Læsetid: 4 min.

En uafsluttet afslutning

Gårsdagens afslutningsdebat i Folketinget blev holdt i lyset af, at slaget om reformerne først lige er gået i gang. Regeringen drømmer om forlig med Venstre, mens Venstre tilsyneladende hænger fast i drømmen om regeringskontorerne
Statsminister Helle Thorning-Schmidt drikker et glas vand under den ophedede debat i Folketingssalen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt drikker et glas vand under den ophedede debat i Folketingssalen.

Jens Nørgaard Larsen

31. maj 2012

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så ikke bare sur ud. Han så vred ud. Han så forurettet ud. Han gestikulerede med hænderne. Rejste sig. Rullede med øjnene. Rystede på hovedet. Og bad ekstraordinært om ordet. Lars Løkke Rasmussen lignede kort sagt en mand, der udover at skændes med Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, også skændtes med virkeligheden.

I går var dagen for det årlige Christiansborg-maraton; afslutningsdebatten i folketingssalen.

Og inden føromtalte scene udspillede sig, havde Løkke Rasmussen instrueret sin ordfører for landdistrikter, Birgitte Josefsen, i at stille spørgsmål til, hvorfor mennesker, der er over folkepensionsalderen, er undtaget topskattelettelserne i regeringens skatteudspil.

Magnus Heunicke var i sit umeddelsomme lune, og Venstres formand mistede tålmodigheden.»Det er jo skandaløst, at vi skal inviteres til forhandlinger med partier, som ikke kender deres eget forslag.«

Lars Løkke Rasmussen var ikke alene om at være vred ved debatten i går. Hans politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, var det også. På regeringen. På Socialdemokraterne og SF. På Helle Thorning-Schmidt (S) i særdeleshed.

Og ligeså var den konservative politiske ordfører Benedikte Kiær (K). »Løftebrudsregeringen« blev messet igen og igen og statsministerens person og troværdighed blev hudflettet.

»Troværdig bliver statsministeren ikke. Men man kan dog håbe på, at hun har lært af de fejl, hun har begået siden valget,« lød det fra Ellen Trane Nørby, mens Benedikte Kiær fortsatte melodien:

»Bundlinjen er, at den her regering har begået løftebrud i en grad, vi ikke tidligere har set.«

Udover at oppositionen ikke er klar til at forlade diskussionen om løftebrud, drejede debatten sig i går primært om regeringens udspil til en skattereform samt om diskussionen om, hvor meget det offentlige forbrug må vokse. Reformudspillet blev angrebet for at være asocialt, skævt og også her undrede oppositionen sig over det, som den betragter som en kovending i forhold til lettelser i topskatten.

Surdej, rugbrød og rødvin

»Når I laver skattereformer, kalder I dem rugbrødsreformer. Når vi lavede dem, kaldte I det for rødvinsreformer,« sagde den konservative Mike Legarth og fremhævede, at konservativ politik om at lette skatten på arbejde nu er bredt accepteret i Folketinget.

»Men der må være blevet brugt meget surdej til den reform,« sagde han, mens SF’s politiske ordfører, der struttede af selvtillid, replicerede:

»Nu er surdej jo en nødvendighed for at lave et rugbrød.«

Lars Løkke Rasmussen var ikke alene om at angribe regeringen for at snyde pensionisterne. Det samme gjorde Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, som mente, det var absurd og overraskende, at »en rød regering begynder at pille ved folkepensionens grundbeløb,« mens den konservative leder, Lars Barfoed, ligeledes anklagede regeringen for at svigte dem, der har sparet op til pension. Pia Kjærsgaard udtrykte bekymring for, at folkepensionen bliver en almisse i stedet for en rettighed, men det afviste regeringens ordførere ved at understrege, at de fattigste folkepensionister får flere penge med skattereformen, og netop det element er med til at øge reformens sociale balance.

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøl var i topform på talerstolen. Han skosede også regeringen for løftebrud, men understregede samtidig, at LA gerne vil tale skat med regeringen. Og da den radikale skatteordfører, Nadeem Farooq, fik sagt, at han »holder af hr. Simon Emil Ammitbøl på grund af hans evne til at tale rent ud af posen fra talerstolen«, kundgjorde Ammitzbøl:

»Det er jo lige før, man står her og rødmer. Men jeg holder da også meget af Nadeem Farooq«.

Hede forhandlinger forude

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, blev grillet af oppositionen på, om partiet kan gå med til en skattereform, der dæmper reguleringen af overførselsindkomsterne. Men EL blev også rost af regeringspartierne for at være til at forhandle med.

»Enhedslisten er et meget, meget godt parlamentarisk grundlag,« sagde den radikale gruppeformand, Marianne Jelved, mens Per Clausen (EL) kritiserede, at skattereformen udhuler købekraften for kontanthjælpsmodtagere med 2.000 kr. til næste år.

Helle Thorning-Schmidt hæftede sig ved, at oppositionen brugte en del tid på tidslerne i reformen.

»Jeg husker et gammelt slogan, der hed »op med humøret, ned med skatten« og derfor forstår jeg egentlig ikke, at de konservatives glæde over regeringens skattereform ikke er større,« sagde statsministeren, som håbede, at Folketingets partier trods uenighed måske kan finde hinanden i skattedebatten.

»Mange er enige i, at 250.000 danskere slipper for topskatten og får nedsat skatten på den sidst tjente krone med 14 procentpoint,« sagde Helle Thorning-Schmidt, som efterfølgende af Venstres formand blev afkrævet et svar på, om regeringen er klar til at bruge nogle af de penge, som regeringen får ud af deres reformer, på ekstra skattelettelser.

Det har indtil videre været Venstres krav for overhovedet at gå i gang med at forhandle. Thorning svarede sin forgænger:

»Vi har sagt meget klart: Vi er en mindretalsregering. Hvis det er Venstres krav, så må vi jo lytte til det.«

Så vidt afslutningsdebatten. Fortsættelse følger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Mht. pensionsdiskussionen , så havde Marianne Jelved en fin udlægning. Hun mindede om at de få mennesker over 67 år, der stadig har et arbejde og med lønninger over topskatgrænsen , - der efter regeringens forslag skal blive på OVKs topskat og ikke få den nye nedsættelse af topskatgrænsen - ,har haft bedre muligheder med et rentefradrag på 75 pct. og høj inflation så de fik tilbage betalt deres husgæld hurtigt.
Ligeledes sagde MJ også, at disse pensionister kunne søge om at udskyde deres folkepension og derved få en højere udbetaling senere.

MJ kunne også havde sagt ,at de mennesker med store pensionsopsparinger også havde haft mulighed til at spare op med et skattefradrag. Den mulighed har især kommet de bedre stillede til gode og derfor er det vel rimeligt, at denne lille del ikke igen skal høste fordelene .
Men oppositionens retorik var helt oppe i det rødefeldt med udtryk som aldersracisme osv.

Hans Hansen

Det lyder som en børnehave. Lars er sur på Helle, fordi hun har legetøjet (regeringsmagten). Så kaster Lars med sand efter hende og vender sig med forhåbningsfuld klynk mod pædagogerne (medierne). Jeg vil ha det Helle har. Det er uretfærdigt, siger han og peger mod hende. Helle godter sig. Endelig er legetøjet mit.
Vorherre bevares. Det er vores land, det drejer sig om. Ta' jer sammen alle sammen.

Målet helliger midlet, som man siger. Det må jo være ren taburet-retorik og magt liderlighed for oppositionens politikere når de vil have magten. i en periode hvor rød-blok fører venstre og konservatives politik til et ren 13-tal.

Christian de Coninck Lucas

Danmark er totalt underlagt den anglo-amerikanske Money Elite gennem Trilateral Commission (tak, Lene Espersen og Nils Bernstein, Bilderberg gruppen (Halløj i Chantilly, Anders Fogh og Helle Thorning).

Det er nu så slemt at visse politiske tiltag endda er direkte oversat fra engelsk, endda uden justeringer af ordstilling:
"...sådan så intet barn bliver efterladt tilbage..."-HTS "...so that no Child is left Behind...."-GWB

Men fuck hun har en god røv.

Søren Kristensen

Helle ved godt hun ikke får lov til at beholde legetøjet for sig selv. Så hun stiller sig bag Villy og Johanne. Men nogen kalder på Johanne og hun flytter sig. Nu er Helle alene med Villy. Villy er ikke helt tryg ved situationen, for han ved Lars er den stærkeste. Det ved Helle også, så hun foreslår Lars at de kan deles om legetøjet. Lars vil helst have legetøjet for sig selv, men han tør ikke rigtigt tage det, for det kunne jo være Louise kommer tilbage med hendes mange venner og de kan ikke lide Lars. Så Lars venter. Helle venter. Villy venter. Flere kommer til: Pia, Simon, Anders, Margrethe, Doris og Sjúrdur og en hel masse andre. Så ringer klokken. Frikvarteret er slut. Helle smider legetøjet og alle går ind til time. Pedellen, som er i et løntilskudsjob og egentligt uddannet civilingeniør opdager straks at legetøjet er fuld af phatlater og fremstillet i et land med udbredt korruption, børnearbejde og urimelige arbejdsforhold. Han smider legetøjet i skraldespanden. Så kan de lære det, de møgunger.

Søren Blaabjerg

Jeg tror i grunden, der er meget rigtigt set i opfattelsen af folketinget som en børnehave, hvor ungerne skændes om legetøjet, men de mere alvorlige ting, dem tager de voksne sig af dvs. kapitalejerne, organisationerne, EU, eksperterne og de alle de andre reelle magthavere i samfundet.

Man må også huske på, at vist nok så godt som samtlige nuværende folketingsmedlemmer rent faktisk er groet ud af velfærdssamfundets børnehaver, hvor man af omsorgsfulde pædagoger er blevet afrettet til et absolut minimum af selvstændig tankevirksomhed og siden har holdt sig til admiralens (Pinafore) trygge grundsætning om aldrig, aldrig aldrig at stå til søs og så ellers med flid og tæft fulgt den vej, som en strøm kan gå.

Hvad betyder den foreslåede omlægning af folkepensionen for tjenestemandspensionister? Da tjenestemandspensionisterne i sin tid også skulle have folkepension, blev tjenestemandspensionen nogenlunde tilsvarende reduceret. Går tjenestemænd i dag på pension før folkepensionsalderen, får de udbetalt et tillæg, som så forsvinder igen, når de bliver folkepensionister.