Nyhed
Læsetid: 3 min.

Videnskabelige tidsskrifter lider under plagiering

Større videnskabelige tidsskrifter er begyndt systematisk at tjekke forskningsartikler for plagiat på grund af et stigende antal fejl og mere fusk
Indland
21. maj 2012

Plagiering af akademiske afhandlinger og artikler er et voksende problem. Herhjemme kender ingen omfanget af plagieringen, da universiteterne generelt ikke tjekker forskeres afhandlinger og artikler.

Men større internationale videnskabelige tidsskrifter har skærpet kvalitetskontrollen på grund af en øget mængde sjuskede, copy-pastede og direkte plagierede artikler, fortæller Søren Nors Nielsen, medredaktør for tidsskriftet Ecological Modelling.

En af tidskifternes udfordringer er, at forlagene ikke deler oplysninger om artikler, der er plagieret. »Man kan sagtens snyde på tværs af forlag og tidsskrifter, så risikoen for at blive opdaget er stadig meget lille,« siger Søren Nors Nielsen.

De stigende problemer med plagiering skyldes, at forskning i dag foregår på tværs af grænser, sprog og forskningskulturer. Det har øget mængden af plagiering, og har samtidig gjort det sværere at gøre noget ved problemet.

»I en kinesisk forskers manuskript fandt vi f.eks. en tekst, der var identisk med en tekst fra den danske Miljøstyrelse, men ofte opgiver forlagene at forfølge problemet, fordi det er for besværligt,« siger Søren Nors Nielsen.

Han mener ikke, at universiteterne umiddelbart skal indføre en intern kvalitetskontrol af forskernes arbejde. Det ville være langt bedre for alle parter, hvis man bare kunne have tillid til, at forskerne overholder almindelig forskningsetiske regler. Men problemet er opstået, samtidig med at universiteternes, institutternes og nogle steder også den enkelte forskers økonomi er direkte afhængig af, hvor meget forskeren publicerer. Derfor er der ikke det store incitament til at tænke kvalitet frem for kvantitet, mener Søren Nors Nielsen.

»Både universiteter og forskere ønsker at presse så meget som muligt ud af det forskningsmæssige arbejde, derfor er det meget udbredt at plagiere sig selv, hvilket heller ikke er smukt, men dog ikke kriminelt,« siger Søren Nors Nielsen.

Privatsag

Også Mogens Henze, der er professor emeritus på Danmarks Tekniske Universitet og formand for en publikationskomité for 10 internationale tidsskrifter, kender til problemet med plagiering. Han fortæller, at de større tidsskrifter takket være systematisk tjek ikke har de store problemer længere, mens de mindre tidsskrifter har sværere ved at komme plagiering til livs, fordi det er meget tidskrævende at dokumentere. Mogens Henze påpeger også problemerne med, at forlag og tidsskrifter ifølge lovgivningen ikke må dele oplysninger om forskere eller artikler, hvor der er plagiat.

»Hvis en artikel bliver afvist på grund af plagiat, kan man bare sende den til et andet og mindre tidsskrift. Problemet er, at der ikke er en formel grænse for snyd og kopiering, derfor henvender vi os også ofte bare til forfatteren og forklarer, hvorfor artiklen bliver afvist,« forklarer Mogens Henze.

Selv om publicering af forskning for ham at se er en privatsag for forskeren, så skader det også universitetets renomme, at en forfatter plagierer, og derfor mener han, at universiteterne burde opruste i forhold til at tjekke plagiat.

»Universiteterne ser jo helst ikke, at en af deres forskere får ry for at snyde. Derfor kunne det være en god ide, hvis universiteterne mere konsekvent tjekkede ph.d.- og doktorafhandlinger og oplyste især ph.d.-studerende om, hvad man må og ikke må,« siger Mogens Henze.

Søren Nors Nielsen mener, at der er brug for en anden værdisætning af forskningen:

»Man skal holde op med at kræve, at alle skal publicere et bestemt antal artikler om året, for det skaber en slags støj, hvor forskerne sprøjter en helt masse ekstra artikler og gentagelser ud uden egentligt indhold. Men det kræver en anden værdisætning, der ikke fokuserer på antal forskningspublikationer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her