Nyhed
Læsetid: 1 min.

30 forskere flytter fra DTU i protest mod ledelsen

En større gruppe forskere i design og bæredygtighed har sagt op på Danmarks Tekniske Universitet i protest mod ledelsens prioriteringer og forsøg på at styre forskningen. Forskerne er kollektivt flyttet til Aalborg Universitet
Indland
20. juni 2012

Cirka 30 forskere i design, bæredygtighed og byplanlægning flytter nu fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til Aalborg Universitet (AAU). Flytningen er en reaktion på, at DTU’s ledelse i årevis har nedprioriteret de samfundsfaglige områder, forklarer Ulrik Jørgensen, der bliver leder af det nye Center for Design og Innovation for Bæredygtig Omstilling på AAU. Desuden har DTU-ledelsen gentagne gange meddelt forskerne, at de i højere grad burde orientere sig mod målbar forskning.

»Vi opfatter det som restriktivt og dirigerende, når ledelsen beder os om at benytte en bestemt forskningsmetode,« siger Ulrik Jørgensen.Forskergruppen er i flere omgange blevet splittet op, og det har ifølge dem selv skadet deres forskningsområde. I den seneste institutomlægning ved årsskiftet var forskerne slet ikke nævnt i den nye strategi for Institut for Management og Ingeniørvidenskab.

Ulrik Jørgensen mener, at DTU vælger den mest teknokratiske vej ved at presse de mere tværvidenskabelige forskere ud på et tidspunkt, hvor der mere end nogensinde før er brug for, at ingeniører har en bredere indsigt i samfund og miljø.

Vicedirektør på instituttet, Birte Holst Jørgensen, mener dog ikke, at ledelsen har presset forskerne ud ved at nedprioritere deres område.

»Vi uddanner civilingeniører –ikke  antropologer og sociologer. Vi ønsker at styrke ledelses- og system-aspektet, derfor har vi nedprioriteret de mere brede samfundsmæssige områder, som lige så godt kunne finde sted på statskundskab,« siger Birte Holst Jørgensen.

Hun afviser også, at ledelsen direkte har dikteret forskerne, hvilke forskningsmetoder de skal bruge.

»Det er ikke et krav, vi har stillet til den enkelte forsker, men som institut ønsker vi, at der bliver lagt mere vægt på kvantitative metoder,« siger Birte Holst Jørgensen.

Formand for Ingeniørforeningens uddannelsesudvalgFlemming Krogh er overrasket over det store antal forskere, der flytter: »Det her et udtryk for, at uddannelsesinstitutioner konkurrerer om markedet. 30 forskere er et usædvanligt højt tal, men det er jo DTU’s beslutning, hvordan de vil prioritere deres forskning,« siger Flemming Krogh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Svenningsen

Virkeligt godt for dem - men hvor og hvordan er deres succeskriterium for deres happening?!

Gissi Gadekat

Interessant, selvom jeg ved ikke hvad der sker..

Peter Nielsen

30 lyder af meget...

Jacob Knudsen

kvantitet frem for kvalitet... Hvor tidstypisk...

Morten Kjeldgaard

Hvordan pokker kan 30 forskere flytte fra DTU til AAU? Det vil som minimum koste AAU i omegnen af 10-15 millioner.

Johannes Lennar

Uden videre at have sat mig ind i sagen, vil jeg tillade mig at sige stærkt at se solidaritet og at det heldigvis ikke kun er noget man kan læse om i en bog!

@Morten

De har deres egne forskningsbevillinger og fondsmidler med sig.

To forskere der var gået i stå med deres forskning, mødtes ved et tilfælde på en bar, i den tilfældige samtale viste det sig at hvis de overtog hinandens ideer, og puttede dem i respektive projekter var ny og uvurderlig indsigt opnået.
For den ene var det tilmed løsningen.

Tværfaglig tilfældighed/åbenbaring.

Rørstrømsk øjeblik i de stramme effektivitets-tider, hvor militæret macherer og hetzerne ingen ende vil tage.

Deling er smukt, videns-deling er (hov, der røg en tåre) something extraordinary wonderful.

*marcherer

Anne Albinus

Undersøgelse fra 2008

Aalborg Universitet lammetæver DTU på nytænkning

Det var en god idé at lægge en ingeniøruddannelse i Aalborg.

Steffen Gliese

Vicedirektøren på DTU burde have sin fyreseddel i eftermiddag - den prioritering, hun forsvarer, er den direkte vej til at forringe det, der gav dansk teknisk videnskab et af sine mange fortrin, også fremfor arkitektuddannelsen, der desværre i for ringe grad tænker i tekniske baner, med katastrofale forhold for mange moderne bygninger til følge; men ingeniørernes indsigt i og evne til at tænke bredspektret, er simpelthen det guld, vi lever af.

Lise Lotte Rahbek

Hvis man ikke kan lide lugten i bageriet,
så må det være den helt rigtige løsning at finde et andet bageri.

Godt for dem alle - må man formode.

Steffen Gliese

Muligivs har forskerne her endelig fundet en måde at markere et oprør indenfor de rammer, de er blevet påført. Konkurrencen mellem universiteter bliver nu anskueliggjort på en måde, som man må formode kommer både ministeriet og universitetsledelserne alvorligt på tværs. Det er ren proletarisk kampteknik, vi ser udfoldet. :-)

Søren Boesen

Jeg læser selv op uddannelsen Design og Innovation og havde formentlig valgt at læse Statskundskab, hvis ikke uddannelsen havde den bredde og de samfundsfaglige aspekter, som den har.
Jeg har kendt til undervisrenes beslutning i nogen tid nu, men er både bekymret og skuffet over Birthe Holst Jørgensens udmelding i artiklen.
Er mine kompetencer uden værdi?
Hvis DTU's fremtid er ren hardcore ingeniørvidenskab, hvor skal folk som jeg, der ikke kun er interesseret i formler, men også i økonomi, bæredygtighed og brede samfundsproblemer så gå hen..? AAU?

Brian Jensen

Det er synd for de DTU-studerende at de har en ledelse med en sådan indstilling.

Hvis man kun går efter de "kvantitative metoder", så mister man en stor del af pointen. Det er det AUC, nu AAU har bevist i årtier.

Peter Lassen

Det er godt at ledelsen på DTU holder fast i faglighed og ikke accepterer at de tekniske uddannelser udvandes. Vi har brug for den højst mulige tekniske kompetance her i landet. Fint at de der ønsker mere brede og blandede uddannelser forlader DTU - de burde ikke være kommet der til at starte med. Faglighed skal i højsædet.

Allan Nørgaard Andersen

@peter Lassen
Faglighed? Er det ikke noget med præster?

Brian Jensen

@Peter
Der er ikke tale om at de tekniske uddannelser udvandes, men snarere at de bliver mere kvalificerede.

Høj faglighed findes der masser af i asien f.eks. Det er evnen til at bruge fagligheden, der gør at vi civilingeniører fra AUC/AAU er så højt skattede i erhvervslivet.

Dan Johannesson

Birte Holst Jørgensen og kommentator Peter Lassen, demonstrer den forsimplede reduktionistiske logik som har smadret store naturresurser, startet krige og holdt menneskelig udvikling i kontinuerlig sneglefart de sidste 100 år +.

Fremtidens paradigme omhandler ikke fanatiske eksperter med tunnelsyn på kun en millimeter virkelighed. Fokus er om vi vil det eller ej, tvunget til at være på inddæmning og løsning af totalsystemiske, nationale og globale problemstillinger, omhandlende klimaforandringer, resursemanagement, bæredygtighed og udskiftning af defekte og uddaterede teknologiske, økonomiske og politiske metodikker og logikker.

Den kræver forskere, virksomheder, politikere, samt medarbejdere og borgere, der i den grad kan tænke i helheder, samarbejde tværvidenskabeligt og i det hele taget tænke, symbiotisk, syntesedannende og holistisk.

Nedprioriteringen af dette felt på DTU afslører alene at ledelsen ikke har formået at bevæge sig ud af netop de selv samme udbrændte paradigmer, som nu står for udskiftning.

Signalet fra forskerne er særdeles kraftigt, og burde vække bekymring hos politikere og borgere (det er dine og mine penge som bruges uhensigtsmæssigt) og føre til afskedigelser, af de ansvarlige ledere der fastholder en uddateret ideologi, i en tid der kræver det modsatte.

Matilde Bisballe Jensen

Hvad med de studerende...
På et lavpraktisk niveau er det atter de studerende det i sidste ende kommer til at gå ud over os studerende, der i lang tid har forsøgt at fortælle om sagen gennem mange medier, men ikke er blevet hørt. Vi har været klar over denne udvikling uofficielt i et halvt år, men stadig er der ikke kommet nogen officiel udmelding om vores fremtidige studie på DTU Man.

Selvom Anders Bjarklev så fint siger, at der i forvejen er 4000 forskere på DTU til at erstatte de 26, der forlader stedet, nytter det jo ikke noget, når disse forskere ikke har den faglighed og fokus som vi i sin tid valgte.

Særligt kandidat studerende står nu med manglende vejledere til kandidatprojekter mm. og flere master studerende er i seriøse overvejelser om at skippe DTU til fordel for den mere visionære Aalborg model. Men det er DTU nok ligeglade med....Hvorfor kommer de studerende nederst i fødekæden når det gælder landets universiteter...vi er ikke pølser, men "Danmarks Fremtid".

Der er selvsagt ingen fare for at en dobbelt-doktor som Bent Flyvbjerg fra AAU kunne klækkes på DTU. (http://www.st-annes.ox.ac.uk/about/people/profile/details/bent-flyvbjerg...)
Flyvbjerg er formentlig forskningsmæssigt den største internationale kapacitet på det teknisk-ingeniørmæssige område Danmark nogensinde har fostret. Og manden har jo læst både Foucault og Aristoteles. Han skrev "Making Social Science Matter."
DTU vil sikkert tilbage til at være en teknisk højskole - fint nok. Deres oplæg indeholder ikke meget universitet.