Læsetid: 7 min.

Plagiater florerer i EU’s magtelite

Plagiering af akademiske afhandlinger og artikler er et stigende problem, fordi folk slipper godt fra det. Det forklarer hovedkvinden bag den tyske plagiatgruppe VroniPlag, der for nylig afslørede en dansk forsker. Herhjemme kender ingen omfanget af plagiering, da forskningen ikke tjekkes
Ungarns præsident, Pal Schmitt, (i midten), da han måtte træde tilbage fra sin post den 2. april.

Ungarns præsident, Pal Schmitt, (i midten), da han måtte træde tilbage fra sin post den 2. april.

Lazlo Beliczay

16. maj 2012

Mens en lang række sager om plagiering af doktorafhandlinger har væltet toppolitikere og -forskere i Tyskland og Østeuropa, så tjekker de danske universiteter ikke forskningen for plagiat. Tysk plagieringsekspert påpeger dog, at plagiater er et stigende problem, men at det er blevet langt sværere at afsløre.

»Det er som en smitsom sygdom. Folk plagierer mere og mere, fordi de har vænnet sig til at slippe af sted med det. Der bliver generelt gjort meget lidt på området, og det software, der skal afsløre plagiat, virker ikke,« siger Debora Weber-Wulff, der er professor i medier og it på Universitet for Anvendt Videnskab i Berlin. Hun har forsket i plagiering og testet software siden 2004. Problemet er, at mange plagieringsprogrammer kun kan finde eksakte kopier af en tekst. Hvis der ændres ét ord, så reagerer de ikke, selv om det stadig plagiat.

Debora Weber-Wulff er medstifter af VroniPlag, som for nylig afslørede den danske terrorforsker Nasrullah Memons formodede plagiat. Her arbejder 15-20 frivillige akademikere med at afsløre plagiat – hele 23 tilfælde er det blevet til på bare et år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu