Læsetid: 4 min.

Venstres nye stærke mand

I de igangværende og kommende reformforhandlinger får én mand en nøglerolle: Venstres finansordfører, Peter Christensen, bliver partiets chefforhandler
’Ham var der ingen bøvl med, han kunne sine ting, og så havde han en kundevenlig optræden,’ har Peter Christensens tidligere lærermester sagt om Venstres chefforhandler.

’Ham var der ingen bøvl med, han kunne sine ting, og så havde han en kundevenlig optræden,’ har Peter Christensens tidligere lærermester sagt om Venstres chefforhandler.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

12. maj 2012

Da Venstre den 19. januar forlod de daværende forhandlinger om et nyt energiforlig tog det 16 minutter. Efter at klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) havde budt velkommen til det forventede sidste møde, tog Venstres finansordfører, Peter Christensen, ordet: »Hvis udgangspunktet er det her omkostningsniveau, så har vi ikke mere at snakke om.«

Hvorefter Peter Christensen – fulgt af sit partis energiordfører og de konservative – rejste sig for at forlade forhandlingslokalet.

Halvejs ude af døren vendte Peter Christensen sig dog om. Gik tilbage. Og rakte – med et glimt i øjet – Martin Lidegaard hånden med ordene:

»Vi må hellere gøre det ordentligt.«

Så havde Peter Christensen nemlig ikke helt lukket den politiske dør, og Venstre endte da også med at lave en energiaftale med klima- og energiministeren.

Den situation kommer SRSF-regeringens ministre nok til at opleve flere gange i de kommende måneder.

Nemlig, at Peter Christensen – eller blot PC som han kaldes – sætter tempoet i forhandlingerne om reformerne af førtids- og fleksjob samt skatte- og kontanthjælpsreformer. Eller trækker tempoet ud af dem.

Den tidligere skatteminister er blevet udpeget som Venstres såkaldte gennemgående forhandler – eller chefforhandler – og vil derfor gå ind og ud af dørene i ministerierne på Slotsholmen. Kun fulgt af sit partis ordfører på de pågældende områder.

»Min rolle er at sikre, at der er en sammenhæng i forhold til vores overordnede økonomiske politik, og at der er en koordination de steder, hvor forlig eller aftaler rækker ind på andre områder,« siger Peter Christensen.

Finansordføreren har da også – stik mod traditionen – fået plads i Venstres gruppebestyrelse efter folketingsvalget og refererer derfor reelt til partiets formand, Lars Løkke Rasmussen.

Kortslutninger

Senest har Peter Christensen – og Venstre – sammenkædet alle reformaftalerne og krævet indflydelse på, indtægterne bruges til. Hvilket – alt andet lige – gør det sværere at nå aftaler på de enkelte delområder.

Som den liberale blogger og vært på radioprogrammet Cordua & Steno Jarl Cordua har skrevet, så viser forhandlingerne om energiforliget, at »Peter Christensen – modsat mange af hans mere konfliktsky kolleger – ingen problemer har med at kortslutte den gode stemning i et fyldt forhandlingslokale, hvis det tjener et højere formål«. 

Finansordføreren finder imidlertid sammenkædningen naturligt, når regeringen selv i sin økonomiske 2020-plan fremlægger et regnestykke, der kun hænger sammen, hvis mellemregningerne går op.

»Vi vil selvfølgelig have hånd i hanke med de penge, som måtte frigøres af reformerne. Vi har den tilgang, at der er plads til en beskeden vækst i det offentlige forbrug, men nogle af de reformpenge, som vi måtte være med til at finde, skal måske også tilbage til danskerne. Vi vil ikke være med til at finde pengene – og så bruges dem sammen med Enhedslisten hvert år under finanslovforhandlingerne,« siger Peter Christensen.

Peter Christensens nye rolle er en verden til forskel fra den, den 37-årige tidligere elektriker og formand for Venstres Ungdom (VU) havde under Venstres tidligere formand, statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Det på trods af, at Peter Christensens læremester ud i afbrydere og kabler, elektriker Ole Christensen, ellers har sagt om sin tidligere lærling, at »ham var der ingen bøvl med, han kunne sine ting, og så havde han en kundevenlig optræden«.

’Min rolle er anderledes’

Anders Fogh Rasmussen mente dog, at han netop kun havde bøvl med Peter Christensen og dennes kammerat og politiske kampfælle, Søren Pind, på grund af deres evindelige krav om skattelettelser og en skarpere liberal profil.

Peter Christensen kom først ind i varmen, da Lars Løkke Rasmussen tog over i 2009.

Forinden havde Peter Christensen bevist sin loyalitet overfor Lars Løkke Rasmussen, da han i 2008 forsvarede den daværende finansminister som »bilagsordfører«. Mens fortidens udgiftsbilag, taxabonner og hotelophold pludselig væltede ud af skabet hos Lars Løkke Rasmussen sad Peter Christensen hver dag ved telefonen, i radioen eller på tv-skærmen og forsvarede denne.

Venstres finansordfører havde derfor sat næsen op efter at blive skatteminister allerede i 2009, hvor han måtte tage til takke med posten som politisk ordfører.

Så da Lars Løkke Rasmussen ringede den 8. marts 2011 i forbindelse med regeringsrokaden var det ingen overraskelse. På det tidspunkt forventede Peter Christensen dog, at han ville blive tilbudt posten som integrationsminister. En post som i stedet gik til Søren Pind, mens Peter Christensen blev skatteminister i stedet for Troels Lund Poulsen.

I dag ønsker Peter Christensen imidlertid ikke at kommentere, om den liberalistiske linje har sejret i Venstre: »Jeg kan konstatere, at nogle af de milepæle, som blev diskuteret i sin tid, jo er gennemført for fleres vedkommende. Og i hvert fald kan jeg konstatere, at min rolle er en anden i dag – end den var dengang,« som Peter Christensen udtrykker det.

Da Lars Løkke Rasmussen tirsdag aften havde samlet Venstres folketingsgruppe i et telt til det årlige aftengruppemøde i Søllerød, var der imidlertid en person, han fremhævede til de frysende medlemmer: Peter Christensens indsats under energiforhandlingerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Glemmer aldrig hans personhetz mod HTS i den såkaldte skattesag. Det var mildt sagt under lavmålet, så derfor er han som bulldog og indpisker helt uden hæmninger

Knud Madsen

En af de få borgerlige, der kan hamle op med gadedrengene blandt rødgardisterne.
Ikke så meget pjat med PC, lige på og hårdt og han går ikke så meget op i den dumme politiske korrekthed, som plager politikerne i øvrigt.
En rigtig fin fyr, som jeg ser en meget stor fremtid for i kampen mod de røde djævle.
Jeg kan godt forstå at rødgardisterne skælver! :-))
Han er jo en mand af folket og ikke en højrøvet studert ka'l!! :-))

Knud Madsen

Nu kan I jo sove på det i nat, og har I ikke fundet ud af det i morgen, så skriv igen og jeg skal hjælpe Jer.
Det er ikke så svært endda! :-)

Martin Karlsson Pedersen

Efter at klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) havde budt velkommen til det forventede sidste møde, tog Venstres finansordfører, Peter Christensen, ordet: »Hvis udgangspunktet er det her omkostningsniveau, så har vi ikke mere at snakke om.«

Hvorefter Peter Christensen – fulgt af sit partis energiordfører og de konservative – rejste sig for at forlade forhandlingslokalet.

Halvejs ude af døren vendte Peter Christensen sig dog om. Gik tilbage. Og rakte – med et glimt i øjet – Martin Lidegaard hånden med ordene:

»Vi må hellere gøre det ordentligt.«

Så havde Peter Christensen nemlig ikke helt lukket den politiske dør, og Venstre endte da også med at lave en energiaftale med klima- og energiministeren.

Skulle dette være "imponerende", som udtryk for en skarp, solid og handlekraftig mand, der ved hvad han vil og hvordan han skal nå dertil? NONSENSE, det er som en en halvdårlig b-film, og hvis det var en film, så ville jeg ønske at ML var Bill Murray og havde givet ham "den glatte side"... Men det er jo ingen film og at fremstille det som om at PC's arrogante "vi må hellere gøre det ordentligt" attitude, var det der nærmest fik forliget til at blive til realitet, virker mildest talt latterligt! Men jeg kan selvfølgelig tage fejl og det er en film....

Tine Sørensen

Med attitude som en mafioso- opkomling skal han nok komme frem i Venstre....
- Det er dog direkte pinligt som alle disse powerplay-attitudes spiller ind.

Klara Liske

Hvis Søren Kierkegaard genopstanden, trådte ind ad venstres dør, ved et uheld, og udbrød:

"Jeg har gjort mig tanker om mennesket, og ønsker en stemme der når vidt og bredt, om disse tanker, gennem jeres parti-organ."

Hvad ville reaktionen være.

A : Lammende tavshed
B : Latterbrøl
C : Krav om manddoms-prøve

Tine Sørensen

Nu træder man nok ikke ligefrem ind ad døren i palæet i Søllerød ved et uheld....- Men efter at have fundet ned i bodega-regionen, hvor al-venstre-folket morer sig, - og efter adskillige fadbamser vil samtalen grangiveligt falde på størrelsen af de respektive tilstedeværendes forplantningsorganer, og efter en flok fadbamser mere vil Kirkegaard nok trænge til en lille havevandring....
Og den Søllerødske luft vil gøre ham godt.
Han vil afklaret gribe sin longJohn, og køre hjem og sætte en beskedent kryds i sin kalender.....