Nyhed
Læsetid: 3 min.

Søvndal ryddede bordet ved landsmøde

SF’s landsmøde signalerede samling, men endte i en magtdemonstration fra Villy Søvndals og SF-ledelsens side. Meta Fuglsang, der blev topscorer i valget til landsledelsen, blev vraget til fordel for Mattias Tesfaye og Mette Touborg i et dramatisk kampvalg
SF er kommet styrket gennem det her landsmøde,’ sagde Villy Søvndal i går eftermiddag. ’Vi har haft en god debat, hvor vi byggede bro. Der har været en fantastisk grad af realisme, og vi har nu lagt afstand til en periode, hvor vi har diskuteret. Nu skal vi fremad sammen.’

SF er kommet styrket gennem det her landsmøde,’ sagde Villy Søvndal i går eftermiddag. ’Vi har haft en god debat, hvor vi byggede bro. Der har været en fantastisk grad af realisme, og vi har nu lagt afstand til en periode, hvor vi har diskuteret. Nu skal vi fremad sammen.’

Claus Fisker

Indland
16. april 2012

SF’s landsmøde i Kolding, der har været præget af medvind for Villy Søvndal, endte noget kaotisk i går eftermiddag.

Efter næsten 48 timer på Hotel Comwell blev partiets to næstformand præsenteret efter et dramatisk møde i partiets nye landsledelse. Mette Touborg og Mattias Tesfaye blev valgt med henholdsvis 17 og 13 stemmer af landsledelsens 19 medlemmer. Den tredje kandidat, Meta Fuglsang, fik kun otte stemmer, og dermed blev hun den store taber i spillet om næstformandsposten. Det på trods af, at selve landsmødet gav hende et stærkt mandat med 224 personlige stemmer, mens de to andre fik henholdsvis 184 og 149.

Efter det konstituerende møde i landsledelsen valgte Meta Fuglsang at forlade hotellet via bagdøren og undgik de mange snurrende tv-kameraer. Information talte med hende før mødet, hvor hun sagde, hun var forberedt på, at det kunne ende med, at hun til sidst sad med sorteper.

»Jeg er overrasket over den store tillidserklæring, landsmødet har givet mig. Det er en stor cadeau. Det stærke mandat, jeg har i ryggen fra SF’s bagland, vil jeg forsøge at gøre gældende i arbejdet i landsledelsen,« sagde Meta Fuglsang.

Touborg: Meta bliver hørt

En af de nye næstformænd, Mette Touborg, forsikrer, at Meta Fuglsang og hendes støtter vil blive hørt i den nye landsledelse.

»Jeg vil være garant for, at de bliver hørt og inddraget i landsledelsens arbejde. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at favne hele bredden i SF, så jeg er ikke bekymret for, om vi skaber splittelse i partiet,« siger Mette Touborg.

Med valget af Mette Touborg og Mattias Tesfaye cementerede SF’s ledelse det fornyede mandat til partiets linje, som landsmødet havde udstyret dem med.

Efter landsmødet i Kolding er der ingen tvivl om, at baglandet i Socialistisk Folkeparti bakker fuldt og helt op om regeringsprojektet. Men der er heller ikke tvivl om, at den nye ledelse sidder med en betydelig opgave, der består i at klinke skårene til den noget forslåede såkaldte »røde« fløj i partiet efter Meta Fuglsangs exit fra næstformandsposten.

»Det var et svært valg. Men jeg er glad for, at vi har fået valgt to rigtig gode næstformænd, som jeg tror vil supplere hinanden rigtig fint i det arbejde, SF skal i gang med,« konstaterede Villy Søvndal, der sagde, at »SF er kommet styrket gennem det her landsmøde.«

»Vi har haft en god debat, hvor vi byggede bro. Der har været en fantastisk grad af realisme på dette landsmøde, og vi har nu lagt afstand til en periode, hvor vi har diskuteret. Nu skal vi fremad sammen.«

I partiets landsledelse bliver ledelsen endnu stærkere repræsenteret efter landsmødet. Dels fordi der er kommet flere loyale ledelsesrepræsentanter i form af finansordfører Jonas Dahl, politisk ordfører Jesper Petersen og Europaparlamentsmedlem Emilie Turunen. Dels fordi en del af ledelsens kritikere ikke opnåede valg til landsledelsen.

Det gælder blandt andet for Pernille Frahm og Annika Smith.

»Det var prisen for at være flabet og sige sin ærlige mening,« lød det fra Pernille Frahm på vej hjem fra landsmødet.

Minister droppet

Nederlag led også handelsminister Pia Olsen Dyhr. Hun stillede som eneste minister op til landsledelsen, men hun formåede kun at trække 65 stemmer. Det overrasker hendes ministerkollega, skatteminister Thor Möger Pedersen.

»Jeg var helt sikker på, at hun ville blive valgt. Det, tror jeg, de fleste i salen var. Pia blev ikke vraget. Hun har solid opbakning i SF og blandt de delegerede. Alle havde tænkt, at hun var stensikker,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Simonsen

"Vi har haft en god debat, hvor vi byggede bro", siger Søvndal.

Godt jeg ikke skal over broen!

Curt Sørensen

Ja, den gamle stalinistiske ledelsesstil fra Aksel Larsen tiden, der i sin tid jog en hel generation af unge demokratiske socialister ud af partiet, har åbenbart overvintret, og dukkede nu frem igen , forstærket af moderne opportunisme, neoliberalistisk fundamentalisme og new management stil. Enhver opposition skal åbenbart knokles ned.

Niklas Monrad

SFs landsledese har sejret ad helvede til.

At lukke en mand som Tesfaye ind i topledelsen vil bestemt ikke hjælpe på partiets omdømme.

Inger Sundsvald

Før i tiden havde jeg det indtryk, at SF ganske vist talte arbejderens sag, men også at der var et parti for idealistiske akademikere og intellektuelle. Enten vil SF nu miste mange flere vælgere, fordi det nu bliver et antiakademisk parti, eller også er de idealistiske mennesker blevet blå og kapitalistiske.

I går så jeg i nyhederne en af mine venner, der meldte sig ud af partiet under årsmødet, hvor hun blev fanget af kameraet da hun var ved at tage afsked med en ven. Efter 30 år i partiet var nok blevet nok. Åh, hvor kunne jeg nærmest føle gennem skærmen, hvor tungt det var. Villy Søvndal gik forbi, men havde ingen kommentarer.

Alternativet for en del SF’ere er nu sofaen eller Enhedslisten. I Enhedslisten er der rigtig mange efterhånden af de gammeldags anstændige socialdemokrater og SF’ere, der bare har fået nok. Det er ikke alle sammen ”revolutionære samfundsomstyrtere”. De fleste er fredelige nok, selvom nogle af dem råber højt, og truer med at melde sig ud af partiet. I folketingsgruppen er det også helt fornuftige mennesker. Mit indtryk er, at der er plads til alle nuancer af rødt.

Preben Bjørn Madsen

Man kan sige meget om SFs landsmøder. Men demokratisk debat og konsensus kan man ikke beskylde dem for. Princippet har altid været, at flertallet har ret, fordi det har magten.

henrik hansen

Villy Søvndal: ’Vi har været på en lang rejse sammen. En rejse så hård, lang og besværlig, at kun få troede vi var i stand til at fuldføre. Men vi var seje, vi lod os ikke blæse omkuld – og vi nåede frem.’

Nåede frem til hvad?? Hvad er magten værd, hvis man svigter sit vælger-grundlag?
Hvori ligger demokratiet, hvis de valgte repræsentanter ikke længere repræsenterer deres medlems- og vælgerskare?
Er det nok at sige, at så vil de blive stemt ud til næste valg? SF kan laves megen skade indenda!!

Inger Sundsvald

Jeg opfatter det som et KUP, at Tesfaye i sidste øjeblik fik en akademisk makker, og at de tos stemmer blev lagt sammen til et demokratisk valgt flertal.

SF har i analytisk sammenhæng nu vist sig at være med magt og imod sin egen fortid. Men med en opbakning på 5.6%, som partiet vel fortjener efter udmeldingen om: "at debatten har skadet SF", som ret beset er en gang vås, er banen nu kridtet op for vælgerne. Debat kan aldrig skade. Den foregår i offentligheden som refleksioner omkring politik og opfattelsen heraf. Og bærer overhovedet ikke skylden.

Det er snarere SF's topledelse, der med springet i vadestedet har skadet sig selv. At give debatten, og dermed offentligheden, skylden, er håbløst spin, som vælgermassen naturligvis gennemskuer. Udveksling af synspunkter (debatten) er vilkår for politik. At give vilkåret skylden er fejt af Søvndahl. Og udtryk for elendigt spin. Erfaringen af SF's systemskifte bærer ansvaret for den lave vælgertilslutning. Som politisk valgbedrag. Og som man kan forudsige vil fortsætte i målingerne. Det bliver vanskeligt at se Søvndahl på TV med troværdigheden i behold fremover. Hult måske, men ikke troværdigt...

Med venlig hilsen