Analyse
Læsetid: 3 min.

Regeringens tredje vej

Regeringen forsøger sig med et bud på en ’tredje vej’ i den økonomiske politik. Flertallet har den langtfra på plads endnu
Indland
9. maj 2012

Europaminister Nicolai Wammen (S) var i DR2’s Deadline den anden aften. Her blev han spurgt af værten, Nikolaj Sommer, hvorvidt den danske regering foretrækker den tyske nedskæringsvej a la Angela Merkel eller den franske investeringsvej a la François Hollande som vejen ud af den økonomiske krise. Nicolai Wammen svarede, at den danske regering foretrækker en blanding af de to. Det er denne ’tredje vej’ mellem spare- og investeringspolitik, som statsministeren og regeringens to øvrige partiledere forsøgte at komme på banen med i går med lanceringen af deres 2020-plan. Det var med andre ord buddet på den røde spareplan, som regeringen ikke formåede at lancere ordentligt ved sin dannelse, som vi så med 2020-planen.

I erkendelse af at regeringen med socialdemokratiske og folkesocialistiske øjne er kommet til at se vel rigeligt blå ud i sin accept af VK-regeringens økonomiske forudsætninger, sit glødende forsvar for stramningerne i finanspagten og sin lige så ihærdige afvisning af en skat på finansielle transaktioner, er håbet, at 2020-planen kan være med til at vise danskerne, hvad forskellen på VK-regeringen og den nye centrum-venstre-regering egentlig er. Og ifølge regeringen er den, at SRSF reformerer for at investere og ikke for at bruge pengene på privatforbrug og skattelettelser.

Pisken bliver til gulerod

Regeringen bebudede allerede i sit regeringsgrundlag, at den økonomiske politik bygger på VK-regeringens ditto i bredeste forstand. Det ser man i 2020-planen, ved at regeringen overtager VK’s mål for væksten i det offentlige forbrug på 0,8 pct. samt en formulering om, at det offentlige forbrugs andel af BNP skal falde fra det rekordhøje niveau i 2009 på 29,75 pct. til »under 27 procent«.

Men hvordan adskiller planen sig så fra VK’s? Det gør den ved ikke bare at balancere i 2020, sådan som den slags planer har for vane. Regeringen går videre end til at lukke hullet i statskassen – den skaffer – via reformer (og dermed bl.a. nedskæringer) – flere midler, som den så kan geninvestere i velfærd og uddannelse.

Sådan lyder SRSF’s opskrift på en ’tredje vej’, og på den måde bliver pisken til gulerod.

Dramatisk efterår venter

Ved gårsdagens lancering af 2020-planen var Enhedslisten som det eneste parti orienteret om planens indhold på forhånd. Men det forhindrede ikke støttepartiet i at kritisere den. Finansordfører Frank Aaen afviser totalt, at en stigning i det offentlige forbrug på 0,8 pct. er nok. Det er alt for lavt, mener han. I det hele taget er Enhedslisten uenig i regeringens præmisser for 2020-planen og uenig i retsningslinjerne for de planlagte reformer af førtidspension, kontanthjælp og skat.

Regeringen må derfor vende sig mod Venstre for at få sit flertal på plads. Og Venstre var da også de mest afdæmpede i deres kritik af 2020-planen. Formand Lars Løkke Rasmussen glædede sig over, at regeringen forudsætter en vækst på 0,8 pct. Til gengæld vil han have indflydelse på, hvordan pengene skal bruges.

Det samme vil Enhedslisten. Få timer efter 2020-planen var fremlagt i Statsministeriet var budgetloven til behandling i folketingssalen. Her forsøgte Venstres medlemmer at presse Enhedslistens Frank Aaen på, hvorvidt støttepartiet reelt kan finde på at trække tæppet væk under regeringen ved efterårets finanslovforhandlinger. I debatten valgte Frank Aaen en formulering, som er værd at bide mærke i: »Vi har sagt gentagne gange for dem, der følger med i dansk politik, at hvis regeringen laver en masse dårlige aftaler med Venstre, så bliver finansloven dyrere. Vi har ikke sagt, at vi stemmer imod. Vi siger bare: Så bliver den dyrere.«

Regeringen har dog en smule elastik, idet Enhedslisten ikke har krævet – og ikke officielt kræver – at reformerne skal kompenseres krone for krone.

Derfor er vejen for regeringen, sådan som den hele tiden har set ud: At lave reformerne med de borgerlige og derefter lede efter metoder til at kompensere Enhedslisten på passende vis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

”…at SRSF reformerer for at investere og ikke for at bruge pengene på privatforbrug og skattelettelser”.

Fint, med sådan en skarp konstatering. Derefter kan man jo selv holde øje med, hvorvidt det lykkes.

Søren Kristensen

Hjorten kunne næsten ikke have gjort det bedre selv og hvis også Frank Aaen kan stilles tilfreds, med et symbolsk hak i tuden til de rigeste, i form af noget boligskat/afgift eller noget, alternativt en transportgodtgørelse eller billigere bus- og togbilletter til de fattige, så er den så godt som hjemme. Billigere biografbilletter skal vi nok ikke regne med, men det gør jo heller ikke noget, for fleste har jo efterhånden en fladskærm.

Leif Højgaard

Men man skal jo lige tænke på, at regeringen jo faktisk kun er førsteårslærlinge i faget. Som langtidsledige på oppositionsbænken tager det et stykke tid at nå op i omdrejninger og måske bestå svendeprøven.

Henrik Rude Hvid

"Regeringen bebudede allerede i sit regeringsgrundlag, at den økonomiske politik bygger på VK-regeringens ditto i bredeste forstand."

Stof til eftertanke...

Dennis Berg

Det her er Obama om igen: Få de røde til at slagte det sociale sikkerhedsnet, og du har passiviseret dem, som normalt rejser sig i protest.

Neoliberalismens største sejr har været at korrumpere socialdemokratiet.

Niels-Simon Larsen

Vi kan pibe eller synge så meget vi vil, hvad skal den stakkels regering gøre - og stadig bevare magten?

Alle vi, der ikke er ministre eller MF'ere, skal selvfølgelig tænke nogle nye tanker: Det sker heldigvis også rundt omkring.

Dennis Berg

Den skal væk. Hvis det er de borgerlige som slagter, så er det tydeligt for alle, hvad fanden det er, der foregår, og så kan de danske protester måske endelig begynde.

Det her er ren Obama-passivisering.

" Den Tredje Vej "
De betegnelse er optaget af Retsforbundet !!!
En politik mellem socialisme og liberalisme.
Det bedste fra begge sider !

Niels-Holger Nielsen

Dennis Berg

Obama er faktisk blå og GOP er rød. Ikke i overført betydning, men rent bogstaveligt (farvevalg).

Niels-Holger Nielsen

Så, er det godt at Enhedslistens landsmøde har gjort det klart, at det ligger inden for mulighederne, at EL siger nej til en eller anden fed, men begrænset luns til finanslovsforhandlingerne og dermed overlader regeringen til at finde sin finanslov, der hvor den finder sin løbende politik, hvis helheden er blevet for blåbrun. Det indskrænker på strategisk vis regeringens manøvrerum, at befolkningen er advaret på forhånd.

Niels-Simon Larsen

Enten har vi en blå regering, der fører rød politik, eller også har vi en rød regering, der fører blå politik. En blå regering med blå politik eller en rød med rød politik kan åbenbart ikke lade sig gøre. Hvis Enhedslisten stemmer nej til finansloven, får vi en blå regering, for kan vi ikke være enige om, at flertallet er overvejende blåt? Det er kun med snyd, at vi fik en rød regering. Dvs. at vi røde skal gå stille med dørene, ellers får vi en blå regering.

Så kunne man tænke, at der var plads til et økologisk parti, men ærlig talt, hvor mange økosocialister er vi?
Det er noget juks alt sammen. Konklusion: At være aktiv på græsrodsplanet, indtil befolkningen vågner op.

Dennis Berg

I det mindste kan Enhedslisten så opdrage på Socialdemokraterne (både dem som kalder sig dét, og dem som kalder sig SF), så de kender præmisserne næste gang.
Bare synd at sådan en lektion vil sætte venstrefløjen uden for inflydelse i 4-8 år. Men på den anden side, det er den jo alligevel, så måske ikke en dårlig investering i fremtiden.

Jeg håber nu stadig, at regeringen forstår den kraftige besked, der kom fra Enhedslistens årsmøde og begynder at bevæge sig i den retning.
Også for deres egen skyld: Deres lave meningsmålinger kan ikke rettes op af Sass, kun af, at de fører den politik, som udgiver sig for at ville føre.

Tine Sørensen

Regeringens problem er, at modsætningerne i samfundet bliver stadig større. Konfliktpotentialet vokser. Mennesker bliver dybt frustrerede og vrede, fordi deres umage ringeagtes. - fordi de stilles overfor absurde krav om at finde arbejde, - hvor der intet arbejde er.
Regeringens valg af, at øve økonomisk pres på de udsatte fremstår derfor som ren imagepleje, - en skønhedsoperation, som de fallittruede, - de insolvente, - de arbejdsløse skal finansiere.
Socialdemokratisk politik er på den floveste måde blevet et livsstils-projekt. Et offer for markedsføring, - somom mennesker i virkeligheden lever, som vi ser i ALT for Damerne.... Som vi ser i boligprogrammer i TV. ......!!!!
Men i medierne får vi aldrig ALDRIG nogensinde at se, hvordan danskerne virkelig lever!
Vi ser kun de sandheder, der bekræfter evt fordomme. "Unge Mødre", - der kan bekræfte et dogme om, at underklassens piger bliver alt for tidligt gravide, - og ikke magter opgaven osv.
Herregud. - Det foregår.
Det er dokumentar, - og det er ikke løgn. Og mange af de historier er vildt sørgelige.
Men der er SÅ mange andre historier, smukke historier. Virkeligheden er i nuancerne - ikke i fordommene. Fortællingen manipulerer massivt.
Og i de fortællinger ser vi lutter præsentable virkeligheder..... Jeg tror ikke et sekund på de billeder. - Der er altid ryddet op. Der er altid gjort rent. - Sådan ser danske familiers liv ikke ud!!!
Vores medier leverer en version af virkeligheden, som er løgn! Fra ende til anden!

Hvornår går det op for EL-tilhængere, at regeringen på demokratisk vis agerer i virkelighedens verden og skal roses for sin ansvarlighed, uanset om vi fra begge sider ikke er enig med detaljerne.

Hvis EL helt hypotetisk fik magten, ville partiet også være underlagt den konkrete tilstand i den globale økonomiske verden.

Niels-Simon : Et økologisk parti ? Det kunne være godt nok i en bredere forstand end økologiske gulerødder og betalingsring.
Men sigtet må være at befolkningen og alle partier bevidstgøres.
Ideerne er tilstede. Spredte og derfor kraftløse.
"ØFP" kunne være et samlende talerør.

Partiet såmænd også : Retsforbundet !

"De Grønne" eksisterer faktisk stadig og kalder sig et politisk parti.

Steffen Gliese

Hvorfor skal vi hele tiden have disse diskussioner om småpenge? 22 mia ser måske i forhold til en privat virksomhed ud af mange penge - men i forhold til statens indtægter og BNP (som jeg iøvrigt ikke støtter) burde kunne findes ved en samlet neddrosling af militæret en styring af sundhedssystemet med fornuft, hvor ikke 'den bedste', men 'den mest virkningsfulde, mindst indgribende' behandling blev valgt.

Steffen Gliese

Problemet, Leo Nygaard, er, at den økonomisk virkelighed er irrationel og bygger på falske præmisser.

Dårlig undskyldning, Peter.
Virkeligheden er virkelig uanset...............

Filo Butcher

Leo Nygaard, fint nok, men....

hvem er det lige der fortæller os hvad den økonomiske virkelighed derude er?

Filo Butcher

"den tredje vej"

Pis og papir og varm luft!

Bucher - Du antyder at "vi" lever på en løgn.
Nogen bilder os noget ind !
Nogen er mere godtroende end andre.

"Pis og papir og varm luft!", Det må være den skinbarlige socialisme du taler om. Tidens største virkelighedsflugt.

Filo Butcher

Ja Nygaard, det er lige præcis det jeg antyder.

udtrykket "den 3.vej" er en direkte oversættelse af Tony Blairs projekt for "det nye Labour" dengang i ...

Rendyrket knæfald for markedskræfterne forklædt som "modern socialisme"

Så vidt jeg kan se kommer regeringens program fra samme skuffe, hvilket sådan set ikke undrer mig siden Mr. Thorning Schmidt jo har direkte tråde til og fra Ny Labour.

Filo Butcher

Når du henviser til den "økonomiske virkelighed" så vil jeg gerne spørge:

Hvilken af de økonomiske virkeligheder mener du?

Hvis der er en økonomisk virkelighed, danske politikere ikke kender, må du hellere fortælle dem det.
Ellers agerer de jo på et falsk grundlag !!

Men bland nu ikke grundlaget sammen med de politiske løsninger, som naturligvis er forskellige.
(som jeg taler om 10.02 igår)

"Den tredje vej" var Retsforbundets valgslogan i firserne. Før Blair blev født (:-))