Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dansk Folkeparti blokerer for forringelse af overførselsindkomster

Regeringen vil finansiere en stor del af skattereformen ved at mindske overførselsindkomsterne. Men satspuljeforliget fra 2003 gør, at Dansk Folkeparti kan blokere det
Kirkeminister Manu Sareen (R) og Peter Skaarup (DF) i aktion under kampen mellem Radikale Venstre og Dansk Folkeparti under Folkemødet på Bornholm. Skaarup har nu stillet sig i vejen for regeringens plan om at mindske oveførselsindkomsterne.

Kirkeminister Manu Sareen (R) og Peter Skaarup (DF) i aktion under kampen mellem Radikale Venstre og Dansk Folkeparti under Folkemødet på Bornholm. Skaarup har nu stillet sig i vejen for regeringens plan om at mindske oveførselsindkomsterne.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Indland
16. juni 2012

Dansk Folkeparti stiller sig nu i vejen for, at regeringen i denne valgperiode forringer overførselsindkomsterne som en del af skattereformen.

En stor del af pengene og arbejdskraften til skattereformen skulle ellers findes ved, at netop dagpengemodtagere, efterlønnere og andre modtagere af overførselsindkomster fremover ikke fik så mange penge at gøre godt med.

Men i et fortroligt notat erkender SRSF-regeringen, at der er en »forligsbinding«, fordi en række partier – herunder Dansk Folkeparti – allerede har aftalt, hvordan netop disse milliarder skal bruges.

»Dansk Folkeparti forventer selvfølgelig, at regeringen står inde for indgåede forlig. Så skulle nogen finde på at lave ændringer i overførselsindkomsterne, kan det kun ske efter aftale med alle de partier, som står bag forliget. Og der kan Dansk Folkeparti på forhånd sige, at det vil vi under ingen omstændigheder være med til,« siger Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup og fortsætter: »Det er ikke rimeligt, at førtidspensionister, dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere skal stilles ringere, fordi topskatten skal lettes. Det er også en af grundene til, at vi forlod skatteforhandlingerne«.

Forlig fra 2003 spærrer

I notatet konkluderer Økonomi- og Indenrigsministeriet, Skatteministeriet samt Finansministeriet, at »skattereformen vil indebære en lang række ændringer i skatte- og afgiftslovgivningen, men ingen af disse forslag til ændringer er forligsbundet forstået således, at det er forlig eller aftaler, som alene kan ændres ved enighed mellem parterne«. Men det er til gengæld ændringen – eller forringelsen – af overførselsindkomsterne, som er bundet af det såkaldte satspuljeforlig fra 2003.

Det år ændrede SF, Socialdemokraterne, Radikale, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti senest satspuljereguleringsloven.

»Aftalen indeholder en tilslutning til princippperne bag 1) satsreguleringen og satspuljens tilvejebringelse, 2) anvendelsen af satspuljemidlerne og 3) udmøntning af puljen,« hedder det i notatet, som er udarbejdet i forbindelse med de igangværende forhandlinger om skattereformen.

Forringelsen af overførselsindkomsterne er ellers en hjørnesten i regeringens plan om frem til 2022 at sænke skatten på arbejde med 14 milliarder kroner og øge arbejdsudbuddet med 14.600.

Heraf kommer de tre miliarder kroner alene ved at ’afdæmpe’ reguleringen af overførselsindkomsterne. En øvelse som samtidig skal give 6.600 ekstra par hænder på arbejdsmarkedet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Bjarne Corydon (S).

Men Finansministeriet bekræfter i en skriftlig kommentar, at »forligskredsen skal være enig, hvis der skal ske ændringer i satspuljeforliget her og nu. Ellers vil ændringerne efter de normale regler først kunne træde i kraft efter et kommende folketingsvalg«.

Nemmere at indgå

Enhedslisten, der som det eneste parti står uden for satspuljeforliget, har under skatteforhandlingerne også afvist den foreslåede forringelse af overførselsindkomsterne.

Enhedslistens finans- og skatteordfører, Frank Aaen, glæder sig derfor over Dansk Folkepartis blokering.

»Enhedslisten har hele tiden været imod, at de 0,3 pct. – som i forvejen blev stjålet fra disse mennesker i satspujleforliget – nu skulle øges til 0,8 pct. Nu kan det blive lidt nemmere at forhandle med os, når regeringen ikke kan røre ved de penge alligevel. Hvis den komponent som hedder at skære på de arbejdsløse og syge glider ud, så kan det godt se ud som om, at der bliver et mindre forlig. Til gengæld bliver det nemmere for os at indgå,« siger Frank Aaen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Sønderkøge

Thorning kan også score mål

Selvmål naturligvis

Philip C Stone

DFs profilering som de svages beskytter var til at forudse*. I begyndelsen af denne måned bragte Information "Kjærsgaards redningskrans."

"Mens Venstre skruer op for kravene om skattelettelser, så foreslår Dansk Folkeparti til gengæld nu, at regeringen skruer ned for sine foreslåede lettelser...

På skattereformens indtægsside afslører Pia Kjærsgaard heller ingen hemmelighed ved at fortælle, at blandt andet forslagene om at forringe overførselsindkomsterne, sænkningen af folkepensionens grundbeløb og de mange nye afgifter ikke er vokset i hendes have."
http://www.information.dk/302474

Regeringen har været så indstillet på at følge borgerlige forskrifter om økonomisk ansvarlighed og det indlysende rigtige at den har undergravet sig selv. Dengang Helle Thorning-Schmidt blev formand for S stod partiet for en linje som indebar at partiet skulle vise at det var endnu bedre til at føre borgerlig politik end de borgerlige . Helt forventeligt, blev denne taktik en fiasko. Nu prøver HTS og holdet omkring hende det samme igen, og man bliver mindet om Einsteins definition på vanvid. Jeg har aldrig, i den tid jeg har befundet mig i Danmark, oplevet en socialdemokratisk ledelse der er så uduelig som den partiet har nu. Oveni det har vi Margrethe Vestager, hvis strikse, ufejlbarlige bedreviden blokerer for enhver bevægelse mod venstre. Regeringen har skabt en drømmescenario for V, K, og LA, som altid kan hævde at regeringens borgerlige politik ikke er borgerlig nok, og for DF, som kan profilere sig som et socialt ansvarligt alternativ til S.

*http://www.information.dk/302474#comment-585300

Philip C Stone

If at first you don't succeed:
www.information.dk/302474#comment-585300

Philip C Stone

Som om man havde behov for flere beviser:

“Vækst, beskæftigelse og grøn omstilling. Det var overskriften på de initiativer, som regeringen tilbage i maj ville bruge seks milliarder kroner på.

Nu er de tre af milliarderne taget ud og i stedet serveret på et sølvfad for Venstre i form af skattelettelser til erhvervslivet og investeringer i for eksempel motorveje.

Samtidig er der forsvundet fire milliarder kroner fra det regnestykke, regeringen lagde frem i maj, da den præsenterede sin plan for dansk økonomi frem til 2020. De skulle være skaffet i de nu kuldsejlede forhandlinger.

Dermed er der reelt ikke noget tilbage af den portion penge, der ifølge 2020-planen skulle være brugt til at forbedre den offentlige velfærd, bidrage til grøn omstilling og styrke vækst og beskæftigelse...
Venstres tidligere beskæftigelses- og finansminister Claus Hjort Frederiksen mener slet ikke, at regeringen har tilbudt nok.”
http://www.information.dk/telegram/303688

"- Mit svar er, at vi meget gerne drøfter Venstres forslag, men det skal være på et sagligt grundlag. Venstre er velkomne hos os, så snart vi er klar med beregninger på, hvordan det virker. Vi skynder os alt hvad vi kan, siger Bjarne Corydon.

Finansministeren understreger, at han er åben over for forhandlinger om Venstres forslag til skattereform.

- Vi vil meget gerne forhandle med Venstre. Det er ikke os, der stiller ultimative krav eller afbryder forhandlingerne, siger han."
http://www.information.dk/telegram/303693

"Venstres formand Lars Løkke Rasmussen rykker regeringen for svar. Han vil høre, om den vil være med til at forhandle en skatteaftale hjem, selv om Venstre ikke vil lægge mandater til regeringens udspil på en samlet reformpakke.

Og det vil indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) godt være med til, selv om skatteaftalen kun er en lille del af den kage, der udgør regeringens reformønsker...

Men selv om Margrethe Vestager er klar til at forhandle om en skatteaftale, er hun dog skuffet over, at Venstre ikke kvitterer for den udstrakte hånd, som hun mener, at regeringens udspil til en samlet reformpakke er.

- Det undrer mig faktisk lidt, for de bad jo selv om en helhedsløsning. Så jeg forstår ikke, hvad det er, de så vil have. Vi lyttede til dem og prøvede at komme dem i møde, siger Margrethe Vestager."
http://www.information.dk/telegram/303694

Og hvad er det så Venstre vil have. De vil have mere. De vil vise at der ikke er et meningsfuldt alternativ til dem selv. De vil have regeringen til at strække sig så meget at den mister enhver rest af legitimitet. Og Thorning og Corydon og Vestager spiller gerne Venstres spil, fordi mere end noget andet frygter de at stå frem som uansvarlige.

Hugo Barlach

Så slipper EL for at for at tage skraldet for at stoppe vanviddet hos regeringen...

Med venlig hilsen

Michael Kongstad Nielsen

Enhedslisten bærer regeringen.
Dansk Folkeparti fører politikken