Nyhed
Læsetid: 4 min.

Dansk enegang: Borgerkrigen i Syrien er ikke nok til at få asyl

De svenske og norske myndigheder mener nu, situationen i Syrien i lyset af en principiel menneskerettighedsdom er så alvorlig, at syrere alene på den baggrund kan få asyl. Danmark fortsætter med at bede syrere om at rejse hjem
Situationen spidser til for soldaterne fra den syriske opposition. Men Flygtningenævnet afviser at ændre praksis overfor syriske flygtningen – også selv om både Sverige og Norge har gjort det.

Situationen spidser til for soldaterne fra den syriske opposition. Men Flygtningenævnet afviser at ændre praksis overfor syriske flygtningen – også selv om både Sverige og Norge har gjort det.

Indland
26. juni 2012

FN kalder det en borgerkrig. Og hver dag er der nye rapporter om talrige omkomne i Syrien – en FN-observatør taler om »den værste« brug af vold, han har set. Samtidig har Flygtningenævnet i Danmark afvist at ændre praksis over for syriske asylansøgere. Det fremgår af et svar til Dansk Flygtningehjælp, der havde bedt nævnet om at genoverveje sagen.

Omvendt mener både de svenske og norske myndigheder nu, at den generelle situation i Syrien er så alvorlig, at syrere alene af den grund kan få asyl. Den beslutning har de to andre nordiske lande truffet i lyset af en principiel dom fra Menneskerettighedsdomstolen.

I et notat af 15. juni skriver retschefen i Migrationsverket i Sverige, Mikael Ribbenvik:

»Som følge af den aktuelle nuværende situation af generel vold i Syrien (…) bør kriterierne for alternativt beskyttelsesbehov (…) i øjeblikket i almindelighed være opfyldt.«

De syrere, der herefter får asyl efter det såkaldte ’alternative beskyttelsesbehov’, får midlertidigt ophold i tre år, skriver retchefen videre.

Som Information tidligere har skrevet, har Utlendingsdirektoratet (UDI) i Norge vurderet, at »så længe forholdene i Syrien er som i dag, antager vi, at de fleste, som kun anfører den generelle situation i landet (som asylmotiv, red.), vil blive anset for at opfylde betingelserne« for at få asyl.

Vurderingen kom i forbindelse med et forslag til Justitsministeriet om at genoptage sagsbehandlingen af syriske asylsager. Nu har ministeriet i Norge godkendt forslaget, og UDI har genoptaget sagsbehandlingen.

Selv om mange syrere i øjeblikket får asyl i Danmark, får nogle også afslag og bliver bedt om at rejse tilbage til Syrien. Det fik i maj Dansk Flygtningehjælp til at appellere til Flygtningenævnet om at give asyl til afviste syrere med henvisning til »den generelle menneskeretslige og sikkerhedsmæssige situation i landet«. Flygtningenævnet har sat tvangsudsendelser i bero, netop med henvisning til situationen i Syrien, og derfor mener Dansk Flygtningehjælp, at betingelserne for opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 2 må være opfyldt.

Nu har Flygtningenævnet drøftet henvendelsen. Modsat de svenske og norske myndigheder mener Flygtningenævnet ikke, »situationen i Syrien på nuværende tidspunkt har antaget en sådan karakter«, at syrere kan få ophold »alene med henvisning til den generelle situation i landet,« som nævnet skriver i et svar til Dansk Flygtningehjælp.

Den afgørelse skuffer asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer.

»De argumenterer ikke for, hvorfor det ikke er tilfældet,« siger hun.

Det samme siger adjunkt, ph.d. i flygtningeret ved Aalborg Universitet Jesper Lindholm.

»Flygtningenævnet har haft en konkret anledning til at tage stilling til situationen. Det kunne have beskrevet klart, hvilke kriterier det anlægger for at give afslag, men samtidig ikke vil sende syrere tilbage til Syrien, men det gør det ikke.«

Juridisk betænkeligt

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) afsagde sidste år en principiel dom vedrørende asylansøgere fra Somalia. For første gang vurderede domstolen, at Menneskerettighedskonventionens artikel 3 ville blive krænket alene på grund af den generelle situation i et område.

Både de svenske, norske og danske myndigheder har vurderet asylpraksis for Syrien i forhold til dommen fra sidste år. Noget tyder derfor på, at Flygtningenævnet har en anden opfattelse af dommen, siger den norske landsdommer dr.jur. Terje Einarsen, der er ekspert i flygtningeret.

»Det virker som om, Flygtningenævnet tøver med at tage den logiske konsekvens af dommen. At de har en anden tærskel for, hvornår den generelle sikkerhedssituation i et land får betydning for praksis.«

Jesper Lindholm er af samme opfattelse: »Man kan kun gætte på, at nævnet henholder sig til sit sædvanlige, restriktive individualiseringskriterium, der i dette tilfælde gør, at en henvisning til de almene farlige forhold i Syrien ikke er nok. Den vurdering er anderledes end i både Norge og Sverige, og allerede før dommen var den tilgang fra nævnet juridisk betænkelig.«

Samme bestemmelser

Alternativt beskyttelsesbehov i svensk lov er den bestemmelse, »som i al væsentlighed korresponderer« med artikel 3, skriver Migrationsverkets retschef.

Det samme gør sig gældende for den norske bestemmelse, som UDI henviser til i forslaget om genoptagelse. Også paragraf 7, stk. 2 i den danske udlændingelov henviser til artikel 3.

Fælles for de tre bestemmelser er altså, at de alle bygger på den samme artikel i Menneskerettighedskonventionen.

Derfor undrer Flygtningenævnets beslutning Eva Singer.

»Det er da bemærkelsesværdigt, at to lande, vi normalt sammenligner os med, har en helt anden opfattelse,« siger hun og fortsætter:

»Tit siger man, at det er svært at sammenligne asylpraksis i forskellige lande, fordi der er tale om konkrete og individuelle afgørelser. Men her taler vi faktisk om en vurdering af forholdene i Syrien generelt i forhold til den praksis, som domstolen har lagt i forhold til artikel 3,« siger hun.

Flygtningenævnet skriver i brevet til Dansk Flygtningehjælp, at det ikke har »udelukket muligheden for, at den generelle sikkerhedssituation« kan blive af »så alvorlig og ekstrem karakter, at en person allerede af den grund opfylder betingelserne« for asyl.

Sekretariatschef Stig Torp Henriksen har ingen kommentarer til, hvorvidt eller hvordan Flygtningenævnets fortolkning adskiller sig fra de norske og svenske myndigheders. Han understreger, at Flygtningenævnet følger praksis fra EMD og derudover har forholdt sig til dansk lov samt de oplysninger, der er tilgængelige om forholdene i Syrien heriblandt UNHCR’s anbefalinger.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, har i et folketingsspørgsmål bedt justitsminister Morten Bødskov (S) tage stilling til nabolandenes beslutninger.

»Jeg synes, det er meget mystisk, at Danmark kommer frem til en helt anden vurdering af, hvad sikkerhedssituationen er i Syrien, og hvilke konsekvenser det skal have for muligheden for at få asyl, end to af de lande, vi normalt sammenligner os med.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Kim Pedersen

Uønsket

Uønsket dansk, det
nordiske broderskab, har
blod på hænderne

Bjarne Kim Pedersen
Hvorfor skal syrerne rejse hele vejen til Danmark, når der ligger et par muslimske lande i nærområdet (Tyrkiet,Jordan,Libanon ect.) ?
Det lugter af økonomisk spekulation.

Niels Jespersen

Artiklen forudsætter at der foreligger en generel situation i hele landet. Det gør der jo ikke ifølge FNs observatørkorps - se hjemmesiden med førstehåndsoplysninger om situationen i Syrien, som slet ikke svarer til spinnet man prøver at få frem i pressen -nemlig at der er tale om borgerkrig generelt.

http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/unsmis/

Det er kun i ganske isolerede dele af byer man ser oprøre og hvor der er tale om konfrontationer mellem hær og oprørere.

Modsat det man ellers læser i pressen er den syriske regering i høj grad villig til at efterkomme missionens påbud:

1. man har løsladt ganske mange arresterede i overværelse af missionens folk - som omtalt på hjemmesiden.

2. regeringen har også efterkommet henstillinger om at flytte tunge våben væk fra tæt beboede områder.

3. regeringen vil gerne asistere UNs folk i missionerne.

4. Der er ikke tale om en entydig masakre i Houla, hvor man kun ser den oppositionelle version kolporteret af pressen. Tværtimod understreger missionens folk at der er to versioner af historien - og hvilken der er rigtig kan først afgøres efter en indgående undersøgelse som man først vil kende rsultatet af om nogen tid.

5. der er helt fredeligt i de områder hvor man ikke ser isolerede lommer af oprørere.

carsten maasbull

Hvorfor til Danmark? Fremfor at henslæbe tilværelsen i dette islamofobiske og racistiske land, ville de få et langt bedre liv i deres egen kulturkreds. Der findes omkring 60 muslimske lande, så der burde være nok at vælge imellem.

Nicolai Hansen

@Jespersen

Øh bøh... har du læst hvad du selv linker til:

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=42251&Cr=Syria&Cr1=

"The United Nations observer mission in Syria has suspended its activities owing to an intensification of armed violence across the country over the past 10 days, its chief announced today."

Bjarne Kim Pedersen

@Jørn Boye. Det behøver de ikke. Spørgsmålet er også mere om vi skal hjemsende de syrere som bor her lige nu. Lige som vi godt mener at vi kan hjemsende iranske konvertitter. Det er her vi har blod på hænderne

Hasse Gårde-Askmose

Jeg synes, at det er en rigtig holdning, Danmark indtager.

"Borgerkrigen" skyldes normforskelle/religionsforskelle/stammeforskelle, som vi ikke har en jordisk chance for at forstå

Disse forskelle må og skal .- hvis muligt - ændres af befolkningen selv. I landet (pt. Syrien) eller fra nærområderne..

Så er der nogen, der vil begynde at råbe op om menneskerettigheder osv. osv.

Helt ærligt:
Mon den ene part har noget som helst at lade den anden part høre.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på konflikterne ni Bosnien/Serbien osv.:

Hvor mange "forbrydere" mon vi har givet asyl???

Voldtægt, plyndringer, røverier, tyverier osv var dagens orden.

Og det samme er nok tilfældet i Syrien. Hos begge parter/alle parter.

Skal "vi" give den type asyl????

Christel Gruner-Olesen

er der "stammtisch" i Information her til morgen ?

Peter Günther

hvorfor er borgerkrig i et land en automatisk billet til at tage til et fjernt land i asyl?

De problemer, der eksisterer lokalt, skal også løses lokalt, så man kan spørge sig selv hvorfor lande langt væk fra "borgerkrigs-zonen" er det naturlige mål.

Der er en helt åbenlys mangel på solidaritet i næromådet, som eller kunne opfange strømmen og få etablere humanitære foranstaltninger og måske også hjælpe med mægling.

Philip B. Johnsen

Typiske danske kommentarer intolerancen er en folkesport.

Søren Brøndum Christensen

@ Askmose - jeg er på ingen måde skidebevidst om "borgerkrigen" i Syrien.. men det er nu mit indtryk at det i højere grad er udløst som følge af undertrykkelse. Og DK arbejder så vidt jeg ved også på at få regimet retsforfulgt.

Og det der med "Hvor mange “forbrydere” mon vi har givet asyl???" - Det er da godt nok en irriterende og generalisernede forudindtaget holdning, som jeg ærligt talt ikke tror du har ret meget at bygge på!

Hasse Gårde-Askmose

Søren Brøndun Christensen:

Ad sidste afsnit:
Du har - nok - ret langt hen ad vejen.
"..generalicerende forudtaget holdning.."

Men ikke en holdning, der bunder i, at der er tale om en konflikt i Mellemøsten.

Villads Valur Nielsen

@Hasse Gårde-Askmose

Hvad baserer du dine informationer på?

Ja, du har ret i at forskellene er en ekstra knude på ilden, men det er jo ikke det konflikten bunder i.

Og jeg må da godt nok sige at der bliver givet udtryk for nogle yderst asociale holdninger i denne debat. Hjalp vi ikke også både humanitært, men også med asyl da der udbrød borgerkrig i Bosnien/Serbien?

Og hvad er det lige præcis Danmark har gjort af solide forsøg på at gøre en forskel i landet

Viggo Okholm

Forbandelsen i dette land er vel at man ønsker et andet styre hos en del,men ikke hos alle. Oprørerne bruger våben og beder om våben og har så automatisk ,set med mine øjne, gjort situationen mere problematisk. Oprør og forandring kræver tid og det kan være hårdt, men hvis man stadig og stædigt holder fast i at våben ikke bør bruges vil opbakningen til sidst blive stærkere. Assad er måske et dumt svin,men hans tilhængere vil have sværere ved at "slagte" ikke-voldelige i forhold til oprørere som selv bruger vold.
Asyl generelt,svært at svare på,men jeg er ikke sikker på at det er en fejl at vi tøver.

Så meget for solidaritet fra den socialistiske danske regering..

Hvor mange uintegrerbare "flygtninge" med appetit på livsvarig forsørgelse kan vi klare, hvis vi skal være rigtig meget politisk korrekte?
Er det 1000, 10.000, 100.000, 1.000.000, 10.000.000 eller bare helt uendeligt om året?
Så længe ingen overhovedet vil svare på dette enkle spørgsmål, er det meget svært at forholde sig til politikken på området.
For jeg kan da ikke tro, at der er nogle som mener, at vi virkelig kan overkomme at være socialkontor for al verdens "flygtninge"

@ Knud,

Vi spørger os lidt det samme her op langs Strandvejen.. Hvor mange dansker med appetit på livsvarig forsørgelse kan vi klare...?

Hasse Gårde-Askmose

Bare en - uforskammet - randbemærkning:

"Man" kan jo også spørge, hvor mange på Strandvejen, der lever af offentlig "forsørgelse" via skattelovgivningen :-)

@ Hasse,

Det kan du læse dig til her:

http://www.skm.dk/tal_statistik/familietypeeksempler/1354.html

Vel bekomme...

Niels Jespersen

@ Nicolai Hansen

Du mener altså at det UN missionen siger om at volden og uroen kun eksisterer i lommer med aldeles fredelige forhold udenfor lommerne er forkert - fordi "volden er eskaleret" ifølge samme UN organ? Ja, men volden eksisterer fortsat kun ganske lokalt med skarpe afgrænsninger i områderne. Som iøvrigt veksler. Grunden til at man har stoppet UN missionen er at den blev beskudt når den forsøgte at komme ind i disse voldelige områder. Det står der også ¨på UN missionens hjemmeside.

Så du kan roligt tro på at der ikke er en "generel situation" ifølge de mest objektive folk jeg kan komme i tanker om lige nu...

Der er iøvrigt en ekspert Patrick seale som mener det samme. Han har gennem mere end 30 år fulgt udviklingen i Syrien, som han har beskrevet i bøger og regelmæssige artikler, som er aldeles velinformerede og afbalancerede - modsat det man ellers ser.

www.patrickseale.com viser hans ugentlige indlæg langt til bage. Jeg vil her fremhæve en fremragende opsummering hans artikel:

"What is really happening in Syria?" fra 12. juni.

http://www.agenceglobal.com/index.php?show=article&Tid=2815
Her refererer han l. a. til en aldeles seriøs tysk avis, Frankfurter Allgemeine Zeitung, som har haft egne reportere på stedet for den nylige massakre for at trænge til bunds i sagen.

De konkluderer at det var flere bander der kom til byen og myrdede folk som banderne opfattede som fjender. Hvorefter de udbasunerede det som regimets massakre med brug af artilleriangreb! Desværre stemmer det ikke med rapporterne man ellers ser - heller ikke billederne af ligene som alle var skudt på nært hold eller dræbt med knive!

Som du kan se a hans artikel er regimet opsat på at knuse modstandslommer, så der ikke bliver etableret permanente områder med baser for oprørerne, Det betyder jo så igen at der ikke eksisterer en "genere situation" - eller en borgerkrig som pressen gerne kalder det.

@ Peter Günther:

"hvorfor er borgerkrig i et land en automatisk billet til at tage til et fjernt land i asyl?"

- det er det heller ikke, mig bekendt. Det er kun dem, der har penge nok til at betale billetten til Danmark, der kan det. Hvis ikke pengene går til en flybillet fra en nærtliggende hovedstad, så er der formentlig menneskesmuglere involveret.

"De problemer, der eksisterer lokalt, skal også løses lokalt, så man kan spørge sig selv hvorfor lande langt væk fra “borgerkrigs-zonen” er det naturlige mål."

- Enig. Nu findes der i Danmark så en pæn stor syrisk minoritet, og de har jo familie i hjemlandet, så mon ikke en del af inspirationen til at tage til Danmark kommer der fra?

"Der er en helt åbenlys mangel på solidaritet i næromådet, som eller kunne opfange strømmen og få etablere humanitære foranstaltninger og måske også hjælpe med mægling."

- hvis man ellers kan tage de oplysninger, der står på Wikipedia for værende nogenlunde troværdige, så opholder der sig 23.835 syriske flygtninge i Tyrkiet, og der kom i starten april omkring 2500 nye til hver dag. I Jordan anslår man, at der befinder sig omkring 100.000 flygtninge fra Syrien, mens der i april befandt sig 8.594 syriske flygtninge i Libanon.*

Så et eller andet sted synes jeg, at man godt kan tale om, at nabolandene udviser solidaritet. Mht. spørgsmålet om mægling, så er FN jo i fuld sving, men nemt er det jo ikke for den gode, forhenværende generalsekretær, hr. Annan. Især ikke, når syrerne ved, at både kineserne og russerne ikke har til sinde at lægge alvorligt pres på dem, hvorfor Sikkerhedsrådet er så godt som lammet.

*FN regner dog officielt med, at der kun er omkring 55.000, der er flygtet fra Syrien, mens et mere uofficelt tal ligger på anslået 150.000.

@ Peter Günther:

"hvorfor er borgerkrig i et land en automatisk billet til at tage til et fjernt land i asyl?"

- det er det heller ikke, mig bekendt. Det er kun dem, der har penge nok til at betale billetten til Danmark, der kan det. Hvis ikke pengene går til en flybillet fra en nærtliggende hovedstad, så er der formentlig menneskesmuglere involveret.

"De problemer, der eksisterer lokalt, skal også løses lokalt, så man kan spørge sig selv hvorfor lande langt væk fra “borgerkrigs-zonen” er det naturlige mål."

- Enig. Nu findes der i Danmark så en pæn stor syrisk minoritet, og de har jo familie i hjemlandet, så mon ikke en del af inspirationen til at tage til Danmark kommer der fra?

"Der er en helt åbenlys mangel på solidaritet i næromådet, som eller kunne opfange strømmen og få etablere humanitære foranstaltninger og måske også hjælpe med mægling."

- hvis man ellers kan tage de oplysninger, der står på Wikipedia for værende nogenlunde troværdige, så opholder der sig 23.835 syriske flygtninge i Tyrkiet, og der kom i starten april omkring 2500 nye til hver dag. I Jordan anslår man, at der befinder sig omkring 100.000 flygtninge fra Syrien, mens der i april befandt sig 8.594 syriske flygtninge i Libanon.*

Så et eller andet sted synes jeg, at man godt kan tale om, at nabolandene udviser solidaritet. Mht. spørgsmålet om mægling, så er FN jo i fuld sving, men nemt er det jo ikke for den gode, forhenværende generalsekretær, hr. Annan. Især ikke, når syrerne ved, at både kineserne og russerne ikke har til sinde at lægge alvorligt pres på dem, hvorfor Sikkerhedsrådet er så godt som lammet.

*FN regner dog officielt med, at der kun er omkring 55.000, der er flygtet fra Syrien, mens et mere uofficelt tal ligger på anslået 150.000.

Rebecca Bonde

17.434 syrere er blevet dræbt siden marts 2011, heraf 1.234 kvinder og 1.305 børn.

1.234 kvinder og 1.305 børn
1.234 kvinder og 1.305 børn
1.234 kvinder og 1.305 børn
1.234 kvinder og 1.305 børn
1.234 kvinder og 1.305 børn
1.234 kvinder og 1.305 børn
1.234 kvinder og 1.305 børn
1.234 kvinder og 1.305 børn

1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn
1.305 børn

børn
børn
børn
børn
børn
børn
børn
børn
børn
børn
børn

Hasse Gårde-Askmose

Giv ham - Assad - en drone.
Helst flere.

Der er bare det ved det, at det ikke vil hjælpe en pind.

Og til Rebacca Bondes - uhyggelige - tal.

Mon den ene part - hvem det så er - er "bedre" end den anden part - hvem det så er?

Jeg læste en gang, at Himmler i forbindelse med jødeudryddelserne havde sagt, at vi er nødt til at tage børnene med.

Ellers vil de senere hævne.

Jørn Ingemann Knudsen

Situationen i Syrien er da tydeligvis kendetegnet ved at være så alvorlig, at syrere alene af den grund bør få asyl. Selv om der tilsyneladende er en lobby af fremmedfjendske og nationalistiske skribenter, der har kastet sig over nærværende kommentarsøjle, så er situationen i Syrien helt åbenlyst ustabil og eskalerende i retning af flere og flere krigslignende voldshandlinger. Bashar al-Assad har netop i dag erkendt, at der er borgerkrig i landet, så selv om der aktuelt heldigvis stadig er steder i Syrien, der synes uberørt af kampene, så er der jo ingen der ved, hvor og hvornår den næste syrer bliver udsat for overgreb, såret eller slået ihjel. Så lad da os, der stadig har lidt medmenneskelighed i blodet, plædere for, at de danske myndigheder, der har med asyl at gøre, ændrer deres holdning og lader være med at sende syrere tilbage til Syrien, før der er genoprettet stabile tilstande i landet. Og mon Syrien bliver et trygt og sikkert levested, før Bashar al-Assad og hans magtapparat er væltet og et nyt arabisk demokrati er etableret? Næppe!

Og hvor mange flygtning kan vi så rumme årligt?
1000, 10.000, 100.000, 1.000.000, 10.000.000 eller bare uendeligt mange?
Så er det lettere at forholde sig til dit forslag!

lene johansen

Knud Madsen - vi kunne evt. lade være med at bombe myrde og stjæle worldwide - så tror jeg godt du kan REDUCERE dine estimerede "flygtningetal".

Ja men dog!!, Går du ud og bomber, myrder og stjæler i Syrien og/eller worldwide? Jeg gør ikke!

Det er ikke mine tal. Jeg spørger bare, de som ønsker flere flygtninge ind her i landet. Hvis jeg skal være med til at arbejde for en sådan indvandring, må jeg da vide, hvilket mål man har.

Georg Christensen

Hvis ovennævnte indlæg har sandhedsværdien, burde hele regeringen : Skamme sig, det kan end ikke DF overtrumfe.

Georg Christensen

Til SF: Smid endelig "søvngængeren" og hans følge ud af jeres parti.