Nyhed
Læsetid: 2 min.

Statsrevisorer klar til flere undersøgelser af arbejdstid

Efter Rigsrevisionens undersøgelse af gymnasielærernes arbejdstid er flere statsrevisorer klar til flere undersøgelser af offentligt ansattes arbejdstid. FOA er begejstret
Indland
19. april 2012

Offentligt ansatte kan se frem til at få besøg af Rigsrevisionen, hvis det viser sig, at de ikke er effektive nok i arbejdstiden. Det slår flere statsrevisorer fast, efter at statsrevisorerne i går modtog Rigsrevisionens undersøgelse af gymnasielærernes arbejdstid.

Undersøgelsen viser, at gymnasielærerne bruger 22 pct. af arbejdstiden på undervisning, mens 29 pct. af arbejdstiden bruges på forberedelse. Der placerer Danmark i bunden af OECD-lande, når det kommer til gymnasielæreres undervisningstid.

Det var Venstres Kristian Jensen, som for et år siden bad Rigsrevisionen foretage undersøgelsen, og efter at have læst Rigsrevisionens konklusioner, åbner Kristian Jensen og flere af hans statsrevisorkolleger for muligheden for flere undersøgelser af offentligt ansattes arbejdstid.

»Jeg vil bestemt ikke afvise, at der kan være behov for at kulegrave andre faggrupper, hvis det viser sig, at kernen i deres arbejdsopgave fylder meget lidt af selve arbejdstiden,« siger Kristian Jensen. Han understreger dog, at han ingen aktuelle planer har om konkrete undersøgelser af specifikke faggrupper.

Formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen, er også klar til at kigge andre faggrupper efter i sømmene.

»Jeg er tilhænger af, at man kritisk undersøger områder, hvor man kan have en formodning om, at der foregår en uhensigtsmæssig anvendelse af offentlige midler,« siger Peder Larsen.

Den holdning deler Socialdemokraternes repræsentant i kredsen af statsrevisorer, Mogens Jensen:

»Det er fornuftigt at slå ned på ressourceanvendelsen i forskellige dele af det offentlige. Vi skal sikre, at vi bruger ressourcerne fornuftigt og får det ud af det, som vi kan forvente som skatteydere. Som statsrevisorer skal vi sikre, at de offentlige ressourcer anvendes fornuftigt på alle områder,« siger han. Rigsrevisionen er allerede ved at indstille sig på, at statsrevisorernes fokus i de kommende år formentlig vil rette sig mod kerneydelserne i det offentlige.

I Rigsrevisionens virksomhedsberetning for 2011, som blev godkendt i går, står der bl.a.: »I en tid, hvor det økonomiske råderum er begrænset inden for den offentlige sektor, er det særlig vigtigt, at de statslige virksomheder sikrer, at kerneydelserne produceres så effektivt som muligt til gavn for borgerne. I 2012 vil vi derfor arbejde på at udvikle en standard for revision af økonomistyring og gennemføre forundersøgelser til de større undersøgelser, hvor forvaltningens effektivitet, sparsommelighed og økonomistyring er i fokus.«

Byder Rigsrevision velkommen

FOA’s forbundsformand Dennis Kristensen byde Rigsrevisionen velkommen hos hans medlemmer i den offentlige sektor. Det vil kunne skabe fokus på alle de bureaukratiske foranstaltninger, som politikerne har besluttet, og som sluger de ansattes arbejdstid, mener han.

»Vi bør bruge mere tid på service til borgerne. Vi bruger alt for meget tid på kontrol, administration og bureaukrati. Det må Rigsrevisionen meget gerne komme og se på, så kan det være, at politikerne finder ud af, hvor meget tidstyveri, der er,« siger Dennis Kristensen.

Hos Gymnasieskolernes lærerforening har formand Gorm Leschly det seneste år haft flere møder med Rigsrevisionen i forbindelse med den nye undersøgelse af gymnasielærernes arbejdstid. Det har været en god oplevelse, mener han.

» Vi har haft mulighed for at fortælle dem, hvordan vores arbejdsdag er skruet sammen. Det har jeg været tilfreds med. Rigsrevisionen er en neutral instans. Og deres undersøgelse kan bruges konstruktivt i modsætning til mange andre undersøgelser, som er partsindlæg for at iscenesætte overenskomstforhandlinger,« siger Gorm Leschly.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

49% går til andet en undervisning og forberedelse !

Det kunne være interessant at få oplyst hvad det så er.

Egon Matlzon

Lektiecafe, møder med elever og forældre etc.. Detektor på P1 kiggede på gymnasielærernes arbejdstid for et års tid siden og programmet kan høre her: http://www.youtube.com/watch?v=2NmiyHBIOKQ

Og det nyeste kagediagram over hvad de bruger deres tid kan ses her: http://jp.dk/indland/article2750547.ece

Så kan man spørge; hvorfor er ferie regnet med? :)