Læsetid: 2 min.

Global ungdomsarbejdsløshed forbliver høj indtil 2016

Den globale ungdomsarbejdsløshed forbliver på 12,7 pct. indtil 2016, konkluderer ny rapport. De hårdt ramte EU-lande har dog fremgang i sigte.
Den globale ungdomsarbejdsløshed forbliver på 12,7 pct. indtil 2016, konkluderer ny rapport. De hårdt ramte EU-lande har dog fremgang i sigte.
23. maj 2012

Der går mindst fire år, før ungdomsarbejdsløsheden i EU-landene når samme niveau som før krisen. Det konkluderer den internationale arbejdsorganisation ILO i en ny rapport, der anbefaler vækstpakker frem for besparelser i de hårdest ramte lande. 

Organisationen vil især have gang i en udbygning af infrastrukturen, der traditionelt skaber mange jobs til de ufaglærte. Hvor der er stigende arbejdsløshed blandt alle uddannelsesgrupper i Danmark, er stigningen i Spanien næsten udelukkende blandt de ufaglærte. Nye projekter i byggebranchen vil derfor bidrage til at nedbringe arbejdsløsheden blandt unge i de vestlige lande fra de nuværende 18 pct. til et niveau tættere på de 13,3 pct., der var udgangspunktet før krisen.

EU-landene blev under krisen særligt hårdt ramt og antallet af arbejdløse unge steg voldsomt fra 2008-2011. Ikke mindst i Spanien og Grækenland, hvor ungdomsarbejdsløsheden har ramt 50 pct. ILO frygter derfor, at de unge ender i langvarig ledighed. Det vil skabe et løngab, der kan være svær at indhente og det vil hindre de unge i at skabe et stabilt økonomisk fundament for livet.

Næppe social uro i Danmark

Mens den høje ungdomsarbejdsløshed har resulteret i social uro i de sydeuropæiske lande, forventer ILO dog ikke, at det vil sprede sig til Danmark. Selv om ungdomsarbejdsløsheden med 12,3 pct. er tæt på det høje niveau fra de tidlige 90’ere, skal vi ikke forvente lignende massedemonstrationer.

»Problematikken i Danmark er slet ikke så presserende som i Spanien, så derfor ser vi heller ikke den samme reaktion. Vi kigger på økonomiernes evne til at skabe job. Vi kan jo træne arbejdsstyrken så meget vi vil, men hvis ikke vi kan skabe jobbene, så hjælper det ikke. Her er den danske økonomi langt mere stabil og er stadig jobskabende,« fortæller Michael Henriques, der er seniorrådgiver ved ILO i Geneve.

I disse dage samler ILO godt 100 unge fra hele verden til konference i Geneve. Gennem udveksling af ideer og dialog med iværksættere, fagforeningsfolk og ngo’er skal de komme med konkrete tiltag og anbefalinger til organisationens videre strategi til at tackle ungdomsarbejdsløsheden.

»Nu må vi se, hvad de kommer frem til, men fra vores erfaring er det meget et spørgsmål om at få de unge fra skolen og ud på arbejdsmarkedet. Træning og uddannelse skal stemme overens med arbejdsmarkedets behov, og så der skal skabes praktikpladser. Det virker over hele verden. Og så kan vi forhåbenligt klæde de unge på til at arbejde videre med ideerne i deres hjemland«, fortæller Michael Henriques.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Wendt

Hvordan kan vi være jobskabende med negative tal? At potentialet er der- er underordnet, så længe der ikke er politisk vilje.