Nyhed
Læsetid: 2 min.

Spionsag skaber gråzoner

Spionsagen mod Timo Kivimäki giver anledning til frygt og selvcensur, da der ikke er klare grænser for, hvad man må og ikke må. Det mener professor Ole Wæver
Spionsagen mod Timo Kivimäki giver anledning til frygt og selvcensur, da der ikke er klare grænser for, hvad man må og ikke må. Det mener professor Ole Wæver
Indland
1. juni 2012

I går blev den finskfødte professor Timo Kivimäki fundet skyldig i at have udleveret oplysninger til den russiske efterretningstjeneste. Af hensyn til Danmarks forhold til Rusland er sagen blev holdt for lukkede døre. End ikke anklageskriftet er blevet offentliggjort, og det er ifølge professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver et problem.

»Han er dømt for at udlevere offentlige oplysninger om kolleger. Det er jo en helt normal ting at gøre i den form for international interaktion, som rigtig mange er involverede i,« siger han.

Timo Kivimäki blev ifølge en retten i Glostrup idømt fem måneders fængsel for at have udleveret referater af samtalerfra forskellige konferencer, CV’er på kollegaer samt en rapport og en pressemeddelelse fra instituttet på universitetet.

Samtidig er han blevet kendt skyldig i forsøg på at overdrage lister med navne på studerende.

Listen med de studerende skulle ifølge dr.dk have omfattet personer, som den russiske efterretningstjeneste kunne overveje at hverve som spioner. Ifølge Kivimäki var det en liste over deltagere i den efterfølgende dags undervisning.

Timo Kivimäki hævder selv, at han troede, at det var almindelige russiske diplomater, han udleverede oplysninger til.

Det er helt almindelig praksis for både forskere, journalister, politikere og mange andre, og med kendelsen frygter Ole Wæver, at det fremover vil være op til den enkelte at vurdere, hvorvidt man taler med spioner eller ej.

»I værste fald bliver det en form for selvcensur, der ikke kan være i det danske samfunds interesse. Jeg har allerede oplevet, at kolleger ikke vil give mit navn til udenlandske kontakter, men i stedet anbefaler mig at kontakte dem selv,« siger han.

Ingen retningslinjer

Problemet består i, at der ikke er klare retningslinjer på området.

»Hvis man slår op i loven, bliver man kun forvirret. Så kan man se på det lovforberedende arbejde, men det er skrevet for 60 år siden i lyset af besættelsen. Man kan heller ikke se på domspraksis, fordi sagen er blevet ført bag lukkede døre,« siger han.

»Det kan jo sagtens være, at han har været fuldt bevidst om, at det var spioner, og så kan jeg tørre sveden af panden og tænke, at mine kontakter ikke er problematiske. Men hvordan i alverden skal jeg kunne vide det, når sagen er ført bag lukkede døre,« siger Ole Wæver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg er også bekymret over, at stadig flere og flere sager bliver ført for lukkede døre og nu også DOIBBELT lukkede døre. Hvordan kan denne tendens passe sammen med åbenhed i samfundet og ikke mindst den anklagedes retssikkerhed.

Karen von Sydow

Er der ikke stadig livsstraf for landsskadelig virksomhed?

Jamen, Wæver, pointen med PET er jo, at de kan foretage sig alt muligt uden kontrol. Det er vi efterhånden temmelig mange, der synes er problematisk. Særligt når det følges af domstole med lukkede døre. Herved holdes alle ude og en eller anden lille gruppe ingen ved hvem er kan undersøge alle de mennesker, de har lyst til uden kontrol og efterfølgende få de undersøgte folk dømt uden nogen kan få oplyst, hvad de pågældende blev dømt for. Sådan et system er ikke godt. Det befinder sig meget langt fra godt.Og det skal laves om meget hurtigt.

Steen Biilmann

Hold nu op!!

Hvis man bevidst udleverer lister med navne og information til russiske diplomater, så skal man da være mere end almindelig idiot, hvis man ikke er klar over at det kan være problematisk. Og NEJ, det er naturligvis ikke helt almindeligt at ikke-diplomater udlevere lister og info til fremmede landes diplomater!!

Hvis man så alligevel er det mindste i tvivl om det er OK, så bør man naturligvis lade være, eller i det mindste spørge PET om det konkret er OK. Længere er den jo ikke kære venner:-)

Peter Ole Kvint

Det er mig som er skyld i at han blev anholdt. Da det var mig som foreslog at Russerne kontaktede nogle studerende.

Claus Oreskov

Er det nu en forbrydelse at videregive en pressemeddelelse? Jamen jeg har da i mit lange aktivistliv sendt massevis af pressemeddelelser til alle mulige diplomater og ambassader. Jeg husker en CIA agent på den Amerikanske ambassade, som jeg altid lov oplysninger ”flyde til” når jeg gerne ville have en sag hurtigt frem til Washington, D.C. Det var sådanne sager som vi mente US negligerede eller ikke tog stilling til (f.eks. forfølgelsen af indianerne i US, eller Tibet spørgsmålet. Dengang syltede US Tibet imod at få lytte poster tæt på den russiske grænse i Kina).

Ole Chemnitz Larsen

Grundlæggende i en retsstat:

Det kræver en klar hjemmel at pålægge en borger en ulempe. Her en straf.

Claus Oreskov

Den dybere årsag er selvfølgelig den udbredte russoforbi, som trives så godt her i udkantsområdet Danmark. Den lille nation føre koldkrigs politik for fuld skrue på alle områder – her kan vi endelig hævde os (for resten af verden er selvfølgelig kommet videre). I Danmark vokser den indre Berlin mur for hver dag der går. Muren hedder intolerance, uvidenhed, smålighed, dumhed og så det særlige provinsielle snæversyn – kort sagt Jante!

Peter Ole Kvint

"Hvis man så alligevel er det mindste i tvivl om det er OK, så bør man naturligvis lade være, eller i det mindste spørge PET om det konkret er OK. Længere er den jo ikke kære venner:-)"

Jeg har ikke kunnet finde et hul igennem til PET. Og hvis du ser det så kontakt mig.

Steen Biilmann

Kontakt PET:

Politiets Efterretningstjeneste
Klausdalsbrovej 1
2860 Søborg

Telefon: +45 45159007

Fax: +45 45150190

Email: pet@pet.dk

Robert Kroll

Det siges i artiklen :"Timo Kivimäki hævder selv, at han troede, at det var almindelige russiske diplomater, han udleverede oplysninger til.

Det er helt almindelig praksis for både forskere, journalister, politikere og mange andre, og med kendelsen frygter Ole Wæver, at det ....."

Professoren prøver vist at lade som om, at han var i god tro.

Det er bestemt ikke almindelig praksis at fortælle fremmede landes diplomater om sligt.

Det værste er efter min opfattelse, at der også var tale om lister med studerendes navne.

Jeg ville være blevet møgsur, hvis en lærer havde udleveret mit navn på en liste til en fremmed diplomat uden min forudgående godkendelse.

Claus Oreskov

@Robert Kroll. Du glemmer en ting - vi er altså ikke i krig med Rusland!!

Ja og ... google ...

Annette Rosengren

Enhver med bare en smule dannelse ved, at man ikke udleverer oplysninger om andre til NOGEN OVERHOVEDET ! Lad være med at blande en offentliggjort pressemeddelelse sammen med lister over personer. Jeg håber virkelig ikke, at forfatteren har ret i, at det er almindelig praksis i Danmark, og det har ikke en dyt at gøre med venner eller fjender. Her kan I læse et resumé af EU's direktiv om beskyttelse af personoplysninger (fra 90'erne - altså ikke efterkrigstid, eller koldkrigstid) http://europa.eu/legislation_summaries/information_society/data_protecti...

Anne Albinus

Lukkethed giver altid anledning til spekulationer:

t.o. en spionsag i Canada, hvor 2 russiske ambassadeansatte var involveret.

Og den anden vej:

Ruslands tidl. præsident nævnte i februar 2012 iflg. The Voice of Russia":

"In 2011, Russian counterspies exposed 41 foreign intelligence officers and 158 recruited agents, including Russian citizens".

Annette Rosengren

Jeg tror bare, at jeg vil elske en Cubaner i aften mere end nogen vil acceptere det ... hvor er dronerne ??? Den finske professor er mere naiv end en dansk elskerinde nogensinde vil være det...ja ja ja jeg hørt DR2 tonight men synes der er bedre måder at tilbringe krigsførelse på, i morgen ændrer vi derfor traditionel krigsførelse...til håbløs love for you all...

Peter Ole Kvint

Problemerne er at PET med flere at de er for meget politi og for lidt et moralsk forbillede. Dels er de koldkriger, som har udskiftet kommunister med muslimer. Dels er PET under stor indflydelse af Mossad. Og Mossad er totalt blinde af had til alle muslimer. Og er ude af stand til at få Israel til at blive en levedygtig stat. PET fører stormagts politik og blander derfor Danmark ind en tabt konflikt.
Når PET ønsker at hyre partiske agenter, som kun fortæller det som PET ønsker, så forudsætter det at der en sort-hvid konflikt. Men sådan konflikt findes der ikke længere; der er kun gråtoner tilbage og det har russerne forstået. Og hyre derfor russerne nogle konsulenter som er fjendelige over for russerne fordi den russiske efterretningstjeneste kun ønsker at finde sandheden og ikke gider at spilde tid på kun ja-sigere. At min taktik, med de fjendelige konsulenter virker kan man se på det store antal agenter som russerne har fanget. Rusland er tilbage på den stor-politiske scene, og der sendes derfor mange agenter til landet.

Dels modarbejder PET sig selv ved ikke at inddrage offentligheden i større grad. Hvis man har noget interessant vise, som alle ved at man har så læg det frem på internettet.