Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Folket skilles fra kirken

Den danske befolkning forlader folkekirken
Indland
30. maj 2012

Alvorsfulde mennesker debatterer: Bør statens skilles fra kirken? Men den diskussion er spild af tid. Folket er nemlig i gang med at afgøre sagen ved afstemning. Folket stemmer med fødderne. Folket forlader folkekirken som aldrig før.

I pinsehelligdagene oplyste Søndagsavisen: »I første kvartal af 2012 meldte 5.958 sig ud af folkekirken. Det er en stigning på 39 procent i forhold til, hvor mange der droppede kirkeskatten i sidste kvartal.«

Det er ikke en nedtur, nogen kan give muslimer skylden for. Muslimer er – pr. definition – slet ikke døbt i folkekirken, og derfor kan de heller ikke melde sig ud. Det kan kun folkekirkens egne døbte.

Hvad er årsagen til flugten? Religionsforsker ved Aarhus Universitet Marie Vejrup Nielsen forklarer til Søndagsavisen:

»Diskussionen om homoseksuelle vielser har haft den effekt, at nogle af de almindelige medlemmer, som måske har overvejet at melde sig ud, har følt sig provokeret af de ting, som de konservative præster har sagt.«

Tanketorsk

Ikke bare hvad præster siger, men også hvad de gør, kan jage medlemmer ud af folkekirken. Danmarks Radio kunne op til pinsen meddele, at en præst i Aalborg Stift havde nægtet at begrave et sognebarn.

Begrundelse: Kvinden, der blev 74 år, havde i mange år levet i registreret partnerskab med en nu 80-årig kvinde.

Præsten undskyldte sig med »en tanketorsk«. Han forklarede sin afvisning med ordene: »Jeg havde først sagt ja, men så kom jeg i tanker om, at det kunne være forkert at forestå begravelse af homoseksuelle, når jeg ikke ønsker at forestå vielse af homofile.«

Som bevis på sit fromme sindelag erklærede præsten:

»Jeg har bedt om tilgivelse – indtil videre hos to af den efterladtes familie.«

Det giver familien ikke meget for. Præstens anger indfandt sig først, da familien havde klaget til provsten.

Selv om man melder sig ud af folkekirken, er man stadig tvunget til at holde den kørende. Alle skatteydere betaler 40 procent af folkekirkepræsternes løn og hele deres pension samt fuld løn og pension til biskopperne.

Men det kan få en ende. Folketingets tidligere ombudsmand juraprofessor Hans Gammeltoft-Hansen skriver i Folketingets Festskrift i anledning af grundlovens 150-års-dag, at folkekirken – uanset sit grundlovsophæng – falder til jorden af sig selv, »såfremt kun halvdelen af befolkningen eller derunder opretholder medlemskabet«.

Som Kristus fastslår: »Ikke en spurv falder til jorden, uden at det er Guds vilje.«

Således også med folkekirken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Herlig overskrift: Folket skilles fra kirken.

Det lykkedes ikke at skille stat og kirke, nej, men nu går den kødets gang. En masse forhold, som ikke burde have noget med kirkens forkyndelse at gøre, får folk til at rende væk.
Efter min mening er det dog selve det manglende åndelige indhold, der er årsag til fravælgelsen. Ingen kan forklare, hvad den kirke, som enhver borger er tvunget til at understøtte, står for. Kirken har tømt sig selv, er blevet ligegyldig i det moderne, oplyste samfund. Groft sagt kan man sige, at man ikke kan holde folk nede mere.

Familiesystemets opløsning gør, at man ikke presses mere: ”Det er op til dig selv”, som det hedder, når den unge skal tage stilling til konfirmation. ”Vi skal giftes i Kongens Have”. ”Min aske i skoven”.

Landbrugets undergang. Religioner hører til landbrugskulturen, og intet tyder på at det økologiske jordbrug tager over. Her har enhver sin egen spiritualitet.

Magtens afmatning. Kirken har altid klistret sig til voldsmonopolet. Hvad skulle den ellers gøre, når den gerne ville være kirke? Demokrati er gift for enhver centralkirke.

Grundstrukturen, det lokale fællesskab, social-kulturelle opgaver, alt det, der handler om at tage vare på hinanden, skal vi selvfølge fortsætte med. Det vil være åndssvagt andet.
En kirke uden gud, for kan man have en med? Det vil bare være pral og løse påstande.

odd bjertnes

Folket stemmer med fødderne ja - strømmen går mod den kristne del af verden....
Så vi må hellere føre ad notam indhentet erfaring gennem århundreder, - og undlade at bedømme småkrusningerne fra det neoliberale Danmark 2012 - det er mindre vigtigt.
Man vil altid bedst være tjent med at leve i et 'kristent' land - alt andet lige, med mindre man er en del af en kriminal bande. Hele verden ved det - undtagen altså nogen i orkanens øje der ikke fatter hvad de har før de mister det.
Man vil altid være bedst tjent med at kunne snyde magthaverne 'kristendommen' officielt i næsen. Derfor er det i folkets interesse at staten er officielt 'kristen'.

Niels-Simon Larsen

Odd: Gådefuldt. Er du selv klar over, hvad du mener?

Helene Svolgart

I et land med religionsfrihed synes det modsigende, at man ikke kan vælge, om man vil støtte de forskellige religioner. Én ting er at melde sig ud af folkekirken - en anden ting er, at man igennem skatten alligevel kommer til at støtte både kirken og alle andre via finansloven.

Med religionsfrihed burde det være en selvfølge, at alle religionsinstitutioner/-foreninger osv. udelukkende bør finansieres af den individuelle tros troende.

Foreningsstøtte er en anden debat.

Niels Overgaard

En stor del af de nys udmeldte kan tænkes at være de, der ikke kan acceptere folkekirkens færd væk fra sin egen bekendelse. Som bekendt er der en ro, der beror på at være tro, mod det man tror på.

odd bjertnes

Niels-Simon Larsen.
ved ikke om din 'kommentar' fortjener opmærksomheden, men ok så ...

1: Nah, ikke mere end man gør det til.

2: Det indlæg du 'kommenterer', eller hvad man skal kalde det, indeholder ingen meningstilkendegivelser så der er ikke noget for mig at vide hvad jeg 'mener'. .
Men iøvrigt ved jeg godt hvad jeg 'mener' i den forbindelse. Det er bare ikke relevant. Jeg er da totalt betydningsløs som meningsdanner. Men rent faktamæssigt : jeg tager ikke fis på dig.

Ønsker du at kritisere mit indlægs sandheds-indhold, go ahead. Men der er næppe noget at komme efter.

Helge Rasmussen

odd bjertnes abonnent siger:

"Man vil altid være bedst tjent med at kunne snyde magthaverne ‘kristendommen’ officielt i næsen. Derfor er det i folkets interesse at staten er officielt ‘kristen’."

God dag mand økseskaft.
Godmorgen svarede støvlerne!

odd bjertnes

Økseskaftet, Helge, er, at :

Enten er det i givne scenarier magthavere eller undergivne, der bestemmer moral.
jeg tillader mig et særstandpunkt der i forhold til den brede venstrefløj, indrømmet.
Ved at mene at moralen bør fastsættes af de undergivne. I ethvert givent scenarie.
Tanken om at samfundsmoralen skal italesættes og udmøntes af magtens institutioner synes jeg ikke om.
Og så har jeg dermed 'ment. noget, hej NSLarsen.
Jeg ved også at dette er et ide-sammenstød med enhver ateistisk venstredrejet person, der ikke tænker sig om før han/hun giver sig i kast med at 'mene', at staten må gribe ind og staten må stå fast og staten må definere etc etc etc .
Måske måske - men den skal sørme ikke fastlægge sin egen moralske baggrundsstråling og glorie !.

Dert var økseskaftet.
Det drejer sig om at der altid 'er' en opposition. Det er derfor der overhovedet findes ikke-pagan religion - og udbuddet af typer er faktisk overskueligt.

Helge Rasmussen

@odd bjertnes

Tak for at du forsøger at svare.

Mit problem er at jeg ikke kan forstå hvad du mener.

Når du skriver:
"Man vil altid bedst være tjent med at leve i et ‘kristent’ land - alt andet lige, med mindre man er en del af en kriminal bande"

Mener du dermed at mennesker i ikke-kristne lande er kriminelle banditter?

Du skriver:
"Det drejer sig om at der altid ‘er’ en opposition. Det er derfor der overhovedet findes ikke-pagan religion - og udbuddet af typer er faktisk overskueligt."

Hvad mener du med "ikke-pagan religion" - er det monoteistiske trosretninger? og hvad har det med oppositionen at gøre?

Hvad er din pointe?

odd bjertnes

paganisme er stort set det samme som 'politisk religion', og faktisk er en af de store monoteistiske retninger en politisk strategi der af historiske årsager kalder sig 'religion'. I sekulær moderne set-up kaldes den samme strategi 'fascisme'. Så den tolkning du foreslår, Helge, er ikke helt rigtig, men det ligner.
Der findes også paganisme der er helt opløst i husguder og vandånder, og nåja, i sådanne samfund griner magthaverne naturligvis hele vejen til banken. Tænk japan - tænk tibet - ...

Hvor i alverden du får fra at ' mennesker i ikke-kristne lande er kriminelle banditter' fatter jeg ikke. Er det din opfattelse af hvad der bør være 'god venstrefløjs-logik' - så venligst genovervej. For det er ikke værd at kommentere.

Det hermed pointerede er - pointen.

Helge Rasmussen

Hej Odd

Forstår stadig ikke hvad du mener, men det er nok fordi jeg befinder mig langt under dit inlektuelle niveau.

odd bjertnes

Ok, Helge, så blev det ikke til kvalificeret modspil ?
Prisen for vandtæt overordnet uimodsigelighed er bisætnings-mylder og måske noget højere lixtal, det kan jeg ikke rende fra heller.

Men lad os ikke glemme Rehlings artikel i denne udtur:
.... og konkretisere, at den udvikling som beskrives der, er blot endnu en effekt af almindelig højredrejning ud af den liberale I-Me-Mine-vej.

Der er intet 'religiøst' relateret for en sekulær venstredrejet position at støtte udenfor Folkekirken.

Helge Rasmussen

Hej Odd

Så blev jeg så meget klogere.

Ps.: Er det med vilje at dit ikon er et billede af en tyk uigennemtrængelig tåge?

Lennart Kampmann

Folk har brug for ritualer i forbindelse med større begivenheder i livet. Indtil nu har religiøse organisationer kunne tilbyde en palette af ritualer.

Problemet er at de religiøse organisationer som modkrav opstiller en række postulater til uimodsagt accept, hvilket fornærmer intellektet.

Det kan ikke passe at mænd og kvinder i 1500-tals beklædning skal støttes i deres forsøg på at indoktrinere store dele af befolkningen med en moral baseret på et kompendium af overleverede fortællinger fra Middelhavet for 2000 år siden.

Dette går op for flere og flere, der vælger at forlade den statsstyrede religiøse organisation for at finde lykken andre steder.

Med venlig hilsen
Lennart

odd bjertnes

Ja Helge, jeg har skam selvironi ..

Lennart, du skulle vide hvor kort tid 2000 år er .... der er intet alment-menneskeligt princip der forældes over sådan et par sekunder - til fordel for individuelt googlet klippe-klistre-kompendie. Nah, så er Bibelen trods alt mere - alment - troværdig, selvom den heller ikke er mere end et - 'kompendie'. Det står jo enhver frit for at supplere med alskens oldtidsskrifter, hvis man godt kan lide lidt mere 'forvirring'.