Læsetid: 2 min.

S-rokade giver comeback til Frank Jensen og Sass Larsen

Socialdemokraterne rokerer i toppen af partiet, i folketingsgruppen og får ny EU-spidskandidat
Socialdemokraterne rokerer i toppen af partiet, i folketingsgruppen og får ny EU-spidskandidat
9. maj 2012

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), står til et overraskende comeback til landspolitik, ligesom Socialdemokraternes tidligere politiske ordfører Henrik Sass Larsen vender tilbage til forreste linje på Christiansborg.

Information erfarer, at Socialdemokraternes to næstformænd, forsvarsminister Nick Hækkerup og Europaminister Nicolai Wammen, i dag på et hovedbestyrelsesmøde vil meddele, at de ikke genopstiller til posterne på den kommende partikongres.

I stedet er Frank Jensen og Socialdemokraternes gruppeformand, Mogens Jensen, udset til at efterfølge dem som partiets nye næstformænd.

Rokaden betyder samtidig, Henrik Sass Larsen – der stod til at blive finansminister i regeringen indtil sin manglende sikkerhedsgodkendelse – bliver ny gruppeformand i stedet for netop Mogens Jensen.

Næstformandsskiftet kommer, efter at en række socialdemokratiske borgmestre har efterlyst en næstformand fra egne rækker.

Borgmestrene henviser til, at Socialdemokraternes love foreskriver, at det kun er den ene af de to næstformænd, som må være medlem af Folketinget.

Og da den tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen siden folketingsvalget har kunnet skrive MF og minister på visitkortet – ligesom Nick Hækkerup – går regnestykket ikke længere op.Hovedbestyrelsen har foreløbig dispenseret fra næstformandsreglen. Men senest til september, når Socialdemokraternes kongres skal vælge ny partiledelse, skal der findes en varig løsning. Enten måtte lovene ændres, eller også måtte én af de to næstformænd trække sig. Og det kunne blive lettere sagt end gjort.

Sammen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen kandiderer Nicolai Wammen og Nick Hækkerup nemlig begge til at efterfølge Helle Thorning-Schmidt, den dag hun stopper som partiformand.

Derfor har Socialdemokraterne – også set i lyset af den nylige kamp om næstformandsposten i SF – ønsket at undgå, at kampen om posten skulle udvikle sig til det første personopgør i Helle Thorning-Schmidts formandstid.

Næstformandsvalgene i Socialdemokratiet har ofte været et opgør pr. stedfortræder mellem Nyrup- og Aukenfløjen.

De to nye næstformænd tilgodeser da også de gamle Auken- og Nyrup-fløje eller henholdsvis venstre- og højrefløjen i Socialdemokratiet.

Mogens Jensen støttede således Helle Thorning-Schmidt i formandsvalget i 2005 med Frank Jensen. Efter at have tabt formandsvalget besluttede Frank Jensen at forlade politik – for fire senere, i 2009, at stille op som overborgmesterkandidat i København. Efterfølgende har Helle Thorning-Schmidt og Frank Jensen klinket skårene fra formandopgøret.

Som en del af rokaden står Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, samtidig til at blive partiets nye spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet næste gang. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra nogen af de implicerede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Simonsen

Man må formode, at Thorning har haft succes med at overtale PET.

Næste gang der skal roteres, vil jeg foreslå Henrik Sass Larsen som justitsminister.

Morten Andersen

Nåh ja.....

Men er han ikke FARLIG ham Sass? Han snakker jo med folk i læderjakker!..huh.
Måske han også engang har sprøjtet med hash?

Morten Andersen

...Sådn lidt en realist...Har nok tonset rundt og fået et par pils og en smøg, hist ogher. Måske en "sund liberalist".

Vi får se. Men også herfra et forbeholdent velkommen...

Michael Pedersen

Sjovt forslag med justitsministerposten, selvom jeg ikke er helt sikker på om PET rangerer over eller under justitsministeren.

Holger Madsen

Hvis Sass Larsen igen tør tage kampen op mod den borgerlige mediedominans, kan det blive et spændende comeback.!

Alan Strandbygaard

Det er vel sagtens meget svært at undvære sin bulldog?

Især når der kommer angreb fra begge 'sider' af salen.

Martin Haastrup

Et tilsyneladende rigtigt sympatisk strategisk træk i mine øjne. Den fortabte søn vender tilbage. For mig at se, var der nu altså noget uldent med den historie - som ikke skal omtales her - et borgelig sidste magt-medie-mæsig krampetrækning? Manden virker sympatisk - efter billedet at dømme ihvertfald...Man skal dog som bekendt aldrig skue hunden på hårene...Lad os se...hvad han vil have til at ske...

Emil Edelgart

Frederiksen, Wammen og Hækkerup står alle til at følge Thorning, når partiet engang endeligt og kollektivt opfatter, at hun kun har været til skade for Socialdemokraterne. Sass kommer tilbage i varmen efter uheldig omgang med rockere. Kofod sendes på enkeltbillet til EU da han ikke evner at holde den i bukserne omkring unge DSU-piger. Hvem samler stumperne op, når partiet skvatter sammen?

Lennart Kampmann

Så socialdemokratiet har heller ikke nogen standarder for integritet og hæderlighed. Det handler bare om relationer. Nomenklatura...vi har set det før.

Med venlig hilsen
Lennart

Jesper Park van der Schaft

Når alle har udstået deres straf, så skal de også have en ny chance. Og nu mener Socialdemokratiet, at Sass Larsen har udstået sin straf. Fogh lavede jo også fusk som skatteminister under Schlüter. Han trak sig som skatteminister, men han blev alligevel senere statsminister.

Med venlig hilsen

Jesper van der Schaft

Jesper Wendt

PET har aldrig sagt han var uegnet, men påpeget manden indgik i en opklaring, hvilket på sigt kunne blive en belastning, og det altid i de tilfælde er op til statsministeren at vurdere.

Torben K L Jensen

Henrik fik sparket ud af det kulsorte tårn på Amager
fordi han havde været så satans dum at genere de
radikale og dermed Margrethe Vestager der ikke ville
deltage i regeringen med Sass som finansminister.
Nu,efter en passende tid ude i kulden,i en toppost i
S,måske som en passende modvægt over for konens skalten og valten i regeringen.

Ivan Gullev

Vi glæder os til at se Mogens & Frank Jensen som Gøg & Gogge på de socialdemokratisk bonede gulve.

Radikale og EL: Sass er en farlig mand - med alt for venlige kontakter til maskinrummet i partiet Venstre og højre-SF’ere.