Læsetid: 2 min.

Soldaters seksualitet skal undersøges

For første gang kortlægges seksualiteten for udsendte danske soldater og deres pårørende. Veteranforening hilser projektet velkomment
I dag stiller forsvaret psykologer til rådighed, men seksualiteten har i høj grad været et tabu, mener sexolog Kristine Damkjær, der nu sætter fokus på udsendte soldaters sexliv.

I dag stiller forsvaret psykologer til rådighed, men seksualiteten har i høj grad været et tabu, mener sexolog Kristine Damkjær, der nu sætter fokus på udsendte soldaters sexliv.

Søren Bidstrup

14. maj 2012

164 år efter sangen om den tapre landsoldat, hvis pige ville med, bliver udsendte danske soldaters seksualitet nu for første gang undersøgt.

Indtil videre har 128 udsendte soldater eller pårørende besvaret et spørgeskema, som sexologen Kristine Damkjær har udarbejdet til brug for en specialeopgave på Sexologskolen.

Spørgeskemaet med sidste svarfrist i morgen er bl.a. offentliggjort på veteranforeningen De Blå Baretters hjemmeside, og ud over spørgeskemaet har Kristine Damkjær, der selv har været gift med en officer, gennemført interview med udsendte soldater.

»Der er ingen tvivl om, at selv om mit emne på en måde er ret lille, så fylder det utrolig meget i de udsendte soldaters hverdag. I dag stiller forsvaret psykologer til rådighed, men seksualiteten har i høj grad været et tabu,« mener Kristine Damkjær.

Tabuiseringen bekræftes af forsvarets chefpsykolog Vibeke Schmidt: »Det er et vanskeligt emne, og det er ofte ret sent i samtalerne, at det kommer frem.«

Ifølge Vibeke Schmidt er det sjældent, at problemer med seksualitet angives som grund til, at 12-16 procent af tidligere udsendte får kontakt med forsvarets psykologer.

»Det drejer sig hyppigst om tristhed, ulyst eller inaktivitet. Seksualiteten kommer først senere,« siger hun.

Bjarne Hesselberg, formand for De Blå Baretter, opfordrer alle udsendte og pårørende til at udfylde skemaet, men han erkender også, at »det er et meget ømfindtligt område. Det er bestemt ikke noget, mænd af sig selv taler om«.

Bedre bliver det ifølge Bjarne Hesselberg ikke af, at »det forventes, at udsendte soldater lever et munkeliv« ,og tilmed »mener flere politikere, at det er kritisabelt, hvis danske soldater går på et lovligt bordel«, som han siger.

Bordel nej-tak

Dét er netop et af de spørgsmål, som de udsendte skal besvare: Ville de benytte sig af en prostitueret, hvis de havde mulighed derfor?

»De fleste af de 128 svarer nej,« forklarer Kristine Damkjær: »Så det er ikke det, man kunne tænke sig, når man er udsendt.«

To andre spørgsmål er, om de udsendte har haft enten fantasier eller lyst til sex med andre af de udsendte. Også her giver de foreløbig indkomne besvarelser et svar:

»Der er et meget markant ja til, om man har fantasier om eller lyst til sex med andre i lejren, men et markant nej til, at det finder sted,« forklarer Kristine Damkjær og fortsætter: »Den mindst attraktive kvinde blandt de udsendte bliver på et tidspunkt attraktiv mellem så mange mænd, og det giver spændinger.«

Værre er ifølge Kristine Damkjær de mange tanker, som den udsendte soldat gør sig om, hvad konen eller kæresten derhjemme har gang i. Det fylder meget i soldaternes bevidsthed, og det fylder i de indkomne besvarelser. Det samme gør jalousi.

Kristine Damkjær mener, at en sexolog kan hjælpe til med at bearbejde folks fantasier, inden de tager overhånd både før, under og efter udsendelse.

»Det kan også være potensproblemer eller den modsatte grøft, hvor en soldat onanerer for meget,« forklarer hun og henviser til, at der blandt de udsendte soldater i Afghanistan findes den såkaldte gokkekasse med bl.a. laminerede pornoblade.

»Når én siger, ’jeg skal lige have gokkekassen’, så ved alle, hvad der skal ske. Onani er altså legitimt, men det er følelser og gemte følelser ikke. Det taler man ikke om, heller ikke med feltpræsten. Men følelser om seksualitet ville det måske være lettere at tale med en sexolog om,« mener Kristine Damkjær.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

Soldater er liderlige som alle andre. Sådan, så er det afklaret. Kan vi fortsætte med noget fornuftigt nu?

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

@ Nicolai Hansen

Jo da, der skal bare et phd studium til, så bliver det vældigt komplekst.

Og så kan vi italesætte problemet og gøre os til forsvarsløse ofre for en frygtelig lidelse.

Men helt ærligt, at en soldat ikke kan få noget på den dumme mens han er udsent må vel henhøre under almindelige dagligdags gnidninger (no pun intended), man må lære at leve med.

Med venlig hilsen
Lennart

Har man ikke altid vist at alle mænd altid tænker på sex? Nu ved man bare også at de selv i krigsituationer med livet på spil, også tænker på sex.

Klara Liske

De tænker sex, Ann, fordi kroppen hos en mand i sund helbredstilstand kan producere 70-150 mio. sædceller om dagen.

"De bliver tykke bag ørerne op til flere gange om dagen."

Det er ren biologi, så hvis du vil forandre det, skal du forandre naturen, for tanken alene om at tæmme en sådan produktion, holder ikke lysten nede.

Grethe Preisler

De menige udsendte i den danske hær, som er objekter for feltsexologernes interesse og omsorg, deler kår med fodtusser i felten i alle krige siden skyttegravskrigen 1914 - 1918. Nul privatliv og en evigt lurende angst for at blive permitteret i en ligpose eller en rullestol.

Hvad gør en knægt på 18-25 år, når han er stresset i døgndrift tilstrækkeligt længe? Rigtigt gættet - han henfalder til sexfantasier og kompulsiv masturbation for at lette trykket en smule.

Det kunne være interessant at få undersøgt, hvad kvindelige fodrusser i samme situation bruger som afledningsmanøvre - men dem er der nok bare ikke så mange af endnu, at de kan gøres til genstand for repræsentative sexologiske feltstudier.

@Klara Liske: biologi? Ja måske, men det er bare et problem når kvinder så bliver udsat for sexchikane, hvilket der har været en del om i hæren.

Karin Wolff

Hvor er det dog en tåbelig problemstilling at bruge krudt på. Hvad med de hjemmeværende koner/kærester, der også må leve i cølibat, med mindre de vil være utro, og de har såmænd ikke engang mulighed for at finde et lovligt bordel..
Godt nok er der bilogiske forskelle på mænd og kvinder, MEN kvinder har altså også en drift, og det er en forældet tankegang at tro, at ikke også kvinder kan opleve cølibat som en belastning. MEN der er jo tusindvis, nok nærmere millionvis af mennesker der verden over, af den ene eller anden grund er nødt til at leve i cølibat. Mig bekendt er endnu ingen døde af netop den grund. Og jo sex er sundt og dejligt, men trods alt, IKKE umuligt at leve uden. Med lidt alm. håndkraft, kan man jo komme langt.

Det er tydeligt at meget få af debattørerne herinde aner noget som helst om hvad det vil sige at være udsendt til Afghanistan. I stedet henfalder de til fordomme der ville være selv DNSB værdige.

Til de der ikke synes at det er relevant at skrive en artikel om denne undersøgelse.. Er Danmark ikke et land i krig? Er det ikke relevant at undersøge hvad dette gør ved både soldaterne og deres pårørende? Ikke bare de sædvanlige travere om at vi alle sammen ender som psykiske vrag, men også hvad det fx gør ved os, at folk må leve uden sex i et halvt år? Og er Information netop ikke et af de dagblade der tager mere smalle emner op, som andre ignorerer?

@Karin Wolff
Nu er undersøgelsen jo også rettet imod både soldater og deres pårørende derhjemme. Dvs ikke nødvendigvis manden i krig og kvinden derhjemme, men også omvendt.
Derudover er der ingen bordeller hernede. Ikke hvad jeg ved af i hvert fald, men det skulle satme undre mig meget hvis der var.

@Emil Arneholt: har svært ved at atge det seriøst hvis man har meget ondt af sig selv fordi man ikke får sex i et halvt år, du skriver som om det gør noget forfædeligt ved jer. Kan I ikke lige klare den med højre hånd så længe?

Steffen Gliese

Der er vel ingen grund til at nøjes med højre hånd, når der er så mange frække drenge i uniform omkring en, Ann Bille. Sådan har det traditionelt været blandt soldater, har jeg forstået.

Nic Pedersen

"modsatte grøft, hvor en soldat onanerer for meget"

Er der tale om en reportage fra Afghanistankrigen på dronning Victorias tid eller befinder vi os i nutiden?

steen jensen

Skulle vi ikke hellere undersøge hvorfor de er i hæren og er villige til at slå ihjel ?
Det ville da være dejligt at undgå - så kan de have al den sex de vil som civile - ligesm os andre.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Emil:

Derudover er der ingen bordeller hernede. Ikke hvad jeg ved af i hvert fald, men det skulle satme undre mig meget hvis der var.

Jeg tror ikke jeg har oplevet et konfliktområde hvor der ikke er eller meget hurtigt kommer bordeller.

http://www.information.dk/120013

Jeg ved godt at det er Kabul, men lur mig, om der ikke er enten organiseret eller freelancere i eller i nærheden af enhver militær installation. De reklamere nok ikke med røde lygter som visse andre steder, men de er der.

Selve problemet med cølibat, hvis det er et problem, er vel ikke større for udsendte soldater end det er for alle andre der rejser i forbindelse med deres arbejde. Nogle har måske bare nemmere med at bryde cølibatet, hvis de ikke kan holde sig. Problemet er jo heller ikke noget nyt, det er jo ikke uden grund, at det blandt det rejsende folk, er god pli, ikke at komme uanmeldt hjem.

John Vedsegaard

Jeg håber ikke den "undersøgelse" bliver udført for offentlige midler, eller hvad bliver det næste, hvor lang er den hos menige sammenlignet med officerer?

Morten Andersen

Uhm...Må soldaterne gerne være "krigs-liderlige"?

Kamp-lystne?
Potente dræbere?

Lad nu de unge brave mænd være i fred.

Martin Jeppesen

Jeg har lidt svært ved at tage det her rigtigt seriøst, når det meget tydeligt kun omhandler heteroseksualitet.
I teorien burde ca. 10% af de udsendte vel være homoseksuelle, eller er der en dokumenteret lavere rate af disse mennesker i militæret?

Thomas H. Pedersen

Grethe Preisler siger:
"Det kunne være interessant at få undersøgt, hvad kvindelige fodrusser i samme situation bruger som afledningsmanøvre".

Tjah jeg vil tror de gør det samme som som mandlige soldater...
Nu har der jo også været tilfælde af at mænd og kvinder finder sammen selv på missioner eller før. tiltrods for dette er ulovligt.

Ann Bille siger:
"@Klara Liske: biologi? Ja måske, men det er bare et problem når kvinder så bliver udsat for sexchikane, hvilket der har været en del om i hæren."

Nu kan jeg desværre ikke finde den artikel om emnet men tit og oftes er grunden til mange kvinder føler at de bliver udsat for sexchikane er tonen nogle soldater taler til hinanden samme måde overfor kvinder kan opfattes som krænkende. og der er selvfølgelig også soldater som er nogle svin overfor kvinder som i alle andre steder af samfundet.

Emil Arneholt siger:

"Derudover er der ingen bordeller hernede. Ikke hvad jeg ved af i hvert fald, men det skulle satme undre mig meget hvis der var."

Der findes lokale bordeller i både Irak, Kosovo og Afghanistan... rygterne går på østeuropæiske kvinder men det er nok tvivlsomt at nogen soldater går derind... jeg ved dog ikke om der findes nogen bordeller syd for Kabul.

Martin Jeppesen:
Nu har jeg været udsendt både med lesbiske og bøsser så de findes i forsvaret også mens udsendt.. jeg ved dog ikke hvor mange der er homoseksuelle da der ikke er lavet nogen undersøgelse og højest sandsynligt heller ikke bliver lavet en...
Jeg tror stadigvæk at forsvaret afspejler samfundet meget godt så ud af de ca. 10.000 udsendte til afghanistan er 10% nok homo.

Maya Nielsen

Nåh hvor synd, skal vi nu også til at have statsansatte feltmadrasser ? Pyh .....nej et er der nok ingen trods alt der mener ,men en sexolog er da nok en god ide ,men de kan jo ikke alligevel give hverken løsning eller udløsning, allerhøjest ordinere telefonsex med konen/manden pr.satelit

Maya Nielsen

Det er ikke mit indtryk at kvinder har helt så højt et sexdrive som mænd har det, det er nok naturens orden at manden skal være klar når madame endlig også er det så der kan være maksimal gevinst i putkassen, mens det nok er en fordel at kvinderne kan holde focus på de børn de nu allerede har sat i verden ... men hvem ved det med sikkerhed... sex er i hvert fald kommet for at blive....

Det anliggende som Steen Jensen foreslår en undersøgelse af, ville være langt mere seriøs og får ærlig talt denne artikel til at virke grinagtig.

"eller den modsatte grøft, hvor en soldat onanerer for meget": i forhold til den normale kvote for onani, som jo er på?

Morten Andersen

Har en egang læst en psykolog udtale: "Hvis man onanerer i en grad, så man konstant føler sig træt, og har svært ved at tage sig sammen tl fysisk aktivitet, så bør man søge hjælp".

Ikke godt hvis soldater når den tilstand.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Maya:

Har hørt man kan fortsætte til man skal bruge briller, hvis man da ikke har problemer med hår i håndfladen. ;-)

Maya Nielsen

;-) den er god Abdullah , jeg synes vores tid er lidt for sexfixeret, altså sat i proportion men at man der deltager i nærmest krigslignende situation, så er det næppe det største problem... håber jeg da ikke... men lad dem da få lidt besøg af Joan engang imellem hun er jo livsglad...

@Thorsten Lind

Det var da godt nok noget af det mest usmagelige jeg har læst i lang lang tid. Er du fuldstændig ligeglad med dine medmennesker? Eller du ser os måske ikke som mennesker, fordi vi er ansat et sted du ikke bryder dig om?

Anders Jensen

@Peter Hansen.
Hvorfor skulle de ikke ville være ærlige ? Min erfaring er, at de tværtimod er voldsomt ærlige.

@Ann Bille
Kan du dokumentere din påstand om en del sexchikane i hæren ? eller er det dine egne forestillinger du lufter.

@Klare Liske og Thorsten Lind.
Jeg tør vædde på at der bliver slået flere ihjel pr. ansat i sundhedsvæsenet end i forsvaret. men derfor er sundhedspersonale jo ikke nekrofile eller ligeglade med andre mennesker vel.

Steffen Gliese

Jeg tror bare, at vi er nogle, der er chokerede og forargede over, hvor hurtigt militarismen igen fik tag i unge, ubefæstede sjæle, Anders Jensen.

Steffen Gliese

Åh, det er vist den almindelige iagttagelse og erkendelse, Anders Jensen, på godt og ondt. Det hedder flirt.

Anders Jensen

Jeg har nu aldrig betragtet flirt som noget aggressivt.

Snarere som en dans eller spil med to (måske flere) ligeværdige parter. Vel at mærke en dans som ikke nødvendigvis fører til seksuelt samkvem. Nogle af de bedste flirts jeg har haft, har i al fald været når vi begge har været klar over at den ikke ville komme videre.

Men fred være med det. Du har din seksualitet, og jeg har min. Hvis du er tilfreds med din så fortsæt endelig så længe du ikke skader andre.

Jack Jönsson

Hvis bare alle mennesker dyrkede noget mere sex, så ville der måske forekomme mindre krig. Hvem gider at slås, hvis man kan elske.

Tom Paamand

Emil, "Fordomme er en ond ting, men den udbredte holdning blandt de antimilitære er åbenbart...", og med sådanne selvafslørende sætninger kan vi dele fordomme uden at komme videre. Det ser ud til at de trives fint på alle sider af debatten.

Jeg er selv en af "de antimilitære" (i øvrigt et yderst sjældent brugt udtryk), men min vugge stod bogstaveligt talt på et øvelsesterræn, og jeg er vokset op blandt hyggelige "onkler" i khaki. Og skal snart til familiemiddag, hvor de yngste nu findes på begge sider af hegnet.

Men lige som mange andre, der ikke er blevet skolet i jeres tankegang, kan det være svært for udenforstående at forstå jeres karrierevalg, og ikke mindst de funktioner, I har valgt at foretage på regeringens ordre. Den modsætning må I så selv blive bedre til at forstå og kommunikere ud. Hvis du synes det er en frustrerende opgave, skulle du prøve at være aktiv pacifist i det her samfund!

Sider