Læsetid: 3 min.

Nedkogt forskning til folket

Informations ph.d.-cup sætter fokus på det bidrag, som forskningsbaseret viden kan give debatten. I går talte ministre, generaldirektører og høje herrer m/k om forskningsformidling ved kåringen i dette dagblads kantine
Informations ph.d.-cup sætter fokus på det bidrag, som forskningsbaseret viden kan give debatten. I går talte ministre, generaldirektører og høje herrer m/k om forskningsformidling ved kåringen i dette dagblads kantine
Indland
30. maj 2012

Der er få tomme pladser i den lille kantine i Sankt Annæ Passage, da den er omdrejningspunkt for kåringen af årets ph.d.-cup i går eftermiddag. Rækker af ekstra stole er sat frem, og mens stadig flere gæster kommer dryssende til, er der travlhed ved bordet med pindemadder. Sammenbøjet sidder dagens huspianist, Torben Steno, bag et elorgel og tilfører lokalet lidt lirekassestemning.

»Det gælder om at nedbryde lydmuren mellem forskningsmiljø og det omkringværende samfund,« siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R) lidt senere i sin tale.

»Man kan spørge, om det giver mening at konkurrere i forskningsformidling. Svaret er et rungende ja. Konkurrencer skaber opmærksomhed og debat, og de giver inspiration til unge. Så i dag presser vi ph.d.’erne til at lave et nedkog, en bouillonterning af viden, men det er vigtigt, for det kan sætte lys på forskningen,« siger han.

Forud for ministerens tale har Informations chefredaktør, Christian Jensen, budt velkommen og – som det er traditionen på avisens morgenmøde – præsenteret en fællessang. Koret er stort, knap 100 mand er mødt op, og »Danmark nu blunder den lyse nat« synges højere og skønnere end vanligt i redaktionsgruppen. Men de mange gæster er ikke kommet for at synge fædrelandssange, de er her for at fejre 2012’s otte ph.d.-cup-vindere.

Sammen med Danske Universiteter har Information arrangeret en årlig ph.d.-cup, som skal formidle dansk forskning til en bredere offentlighed. Der er blevet dystet i kategorierne sundhed, samfund, humaniora og natur/teknik, og en dommerkomité har inden for hvert område udpeget to vindere. Eftersom ph.d.’erne på forhånd er godkendt fra universiteterne, er de ikke blevet bedømt på det faglige indhold, men på samfundsrelevansen af deres forskning og deres evne til at formidle.

En af dommerne, Ove Kaj Pedersen fra CBS, ønsker i sin tale de otte vindere tillykke, men lykønsker samtidig Danmark, fordi konkurrencen har vist en stor talentmasse.

»Ingen god formidler uden en god videnskabsmand,« siger han og påpeger det elementære i at kunne formidle til sine kolleger, så man kan overbevise dem om, at ens forskning holder.

»Derudover er det selvfølgelig vigtigt at formidle til dem, der vil lytte, men ofte bliver man overrasket over, hvor få, der rent faktisk gider lytte. Man finder ud af, at almenheden er ganske begrænset,« siger han. »Derfor er sådan et projekt vigtigt, fordi det kan udvide almenheden.«

Som var det reality-tv, skal hver af de otte vindere præsentere deres ph.d.-afhandling på bare ét minut.

En ad gangen bliver de kaldt på scenen, og hver gang spiller huspianisten en lille fanfare. Lige så forskellige de otte emner er, lige så forskellige er deres ophavsmænd. Emnerne handler om automatiserede blodprøver, læbeganespaltning og thailandske prostituerede. For bare at nævne nogle stykker. Da alle har været på scenen med en nedkogning af tre års arbejde, bliver de kaldt derop igen. Der er blomster, diplomer og en symbolsk gave (et abonnement på Information). Publikum fotograferer med deres mobiltelefoner. Huspianisten spiller derudad.

Efter selve kåringen er det DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønns tur, og i solidaritet har hun tvunget sig selv til kun at tale i tre minutter. Klædt helt i sort med et gult tørklæde taler hun disciplineret om ph.d.-afhandlingerne: »Formidling er andet end form. Det er værdifuldt og kan styrke jeres faglighed, fordi I bliver skarpere på jeres pointer,« siger hun.

Eftermiddagen, som så småt er ved at være aften, rundes af med taler fra forskningschef i Trygfonden, Anders Hede, formand for Carlsbergfondets direktion, Flemming Besenbacher og sidst formand for Rektorkollegiet Jens Oddershede. De tre belæste herrer er enige om, at der er behov for initiativer som dette. To af dem sukker efter den tid, hvor DR viste forskning og forelæsninger i primetime. Programmet ’Spørg Århus’ bliver nævnt.

»De ph.d.-studerende er forskningens rugbrødsmotor,« siger Jens Oddershede direkte henvendt til dem.

»Det er jer, der har tid til den. Det er jer, der sammenhængende kan lave et stykke arbejde. Og det er jer, der gør det.«

Serie

Informations ph.d.-cup

Seneste artikler

 • Ansvaret ligger også hos os selv

  17. april 2013
  Det var sin egen indignation som forbruger, der fik Ph.d. Cup-vinder Maja Rosenstock til at undersøge, hvorfor mange virksomheder tilsyneladende ikke har styr på deres samfundsansvar. Hun konkluderede dog, at opgaven er næsten umulig – og at ansvaret også ligger hos forbrugeren
 • Danske ph.d.’er skal konkurrere i god formidling

  20. februar 2013
  Forskere skal i højere grad klædes på til at kunne formidle deres stof. Derved bliver forskningen inspirerende for både studerende og forskere, og vi får indsigt i, hvad forskningsmidler går til. Ph.d. Cup, en konkurrence iværksat af Information og DR, kårer de bedste formidlere blandt de forskerstuderende
 • Da forskerne kom op i elfenbenstårnet

  29. maj 2012
  Det sidste årtis forskningspolitik har handlet om, at forskerne skal ud af elfenbenstårnet, samarbejde med omverdenen og lave anvendelig forskning, der skaber plusser på bundlinjen. De forskere, der har klaret sig bedst, har gjort det modsatte og holdt hårdt på deres egne akademiske interesser, viser ph.d.-afhandling
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her