Nyhed
Læsetid: 6 min.

Unge mænd er krisens store tabere

De seneste års krise har ramt unge mænd langt hårdere end unge kvinder. Det får eksperter til at efterlyse en langt mere målrettet indsats fra regeringen, der selv satte ungdomsarbejdsløsheden på dagsordenen 1. maj. Men også fagbevægelsen kunne gøre mere, mener en ung, ledig elektriker
24-årige Jonathan Simmel er uddannet elektriker, men har – på trods af at han har taget en efteruddannelse – stadig ikke fået et arbejde.

24-årige Jonathan Simmel er uddannet elektriker, men har – på trods af at han har taget en efteruddannelse – stadig ikke fået et arbejde.

Tine Sletting

Indland
7. maj 2012

I sidste uge søgte 24-årige Jonathan Simmel kontanthjælp på jobcentret i Skelbækgade på Vesterbro i København. Tilbage i 2009, da den økonomiske krise var på sit højeste, mistede han sit elektrikerjob, og efter en længere ledighedsperiode valgte han at efteruddanne sig til elinstallatør. Det tog et halvt år. Han blev færdig til nytår, men efteruddannelsen har ikke givet ham adgang til arbejdsmarkedet.

»Siden januar har jeg levet af, hvad jeg lige havde på kistebunden. I dag er første gang, jeg tager skridtet og søger kontanthjælp,« siger Jonathan Simmel.

»Jeg havde ellers tiltro til, at jeg selv kunne gå ud og finde et job, men det er ikke lykkedes,« siger han

Jonathan Simmel er blot én af tusindvis af unge ledige, der tilsammen udgør en nedslående statistik. Unge mænd er nemlig særlig hårdt ramt af den økonomiske krise.

Siden krisens udbrud i sommeren 2008 er ledidigheden for de 16 til 24-årige mere end tredoblet, så over 13 procent af unge arbejdsduelige mænd i dag står uden et job. I sommeren 2008 var det kun 3,5 procent. Jævnaldrende kvinders ledighed var højere end mændenes, da krisen brød ud, men er i dag lavere. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Information har gennemgået.

Jonathan Simmel fortæller, at han har søgt elektrikerstillinger over hele Sjælland og har sendt mange uopfordrede jobansøgninger.

»Jeg har endda søgt job i Norge, hvor jeg hørte, de manglede elektrikere, men det har desværre ikke givet pote,« siger Jonathan Simmel, der siden krisen satte ind har set masser af unge mænd stille sig i ledighedskøen:

»Jeg tror, at grunden til, at så mange mænd er arbejdsløse, er det kønsopdelte arbejdsmarked. De brancher, hvor mænd er beskæftiget, er hårdere ramt end andre. Det gælder for eksempel byggeri eller industri og andre håndværksbrancher. Derimod er servicebranchen og den offentlige sektor, hvor kvinder arbejder, ramt i mindre grad,« siger han.

Den vurdering bakkes op af Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet:

»Generelt set har kvinder i alle aldre haft en større ledighedsfrekvens end mænd. Men krisen har ramt de private erhverv hårdt, hvor flest mænd var beskæftigede,« siger han.

Slag i hovedet

Flere gange har Jonathan Simmel også søgt ufaglært arbejde. Men det har heller ikke båret frugt.

»Det er særligt hårdt, fordi vores generation er opdraget til, at man altid kan finde et arbejde, hvis man vil – om ikke andet så i Netto. Derfor var det et stort slag i hovedet at opdage, at selv Netto afviser ens job-ansøgninger,« siger han.

Flere i den socialdemokratiske top, heriblandt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), lagde i deres 1. maj-taler op til flere initiativer for at bekæmpe den stigende ungdomsarbejdsløshed. Forslagene gik blandt andet ud på at oprette flere praktikpladser og lade de unge indgå i jobrotation.

Samtidig har de seneste måneders politiske debat budt på forskellige forslag om at halvere kontanthjælpen for visse arbejdsløse unge under 30. Der har også været talt om at tvinge de unge i uddannelse.

Flere praktikpladser er en god ide, men det er forfejlet at køre en hårdere kurs overfor de unge, mener Jonathan Simmel:

»I forvejen er det her aktiveringscirkus dybt godnat. Det er også derfor, jeg har ventet så længe på at søge kontanthjælp. Hele den der tankegang om, at bare fordi man sætter ydelserne ned, så bliver folk motiveret, den er helt hen i vejret. Folk er motiverede nok i forvejen. Hvis der kommer job, så skal de nok blive søgt, men problemet er jo, at der ikke er nogen job,« siger han og kommer med følgende opfordring:

»Politikerne skal indse, at de unge allerede fra barnsben gerne vil noget i livet og gerne vil have et arbejde og blive til noget. Den tiltro skal man udnytte, i stedet for bare at svinge pisken.«

Intet snuptag

Og skønt det endnu er for tidligt at sige, om regeringens politik vil rumme mest pisk eller gulerod til de unge ledige, kommer de ifølge statsministeren til at spille en central rolle i de kommende trepartsforhandlinger.

Mette Frederiksen vil overfor Information ikke komme nærmere ind på, hvordan man vil hjælpe de unge i forbindelse med trepartsforhandlingerne. Hun påpeger dog, at regeringen med fremrykning af offentlige investeringer og energiforliget holder hånden under beskæftigelsen i de fag, der traditionelt betegnes som mandefag.

»Der er ingen snuptagsløsninger, men vi er selvfølgelig hele tiden opmærksomme på problematikken. Også om der skal ske noget fra politisk side,« siger Mette Frederiksen.

Men der er brug en længerevarende, målrettet indsats for at hjælpe de unge mænd, mener Mie Dalskov Pihl, økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. For selv om regeringens kickstart måske har stoppet styrtblødningen, så løser det ikke problemer på den lange bane.

»Det er desværre en udvikling, som ikke lige er til at rette op på, og vi vil formentligt se en høj arbejdsløshed blandt de unge mænd mange år fremover,« siger Mette Dalskov Pihl. Hun efterlyser flere politiske tiltag, såsom uddannelsesgaranti og fremrykkede offentlige investeringer for at imødegå den store stigning, da man i den private sektor ikke har nok incitament til at ansætte unge faglærte og ufaglærte.

Individuelt problem

»Man kan ikke fortænke virksomhederne i at være forsigtige med ansættelsen af unge uprøvede medarbejdere og i højere grad gå efter de erfarne. Men det er lidt som at tisse i bukserne for at holde sig varm, for om få år kommer de samme virksomheder til at mangle arbejdskraften,« siger Mette Dalskov Pihl.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er enig i, at en forstærket indsats er vejen frem, men advarer mod kun at rette indsatsen mod unge mænd. I den kommende tid vil vi nemlig også se markant flere ledige kvinder mellem 16 og 29, forudsiger han: »Krisen ramte jo i første omgang de private virksomheder, men har nu også spredt sig til det offentlige på grund af nedskæringer. Her vil mange unge kvinder traditionelt finde job, men nedskæringer gør, at der vil være langt færre job at få,« siger han.

Og netop den offentlige sektor burde være i front for at sikre unges adgang til arbejdsmarkedet, mener Jonathan Simmel:

»Alle politikere snakker om at skabe job, og det kan man kun være enig i. Men det må da være indlysende, at man kan starte i det offentlige. Det er jo ikke mange ekstra penge, det koster statskassen at sætte de unge i arbejde, fremfor at give dem understøttelse for at være arbejdsløse.«

– Hvad kan unge mænd og kvinder selv gøre?

»Jeg synes, tidens debat om ungdomsarbejdsløshed mangler en ung, tydelig stemme. Men de unge føler ekstrem meget afmagt. Ingen tror på nogen måde, at de kan hamle op med systemet eller ændre noget,« mener Jonathan Simmel.

En anden årsag er, at de unge opfatter deres ledighed som et individuelt problem, mener han:

»Man har ikke længere det arbejdsløshedssammenhold som før, hvor man mødte hinanden i jobcentret eller i fagforeningen og følte, man havde et fællesskab omkring at være arbejdsløs, og at man kunne gøre noget ved det. Når man er alene om sit problem, så føler man ikke, man for alvor kan gøre noget ved det.«

Sociale fagforeninger

– Du nævner fagforeningen. Kunne den være mere aktiv for at kæmpe de unges arbejdsløses sag?

»Ja, det tænker jeg i høj grad. Men jeg synes ikke, fagbevægelsen skal udfylde sådan en servicerolle og ’kæmpe de unges sag’. I stedet skulle de prøve at skabe et frirum, der kan knytte de unge sammen,« siger Jonathan Simmel.

Fagforeningen kunne for eksempel samle alle unge arbejdsløse elektrikere til sociale arrangementer, foreslår han:

»Allerede der tror jeg, man ville komme langt med at hjælpe unge med at komme ovenpå efter det mentale dyk, det er at blive fyret.« Samtidig ville man undgå, at folk faldt alt for meget i staver bag computeren, mener Jonathan Simmel:

»Den arbejdsløse ville få bedre mulighed for at ytre sig og måske formulere ideer til politikerne om, hvordan de kan skabe job. Om ikke andet, ville det give sammenhold i en krisetid.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Hvorfor skal det altid stilles op som hvem det er værst for? Nogle tusinde flere arbejdsløse af det ene eller det andet køn er vel underordnet. Men hvis det endelig skal være, så har mændene jo ikke udvist den store solidaritet med kvinderne i opgangstider.

Det danske ekstremt kønsopdelte arbejdsmarked og lønforskellen i mande- og kvindefag vil naturligvis give større problemer for mænd i krisetid, eftersom de mister flere lønkroner. I egen opfattelse går det også mere ud over mænds stolthed end kvinders at være arbejdsløs, være enlige og få midtvejskriser m.m.m.

Nå, men regeringens løsning er jo nok at sætte kontanthjælpen ned til det halve og stille krav, og mon ikke det er erhvervslivets og regeringens hensigt at få lønningerne m/k ned til ”kvindeløn”, f.eks. i ligestillingens og konkurrencedygtighedens navn?

Lise Lotte Rahbek

Der kommer ikke lige pludselig en millionmilliard flere jobs dumpende ned fra himmelen uanset hvad diverse spåmænd og -koner siger.
Derfor skal der findes en fornuftig måde at fordeles arbejde på, så dem der går på arbejder ikke slider sig ihjel, mens dem der ikke går på arbejde, river håret og selvtilliden af sig selv.
Det er NU vi lever og skal bruge indkomst og selvstændighed og knalde energi af. Ikke om 10-15 år.

Sociale tiltag i fagforeningen.. tjah, måske kan nogen bruge det, men da a-kassen, som er systemets administratorer sidder lige ved siden af, så vil mange betakke sig. Man kunne jo komme til at sige noget forkert, mistænkeligt eller belastende.

I øvrigt er jeg enig i, at det ikke er mere synd for hverken mænd, kvinder, unge eller ældre. Vi er lige meget på røven.

Marianne Mandoe

Nej nej nej....

I HAR bare ikke fattet det.
Det er mere synd for mænd end for kvinder.
Kvinder er jo indrettet til at være arbejdsløse og malke det offentlige uden den mindste form for skyldfølelse elle følelse af mindreværd.
Det er jo engang for alle etableret.

Mænd på den anden side bliver nedbrudte og ødelagte af at skulle acceptere at blive forsørget en periode. Tænk sig at skulle leve som KVINDER gør.
sarkasme og surhed kan forekomme i ovenstående

Det er hverken mere eller mindre synd for det ene eller det andet køn.
Hvad jeg gerne ville se var solidaritet når det nu står lige slemt til for begge køn.
Det KUNNE bruges til noget positivt, men jeg tvivler på at det bliver det, da det vitterligt anses som mere synd for mænd når de bliver arbejdsløse.

Hans Jørgen Lassen

Rødstrømperne var varme, kærlige, favnende, finurlige og sjove kvinder. Og samtidig stærke. De levede på overskud, ikke på bitterhed.

Dem kunne man lære meget af.

Men de tilhører jo en svunden tid nu. "ancient history" som de siger på visse kanter.

Marianne Mandoe

@ Hans Jørgen Lassen

Alle har et mætningspunkt. Selv de mest favnende, finurlige, sjove og varme mennesker kan blive presset derud hvor det simplethen bliver for meget.

Det var åbenbart ikke synd for kvinderne da de havde en højere arbejdsløshed en mændene havde, men nu hvor der er en anelse flere unge mandlige arbejdsløse en kvindelige, så er det pludseligt ÅÅÅH SÅ SYND, og de stakkels unge mænd skal lige pludseligt tales op til at være TABERE.

For fanden altså hvor er jeg træt af at alt skal køres op så skarpt.
"Det er synd for mænd at de lige pludselig finder sig i samme situation som kvinder."
Gu er det ej.
Det er synd for BEGGE parter at de befinder sig i samme situation.
Men det er der altså ingen af parterne der bliver tabere af.

Inger Sundsvald

Rødstrømperne lavede te til revolutionen. De accepterede dengang, at socialisme og solidaritet var vigtigere end ligestilling og ligeløn - manden var trods alt stadig hovedforsørger dengang - og trådte lidt tilbage, i den tro at klassekampen var vigtigere og at ligestilling nok skulle komme bagefter. De blev slemt skuffede.

Mænd høstede lønstigningerne, fik glæde af kvindernes seksuelle frigørelse og senere fik de bil, mens kvinderne fik et køleskab for surt tjente penge i industrien til mindsteløn.

Hans Jørgen Lassen

Marianne,

jeg beklager meget, at jeg undtagelsesvis er enig med dig.

Det er totalt latterligt at køre en artikel op med: "Unge mænd er krisens store tabere."

Derfor skiftede jeg bevidst fokus, nemlig til noget godt, positivt, ikke-klynkende, nemlig rødstrømperne.

Der ikke jamrede, men tog sagen i egen hånd.

Et fremragende modeksempel til denne artikel. Det var ikke synd for rødstrømperne. De handlede bare. Og sådan gjorde man på venstrefløjen dengang for mange, mange år siden.

Hans Jørgen Lassen

Det er muligt, at Inger Sundsvald lavede te til revolutionen. Men te er da også udmærket.

Hun kan dog ikke slutte fra sin egen rolle til, hvordan rødstrømperne i gennemsnit eller mentalitetsmæssigt var.

Inger Sundsvald

Til forskel fra hr. Lassen kan jeg sætte mig ind i andres situation, uden selv at have gennemlevet den, og det er ikke fordi jeg er kvinde og fordi der er et ”vi” indblandet.

Det ville være årets overraskelse, hvis hr. Lassen kunne sætte sig ind i ”hvordan rødstrømperne i gennemsnit eller mentalitetsmæssigt var”.

Hr. Lassen har jo aldrig været rødstrømpe.

Maya Nielsen

Giv alle forældre 1,5 års forældreorlov ved de første 2 børn og lad dem ved lov dele lige over, så får vi en masse godwe vikariater og belastningen på småbørnsforældrene taget lidt af, og lad de overskydende vuggestuepædagoger gå oveni børnehavenormeringerne men jævnt fordelt i timer på landsplan.... og udvid. Evt. Hjemmeplejerskernes besøg hos småbørns familier....

Maya Nielsen

Illusionen om rødstrømpernes forening er et fatamorgana fra fortiden æd nu den myte d'herrer !

Inger Sundsvald

Det er vist opskriften på revolution, Maya ;-)

Inger Sundsvald

Mit svar kl. 13:39 var til det kl. 13:35.

Steffen Gliese

Om de er tabere eller vindere er vel et spørgsmål om synsvinkel.
F.eks. kan de meget bedre gå i byen hele natten og score de piger, de vil.

Hans Jørgen Lassen

Maya Nielsen kalder rødstrømper for "illusion", "fata morgana" og "myte".

Velbekomme!

Næh, det var sgu eksisterende, herlige, livskraftige, atuonome kvinder.

En skam, at du er for ung til at have oplevet dem. Du ville kunne have lært meget af dem.

Jeg ved ikke med hvilken ret eller begrundelse, du uden videre fejer dem i skraldespanden. Du, der intet kender til dem.

Det skal lige siges at jeg for et par uger siden læste det modsatte; at kvindene i DK var krisens store tabere.

Borset fra det kan jeg ikke forstå hvorfor man skal dele det op i køn, de fleste mærker krisen på den ene eller anden måde, men det skal åbenbart være mere synd for mændene. Man hører jo om de stakkels drenge der tabes på gulvet, aldrig om pigerne som det også sker for.

Men det er åbenbart kun et problem hvis det er mænd der tabes på gulvet, ikke når det er kvinder.

Jesper Wendt

I går skulle mænd brokke sig, i dag stikke piben ind. Tak for kaffe!

Gert Nielsen

Det er vist en farlig sti at bevæge sig ind på, den der med rødstrømperne. Tænk hvis kvinderne begynder med noget med "dengang der var rigtige mænd til".

Martin Jeppesen

Jeg tror stadig jobrotation/fordeling er den eneste vej frem. Men desværre tror jeg også det bliver rigtigt, rigtigt svært at overbevise dem som har job (og er bange for at miste dem) om at de skal dele. Danskere er et meget socialt folkefærd på overfladen, men også meget egoistiske på bunden.
Jeg frygter at der er mange, som hellere vil se dannelsen af en enorm underklasse, end at opgive et par procent af deres løn i bytte for mere fritid.

Mads Kjærgård

Men der bliver mangel på arbejdskraft i 2035 lad det være en trøst! Desforuden er det jo ikke kun unge der er ramt, det er jo over hele spekteret! Og forleden dag kunne man vistnok læse, at kvinderne også var hårdt ramt. Men nedsæt kontanthjælp og dagpenge, så kommer jobbene vel af sig selv, det er i hvertfald hvad vore politikere mener, og så længe de mener det, så bliver det nok ikke bedre!

Maya Nielsen

jeg er skam ikke for ung til at have oplevet rødstrømperne og den BH-løse tid hvor det var mere pinligt at gå med BH end det var at udholde de store smerter det gav når man løb og melonerne svingede op om ørerne.. næh næh men jeg var for ung til at være medlem...

Menom jeg skyder rigtigt så har der næppe været mere en 1% kvinder organiseret som rødstrømper nogensinde så drop nu det at se kvinde som organiseret ærtehalm. ... kvinder er ikke organiseret som gruppe men at alt i dag er til forhandling skyldes altså ikkme alene kvinder men kolosale samfundsomvæltninger og en meget forbedret uddannelse og en ekstremt større selvbevidsthed der naturligtvis følger med den individuelle bevidsthedsudvikling , det har før været sådan at manden kunne udvikle sig individuelt mens kvindens måtte udføre den kollektive og evige oppassende rolle i forhold til manden som han nu var, men i dag må manden så også tage det individuelle hensyn den anden vej og sluge de kameler og trælse gulvskrupper og tudser som man før forventde at kvinder gjorde uden at klage, og med al den nød som mænd oplever i dag, så kunne man jo tro det er ved at gå op for dem hvor træls kvinens rolle var før i tiden, hvilket vel er årsagen til at kvinder ikke vil hoppe tilbage i kageformen igen. ;-)

Maya Nielsen

Godt til den tid importer vi så bare en masse hellig-koptere fra Egypten, hvis de da ikke er blevet helt udryddet i mellemtiden...eller tvangsislamiserede..

Hans Jørgen Lassen

Maya skriver:

"drop nu det at se kvinde som organiseret ærtehalm ..."

Æh, det gør jeg da gerne ... jeg har sådan set overhovedet ikke talt om hverken organisation eller ærtehalm.

Og jeg er da helt enig i, at det ikke er relevant. Så jeg aner ikke, hvorfor du bringer ærtehalm og organisation på bane.

Men uden både halm, ærter og organisation, så var rødstrømper nu alligevel livsbekræftende og sprudlenede.

Gert Nielsen

Måske er det dig der kommer mindre ud og svinge lårene, Lassen. Jeg synes nu nok at jeg møder herlige kvinder i min hverdag. Men jeg sælger jo også fødevarer ;)

Men bortset fra det, så kan det jo være interessant at diskutere om de unge mænd føler at de rammes hårdere og hvad det er arbejdsløsheden gør ved deres identitet. Jeg synes at jeg har kunnet se at mænd generelt tager det tungere end kvinder når de mister jobbet. Det bliver meget sofa og fodbold og til sidst er der ikke noget initiativ tilbage. Vi skulle måske arbejde lidt med hvad det er der er vigtigt for vores identiteter.

Inger Sundsvald

@Gert Nielsen

Jeg var altså lige ved det, men styrede mig.

Maya Nielsen

Det har du ret i jeg mødte dog op en enklt gang for at se hvad danskk kvindesamfund i min by var for noget men de passede lidt for godt til de rygter der gik og tjae , idealismen kan til tider underminere følelserne, og det duer ikke til mine hemisfærer...

Hans Jørgen Lassen

Jo, hr. Nielsen, jeg møder skam masser af pragtfulde kvinder, når jeg bevæger mig ind på Juridisk Institut.

Men rødstrømper er kun de færreste af disse ambitiøse piger.

Nå, jeg kan være ligeglad, sådan set. De er ikke meget ældre end mine børnebørn.

Inger Sundsvald

Der er blevet vendt op og ned på mange ting i tidens løb. I dag er mange kvinder yderst veluddannede, og nogle tjener mere end partneren. Desværre har mange mænd et forfærdeligt mindreværdskompleks, og er derfor ikke parate til at dele noget som helst og slet ikke ”magten og æren” med kvinder - og de skal satme’ ikke have forældreorlov. Hvad er det for noget NEDVÆRDIGENDE noget at pådutte rigtige mænd, der forstår at køre med den motoriserede plæneklipper?

Jeg tror nu også nok at der er masser af sprudlende og livsbekræftende unge mænd i dag. Der er bare ikke nogen til mig mere. Men det beklager jeg nu ikke.

Mads Kjærgård

Når man nu læser sådan en artikel, så undrer det mig faktisk, at politikerne har så let spil med at mistænkeliggøre mennesker uden arbejde. Når der endelig engang imellem er noget på tv, så er det næsten altid som om, at deltagerne på "arbejdsløshedssiden" er "handpicked" til at blive serveret som kanonføde for fx. kuglestøderen fra LA.
Jeg forstår egentlig ikke, at vi der er arbejsløse ikke organiserer en politisk modvægt til det, der foregår for tiden, men bare sidder og modtager øretæverne.
Nogen der kender noget eller nogle?

Gert Nielsen

Så forstår jeg ike hvad du klager over Lassen.
Tøserne på juridicum har vel altid været lidt nogle overklasseløg, men det falder måske i smagen.
Herude hvor jeg bor har vi folk af alle slags, men desværre også en del arbejdsløse som sidder hårdt i det. Så vidt jeg kan forstå på snakken så mangler der stadig rigtigt mange praktikpladser til de unge og der var jo et sted hvor mange virksomheder kunne give en håndsrækning.

Peter Günther

Man kan blive så træt at at høre al den forkælede snak.

Når det er krisetid, må man vise lidt mere fleksibilitet, når det 1. job skal findes, og det lader til pigerne lige nu er bedre til det (som jo pudsigt nok altid stod bagerst i jobkøen tidligere). Måske er der bare flere idag, som har brug for mere motivation for at komme op af sofaen.

Martin Jeppesen

@Inger

Jeg synes du stiller det meget firkantet op, at det udelukkende handler om mænd og deres komplekser.
I min erfaring har kvinder mindst lige så svært ved at håndtere at være "on top", som mænd har svært ved at håndtere det modsatte - jvf. Politikens artikel for et par uger siden om de veluddannede indvandrerkvinder, som ikke gider gifte sig med de lavtlønnede indvandrermænd, fordi de jo åbenlyst ikke har noget intelligent at sige, da de ikke er uddannede til det - mere standardiseret klassediskrimination skal man sgu lede længe efter. At det samtidigt er både køns- og race/social diskrimination er faktisk intet mindre end imponerende - jeg tror ikke engang DF nogensinde har formået at udtale sig så småligt med så få ord.

Kvinder gider ikke lavtlønnede mænd, og da slet ikke hvis de tjener mindre end dem selv. Det kan godt være Informations kvindelige kommentatorer er uenige, og det glæder mig, men jeg tror simpelthen ikke på at det er en generel holdning i befolkningen. De fleste danskere foretrækker stadig mere traditionelle køns- og arbejdsroller, og er ude af stand til at håndtere på en voksen og fornuftigt måde, når mønsteret brydes.

Maya Nielsen

Kunne det ikke tænkes at det måske skyldes en meget udbredt computerspil afhængighed bladt de unge mænd og at man er lidt tabt for omverdenen når man bruger et stede mellem 30- 80 timer om ugen på world of Warcraft og andre sjove bevidsthedsindskrænkende spil ?? Og jo det er ganske vist, det er hvad mange unge mænd bruger at gøre...

Maya Nielsen

Øh jeg kender nu flere hvor kvinden tjener mere ed manden ... så der er mange udtagleser også fra dn regel.. !

Felix Lindvad

@Ann Bille, Marianne Mandoe og Inger Sundsvald:
Hvordan kan i argumenterer for at kønsvinklen på artiklen er et udtryk for at mænds ulykke er værre end kvinders? Kønsvinklen er efter min opfattelse anlagt fordi statistikken viser at den gruppe som lider under den pågældende problemstilling(unge menneskers arbejdsløshed) deler den markør, at de er mænd. Ikke at der ikke findes kvinder, men de er ikke statistisk signifikante. Ligesom det heller ikke er et generelt postulat. Dette er jo langt fra en ukendt tilgang. Lidt mere søgt, kan man sige at der nærmest ikke ville eksisterer kønsdebatter uden denne statistiske tilgang.

Det virker ærligt talt mere som om det kun er legitimt at benytte kønsmarkøren, når det er synd for kvinder.
Når jeg siger sådan er det ikke fordi mænds ligestillings problemer aldrig bliver taget op, men fordi konklusionen altid er at det er mændenes eget ansvar, mens der skal ageres(lovgives), når kvinders problemer bliver påpeget.
Eksemplet kunne være uddannelsesindskrivninger kontra bestyrelsesposter. Begge er eksempler på statistik skæv fordeling. Det ene tilfælde, er om nogle af de nuværende magtpositioner i samfundet, og det andet, de fremtidigt potentielle(sandsynlige) magtpositioner. De er ikke totalt sammenlignelige indrømmer jeg, men konklusionen på det ene er at der må lovgives(kvoter), det andet er sådant set bare mændenes problem og et produkt af kvindernes nyfundne selvtillid. Et præmis for at debatten kan blive imødekommende og konstruktiv, må være at debatten er ligestillet. Dermed mener jeg ikke at der skal tales lige meget og lige ofte, men lige seriøst. Med andre ord kan man ikke diskvalificerer et problem pga. metoden og præmisserne, hvis selv samme metode og præmisser danner grundlag for andre problemer man mener er kvalificerede. Lidt kluntet kan man sige, at vi skal anerkende andres problemer, hvis vi vil have andre til at anerkende vores problemer.
Jeg vil meget gerne diskuterer og blive klogere, hvis i kan anholde uoverensstemmelser i mine synspunkter, eller på anden vis overbevise mig. Internetdebat bliver meget hurtigt grimt, dels fordi folk kan gemme sig bag skærmen og ikke skal stå til ansvar, og dels fordi det er svært at aflæse tonen(vred eller kritisk f.eks.). Derfor vil jeg gerne afsløre at min tone skal forstås som kritisk undren og ikke vred og antagonistisk.

Maya Nielsen

Nu får jeg lyst til at se nogle grafer og betingeler for de påståede kønsslagsider...

Inger Sundsvald

Jeg er bare en lille smule træt af at det først bliver et problem når mænd kommer i undertal til dit og dat.

Inger Sundsvald

Der er en (elendig) graf i avisen, der vist nok viser at der var flest arbejdsløse kvinder i 2008. Der var ingen der kaldte dem de store tabere af den grund.
Det var også først da der var flere kvinder på visse længerevarende uddannelser at der blev indført kvoter og slækket på gennemsnittet for optagelse - til fordel for mænd.

Hans Jørgen Lassen

Jo, der er sket en udvikling. Men i kedelig retning.

I debatten her ser man arrigskab og hadefuldhed.

Sådan var det ikke i min ungdom.

Det var flower power, make love not war, rødstrømper, afslappet forhold til påklædning og kønsliv.

Nu er det, ikke generelt, men på Informations blogs, bitter galde. Sørgeligt.

Henrik Rude Hvid

God artikel med en dårlig rubrik. Det handler ikke om køn, men om mangel på arbejdspladser for de unge. Det er så inden for nogle fag, hvor der typisk er overvægt af mænd. Men det er ikke en gruppe mennesker, der er ledige fordi de har et køn, men fordi de er inden for bestemte brancher.

At vi så har en regering med en socialdemokratisk statsminister, der i selvsamme krisetid sænker dagpengeretten, og dermed forringer vilkårerne for de arbejdsløse, som de påstår at ville hjælpe, er at filosofere med hammeren, for at høre hvor hult 1. maj skåltaler lyder hos en blå socialdemokrat...

Inger Sundsvald

Iflg. grafen i avisen: I 2009 var der ca. 10.000 arbejdsløse unge af hvert køn. Omkring 2011 var der ca. 20.000 af hvert køn. I de mellemliggende år har de unge mænd i perioder været oppe på 25-30.000, mens kvindernes kurve har været jævnt stigende, formentlig fordi omsorgsarbejde i den offentlige sektor ikke er så sæsonfølsomt.
Hvordan det kan gøre mændene til de store tabere kan jeg ikke lige se.

Marianne Mandoe

@ Hans Jørgen Lassen

Jeg tror du lider af erindringsforskydning, eller måske erindringsforskønnelse.

Jeg voksede op med rødstrømperne. Og helt ærligt... bortset fra at de smed tidligere tiders seksualforskrækkelse ud og nærmest gik i den anden grøft, så var der altså ikke meget "moder jord" over dem.
De var feminister på en måde der får selv de mest rabiate i dag til at ligne en halvkvædet vise.

Du har da rigtigt Henrik, byggebranchen har det rigtig sløjt i øjeblikket og det giver en del mangel på arbejde til både de unge og gamle håndværker og det er jo fortransvis mænd.

Men jeg kan ved gud ikke se hvorfor vores unge mand fra artiklen skulle gå i sorg eller mødre gruppe eller nogen anden gruppe for den sags skyld.

Med en hånværker eksamen og uden børn, er det jo bare at pakke rygsækken og se at komme af-sted, verden er stor og det er sgu meget sjover end at side herhjemme og vente på at noget sker.....

Jesper Wendt

Man tog på valsen for sæson relateret arbejde, det andet er vidst en misforståelse.

Hans Jørgen Lassen

Jeg kan nu stadig væk godt lide rødstrømper.

Selv om de ikke er eller var så bornerte og hadefulde som nutidens betonfeminister.

Mads Kjærgård

"Med en hånværker eksamen og uden børn, er det jo bare at pakke rygsækken og se at komme af-sted, verden er stor og det er sgu meget sjover end at side herhjemme og vente på at noget sker….."

Hmm stod der ikke lige i artiklen at manden havde søgt bl.a. i Norge? Desuden hvor skal han rejse hen, der står også at han har brugt alle sine penge! Det er nok ikke lige sådan at tage på "valsen" nu om stunder! Han kan selvfølgelig købe sig en slibesten og en trillebør at sætte den på og så sove i høstakke og grøftekanter! "Er du dus med himlen fugle og skovens grønne træer....." Yes romantikken er da heldigvis ikke død endnu.

Leif Højgaard

Rigtigt Jens - eller han kunne vel også tage ud at sejle. Der er vel også brug for elektrikere på skibe eller hvad med et tur til Libyen eller Syrien ? Mon ikke der er en del elinstallationer der trænger til et eftersyn ?

Leif Højgaard

Men Mads - der er brug for at bruge sin fantasi hvis man vil noget i livet. Det kræver vel også at man udvider sin komfortzone og gambler lidt. Om ikke andet så får man vel oplevet noget der er værd at fortælle børnebørnene om dengang farfar var ung. Så bare 'på med vanten' og brug fantasien.

Jesper Wendt

Ja, der er nok noget om det og så var der "naverne" en slags vandrende hånværker som vandrede rundt i 4-5 år fra menster til menster..

Nu tænkte jeg på noget så gammeldags som en tur til Australien, new Zealand eller Canada og tage det arbejde som lige bød sig undervejs.......Og som elektriker skulle det ikke være svært at finde nok til at betale opholdet....

Og som Leif skriver, er der nok et par el installationer i mellemøsten som også trenger til at blive fikset, hvis man er til højspænding....smiler

Sider