Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kontanthjælps-modtagere mister købekraft år for år

Danskere på dagpenge og kontanthjælp kan se frem til at miste købekraft frem mod 2020 med regeringens udspil til skattereform. Enhedslisten kalder det en ’hån’ mod de arbejdsløse
Danskere på dagpenge og kontanthjælp kan se frem til at miste købekraft frem mod 2020 med regeringens udspil til skattereform. Enhedslisten kalder det en ’hån’ mod de arbejdsløse
Indland
30. maj 2012

2.000 kroner mindre i købekraft allerede fra næste år. Sådan lyder meldingen fra regeringen til de danskere, der er på kontanthjælp eller dagpenge, i udspillet til skattereform, som blev præsenteret i går.

Her sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at »der er ikke tale om, at man udhuler købekraften. Vi har netop indrettet det sådan, at købekraften i forhold til overførselsindkomster bliver bevaret«.

Og udenrigsminister Villy Søvndal supplerede på pressemødet:

»De ledige vil også i fremtiden have mulighed for at købe det samme nede i supermarkedet,« sagde han.

Men ifølge regeringens egne tal i udspillet ’Danmark i arbejde’ vil realvæksten i overførselsindkomsterne allerede i 2013 være en procent lavere end planlagt. Det svarer cirka til 2.000 kroner om året for hver enkelt kontanthjælpsmodtager eller dagpengemodtager.

Først i 2020 vil købekraften for overførselsindkomsterne ifølge regeringens udspil igen være på niveau med i år.

’Det passer ganske enkelt ikke’

Meldingen på gårsdagens pressemøde fra regeringens absolutte topministre vækker harme hos støttepartiet, Enhedslisten.

»Det passer ganske enkelt ikke, hvad de siger på pressemødet. Det virker som om, at regeringen forsøger at maskere, at de vil forringe vilkårene for de arbejdsløse og svageste i samfundet. De er nødt til at være ærlige, når de lægger tingene frem,« mener Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen.

I går kom det også frem, at dagpengemodtagerne frem mod 2022 vil få omkring 13.000 kroner mindre om året, fordi regeringen ønsker, at overførselsindkomsterne fremover skal følge prisudviklingen – og ikke lønudviklingen, som tilfældet er i dag.

Det vil betyde, at hvor dagpengemodtagerne kunne se frem til en stigning på 56.700 kroner om året i 2022, så må de nøjes med en stigning på 43.400 kroner om året.

»Det er utroligt, at de, der er allerrigest og i arbejde, er sikret en stor stigning i deres disponible indkomst af denne regering, og så mener regeringen åbenbart, at de, der har allermindst, skal se, at deres realindkomst direkte falder til næste år, mens de skal vente syv år på at få deres købekraft tilbage. Det er en hån mod de arbejdsløse,« siger Frank Aaen.

Lang indfasning

Hos Radikale Venstre erkender skatteordfører Nadeem Farooq, at regeringens udspil til en ny skattereform kommer til at ramme de danskere, der er på overførselsindkomst i de kommende år, hårdt.

»Samlet set bliver købekraften ikke berørt, men vi indfaser det over en lang årrække, og det vil give nogle forskydninger,« siger Nadeem Farooq.

For Nadeem Farooq giver det ikke en social ubalance, at reguleringen af overførselsindkomsterne slår hårdest igennem allerede til næste år.

»Hele målsætningen er at gøre det mere attraktivt at arbejde. Det er slet ikke meningen, at nogle skal være så mange år på hverken dagpenge eller kontanthjælp. Derfor synes jeg sådan set, at det er rimeligt,« siger han.

I Dansk Socialrådgiverforening mener formand Bettina Post, at det har stor betydning for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagerne, hvis deres købekraft bliver reduceret med 2.000 kroner om året.

»Overførselsindkomsterne er over en årrække blevet udhulet, og derfor betyder det meget for den enkelte, hvis der sker en yderligere reduktion. Det kan føre til yderligere fattigdom i værste tilfælde,« vurderer Bettina Post.

Det er regeringens målsætning, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde, end det kan i dag. Men lavere overførselsindkomst kan resultere i, at dagpenge- og kontanthjælpsmodtagerne bliver fastholdt i arbejdsløshed. Det vurderer Bettina Post.

»I de første måneder som arbejdsløs bliver man ikke fattig, men efter en længere periode uden job, begynder livskvaliteten at dale, tøjet bliver slidt, og man begynder måske at spare på tandlæge og andet, der kan gøre, at man ser pænere ud, når man skal til jobsamtale. Det kan ende i en ond cirkel,« siger Bettina Post.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

Jeg er selv én af dem, der var så uheldig at miste mit arbejde i forbindelse med krisen.

Jeg sidder idag på kontant"hjælp", og har gjort, hvad jeg kan for at minimere mine faste udgifter, eksempelvis flyttet i dele lejlighed med en studerende( for at mindske mine udgifter til huslejen). Alligevel har jeg, efter alle faste udgifter er betalt, godt 50 Kr til at leve for om dagen.
Det er svært nok at få til at løbe rundt som det er, men hvis regeringen for held til at lade overførselsindkomsterne betale for skattegildet, bliver det noget nær umuligt at få tingene til at hænge sammen.

Jeg kan godt grue lidt for fremtiden.

Søren Kristensen

Her er et link til nogle fantastisk kartoffelopskrifter Hvis kineserne kan, så kan vi osse:

http://books.google.dk/books?id=vpApYCB3TUAC&pg=PT7&lpg=PT7&dq=dr,+dongy...

Jens Overgaard Bjerre

Regeringen kunne lige så godt sige: I er ikke noget værd som mennesker, så derfor tryner vi jer! Mens os, som er i arbejde vi skal have mere, for vi er meget bedre end jer.
Ledt menneskesyn. Og mærkeligt forstokket og konservativt. For der er jo ikke noget arbejde.
Men når regeringen bliver væltet, så HAR den gjort det beskidte arbejde. Og det bliver aldrig rettet op igen.

Mads Kjærgård

»De ledige vil også i fremtiden have mulighed for at købe det samme nede i supermarkedet,«

Nixen bix fordi de planlægger jo også yderligere afgifter og de vender jo som bekendt den tunge ende endad. Jeg ved godt det ikke bliver bedre, men jeg håber dælme at SF ryger ud af Folketinget ved næste valg. Eller også kunne de tone rent flag og kalde sig Det Neoliberale Folkeparti, men at snige sig til stemmer på at være socialister og så være det modsatte, det er er squ uhemult!

Lise Lotte Rahbek

Bekymringen står du ikke alene med, Jeppe B.

Jeg tror bare ikke det bekymrer politikere generelt.

De mærker jo ingenting, og at leve for 50kr om dagen vil sikkert ikke sige dem noget.

Marianne Mandoe

Den her prøvede jeg at vende med nogle Socialdemokrater i går.

Benægtelsen af fakta vær højlydt og indædt.
Hvor er det trist at jeg faktisk fik ret i det jeg fortalte dem i går.

Lars Andersen

Hvorfor kan vi ikke bare "dele det arbejde der er"?
Det burde stå i grundloven at det arbejde der er skal deles mellem dem der kan arbejde.

Lise Lotte Rahbek

Lars Andersen

Du glemmer at der også skal løn til.
Arbejde er der masser af.
Man kan hurtigt få sig en ulønnet praktik-plads på de fleste arbejdspladser i DK.

Man får bare ikke løn for det. Hvis du har dagpenge eller kontanthjælp med selv, så kan du godt få lov at arbejde.

Esben Lykke

Fordi, Lars Andersen, at vi lever i et kapitalistisk system, hvor der nødt til at være arbejdsløse for at tingene kan hænge sammen.

Og med de politikere vi har nu, er der ingen udsigt til, at det vil ændre sig.

Folk må selv organisere sig i mindre, solidaritetsprægede grupper, som så kan samarbejde med hinanden og blive uafhængige af staten. Det er vist den eneste vej frem.

Lise Lotte Rahbek

Esben Lykke

Der skal i al fald nogle forandringer til.
Og nu kan vi for alvor se, at de forandringer, som vil gavne de, som for øjeblikket bliver holdt udenfor, bliver fattigere og set skævt til
IKKE kommer fra politikere.

Det ender jo nok med, som du er inde på, at vi må selv.

Henrik Jensen

Jamen - det her burde for fanden ikke komme som en overraskelse for nogen af jer.

1) En masse folk har ladet sig forblænde af de radikales mantra om en mere human udlændingepolitik og en anderledes tone. Så meget, at de har overset/ ikke villet se, at de radikale er det mest neoliberale af alle partier i Danmark - og har været det i årevis.

Skiderikkerne har ikke kunnet se en offentlig kerneopgave uden at råbe "privatisering", som en anden Tourette-patient.

2) Det som begyndte med Bertel Hårders - specialekarakter på 6 - krav om flere statskundskabsansatte til at kontrollere den vildt voksende offentlige sektor (i bogen Institutionernes tyranni) er nu endt medt at også Socialdemokratiets og SFs folketingsgrupper er fyldt op med DJØFere.

Vi har brug for en modbevægelse, som kræver, at de 99 pct, som ikke er repræsenteret i folketinget i dag, vender tilbage.

Jens Overgaard Bjerre

Det kunne jo også være man skulle lade være med at være så flot med pengene når det gælder om blære sig overfor udlandet. 300 millioner mere til Afghanistan. U-landshjælpen, kunne måske også undersøges lidt nærmere, da man ikke aner hvor meget, som reelt når frem til de nødlidende. Og man kunne i hvert fald lade være med at sende tøjet ud af landet; et par cowboybukser koster mellem femhundrede og tusinde kroner. Hvis man så kun har 50 kr. til mad og tøj, så kunne det jo godt være, at man kunne bruge de riges mærkevare habitter og de ægte uldtrøjer. Man må under alle omstændigheder væk fra den holdning, at der ikke er fattige i Danmark. Det er der! Og regeringens mission er at sørge for, at der kommer flere og flere!

Kunne man forestille sig en model hvor kontantshjælpsmodtagere kunne finde "forefaldende" arbejde - hvor der slet ikke ligger en fuld- eller halvtids stilling men måske 5-8 timer om ugen - hvor man så bliver fratrukket time til time i kontanthjælpen og ikke som idag - krone til krone?

Jesper Frimann Ljungberg

Som tiden går får jeg mere og mere ondt i hovedet og lyst til at købe en gård i Vestjylland og så ellers lege Bonderøven/Hugh Fearnley-Whittingstall resten af livet, motion skulle også være så sundt.

// jesper

Lise Lotte Rahbek

Torben Selch

Det kan man godt forestille sig, og jeg tror da også der vil være nogle borgerlige, som har fugtige drømme om det..
Disse kontanthjælps-daglejere vil ikke være omfattet af overenskomster eller arbejdsmiljøregler eller optjene pension.
Det hedder social dumping.

Marianne Mandoe

Måske man skulle indrette sig som Svanholm.

De klarer sig vist ualmindeligt godt.

Bjarne Bisgaard Jensen

Man kan forestille sig mange modeller hvor man fastholder folk i at gå tiggergang og ydmyge sig for at få et par timers arbejde om dagen. Hvorfor ikke den gode gamle model hvor daglejerne stod til parade og hvor arbejdsgivere med brug for løsarbejdere kunne vælge og vrage og behandle dem derefter.
Vi kan hurtigt komme derhen hvor de fattigste igen mister alle rettigheder og selværd

Henrik Jensen

Jesper - Hvorfor tror du jeg flyttede nordenfjords...

Christian De Coninck Lucas

Austerity is killing all of Europe and it's just as planned by elite Banksters.

Democracy is dead. Long live the Plutocracy.

The revolution is NOT televised.

Marianne Christensen

I øvrgt et godt foto.

Thorning er i gang med den sædvanlige tomgangsdemagogi.

Vestager ligner en sejrende julegris omend hun ser ud til at kede sig lidt.

Og Søvndal ser mildest talt bister ud.

Jesper Frimann Ljungberg

@Henrik Jensen.

Fordi de ikke ævler så meget, som de gør søndenfjords ?

Jeg er Kvart Nordjyde,Halv københavner og Kvart Lollik. fruen er 101% vestjyde. Så følgende konversation udspillede sig den første gang hun havde mig med i Jylland.

Min Svogers kone, som snakker en del:
"Nå Jesper forstår du så, det jyske der bliver snakket ?"
"Oh, ja.. der er da ord og vendinger som jeg ikke kender men jeg har ikke noget problem med at følge med"
"Nå så der er lidt jyde i dig ?"
"Ja min Mormors famile er rent NordenFjords Nordjyder, så jeg forstår det meste.. de snakker dog ikke så meget som I gør hernede".

Tavshed.....

Så rungende latter.
Jeg har ikke været uheldig med min svigerfamilie.

// jesper

Søren Kristensen

Margrethe tænker på hvor ærgerligt det var hun glemte at slukke for vaskemaskinen i sommehuset i Sydfrankrig. Helle forsøger at vise hvor lille en bagdel man kan få på under et år, hvis man som overvægtig enlig mor kun har kontanthjælpen at leve af og Villy sender en tanke til den idiot der lånte hans guitar i sommerferien og afleverede den tilbage med en knækket A-streng.

Søren Kristensen

... eller var det pinseferien?

Helene Svolgart

At forestille sig, at en flok akademikere uden erhvervserfaring af betydning kan få styr på et land, er vist utopi. Udkantsdanmark er alt det, de ikke kan se fra Borgens vinduer, og borgerne er det, de bemærker, når de kigger ned for at se, hvad det er, de træder på.

Demokratiet er efterhånden en illusion, kapitalismen har fundet sit faste holdepunkt og nu giver de sig selv en lønstigning på 32 %? Troværdighed behøver man vist ikke mere som politiker. Det er ved at udvikle sig til et elitært arvestyre, så der røg demokratiet i hvert fald, og levebrødspolitikere kan i min optik aldrig ende med positive udfald. De har læst sig til det hele, aldrig prøvet det og den eneste erfaring, de opsamler i tiden på borgen, er derfor ubrugelig i det lange løb for vælgerne, som ikke har andet end det samme at stemme på år efter år. Skulle der komme nye og friske ideer ind fra sidelinjen, så kvæles de i rævekager og vennetjenester ... gad vide hvad beskatningen ville være på deres egne vennetjenester?

Det værste er, at hovedparten af politikerne aldrig selv kommer ud og afprøver det system i praksis, som ellers ser så fint ud på deres papirer. Få har, og de har råbt op om, hvor dårligt det, de selv var med til at lave, er, men nu er de ude af borgen og atter kun en stemme og skattekronerne værd, hvilket vil sige … intet værd!

Akademikere kan alt i teori - de glemmer bare, at det er i praksis at virkeligheden skal hænge sammen. Mange af dem er Cand. Polit, hvilket i folkemunde kunne omformuleres til "can alle de andres fejl". Uden nytænkning kommer vi ikke videre - med akademikere uden erfaring med det brede samfund kommer borgerne ikke op af det søle, som er resultat af en overflod af ignorance og dilettanteri.

Jeg tror ikke, at de gør det af ond mening, jeg tror bare, at de ikke har hverken erfaringen eller jordkontakt nok til at vide bedre. Der burde være et minimumskrav for erhvervserfaring i den private sektor før man kan blive minister. Og en minimumsalder. I tiden op til kan de styrke sig på frivilligt politisk arbejde og erfaring med virkeligheden.

De alternative små samfund, som popper op flere og flere steder er måske dem, som har fat i den lange ende? Dem som klarer den bedst? Jeg har sandelig overvejet det.

steen ingvard nielsen

Teori og praksis.

Det er Let!
Hvis man nu i teorien forringer forholdene for folk på overførsels indkomster, så kommer der nok en hel masse flere i arbejde af sig selv ,det er en meget interessant teori, den har været brugt i rigtigt lang tid, desværre har den i rigtigt lang tid også vist, at der ikke kom flere i arbejde ved, at man skar med på overførsels indkomsterne.
De jobs som hovedparten af dem der f.eks. er på kontanthjælp kan tage er ufaglærte jobs, dem bliver der færre og færre af hver dag fordi denne type job flytter til lande med lavere lønniveau.

Men selvfølgelig er de da ikke uden muligheder disse ufaglærte eller uuddannede for de kan jo bare tage sig et job som Ingeniør, læge eller advokat for indenfor disse områder, er der masser af jobs så det er vel bare komme igang.

@ Liselotte Rahbek.
Fair nok. Men så lad os slå dit indlæg og @Jesper Frimans indlæg sammen. Og lave et nationalt frilandsprojekt. Staten køber en masse smålandbrug i de udrangerede randområder i DK. Laver økologiske landbrug - og laver en statsgaranteret leveringsaftale af økologiske grønsager og kød - til landets skoler og børnehaver - i skolemads ordninger. Hovedbygninger bliver bygget om til små lejligheder + fælles køkken og opholdsstue - og man bor på stedet.
Derved kommer man ud af den isolation man kan komme i som kontanthjælpsmodtager.
Børnene lærer om og får sund mad. Og økologien får et gevaldigt spark fremad. Desuden kan de kontanthjælpsmodtageer der er i matchgruppe 4-5 få lov at arbejde det de kan.

Jeg er selv på kontanthjælp - og det der gad jeg godt - også til dagens Danmarks mindsteløn (pensionsordninger og ordnede arbejdsforhold).

Finder man et reelt arbejde hopper man jo bare ud.

Jan Kauffmann

Førtidspensionister på ordning 2003 er også kommet med i den pulje for hvem det skal kunne betale sig at arbejde, derfor skal en førtidspensionist sende over kr. 1000 hver måned, til en højtlønnet akademiker i 2022.

Jge lære nyt hver dag, nu skal de betale sig for pensionister at arbejde; hmm det skal med andre ord betale sig for syge der er vurderet for syge til arbejdsmarket, at arbejde.
Arbeit macht Frei, Heil SF

Olav Bo Hessellund

Helle, Villy og Margrethe - I er nogle skvat, og det er en ynk at høre på jeres bortforklaringer!

John Vedsegaard

Er der nogen som har fortalt at en billig pizza kan fremstilles af lavprismel og lavpris leverpostej + vand.
Ved den slags på kostplaner lever man nok ikke så længe, men det er da mere "humant" end direkte at aflive alle kontanthjælps modtagere med det samme.

Til gengæld er der masser til der der har det hele i forvejen, skattelettelser for eksempel. Herunder politikere!

Jesper Frimann Ljungberg

@Torben Selch.

Glimrende ide. 10 til 1 på at det ville være billigere for samfundet i alle leder og kanter end det fidus cirkus man har gang i nu.

Jeg ville endda mene, at man kunne lave en lille mini adelsforening og så simpelt hen gi' folk andelen.
Man kan jo få en gård til 600K i Nordjylland, hvor der sagtens kunne bo 2 familier.
Alternativt så ejer staten 11 herregårde.. det ville fryde min (lysserøde) sjæl, at se en herregård overtaget af 'pøblen' undskyld udtrykket :)=

// jesper

Helene Svolgart

@ Torben Selch og Jesper Frimann.
Desværre tror jeg ikke, at staten går med på sådan en idé, for de skal jo tjene. I sidste ende tror jeg faktisk bare, at al deres snak og løben i cirkler er røgslør for sandheden om, at de bare skal have så og så mange mia. fra os og så er det ellers hamrende ligegyldigt, hvordan de penge kommer ind. Laver de sådanne små gårde vil de tabe penge i sidste ende eller også vil gevinsten for familierne, som lægger arbejdet i, være så lille, at de ligeså vel kunne fumle rundt i kontanthjælpscirkusset.

Begrundelsen for min tro på dette er, at mange har forsøgt at gøre noget miljøvenligt, men alt, som kan konkurrere mod fossile brændstoffer, er der hamret så meget afgift på, at folk ikke gider besværet med at skifte til det. Det, som regeringen taber på afgifter på fossile brændstoffer, skal jo stadig ind. F. eks. de der miljøvenlige små Toyotaer, som kan køre et uset antal km pr. liter resulterer i kæmpe underskud af penge, som kommer ind på afgifter på fossile brændstoffer, så der er mere end de alm. 183 % afgift på de biler. Man så også noget lignende for år tilbage i en lille by, som ville spare på strømmen for at være miljøvenlige, så de gik alle sammen med på bølgen. De sparede så meget, at elselskabet fik et ikke acceptabelt overskud på bundlinjen, hvorfor elselskabet blot satte prisen på strøm op året efter. Vi sparer, de hæver priserne, for bundlinjen skal gå op ligegyldigt hvad.

Så hvor god jeres idé end er, så skal det gøres uden statens indblanding. Man skal gå sammen i den virkelige verden og så desværre vente på, at staten får øjnene op for, hvor deres pensionsbetaling bliver sparet væk af borgerne. Afgifter, det kommer der på det! Eller større beskatning. Eller måske bare en lov eller to samt regulativer, som forhindrer familierne i at spise egen høst ligesom en slagter ikke selv må slagte fordi hans køkken ikke er godkendt af levningsmiddelstyrrelsen.

Det hæmmer jo også forbruget, hvis for mange bliver selvforsynende og arbejder for sig selv og ikke en arbejdsgiver (der betales ikke så mange skatter på arbejde, ferie, forbrug osv.) for selvom folk gør det, fordi staten igennem reformen har fjernet folks grundlag til netop at kunne forbruge og leve som forbrugere og dermed skatteydere af det Danske samfund, så har de ikke virkelighedsfornemmelse nok til at kunne se, at de selv har skabt problemet, og de kan slet slet ikke se, hvor de skal gribe ind for at redde deres brølere.

Jesper Frimann Ljungberg

@Helene Svolgart

Jo, du har en pointe, men det er jo det der er ved at ske.. folk køber solceller og sætter på taget folk .....

Og hele den der naturalie økonomi, det er jo business as usual mange steder i Danmark :)=

// jesper

Helene Svolgart

@Jesper Frimann

Ganske enig. Folk tænker uden for boksen, fordi de ikke har andre muligheder, og så må de lære at leve med de konsekvenser, som regeringen finder på for at komme denne individualisme til livs - men når et cykelhjul slår læk, så er det ikke nok bare at klappe en lap på først for og så håbe, at det var det, der skulle til. Det kræver, at man finder hullet, og det kan man ikke, hvis ikke man har lært hvordan ... og her er det at vores overvejende akademiske regering ikke slår til som cykelsmed.

Selvfølgelig er der en masse business as usual, men deres planer for at skabe vækst er skabt på "lad os sætte lappen ... hmmm ... her!".

Med en finger i jorden ville de nok også opdage, at når de slår hårdt ned på sort arbejde, fjerner de det grundlag, som lige nu udgør en stor del af forbruget på de varer, de får en masse skatter og afgifter ind på. Det er de penge folk måske bruger på at købe den luksus, de ikke har forbrugspenge tilbage til, når SKAT har været der. Eller som det ser ud med den arbejdsløshed, der er blandt almindelige håndværkere, så går de måske til at fylde oliefyret op inden vinter.

Hvis folk kunne få arbejde og ikke blev holdt nede i sølet og dænget til med ubehøvletheder i form af uigennemtænkte planer a la "staten fikser det, løb I nu ud og mor jer i aktiveringscirkusset imens, børn lil'", så kunne man måske dæmme op for sort arbejde.

Hertil skal selvfølgelig ikke forstås, at jeg er tilhænger af sort arbejde, men jeg vil mene at mit syn på bevæggrundene er mere nuancerede og virkelighedsbegrundede end det syn, Staten formår med deres kæmpelønninger og Københavneri.

randi christiansen

De velbjergedes offerlam - nak og æd - der er åbenbart ikke plads til alle, så nogen får kniven, og de stærkeste overlever ...

Produktionskollektiver til folket - måske kan vi købe nogen udkantsområder billigt ?

steen ingvard nielsen

@Torben Selch

Hvilket parti stiller du op for? så får du min stemme.

Usædvanlig interessant ide,

Man ville;
i et snup tav kunne løse en lang række problemer. Hvis nogen som jeg selv, skulle have fået en lidt uhensigtsmæssig livstil ved, at have boet i byen for længe, kunne det afhjælpes ved, at komme ud på landet,

man ville;
i fællesskaber mere effektivt kunne bidrage til den grønne økonomi.

Folk der kunne være kommet i en besværlig situation, kunne komme lidt på afstand af det sædvanlige miljø.

Man ville;
som du selv siger, kunne producere økologiske grøntsager som kunne sælges til institutioner og offentlige virksomheder.

Man ville;
kunne eksperimentere med vedvarende energi og fællesskaber omkring en lang række ting som folk i dag ikke har mulighed for at være fælles om.

Man ville;
i så fald kunne være del af et pilot projekt som går foran i kampen om et grønnere miljø og grøn økonomi.

Man ville;
på sigt kunne tilbyde folk ejerskab af disse landbrugsfællesskaber.

Og fra at være en gruppe der altid blev set ned på

ville;
denne gruppe pludselig blive et forbillede for resten af samfundet.

Udkants kommunerne

ville;
igen få forøget befolkningen og

ville;
igen kunne åbne den lokale brugsforening og den lokale skole.

Osv.

osv.

osv.

Og Måske,

Er det i EU regi at muligheden ligger, Hvad nu hvis man i EU regi kunne give landbrugsstøtte og udviklings støtte til den slags så,

Ville,
man både kunne løse problemer med arbejdsløshed, affolkning af udkantsområder, sociale problemer, og man ville kunne skabe eksperimentarier som taler den grønne økonomis sag.

Men hvad siger det omkringliggende landbrug, som i dag har underbetalte Ukrainere ansat, der har kæmpehøje uddannelser indenfor landbrug og går for en meget lav løn.
Vil man blive taget imod med kyshånd af dette eksisterende landbrug?

Vil etnisk Danske og ikke etninsk Danske Urbane udvandrer mon være velkomne?

Og vil folk der har boet i en by hele deres liv kunne trives med fugle kvidder fra morgen til aften?

Helene Svolgart

@Randi Christiansen

Din første sætning kan forstås på to måder. Jeg vælger at overveje begge, og de er interessante ud fra hver deres forståelsesramme.

Den ene synes at være Statens indgangsvinkel - de små skal bare malkes så vidt muligt, før de ikke er andet værd end at "give kniven", som du så malerisk udtrykker det. Har man og vil man ikke af med det, så er det absolut en indgangsvinkel at opretholde for at sikre egen status.

Den anden måde er selvfølgelig at forstå den ronisk, hvor ens tanker ledes tilbage på første, og at hensigten dermed er at påpege, at selv vores velfærdssamfund er en illusion, som man kun tror på, til man selv har prøvet at være en del af den mængde, som ind til da glædeligt betalte til det, man troede at ens grundlovssikrede ret til hjælp til forsørgelse faktisk var det papir værd, den var skrevet på (Grundlovens papir).

UdkantsDanmark er skam til salg - især hvis man er en af de mange arbejdsløse faglærte, for der står så mange faldefærdige huse, som man kan sætte i stand, inden Kommunerne finder de penge, der skal bruges, for at rive dem ned. Det ville give midlertidige arbejdspladser, men lønnen skal jo også betales.

randi christiansen

Steen Ingvard Nielsen og Torben Selch - Der er adskillige muligheder for EU støtte. Jeg er i gang med at undersøge muligheden for at etablere disse socioøkonomiske virksomheder i offentligt forvaltningsregi - det går trægt med tilbagemeldingerne. Jeg søger samarbejdspartnere - for ideen er indlysende - hvad enten det bliver i offentligt eller privat regi.

Henning Pedersen

Jeg er efterlønsmodtager og det er altså lidt af en økonomisk udfordring og har derudover, lige siden jeg fik stemmeret, altid stemt på SF, men nu tror jeg at jeg går ud og brækker mig og det har ikke noget med Carina at gøre.

Lise Lotte Rahbek

Torben Selch

Hm. Jahe, johe, jeg ved sgutte om jeg er typen, som nogen vil sætte pris på at bo i kollektiv med langt ude på landet.
Jeg ved heller ikke, om jeg har lyst til at blive inkvarteret sammen med mennesker, jeg ikke selv har valgt.

Hvordan kommer jeg fra landbrugskollektivet og hjem til min gamle mor, når hun bliver syg?
Må jeg godt have venner udenfor farmen?

Mine knæ er ikke noget at skrive hjem om, desværre, dem har jeg slidt tynde. Så det med at gå i markerne og luge hele dagen, det ville ikke lige være mig. Det tror jeg I unge har langt flere kræfter til.

Jeg tror helt oprigtigt ikke, jeg ville føle mig tilpas med at blive sendt i landbrugs-arbejdskollektiv.

Jeg forstår godt din tanke, og den er fin.
Men jeg har en væmmelig modstand mod 'one size-fits-all"-modeller.
Dem har jeg prøvet for mange af.

Søren Kristensen

Hvis vi nu tager Helle T. på ordet, når hun siger hun er meget inspireret af Kanslergadeforliget, så kunne det jo være at hun går med til (ligesom Stauning i 1933) en de fakto devaluering om et års tid eller to - i praksis skulle det (af hensyn til EU) udmønte sig i en lønnedgang på 20%, med henblik på at øge landets konkurrenceevne. Hvis det sker, så ligger vi kontanthjælpmodtagere rigtigt lunt i svinget, for vores "løn" er jo til den tid ikke længere afhængig af det generelle lønniveau, men følger i stedet for prisniveauet. Så hvem ved om det ikke er os i den nederste køje, der i virkeligheden skyder papegøjen?

steen ingvard nielsen

@randi christiansen

"Jeg søger samarbejdspartnere - for ideen er indlysende - hvad enten det bliver i offentligt eller privat regi".

Det gør vi også, hvor bor din cykel.

steen ingvard nielsen

Kunne man bare få lov at stable et projekt på benene, eller et for hver landsdel og det skulle vise sig at det kom ud med et godt resultat, ja, så kunne vejen være banet for flere.

Mikkel Nielsen

Jeg giver op, politikere er bare nogle dumme svin blottet for den mindste anstændighed.

At man kan forsvare en real nedgang for folk der allerede har det økonomisk svært er helt og aldeles uspiseligt. Det kan på ingen måder forsvares især når så mange har et så lille rådighedsbeløb.

Jeg væmmes, væmmes over man syntes de rige blot kan feste videre mens de fattige vitterligt bliver fattige og skal stremme beltet endnu mere ind.

Det er tragisk, men politiker kan jo være ligeglade med en hyre på +700.000,- så har de deres på det tøre. Griske neddrigtige røvhuller.

Holdkæft hvor er jeg gal.

John W Larsen

Jesper Frimann, mener du stadig at vi bare alle sammen er hoppet med på de Blå Lejesvendes propaganda eller er det ved at gå op for dig at det var DIG der hoppede på noget propaganda ?

Helene Svolgart

Jeg laver lige et ekkoindlæg af Steen Ingvard Nielsen, da jeg er lige så nysgerrig og søgende som I.

@randi christiansen

“Jeg søger samarbejdspartnere - for ideen er indlysende - hvad enten det bliver i offentligt eller privat regi”.

Per Langholz

Denne skattereform er mere skadelig end gavnlig, og burde være meget mere ambitiøs på f.eks lønsumsskatterne. Det er skade for det danske samfund og økonomi, når regeringen vil flytte midler fra folk på overførselsindkomst til højtlønnede med topskat. Dette skaber arbejdsløshed, og det gør det fordi, når lavindkomster taber indkomst, kommer der et tilsvarende mindre forbrug i det danske samfund. Når de højtlønnede får flere penge, fra lavere topskat, og dette skaber ikke tilsvarende højere forbrug, måske lidt flere rejser og flere indbetalinger til pension. Sidste topskat reduktion gav absolut ikke mere forbrug, nærmere modsat. Dette sker samtidig med at andelen af ældre stiger, dette giver også et markant mindre forbrug i Danmark, dvs mindre efterspørgsel og færre arbejdspladser. Det stigende afgifts niveau og stigende priser, mindre forbrug og arbejdspladser.

http://perlangholz.blogspot.com/search?updated-max=2011-04-08T22:17:00%2...

Henrik Jensen

Mikkel:

"Holdkæft hvor er jeg gal."

"politikere er bare nogle dumme svin blottet for den mindste anstændighed."

Jeg er nødt til at sige det så klart, jeg overhovedet kan - det her drejer sig om demokratiets fremtid.

Det er IKKE fordi der er noget i vejen med demokratiet eller politikerne. Der er noget i vejen med OS - med vælgerne - når vi bilder os ind, at jurister, økonomer og statskundskabskandidater ved mere om medicin end lægerne.

At de ved mere om skoler end lærerne eller er tættere å Gud end præsterne...

Så næste gang der er valg, så stem på murere, på læger, sygeplejersker, på havnearbejdere eller musikere - alle andre faggrupper end jurister og økonomer. På folk, der faktisk ved, hvad de snakker om.

Thomas Petersen

@Erik L

Du må da være økonom, når du kan komme med sådan et tåget kritik. Hvis journalister gad undersøge konceptet købekraft, kunne de også undersøge hvordan penge værdisættes i den globale økonomi , og måske fremkomme med noget virkelig revolutionerende journalistik.

Men jo. Ansæt da en arbejdsløs købmand fra udkantsdanmark. Han må da vi noget om udhuling af købekraft i lokalsamfund!

Thomas Petersen

@Henrik Jensen

Hørt. Lad os få rigtige fagfolk til roret. Det bærer præg af at uddannelse er blevet til indoktrinering i de faggrupper hvor det ikke straffes umiddelbart at miste forbindelsen til virkeligheden.

Sider