Nyhed
Læsetid: 3 min.

’De ville have os til at være gratis betjente’

Teleselskaberne har fået en mere og mere central rolle i overvågningen af danskerne på grund af de data, der passerer igennem deres netværk. Embedsmændene har set for mange amerikanske film og tror, at teleselskaberne er myndighedernes forlængede arm, siger tidligere chef i Telekommunikationsindustrien Jens Ottosen-Støtt
Indland
20. april 2012
Da logningsbekendtgørelsen blev forhandlet i 2006, var embedsmændene i højere grad inspireret af amerikanske film end den danske virkelighed, mener Jens Ottosen-Støtt, der deltog i 2006 i forhandlingerne som formand for Telekommunikationsindustrien.

Da logningsbekendtgørelsen blev forhandlet i 2006, var embedsmændene i højere grad inspireret af amerikanske film end den danske virkelighed, mener Jens Ottosen-Støtt, der deltog i 2006 i forhandlingerne som formand for Telekommunikationsindustrien.

Tine Sletting

Teleselskaberne spiller en helt central rolle, når danske borgere skal overvåges. Den trafik, der foregår i selskabernes netværk, er af stor værdi for politi, efterretningstjenester eller skattemyndigheder i den løbende efterforskning. Det er teleselskaberne, der sidder på de mest effektive overvågningsværktøjer, og det har ført til et pres på selskaberne for at opbevare flere og flere følsomme data om deres kunder og give adgang til det til myndighederne.

»De ville have os til at være gratis politibetjente,« siger Jens Ottosen-Støtt, advokat i Støtt & Ret og tidligere juridisk chef i Telia. Han repræsenterede som daværende formand for Telekommunikationsindustrien branchen i det udvalg, som i 2006 lavede forarbejdet til indførslen af logningsbekendtgørelsen, der sikrer, at der hver dag lagres milliarder af oplysninger om danskernes sms’er, opkald og internetkommunikation. Udvalget var nedsat for at tage sig af de såkaldt »praktiske forhold« i forbindelse med vedtagelse af loven:

»De praktiske forhold handlede om det katalog, som en gruppe højtstående embedsmænd havde sat sig ned og tegnet efter at have set amerikanske film. De ville så vide, om det var noget, der rent faktisk kunne lade sig gøre,« forklarer Jens Ottosen-Støtt om forløbet.

På embedsmændenes ønskeliste var en række forslag, der ifølge Jens Ottosen-Støtt først og fremmest var hentet fra filmens verden.

»I embedsmændenes oplæg var der en opfattelse af, at man altid ville kunne se, hvor en mobiltelefon befandt sig, også selv om den ikke var tændt. Det er rigtigt, at der findes nogle steder i verden, hvor det kan lade sig gøre, men det er altså ikke en del af den europæiske mobiltelefoni,« siger han.

»Man havde også en forestilling om, at man skulle kunne lukke helt ned for kommunikationen i særlige områder eller foretage masseaflytninger af alle i et vist geografisk område f.eks. i forbindelse med trusler på Nørreport Station. Det var ganske vidtgående indgreb, man ville lave, som ville ramme utroligt mange mennesker,« siger Jens Ottosen-Støtt.

Ikke rimeligt

Ifølge Jens Ottosen-Støtt var holdningen i Telekommunikationsindustrien, at man meget gerne ville bistå myndighederne med de oplysninger, man måtte ligge inde med, som kunne bruges i efterforskninger. Men embedsmændene ville gerne have teleudbyderne til at registrere en række yderligere oplysninger, udover det selskaberne havde i forvejen: Hvis en person bevægede sig i et tog, ville myndighederne gerne via hans mobiltelefon kunne følge bevægelserne rundt i landet, når telefonsignalet hoppede fra mast til mast. Også selv om han slet ikke brugte telefonen.

»Det var typisk, at de ville have os til at opsamle data, som vi slet ikke havde, fordi vi ikke ville ane, hvad vi skulle bruge dem til. Når vi ikke bruger det til vores kunder, er det ikke noget, vi registrerer, fordi det må vi slet ikke. Men de ville have os til at gemme ting, som vi slet ikke bruger til noget,« siger han.

»Vores indgangsvinkel var, at hvis politiet gerne ville have vores bistand, så ville vi gerne give bistanden i forbindelse med konkrete opgaver. Men det med at skulle opsamle og gemme oplysninger om alle Danmarks fem millioner indbyggere, som vi ikke havde noget at bruge til, syntes vi, var et for voldsomt overgreb, når den eneste grund til, at vi skulle opsamle det, var, at politiet muligvis kunne få brug for det. Det forekom ikke proportionalt i vores øjne,« siger Jens Ottosen-Støtt, der dog ikke følte, at hans juridiske indvendinger blev særligt godt modtaget.

»Et langt stykke hen i forhandlingerne var der den opfattelse, at teleindustrien ikke skulle interessere sig for det juridiske, for det var man fra ministeriets side selv eksperter i. Vi skulle bare sige, om det kunne lade sig gøre teknisk eller ej. Og hvis vi påstod, at det nok ikke var tilladt efter EU-reglerne, så fik vi at vide, at det skulle vi ikke blande os i, for det var de eksperter i,« siger han.

Logningsreglerne endte med at være mindre vidtgående, end hvad embedsmændene startede med at foreslå. Men særligt i forhold til logningen af internetdata gik loven alligevel for langt, mener Jens Ottosen-Støtt.

»Vi fik de værste ting væk, men der er stadig nogle emner, som jeg synes har en vis retssikkerhedsmæssig betydning. Man er i Danmark gået videre end i andre europæiske lande, uden at der er et behov for det.«

Nuværende direktør i Telekommunikationsindustrien, Jakob Willer, understreger, at han ikke kender til indholdet af forhandlingerne dengang, men at man med de nuværende regler tvinger teleselskaberne til at logge en lang række oplysninger, som de intet har at bruge til selv.

»Vi er med reglerne blevet pålagt at registrere en masse ting, som teleselskaberne ellers aldrig ville kunne drømme om at samle ind,« siger han.

,

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Jørgen Lassen

Her var civil ulydighed måske på sin plads?

@Hans Jørgen Lassen:

På nettet kan man i hvert tilfælde udøve 'civil ulydighed', ganske lovligt endda, ved at benytte en VPN forbindelse (en krypteret internet forbindelse inde i din eksisterende internet forbindelse). Det er faktisk ret nemt.

Der er en dansk VPN, CitizenVPN.com, som faktisk har lavet specielle krumspring for at undgå at de skal logge. Man kan derfor benytte dem og så bliver intet man foretager sig på nettet logget, man er anonym osv..

Men mht. mobiltelefonerne er det noget sværere at udøve samme form for ulydighed. Hvad gør man her?

Hans Jørgen Lassen

Tak for tippet, hr. Poulsen, det vil jeg undersøge.

Ikke fordi jeg har noget at skjule, men jeg mener alligevel, at denne overvågning går for vidt.

Hans Jørgen Lassen

Med hensyn til mobiltelefoner: jeg har kun undtagelsesvis mobilen med mig. Ellers ligger den hjemme. Så der er ikke nogen bevægelser at følge.

@Hans Jørgen Lassen:

Jeg mener nu ikke at man behøver at have 'noget at skjule' for at benytte en VPN eller anden anonymiserings-teknologi. Det drejer sig jo om privatlivets fred.

Hvis man hele tiden skal være sig bevidst om at 'nogen lytter med' så har man ikke noget privatliv. Det gælder i den rigtige verden men så sandelig også på nettet og med telefonerne.

Når jeg, uden VPN, søger på Google eller andet sted så har jeg hele tiden en uro i kroppen og jeg er bevidst om at det jeg søger på bliver logget af min internet udbyder og gemt i 1 år. Det er ligegyldigt at jeg søger på banale ting som alle andre, det er er vigtigt er denne uro og bevidsthed om at nogen kigger mig over skulderen.

Når jeg så tilslutter VPN, er der en rar 'ahhhh' fornemmelse, for nu ved jeg at absolut ingen kan lytte med.

Det er samme fornemmelse som når jeg går på toilettet og lukker døren. Det er rart at have en lukket dør. Det er jo ikke fordi jeg har noget at skjule, eller rettere jo det har jeg jo :-)

God ide med at lade mobilen ligge derhjemme, men så kan man jo ligesågodt have en fastnettelefon, det ødelægger jo lidt ideen med at den er mobil :-(

Hans Jørgen Lassen

Det er, når man bruger telefon så lidt, som jeg gør, langt billigere med en mobil.

Lise Lotte Rahbek

Lars Poulsen

Meget anvendelig sammenligning med toiletdøren.
Den kommer jeg nok til at kopiere og anvende i andre overvågnings-disputter. :-)

Hans Jørgen Lassen

Jeg tænkte lidt over disse ting, ikke dybt, må jeg indrømme.

Lige nu har jeg ikke noget problem. Men hvis jeg en dag skulle komme i skarp opposition til det herskende regime, hvilket i Danmark ganske vist ikke er sandsynligt, så ville alt jo blive brugt imod mig.

Den mulighed bør slet ikke eksistere.

Da kommunisterne blev arresteret i 1941, skete det på grundlag af arkiver, formoder jeg. De arkiver burde slet ikke have eksisteret, da DKP var et lovligt parti.

Og så videre ...

Hvis man vil undgå følgerne af den danske internetlogning, bør man først overveje hvilken trusselsmodel, der er realistisk i ens situation.

Hvis man bare vil surfe på hjemmesider, deltage i onlinedebatter eller drive en anonym blog, er Tor (http://www.torproject.org) helt tilstrækkeligt.

Tor er dog meget mere end anonym surfing.

Tor indeholder en socks-proxy og kan med varsomhed bruges til anonymisering af al trafik, der understøtter socks4 og socks5 protokollen.

Man kan eksempelvis via Torchat kommunikere med folk, man slet ikke kender ved at alle meddelelser i krypteret form routes gennem flere mellemstationer (relays).

På den måde er både afsender og modtager beskyttet mod at ISP'erne snager i trafikken med Deep Packet Inspection.

Sender og modtager identificerer sig for hinanden ved udveksling af et fingerprint uden at parterne behøver kende hinandens faktiske identitet.

En anden feature ved Tor er muligheden for at hoste såkaldte hidden services, dvs. hjemmesider, chat-servere m.m hvis ejere ikke ønsker at identificere sig for offentligheden.

Tor er dog ikke velegnet til trafik, der kræver megen båndbredde.

Hvis man vil fildele anonymt, er en VPN dog en bedre løsning.

Man bør erindre sig, at nogle VPN-tjenester logger og gerne udleverer oplysninger til myndigheder og organisationer.

Danmarks logningsperiode er 12 måneder, hvilket faktisk går ud over, hvad EUs logningsdirektiv pålægger os.

Taktisk er det klogt at bruge en VPN-tjeneste lokaliseret i et land med en kortere logningsperiode (Sverige = 6 måneder, Tyskland = ingen logning, Østrig = 6 måneder), fordi alting derved gøres meget mere besværligt og dyrt for myndighederne eller copyright-organisationerne.

"Men mht. mobiltelefonerne er det noget sværere at udøve samme form for ulydighed. Hvad gør man her?"

Ja, jeg ville foreslå det samme som Hans Jørgen Lassen, men hvis embedsmændene er blevet så nidkære, kan det ikke så ende med, det ligefrem bliver ulovligt at lade mobiltelefonen ligge hjemme, når man går ud.....;-)

Hans Jørgen Lassen

Jeg kan tilføje, nu vi er på de kanter, at politiet har lov til, hvilket Højesteret har fastslået, at anbringe en sporingsdims på en mistænkts bil - uden dommerkendelse.

Der findes overhovedet ingen hjemmel i retsplejeloven til at gøre noget sådant. Alligevel gør politiet det, og Højesteret siger god for det. Så længe politiet ikke bryder bilen op og anbringer dimsen inde i bilen; det kræver dommerkendelse.

Det er gået for vidt, og åbenbart presser myndighederne på for at gå endnu videre.

@Lars Poulsen

Alle har noget at skjule, da de fleste bryder en eller anden lov en gang imellem.

Copyright-lovgivningen er så tåbelig at det er umuligt ikke at bryde den mere eller mindre forsætligt.

Nu har EF-domstolen lige bbekræftet min paranoia om EUs logningsdirektiv.

Da direktivet blev indført spurgte mange sig selv om direktivet også kunne bruges til at forfølge andet end alvorlig kriminalitet.

Mange frygtede, at direktivet også var en trojansk hest for private organisationer til at forfølge folk for overtrædelse af copyright-lovgivningen.

EF-domstolen har nu fastslået, at logningsdata indsamlet med henblik på strafferetlig efterforskning også skal udleveres til rettighedshaverne i civile retssager.

Det er forkasteligt og bekræfter desværre, hvad folk sagde om den reelle hensigt med logningsdirektivet.

I Danmark er direktivet blevet brugt eller misbrugt til at fange folk, der skriver grimme ting på chatten hvilket ligger langt fra terrorbekæmpelse.

@Hans Jørgen Lassen

Man kan ikke undgå logningen af mobiltelefondata, men man kan stadig købe anonyme taletidskort.

Det har myndighederne endnu ikke fået forbudt.

Dog er det logiske næste skridt at forbyde enhver anonym adgang til internettet, da myndighederne eller ikke kan bruge logningsdata til at identificere nogen strafansvarlig person.

Et udvalg under Justitsministeriet har allerede stillet forslag om, at anonym internetadgang skal forbydes, og adgang til nettet skal være betinget af identifikation med nemId.

Socialdemokratiets IT-ordfører kom for skade at sige det måske var en god ide, menheldigvis røg hun ud af Folketinget.

På den ene side fabler de om den såkaldte ytringsfrihed, som åbenbart ikke kan gradbøjes, bare kom i gang med at bruge den, kære borger – på den anden side har de etableret et sandt snøffelsystem til at overvåge netop dem, der gør brug af denne grundlovssikrede frihedsrettighed.

Det ligner en tanke, bare snak løs, vi følger med i alt, er altid beskæftiget, og måske fanger vi en dag en terrorist eller så’n no’en …

Hans Jørgen – tyskerne gik bare frem efter tolipiets egne lister over kommunister, de havde været så venlige at udlevere til Gestapo.

Hvis man ikke har mod på at installere en masse software, men gerne vil surfe anonymt er det muligt at downloade en portabel vversion af Firefox med Tor til Windows.

The Tor Browser Bundle kan køres som en separat browser, selv om man i forvejen har Google Chrome eller Firefox installeret på computeren.

Der udover er der en live cd kaldet Tales, der anonymiserer al TCP/IP-baseret trafik uden at efterlade spor på computeren.

The Tor Browser Bundle og Tales kan downloades fra (http://www.torproject.org).

Hans Jørgen Lassen

Jan, det er eller var værre end som så.

Det var ikke Gestapo, der arresterede kommunisterne, men så gu det kongelige danske politi.

Gode, danske borgere.

Freddy Andersen

Gud ved hvor lang tids nægtelse det vil tage, i brug af mobil og Internettet, før man glemmer den slags tiltag.

Måske urealistisk men bare en tanke

Hans Jørgen - ja, tyskerne fik udleveret adresselisterne og personerne af de uniformerede kollaboratører ...

Hans Jørgen Lassen

Jan, jeg er ikke helt klar over, hvor du vil hen, eller hvad din pointe er.

Kendsgerningerne er, at det ikke var Gestapo, der arresterede de danske kommunister.

Men derimod det danske politi.

Og vist nok arresterede de langt flere, end tyskerne havde forestillet sig. De ville vist blot have fat i lederne.

Men det danske politi var meget grundigt, samvittighedsfuldt og nidkært. Og det kom de aldrig til at høre et ondt ord for. Jo, de gjorde sgu deres job, forstod at følge ordrer, også i den grad. Mere end man kunne forlange, og altså mere end selv tyskerne forlangte.

@Hans Jørgen Lassen

Jeg må give Jan Weis ret.

Parallellen til logningen idag er helt oplagt, fordi politiet før krigen havde registreret kommunisterne. uden det var klart, at en fremmed magt senere ville bruge oplysningerne.

Hvis borgerne tiltror staten at logge så massive datamængder, som det sker ved internetlogningen, er det i praksis en blanko check til staten, og dem der en gang i fremtiden skulle få magt over alle de herlige data.

Derfor er enhver logning uanset hvilke retslige regler, der gælder på logningstidspunktet ikke mere sikker end hvad de nuværende og fremtidige magthavere gør den til.

Med mindre du kan spå om, hvem der har magten om 1, 10 eller 20 år gør det ingen forskel, om logningen idag er under demokratisk kontrol,.

@Kim Andersen:

"Hvis man ikke har mod på at installere en masse software, men gerne vil surfe anonymt er det muligt at downloade en portabel vversion af Firefox med Tor til Windows."

Øh, jammen så skal man jo netop installere en masse software (navnligt den du nævner).??
Du siger at hvis man ikke vil installere software så skal man installere software... giver ingen mening :-)

Derimod kan man faktisk bruge VPN uden at skulle installere noget som helst. De fleste operativ systemer (incl. windows, mac os-x, android, iPhone/iPad, linux osv) har en indbygget PPTP klient som man blot skal fortælle hvor den skal tilslutte til. Det er uhyre nemt.
Den udbyder jeg nævnte længere oppe har f.eks. også understøttelse af PPTP.

Tor er ok, men langsomt desværre.

@Lars Poulsen

Du skal ikke installere software, da The Tor Browser Bundle er fuldstændigt portabel.

Du skal bare downloade filen og udpakke den på din computer og starte programmet Start Tor Browser.exe.

Hans Jørgen Lassen

Kim skriver:

"at en fremmed magt senere ville bruge oplysningerne"

Det gjorde den fremmede magt jo altså ikke. Det gjorde det danske politi selv.

Glemte lige at tilføje at Tor ikke er specielt sikkert, idet enhver (incl. statsaparatet) kan oprette en 'exit node' og dermed lytte med på al den trafik der forlader Tor netværket fra den 'node' (godtnok ikke på specifikke personers kommunikation, men alligevel). Jeg ville ikke bruge det hvis min kommunikation skulle være super sikker eller indeholdt forretningshemmeligheder osv.
Det er måske ok til at omgå logning fra ens internetudbyder (men dog irriterende langsomt).

Hans Jørgen Lassen

Ja, altså ikke, at det gør nogen større forskel. Bortset fra lige at sløre, at det var danskere, der arresterede danskere. Ikke tyskere, der arresterede danskere.

Tor er mere sikker end VPN, idet anonymitets arkitekturen er helt forskellig.

Tor gør brug af onion routing over flere relays, mens at VPN oftest kræver, at brugeren forbinder sig direkte med en kommercial udbyders VPN-server.

Undskyld hvis det bliver lidt teknisk.

@Hans Jørgen Lassen
Men det danske politi ville ikke have interneret kommunisterne, hvis det ikke havde været for den fremmede magt, og uden registret ville interneringen ikke kunne foregå så glat.

Min pointe er, at politiske konstellationer ændrer vilkårene for hvordan logningsdata kan bruges mod borgeren, og at jo mindre logning desto bedre for borgernes privatliv.

Hans Jørgen Lassen

Kim,

den pointe er vi enige i. Og jeg har allerede fremført den tidligere.

Men derfor skal man jo ikke tilsløre, at det rent faktisk var danskere, der arresterede danskere, og ikke Gestapo.

Og ej heller skal man tilsløre, at de danske magthavere var henrykte for at have et påskud eller anledning til at arrestere de skide kommunister.

De gjorde det med stor fornøjelse og nidkærhed.

@Lars Poulsen

Det er rigtigt nok, at en exit node kan sniffe klartekst kommunikation og lave andre ubehagelige ting, men hvis jeg nu vil blogge anonymt med Wordpress bruger jeg naturligvis https://www.wordpress.com.

SSL er sikker nok i kombination med Tor, hvis man husker at deaktivere alle andre rodcertifikater end dem, man har tillid til.

Det er også muligt at chaine Tor ggennem en VPN, hvorved sporing bliver nærmest umulig, men for de fleste er Tor god nok til anonymitet.

torben - nielsen

Det der med de anonyme taletidskort. Skal de ikke betales med et Dankort eller ligende??

Hvis det er tilfældet, så kan man jo altid spore betalingen tilbage til et bestemt betalingskort og ryger så anonymiten jo.

Søren Kristensen

Man skulle hellere bruge krudtet på at komme noget af alt den spam til livs. Pt bliver min indbakke bombardreret med falska mails fra "Visa". Undrer mig at man ikke kan spore og stoppe sådan noget.

@Torben Nielsen:

"Det der med de anonyme taletidskort. Skal de ikke betales med et Dankort eller ligende??"

Hvad er der nu galt med kontanter? Man kan da stadig købe et taletidskort i en kiosk og betale kontant, eller hvad?

@Søren Kristensen:

"Undrer mig at man ikke kan spore og stoppe sådan noget."

Man kan sagtens spore det, problemet er bare at 1) det koster mange resourcer så det gidder politiet ikke og 2) det kommer meget tit fra en tilfældig computer der er inficeret med en virus der udsender spam'en så man finder kun en uskyldigs maskine.

@Kim Andersen:

Det er ikke altid man har muligheden for at benytte SSL (https), men klart at det skal man altid (også når man bruger VPN) hvis det er muligt.

Forskellen mellem Tor og VPN ligger også i at når du bruger VPN så kan du slappe af for alt er krypteret hele tiden, men når du bruger Tor så skal du stadig være opmærksom på bla. om du nu benytter SLL eller ej fordi exit-noden kan lytte med.

Det er klart at når man benytter VPN så skal man kunne stole på firmaet. Dette er ikke anderledes end når man f.eks. skal benytte en advokat, revisor osv. Det er også derfor man skal holde sig fra de gratis VPN udbydere for de har tit skjulte motiver (de skal jo betale deres udgifter på en eller anden måde).

@Torben Nielsen

Det har jeg ikke hørt. Jeg har da købt taletidskort flere gange med kontanter.

Desuden kan man med lidt snilde erhverve sig et prepaid debit card.

Bare rolig, Hans Jørgen - mine pointer er præcis de samme som dine ...

Men kan nogen for øvrigt garantere, at en vis mere eller mindre alvorligt ment demokratisk kontrol med Big Brother også til en vis grad vil blive håndhævet i fremtiden - husk at dét dér med demokrati og ytringsfrihed sikkert bare er en forbigående dille i de vestlige samfund, en afvikling er jo allerede så småt begyndt indenfor rammerne af dette såkalde EU ...

Myndighedernes ønske om at have mulighed for at kortlægge borgernes færden, sætter sig spor alle vegne. Jeg var for nogle år siden forbi mit lokale rådhus og konstaterede her, at kommunen via luftfoto, havde registreret et 2 m2 rosenbed jeg havde anlagt i min have 4 måneder forinden! Det skal siges, at min have var omfattet af en natur- og kulturfredning. Men jeg blev alligevel imponeret over, at kommunen havde resurser til den slags forvaltning, og oveni åbenbart var næsten helt up-to-date, med hvad der var sket af ændringer på min ejendom.
En af følgevirkningerne ved dette er vel, at mydighederne/embedsvældet alt andet lige får endnu mere arbejde og endnu flere opgaver at forfølge...alt i mens, det offentlige må skære ned på egentlige velfærdsydelser ikke mindst til samfundets svageste grupper.

Thorsten Lind

Tak til Information, for at holde fokus
på ´Det galloperende overvågningsvanvid´.

Danmark har været i permanent undtagelsestilstand siden 11.09.2001.

Borgerrettigheder er en by i Jylland.
Men tilstanden er ikke langtidsholdbar,
uanset hvad ´myndighederne´måtte mene.

Undertegnede mener, at tryghedsnarkomanerne
har brug for professionel hjælp. Læs: Afvænding!
Mvh Th

Gad vide om der måske ikke alligevel sidder et par informanter fra det gamle DDR i ministerierne? eller rettere nogle, adskillige medarbejdere måske? som har været i dyb og hemmelig kontakt med DDR fra 1970-1990, og som derfor har fået gode ideer til hvordan man kan overvåge folk?

Her tænker jeg på ideen med at overvåge hele bolig-karreer, lukke totalt ned for al kommunikation i et område, og ikke mindst den der med at følge folks færden i et tog (s-tog måske?) selvom deres mobiler er slukket. Enten tyder det på, at de her medarbejdere alle som en har været i kontakt med Stasi eller at, de som Jens Ottensen-Støtt siger, har set alt for mange amerikanske spionfilm, eller måske for meget James Bond.

Hvis det sidste virkelig er sandt, det med spionfilm og James Bond mv., ja så har vi altså at gøre med folk, som åbenbart ikke længere er i stand til at skelne mellem fiktion og virkelighed. Og det er altså dybt bekymrende...

Thorsten Lind - hvilken by taler du om ...

@Karsten Aaen:

" ikke mindst den der med at følge folks færden i et tog (s-tog måske?) selvom deres mobiler er slukket"

Jeg tror desværre ikke det varer særligt længe før de kobler ansigts-genkendelse på videokameraerne i togene og alle mulige andre steder. Teknologien eksisterer og bliver bedre hver dag.

I øvrigt vil det så betyde at selv om man har en mobil købt med taletidskort, så vil de bare sammenkøre mobil-lokaliseringsdatabasen med ansigtsgenkendelses-databasen og derved kunne koble et ansigt på din mobiltelefon selvom den er købt 'anonymt'. Da de allerede har dit ansigt grundet biometriske pas og kørekort osv. så er det en smal sag at koble en person til et taletidskort. STASI go home! (og Bond ligeså!)

Mærk mine ord, der går ikke 5 år før dette er i fuld sving.

Thorsten Lind

@Jan Weiss

Skræ!

( Jeg synes lige, at en omformulering af udtrykket
."En by i Rusland" var passende, set i lyset af
Kongerigets sundhedstilstand. Jeg bor for øvrigt
selv i Jylland. :-)
Mvh Th

Heinrich R. Jørgensen

Det er et faktum, at Det Danske Rige i perioden 9. april 1940 - 5. maj 1945 var autonomt.

Dansk lovgivning galdt, danske domstole dømte, de danske ministerier var intakte og duelige, det danske rige havde samhandel med det tyske rige som kun autonome stater kan have.

I hele perioden var der en dansk regering, uagtet at regeringen den 28. august 1943 indgav en afskedsbegæring. Denne blev ikke imødekommet. Pga. ministrenes faneflugt fra deres ansvar, var det departementscheferne der udførte deres funktion uden at have en politisk chef i ryggen.

Besættelse? Hvilken besættelse? Begrebet "besættelse" beskriver ikke forholdene.

Hans Jørgen Lassen

Heinrich

hvordan vil du så beskrive forholdene?

Helt dagligdags var de vel trods alt ikke?

Heinrich R. Jørgensen

Tjah, et passende ord der beskriver situationen findes næppe.

Det er var vel tale om en gensidig forståelse mellem de to nationers politiske lederskaber? Ikke en gensidig forståelse hvad angår politiske mål og handlinger, men en gensidig forståelse for den andens position, og den kattepine begge parter befandt sig i.

Der måtte en portion skuespil og lidt territoriepisseri til en gang imellem, men reelt var der jo et tæt samarbejde mellem regeringerne hele perioden. Der sker er skifter ultimo august 1943, hvor de tyske tropper tiltager sig yderligere opgaver end de hidtidige, hvor de havde taget sit af det danske riges ydre forsvar.

Hvad kalder man den slags? Samarbejde? Maskespil? Nødvendighed? Jeg har intet godt forslag, og slet ikke et der præcist beskriver situationen.

Jeg kender ikke til at historikere har heller, selv om jeg har hørt flere lødige forslag fra den kant.

Hvad med "de fem forbandede år" - Heinrich ...

Heinrich R. Jørgensen

Jo, Jan,

men jeg så nu hellere, at djævlen blev kaldt ved navn.

(ja, det er vist ikke et dansk ordsprog)

Vi kalder vel heller ikke de seneste ti år for "de ti forbandede år". For det første fordi æraen præget af neoliberalisme, inhumanitet og monumental uforstand overraskende nok trækker ud, og for det andet fordi det er både muligt og relevant at sætte andre begreber på.

Heinrich R. Jørgensen

"Den Foghske Kulturrevolution", måske?

Ja, de seneste forbandede år, altså.

Jeg er også bange for, at vi må overgå til betegnelsen "de første ti forbandede år"- jeg reviderer hermed min tidligere betegnelse for denne periode og ser frem til de næste ti ...

Endelig er der jo også den bedste faktuelle, og også af historikere anvendte, betegnelse - den tyske besættelse - hvor svært kan det være - vi ved jo efterhånden godt, hvem fanden var ... Muscae Coitus Vulgaris.

Hans Jørgen Lassen

Heinrich & Jan,

for mit vedkommende, i mine retslige studier, må jeg sige, at jeg mistede min uskyld, da jeg kom til 1941, og blev klar over, hvad der egentlig foregik. Hvor ufatteligt groft det var.

Nok havde jeg senere, også personligt, stødt på og oplevet ting, jeg fandt helt forkerte, men det der skete i 1941, det var en direkte fornægtelse af retssamfundet.

Og ingen, hverken lovgiverne eller dommerne blev stillet til ansvar for deres forbrydelser efter krigen.

Og så var der vistnok lige denne juridiske aberration i 1945-1950 - det såkaldte retsopgør, inkl. lovgivning med tilbagevirkende kraft, og de små sager blev dømt hårdere end de store, bare fordi de små fisk blev fanget først, entreprenørerne og våbensmedene ( nævner ikke et aktuelt navn! ) slap stort set fri.

For ikke at tale om de gamle samarbejdspolitikere, som efter krigen igen satte sig tilrette på deres taburetter, også de, der under besættelsen havde kompromitteret sig selv, og selvom flere medlemmer af Frihedsrådet ( guttermanden Mogens Fog m.fl. ) var temmelig utilfredse - man må huske, at kampen om frihed også var en generationskamp ...

Jens Overgaard Bjerre

Det er jo blevet en tv-verden. At højt lønnede embedsmænd tror som de tror, skyldes tv. Den er ikke god. Vi må snart have af-tv-tiserede embedsmænd, som har en uddannelse, som garanterer at de har et minimum af almen videnfra andre steder end tv. Hvad fanden skal de ellers have løn for?