Satire
Læsetid: 2 min.

Breaking: Niels Hausgaard er rigtig venstreorienteret

Hvem skal nu komme til dit show i Hurup Hallen, Niels Hausgaard? Nu hvor du er sprunget ud som en rigtig venstreorienteret, der ikke kan lide landbruget. Har du tænkt på det?
Hvem skal nu komme til dit show i Hurup Hallen, Niels Hausgaard? Nu hvor du er sprunget ud som en rigtig venstreorienteret, der ikke kan lide landbruget. Har du tænkt på det?
Indland
8. juni 2012

At Niels Hausgaard er venstreorienteret er ikke noget nyt. Men han har altid været for alle. Han har været højrefløjens venstreorienterede, bøndernes venstreorienterede, de vestjyske borgmestre og de indremissionske præsters venstreorienterede. En slags hus-socialist, der kunne lave lidt sjov med Helge Sander og Pia Kjærsgaard på sin egen lune facon og arbejde sammen med hele Danmarks arbejder, Erik Clausen. Jovist, han har flirtet noget med visse partier, og der var da vist også noget med Europa-Parlamentet engang, men Hausgaard er jo så lun. Derfor har han fyldt Hurup-hallen med grinende bønder, fyldt eventcentre med venstremænd på hele den jyske højderyg og blevet citeret af Morten Messerschmidt og Frank Aaen. Ingen har kunne modstå det vendelboske lune, historierne om svigerindens sandkage og den timelange stemmen guitar.

Det var lige indtil Onsdagspolitiken ramte landet i, ja, onsdags. Her var et langt debatindlæg af ’entertaineren, sangskriver og satiriker’ Niels Hausgaard, hvor han sprang ud som en rigtig indigneret, skarpskydende venstreorienteret politiker, der systematisk svinede landbruget til.

»25-26 millioner svin med blandt andet resistente bakterier til følge – de 9 millioner stalddøde smågrise årligt er ikke medregnet – og så her i vores lille land! Vil vi virkelig det? Helt ærligt,« nærmest råbte entertaineren via spalterne og brølede: »Vores vildtvoksende svineavl er ubegribelig.«

Her var ingen ’tongue-in-cheek’, intet jysk formildende lune, kun en iskold luft fra hans hestestutteri, hvor man må formode, han er omringet af dem han harcelerer imod.

Forrådt

Svaret kom dagen efter fra Niels Jørgen Pedersen, der er formand for Landbrug & Fødevarer, og han rammer naturligvis Hausgaard, der hvor det gør allermest ondt: Først henviser han til deres fælles nordjyske baggrund (du er en af vores – du har forrådt os), dernæst til Haus-gaards naboer (det er dygtige, hårdtarbejdende landmænd, der bestræber sig på at lave kvalitet) og til sidst mod Hausgaards selvforståelse (det kan godt være, du tjener penge nok til at købe kød fra gårdbutikker, men det er det ikke alle, der gør.)

Hausgaard har ikke svaret, og det står heller ikke helt klart, hvorfor netop han skulle deltage i debatserien ’Skyd på landbruget’. Klart er det dog, at Niels Hausgaard har dummet sig massivt. Han har skidt i egen rede, som man siger og ladet sit venstreorienterede hjerte tale højere end pengepungen. For hvem skal nu skal fylde Hurup-hallen? Det er sympatisk, men det er også dumt, som enhver god politiker vil sige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Andreas Ebbesen

Det er da godt gjort, at man ikke kan angribe gylleterroristerne, som netop har lagt store dele af jylland øde. Det ville være mere klædeligt hvis Hr . Lavrsen angreb disse EU -støttede banditter istedet for.

Bjarne Bisgaard Jensen

Hausgaard skal såmænd nok klare sig og sit omdømme. Det er straks værre med landbruget som efter endnu flere skandaler må anse deres renomme på vej ned af slisken

Dorte Sørensen

Hvad med ytringsfriheden.

Derudover skal politiske udtalelser ikke kun fremkomme , hvis de kun kan give penge i egen eller vennernes pung.

PS: har DF ikke dummet sig mere ved at kræve en folkeafstemning om randzonerne. Her viser DF at folks egen interesse - og her bøndernes - vejer mere i DF s vægtskål end befolkningens renedrikkevand og vandmiljø.

Martin Kristensen

Sålænge Niels Hausgaard holder show for sig (men dog inklusiv de sædvanlige stikpiller) og politik for sig skal han nok klare sig.

Folk ser også film med skuespillerne, der siger og mener de mest himmelråbende ting - for slet ikke at snakke om musikere!

Han skal bare huske at mens entertainere meget gerne må tage deres humor og tilføre den politiske toner, så går det meget sjældent godt hvis de starter med det politiske og derefter forsøger at bygge et show op omkring dette.

Jeg kommer....tager toget til hul-rup, og vupti....så er hallen fuld.

Hanne Christensen

Glemmer aldrig da en journalist med forargelse i stemmen spurgte Hausgaard: Er du socialist - hvortil Hausgaard svarede. Jeg gør da hvad jeg kan....

"Det er sympatisk, men det er også dumt, som enhver god politiker vil sige."

Det er bedre end at være en usympatisk dum politiker.

Hanne Christensen

Ja Klara - og Hausgaards show skal nok blive udsolgt

Det tvivler jeg ikke på, men støtten skal da på tekst : )

Niels-Holger Nielsen

Gad vid hvor længe Niels H. har irriteret Lasse L?

Niels-Holger Nielsen

Det er bestemt ikke mit indtryk, at det kun er socialister, som synes at dansk landbrug er noget forfærdeligt svineri med en stor andel i klimakatastrofen.

Peter Andreas Ebbesen

Se Bag Fasaden fra i tirsdags mener jeg det var.
Den hedder "Landbrugets skjulte gift"
Den var ganske rystende.
Den viser at Niels Hausgaard har fuldstændig ret i sin kritik af de miljøsvin!
Fatter ikke hvad den tåbelige artikel skal gøre godt for.
Vh Heidi Madsen

http://www.dr.dk/DR1/Dokumentar/2011/Bag_facaden/Udsendelser/Foraar_2012...

Himmelråbende makværk af hr. Lavrsen
Man skulle tro, at det var løgn. Det kan ikke være muligt, at en person som dig, der øjensynligt erpå Informations lønningsliste kan skrive sådan en gang intolerant og dumt sludder.
Du mener måske, at Niels Hausgårds eneste eksistensberettigelse er som en lun nordjysk trobadur, der kommer med lidt gpdmodig kritik af et par, i forvejen udskældte og kontroversielle politikere.
Det er en alvorlig nedvurdering af et seriøst og tænkende menneske, du her har gjort dig skyldig i.
Hvad med at søge over på BT, det er der du hører hjemme efter min mening.
John Hansen.

Jesper Wendt

Ytringsfriheden blev åbenbart for meget for artiklens indehaver.

Niels Mosbak

Jeg ved hvem Niels Hausgaard er - men hvem er Lasse Lavrsen, og hvilken betydning har Lasse Lavrsens banalyse for Niels Hausgaard - formentlig ingen...
Det kan heller ikke hævdes at banalysen har betydning for Informations læsere.

Det kan kun være et tegn på at agurketiden har indfundet sig hos Information.

Niels Engelsted

Er det mig, der ikke kan læse? Er Lavrsens artikel ikke en drivende satire vendt mod svinebønderne og ikke en kritik af Hausgaard?

Hanne Koplev

Må man ikke længere sige sandheden ?

Hvad er der galt i udtalelsen ?
»25-26 millioner svin med blandt andet resistente bakterier til følge – de 9 millioner stalddøde smågrise årligt er ikke medregnet – og så her i vores lille land! Vil vi virkelig det? Helt ærligt. Vores vildtvoksende svineavl er ubegribelig.«

Hertil kommer Svineproduktionens årlige forurening med 360 tons kobber (og dertil 200 tons kobber, som ingen ved, hvad bruges til).

Kobberophobning hos mennesker er en kendt årsag til Parkinsonisme og er under mistanke for at være en årsag til Alzheimers Demens. Desuden ses kobberophobning ved depression og psykoser.

Kobber er desuden kendt for dens evne til også at medvirke til dannelse af antibiotika-resistente bakterier.

Hvis samfundets udgifter til konsekvenserne af svineproduktionens forurening blev fraregnet, så er Danmarks kolossale svineproduktion måske en dårlig forretning ?

Ib Christensen

Landmændene er ikke mere glade for de døde grise end alle vi andre er.

Ib Christensen

Har IE 9 problemer med informations webserver?

:(

odd bjertnes

Mon ikke Hausgaard har afgjort med sig selv om han vil 'være det bekendt'... det tror jeg nok.

Niels Mosbak

Hanne Koplev

Tilsætning af kobber til svinefoder anvendes som en vækstfremmer - andre dyr end svin risikerer at falde døde om hvis de æder svinefoder med kobbertilsætning.

Hvis man indregnede den totale forureningsmængde ved produktion af svin og forarbejdning heraf i Danmark, samt forsendelse af svineprodukter til bl.a. Kina, hvilket sker med Maersks containerskibe - er der ingen tvivl om at det økologisk set er en katastrofe.

Inger Sundsvald

Ironi og satire forstår jeg mig nok ikke længere på.

Maya Nielsen

Nogle landmænd er de rene svin, de skulle slagtes for retten til landbrug,ud over al svinepissen så er der også alt det andet gylde de lukker ud om at de de overpisser vores drikkevand med ikke forurener.Sikke da noget gylle at lukke ud hvad ? Men forøvrigt forsker cheminova i noget,der kan erstatte pesticider OG SOM IKKE FORURENER PÅ SAMME MÅDE....måske de er et lille lys i mørket,på samme måde som de engang var lyseslukkere ....?

Lise Lotte Rahbek

Jeg læser også artiklen som satire.
Det er Hausgaard, som er emnet, og han har da ved grød aldrig adskilt sine holdninger fra sine shows, selvom nogle af omtalte holdninger er blevet formidlet med et løftet øjenbryn og et 'nåda' fremfor med et baseballbat.
:-)

Emil Erik Pula Bellamy Begtrup-Bright

Hvad er pointen i den her artikel? At man skal holde kæft om ting man synes er forkerte, fordi det går ud over ens pengepung? Latterligt.

Maya Nielsen

HAUGAARD er god nok...og så mange sure bønder er der jo heller ikke i DK... :-)

michael parly pedersen

Jeg venter spændt på, hvornår vi få ren rigtig sarkastisk sang om 9 millioner stalddøde grise og resitente bakterier, der kripler og krapler inde i levende svinekroppe. Sådan en må hausgaaed da nemt kunne skrue sammen - en sang der rigtig kradser og svider.

Inger Sundsvald

Hausgaard sviner ikke.

Peter Jensen

"Han har skidt i egen rede, som man siger og ladet sit venstreorienterede hjerte tale højere end pengepungen. For hvem skal nu skal fylde Hurup-hallen? Det er sympatisk, men det er også dumt, som enhver god politiker vil sige."

Såfremt der vitterligt skulle være noget om denne antagelse, kunne man vel spørge sig selv om en sådan husmandsagtig kapital-logik egentligt er særligt betydende for Hausgaard. Såfremt der er konsistens i Hausgaards årelange kritik af borgerksabet og småligheden, foretrækker han nok at brede relevant kritik ud, selvom det måtte kunne betyde at egen købmandsbutik svinder ind. Formentligt endda med et humoristisk træk på skulderen.
http://www.youtube.com/watch?v=JLN2jgeVZGk

Birger Nielsen

Tomheden -

at saterisere er visr mere et spørgsmål om at gøtre sig selv interessant

hvor er ntænkningen-eller er der bare tale om tilbagelænet selvtilfredshed

Birger Nielsen

Beknaker stavefjel

Niels Engelsted:

"Er det mig, der ikke kan læse? Er Lavrsens artikel ikke en drivende satire vendt mod svinebønderne og ikke en kritik af Hausgaard?"

Jo, sådan læste jeg den også. Men den er åbenbart så subtil at den let misforståes, hvis man skal dømme efter de mange indlæg her på siden.

Inger Sundsvald
Birger Nielsen

er han talettøs eller lever han bare lette løsning ?

Bjarne Thyregod

Først forsøgte Annegrete Rasmussen sig som satiriker, det gik rigtig rigtig skidt. Nu forsøger Lasse Lavrsen sig som satiriker og det går endnu værre.
Jeg vil opfordre Informations redaktion til at samle ind til et satirekursus for medarbejderne eller subsidiært at stoppe fjollerierne.

Niels Kristensen

Hestestutteri for at fordrive tiden og socialist, muligvis ikke retfærdigt, men jeg græmmes.
Der er også en kystvej i Hr Haugaards fødeby..,.

Brian Pietersen

Skide godt Hausgaard, du får sq en rose for det der.

steen ingvard nielsen

Om den folkekære Nils Hausgaard kan fylde Hurup hallen i fremtiden er et godt spørgsmål, så kan han sikkert fylde, så mange andre haller, sagen er, at han har fulgt sit hjerte hvad der til syvende og sidst altid gør folk mest troværdige, hvad enten de er kunstnere eller politikere.

Ytringsfriheden har det svært i øjeblikket og det er ofte dem der påstår, at ytringsfriheden er truet af andre, der er værst, når det gælder tolerance overfor anderledes tænkende.

jasper bertrand

Hausgaard har skabt sig en karriere på at lefle for de almindelige meninger, og selv om han ikke er specielt veluddannet, har han vel også fundet ud af der kun er 50000 landmænd tilbage, det er jo ikke mange billetter. Men at det skulle være særlig socialistisk at gå ind for at afskaffe landbrugsstøtten forstår jeg ikke, socialister går jo netop ind for statsindblanding. Set fra et højreorienteret synspunkt er det svært at forstå hvorfor der er hektarstøtte, når en hektar koster 250.000 kr.

Thorsten Lind

..jeg kan ikke længere skelne ml.
blå journalistik og satire.
Information ligger som de selv har redt.

Men Niels Hausgaard har da helt ret.
Den statsautoriserede dyremishandling
og miljøsvineriet i industrilandbruget er
.....samfundsundergravende!
Mvh Th (..apolitisk så det driver! :-)

Karsten Aaen

Er det venstre-orienteret at gå ind for dyre-velfærd? I så fald skulle Dyrenes Beskyttelse og Dansk Folkeparti i så fald o så også være venstre-orienteret.

Nogle af de skarpeste kritikere af landbruget i det her land findes faktisk i Dansk Folkeparti, især når det gælder landbrugets brug af antibiotika til grise (svine-produktion), landbrugets brug af pesticider mv. Og Dansk Folkeparti har om nogle kritiseret landbrugets behandling af især grise.

Det er vist også kun i Danmark, man kan give tilladelse svinefabrikker i områder, som er udlagt til nationalparker...

Mht. kobber i svinefoderet, så troede jeg, at vækst-fremmere var forbudt i Danmark og i EU....

Hanne Cetkin

Lasse Lavrsen:

»Klart er det dog, at Niels Hausgaard har dummet sig massivt. Han har skidt i egen rede, som man siger og ladet sit venstreorienterede hjerte tale højere end pengepungen. For hvem skal nu skal fylde Hurup-hallen? Det er sympatisk, men det er også dumt, som enhver god politiker vil sige.«

Det er dog det dummeste og mest ubegavede jeg længe har læst. Det er journalistisk lommefilosofi, når det er værst.

Niels-Holger Nielsen

Viral markedsføring af Hausgaards næste tourne? Man kunne næsten tro det, men det skal vel ikke være en gættekonkurrence at læse artikler i Information? Så er der mange artikler, som jeg ville vælge at tolke som satire. Man tænker jo kun nødigt ondt om sine medmennesker.

Til alle jer der er blevet forargede over denne artikel, kan jeg kun anbefale serien "Der kan man se" med Niels Hausgaard og Erik Clausen. Den kan endda ses ganske gratis (fraregnet licenskronerne) på nettet . Niels Hausgaard er selv mester i den underspillede humor, og har et ekstremt godt øje for den komiske effekt i at præsentere politiske modstanderes synspunkter så naturtro som muligt.

Viggo Hansen

Jeg taenker nu mest paa de 9 mil doede grise, den ene af dem spiser jegom aaret, det er en sort gris.

Hanne Koplev

Opklaring om brug af kobber i dansk svineproduktion.

Kobber bruges til vækstfremmer, altså i stedet for antibiotika, for at undgå at dyrene får diarre.
Små grise får optil 170 mg kobber pr kilo foder og større grise (slagtesvin) får 25 mg kobber pr kilo foder.
Dette er en betragtelig mængde set i forhold til, at grises naturlige behov for kobber ligger på 4-6 mg pr. kilo foder.
Grise kan helt unikt af alle dyrearter tåle en så høj kobberbelastning.
Andre dyrearter f.eks. får vil dø af kobberforgiftning, hvis de fodres med svinefoder eller dersom får afgræsse arealer gødet med svinegylle.

De mulige konsekvenser ved menneskers belastning med kobber undersøges ikke på nuværende tidspunkt med relevante metoder !
Det sidste til trods for, at vi, i kraft af Dansk Svineproduktion, kan bryste os af at have verdens formentlig største forurening med kobber pr. arealenhed i verden.

I 2010 importerede Danmark en betragtelig mængde kobbersulfat (indeholder 25 % kobber), som fratrukket eksporten og omregnet til rent kobber udgør 560 tons.
I en offentlig debat vedkender Dansk Svineproduktion, at de har stået for anvendelse af de 360 tons.
En forespørgsel til de ansvarlig myndighed for forklaring på anvendelsen på de 200 tons kobber (560 minus 360) har været forgæves.
I en senere ministersvar fremgår det dog, at Dansk Landbrug har et årligt forbrug på 500 tons kobber.

Også forureningen fra Dansk Svineproduktion med zink er betragtelig og ikke uproblematisk.

Jeg beklager, at mit tidligere indlæg af 8. juni 2012 kl. 14:10 kunne misforstås.

steen ingvard nielsen

Nils Hausgaard

Er en mester iagttager, der med sine knivskarpe skildringer af sit lokale miljø, sætter sig i klasse sammen med de store National digtere. Om så han siger sin mening, når det er nødvendigt, giver bare endnu mere respekt. Nu har vi haft en periode med skjulte dagsordner og svært gennemskuelige tiltag som konsekvenserne af først ses langt tid efter.

Nu har vi haft en lang periode hvor der ikke er søgt brede flertal. Vi har set en længere periode med et to parti system som USA hvor du har valget mellem dem og os.

Den politik har trukket fronterne op i dansk politik.

Det er der mange der har reageret på, Nils Hausgaard er en af dem. Når det så er sagt og når det nu handler ensidigt om svin som de så ofte tidligere har gjort, så er det påfaldende, at se hvor let medierne til tider slipper af sted med at bilde folk hvad som helst ind, en overgang kom der jævnligt alarmerende meddelelser om faren for smitte fra svineinfluenza, det er ikke muligt at overføre dette virus til mennesker, alligevel kom den samme meddelelse med jævne mellemrum en overgang, uden at det skabte nogen reaktion.

Det kunne være rart om vi kunne betragte de oplysninger, vi får fra de offentlige medier, som garanti for fakta.

Det giver massevis af respekt ikke bare indenfor landets grænser.

Romed Bucher

Jeg savner Per A. Hansen her, som på en anden tråd gør sit ypperste for at overbevise gud og hvermand i hvor fantastisk miljøbevidst og bæredygtigt Dansk Landbrug er, endda sammenholdt med økologisk landbrug.

Kristian Lund Jakobsen

Har lige læst Hausgaards indlæg i Politikens debatserie. Velargumenteret og velformuleret og i mine øjne ikke noget, der burde bringe pig- og cowboys ud af balance. Undtagen hr. Lavrsen åbenbart. Landbruget har massive problemer med sin forvaltning af den gode danske jord og fauna, egen husdyrproduktion inklusive. Bare læs pjecen fra DN, DOF, Det Økologiske Råd, NOAH mfl. : "Sådan ligger landet"

http://www.dn.dk/Files/Billeder/Miljoe_Klima/Landbrug/S%C3%A5dan_ligger_...

Tallene er alle taget fra Danmarks Statistik og er virkelig hårrejsende læsning. Hausgaards indlæg er mildt og venligt ment sammenholdt med de uhyrligheder, der sort på hvidt går for sig i det Dannevang landbruget har til låns. Døde svin, gift- og kobberforurening og lukninger af drikkevandsboringer og meget mere er ikke venligt ment.

Og så er det naturligvis slut med at æde svin?

Sider