Nyhed
Læsetid: 2 min.

FE rydder op i terrorarkiv

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er i gang med at slette oplysninger i dets arkiv om personer, som har været sat i forbindelse med terror. DF forlanger en forklaring
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) oplyser Folketingets forsvarsudvalg, at FE destruerer materialer fra perioden 2006 og frem til marts 2011.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) oplyser Folketingets forsvarsudvalg, at FE destruerer materialer fra perioden 2006 og frem til marts 2011.

Niels Ahlmann Olesen

Indland
8. maj 2012

Mens diskussionen raser om Politiets Efterretningstjenestes (PET) sletning af arkivmateriale, er Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i færd med at slette dele af sit arkiv.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) oplyser således til Folketingets forsvarsudvalg, at FE i forbindelse med efterretningstjenestens overgang til elektroniske arkiver er gået i gang med at destruere materiale fra perioden 2006 og frem til marts 2011. Den dato hvor FE overgik til fuldstændig elektronisk håndtering af oplysninger.

»Stort set alle oplysningerne er relateret til terror,« skriver Nick Hækkerup.

Der er tale om oplysninger om danske statsborgere og herboende udlændinge, som FE er kommet i besiddelse af i forbindelse med tjenestens efterretningsvirksomhed.

Selv om forsvarsministeren understreger, at oplysningerne skal slettes, hvis opbevaringen »ikke længere kan begrundes med hensyn til varetagelsen af efterretningstjenestens opgaver«, så undrer Dansk Folkepartis retspolitiske ordfører, Peter Skaarup, sig over timingen. Hvorfor destruerer FE oplysninger blot fordi, de skal overføres til et elektronisk arkiv, spørger Dansk Folkepartis retspolitiske ordfører.

»Netop i den elektroniske tidsalder, hvor arkivalier ikke fylder noget, kan man undre sig over, at det skulle være nødvendigt at slette oplysningerne blot fordi, de netop har lagt i et papirarkiv. I denne tid, hvor der blandt andet er stor fokus på, hvad der skete under den kolde krig, skal man være forsigtig med de her sletninger,« siger Peter Skaarup som nu beder om en forklaring.

Åbnede en ladeport

Det tidligere papirarkiv forventes fuldt ud destrueret senest ved udgangen af 2013.

Enhedslistens retspolitiske ordfører, Pernille Skipper, understreger dog, at FE ikke skal gemme personfølsomme oplysninger, medmindre der er en grund til det: »I PET’s tilfælde har vi imidlertid været bekymret for, om sletningen af oplysningerne skyldtes frygt for, at den kommende undersøgelse skulle afsløre ulovlige registreringer. Men vi skal selvfølgelig være opmærksom på, at efterretningstjenesterne ikke sletter efter godtbefindende,« siger Pernille Skipper.

Det var således historisk, da FE i 2006 – som en del af den såkaldte antiterrorpakke – fik lov til at spionere mod danskere statsborgere og herboende udlændinge samt gemme oplysningerne i sit arkiv. Selv om et bredt flertal i Folketinget dengang støttede lovændringen, så advarede blandt andre SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, om, at ændringen åbnede en »ladeport for FE’s registre«.

FE oplyser i en skriftlig kommentar til Information, at i det omfang efterretningstjenesten vurderer, at oplysninger i papirarkivet bør overføres til det elektroniske, skal de i hvert enkelt tilfælde forelægges Wambergudvalget. Kontroludvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester – det såkaldte Wamberg-udvalg – fører tilsyn med FE og PET’s registrering og videregivelse af oplysninger.

»De oplysninger, der ikke længere vurderes at være relevante for den efterretningsmæssige virksomhed, skal destrueres og må derfor ikke overføres til det elektroniske arkiv,« skriver FE.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er hysteriet ved at fordampe?

Jette Abildgaard

Hm......hvorfor fornemmer jeg mon, der er sket nogle forrydelser i disse kredse, som den almindelige dansker helst aldrig skal have muligheded for at finde?

Maya Nielsen

De gør vel hovedrent inden de får historikkere på besøg... måske der dukker lidt hengemt medova kaffe op også.... ingen nævnt ingen dømt ;-)

Maya Nielsen

They seek him here they seek him there, where the hell is this scarlet Pimpernell ?

Hugo Barlach

Men det kunne også tænkes, at FE, i og med samarbejdet med PET, ønsker at luge ud i oplysninger, som PET af ren misforstået ivrighed, har belemret FE med. Altså oplysninger, som FE reelt ikke har en hujendes at bruge til. Og som man nu benytter lejligheden til at hælde ud.

FE's sletninger kán altså være en iøvrigt fornuftig omgang med ubrugeligt materiale, man har overtaget fra PET. Og i den forstand er der ikke grund til, at FE skulle fungere som backup for PET, såfremt materialet er åbentlyst ubrugeligt. Hvilket jo er kernen i kritikken omkring PET's proffessionelle paranoiditet. I analytisk regis er man jo af gode grunde nødt til overveje situationen. Men der ér jo stadig mistanken om, at sletningerne skal tjene til, at FE ikke risikerer at kunne miskreditere PET over arkivmassen.

Alt i alt er det forbandet situation, hvis udgangspunkt immervæk ligger i spørgsmålet om, hvorvidt PET har haft kompetencerne tilstrækkeligt iorden? Og justitsministerens (Morten Bødskov) udtalelser til offentligheden har overhovet ikke lagt offentlighedens erfaringsmæssige eller analytiske viljer til køjs. Snarere tværtimod. For der ér tale om mørke kapitler i danmarkshistorien for det idehistoriske (og især det magtfilosofiske) søgelys. Sådan er det såmænd...

Med venlig hilsen

Hugo Barlach

Og, Nick Hækkerup, så håber jeg, at du ikke også forfalder til at benævne offentlighedens interesse i arkivpraksissen her til lands som værende udtryk for "mytedannelse", som såvel justitsministeren som statsministeren har givet til kende. Det tror jeg faktisk, at vi meget gerne vil have os frabedt fremover...

Med venlig hilsen

Dan Johannesson

Og alt imens vi diskuterer dette, undlader vi diskussionen af de vidtrækkende konsekvenser som ophøret af papirspor i statsapparatet, helt grundlæggende har.

Alle former for korruption, manipulation, og forbrydelser, vil herefter være til at slette på et brøkdel af et sekund, og samme forbrydelser, kan således også eksekveres frit og uhindret - permanent - fremover.

Så, som altid, i disse år, er konsekvenserne af den samlede handling, fuldstændig fundamentalt katastrofale for bevarelsen af de sidste stumper af demokrati og retsstat.

Men det hele giver mening, når blot man er klar over at vi, sten for sten, ser infrastrukturen til en global fascistisk verdensregering blive lagt.

Så vi ved det. Vi er fuldt bevidste om at vores og vestens demokratiske retssamfund i øvrigt, er ved at være skyllet 100% ud i lokummet, til en symfoni af medieret enkeltsags afledning og ligegyldig elektronisk flimren.

Alligevel gør vi fortsat intet.

Martin Haastrup

De ryster i bukserne for at deres egne forbrydelser skal blive afsløret.

Og endnu en gang bedrages borgerne, først til at tro, at man registrer og overvåger vilkårligt for at beskytte os (mod terror...) - nu under påskud at beskytte os mod at de oplysninger som man allerede en gang har skaffet sig ulovligt adgang til.

De ryster i deres bukser kan jeg godt fortælle jer!

Jeg vil aldrig nogensinde glemme hvordan mine breve fra det offentlige blev åbnet og at man ikke engang gjorde noget for at skjule at man havde flået dem op og klistret dem til igen. Jeg har stadig en advokat på sagen og jeg kan love for at rette vedkommende vil blive holdt strafferetsligt til ansvar for den ulovlige krænkelse at mit privatliv.

Jeg har og har altid haft et fuldstændigt pletfrit strafferegister.

Vort land er administreret, styret og regeret af en flok korrupte skruppelløse krigsgale magtliderlige hævntørstige sadistiske fascistoide forbrydere!

De har blod på hænderne og misbrug af magt og økonomiske midler på deres beskidte samvittighed. De er skyldige i at hverve og opfordre til at uskyldige unge mennesker har kastet sig i døden for deres forbandede sataniske krig-mor-terror-show, et falsk korstog mod muslimske terrorister. DEr har ikke været et eneste terrorangreb på dansk jord! Ikke et! Til trods er hele landet overklistret med overvågningskameraer og nu tror man at man kan slippe ustraffet for sine forbrydelser mht at systematisk overvåge og lagre dybt fortrolige personfølsomme oplysninger - ved at slette dem.

Mage til skruppelløs skruppløshed skal man lede længe efter.

Vort land er styret og regeret og administreret af sindssyge forbrydere uden samvittighed!!

Jette Abildgaard

Dan Johannesson,

10 stjerner for dit indlaeg......selvom det er et trist indlaeg at skulle give saa mange stjerner, men det er desvaerre sandheden...

Hugo Barlach

Tjae Dan, kodeordet er kontrol. Og anken er, at offentligheden,altså dig og mig, og vores repræsentanter blandt journalisterne, er en hovedkilde til, at kontrollen er rettet i vores retning. Arkivpraksissen er med andre ord under beskydning i relation til, at offentlighedens interesser sættes under magt-relationernes interesser. Og den afgørende del af den sammenhæng drejer sig om den del af administrations-apparatet, der gemmer sig under klassifikations-regimet. Hemmelighederne kort og godt. Og man kan derfor med sindsro mistænke magten for at ønske offentligheden hen, hvor pebberet gror. Sådan har det altid været. Men sådan har magtfilosofien også tænkt om sammenhængene i over 200 år. Efter at det blev muligt at reflektere over sammenhængen. Det er nok udvidelsen af italesættelsen omkring magtens forhold, som stadigvæk er imperativ. Så fint, at du heller ikke holder dig tilbage. Og jeg kan love dig, at der ikke er nogen form for "mytedannelse" i dit indlæg. Magt kan og bør tales midt imod i de moderne demokratier. Og offentligheden og dens repræsentanter i medierne ér den fjerde statsmagts værktøjskasse. Det er der overhovedet ingen grund til at ændre på...

Med venlig hilsen

Hugo Barlach

Og dét er der heldigvis en lang række af Informations nye unge kommentatorer, som for længst har afkodet. En ren fornøielse for en gammel nisse som mig...

Go' vind...

Ole Halvorsen

Ja, så er det endnu en gang bevist, at PET gør lige hvad fa'en du vil.

At de seneste slettelser tilmed så foregår under en Åh, så social og demokratisk statsminister, gør jo blot det hele endnu mere forargeligt.

Og det fortæller ret beset betydeligt mere om såkaldt ''ansvarlige politikere" end end om de ansatte i PET

Ole Halvorsen

Beklager - her skulle naturligvis have stået "...at PET gør lige hvad fa'en de vil."

Ole Halvorsen

Beklager - her skulle naturligvis have stået "...at PET gør lige hvad fa'en de vil."

John Vedsegaard

Men - selvfølgelig sender PET oplysning til alle der slettes om at de har stået der, med hvilke oplysninger, hvorfor de slettes og hvorfor de i sin tid blev registreret! Eller er jeg naiv..

Tom Paamand

Elektroniseringen af statsapparatet betyder ikke nødvendigvis at det bliver sværere end i dag at følge sporet af eventuelle misgerninger. Alle officielle papirer bliver fortsat registreret i forskellige systemer på vejen gennem systemet. Og lige som i dag kan de ende i herreløse arkiver rundt omkring, og dukke op igen ubelejligt.

Eventuelle gode journalister vil derfor fortsat kunne finde henvisninger andre steder, der dokumenterer at et papir har eksisteret. Sådan er det jo også i dag, hvor selv officielle mødereferater med ministre forsvinder, hvis de er politisk ubekvemme - men kalendere og notater andre steder bekræfter, at mødet fandt sted.

Jeg har selv genopbygget et officielt elektronisk arkiv, der bestod af 100 mødereferater. En overskuelig opgave, men da jeg var færdig med at genopbygge dem, havde jeg også samlet små 8000 stumper, der alle var dele af links til links inde i referaterne. Hver eneste referat havde altså omkring 80 elektroniske markører, der pegede på dets eksistens.

At selve dokumentet kan fjernes, er der intet nyt i. Men det bliver også endnu nemmere for whistleblowers at kopiere, gemme og videresende dem. For øvrigt har jeg større tillid til FEs etik og evner, end til PETs. FE er også langt hurtigere og mere åbne i deres svar, selv om det modsatte burde forventes.

Karsten Aaen

Hvordan får man et dokument - elektronisk eller på gammeldaws papir til at forsvinde?

Nemt nok

Bare slet henvisningen til det

eller

lad være med at give det et journalnr....