/ECE1426442/regeringen-dropper-privatisering-...

Torben K L Jensen

Typisk artikel i Politiken når Jelved (R) får æren for
udtalesen om DONG.Det er nok nærmere S og SF
der var imod og når det drejer sig om energiaftaler
er de radikale virkelig på hjemmebane når der skal
foræres noget væk.

jasper bertrand

@Carsten
Ang TDC er det ikke mit favorit teleselskab, men telefoni er blevet billigere siden de fik konkurrence. El er blevt dyrere siden monopolet Dong blev oprettet og de små selskaber puffet ud.

Det kunne have været værre - det kunne have været en DSB-direktør, der tog over!