Læsetid: 3 min.

Eksperter: Dansk asylsystem strider mod Børnekonventionen

Danmark overtræder FN’s Børnekonvention inden for asylsystemet, mener eksperter og FN-komite. Lad børnefamilier flytte ud af centrene, lyder opfordringen på en konference i dag
Danmark overtræder FN’s Børnekonvention inden for asylsystemet, mener eksperter og FN-komite. Lad børnefamilier flytte ud af centrene, lyder opfordringen på en konference i dag
12. juni 2012

Blandt de mange forskellige asylansøgere, der venter i det danske asylsystem, er børnene de absolut mest sårbare. Danmark overtræder endda FN’s Børnekonvention på en række områder, hvilket FN bekræfter.

Derfor holder foreningen Asylbørnene Ud Nu i dag en konference på Christiansborg, netop som regeringen gør klar til forhandlinger med Enhedslisten og Liberal Alliance, der skal gøre det muligt for asylansøgere at bo og arbejde udenfor centrene.

Juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet er medstifter af Asylbørnene Ud Nu og holder selv oplæg på dagens konference. Hun mener, det danske asylsystem strider mod Børnekonventionen. Det drejer sig om art. 3 om at sikre barnets tarv, beskyttelse og omsorg samt art. 6, der forpligter Danmark til »i videst muligt omfang (at) sikre barnets overlevelse og udvikling.«

»Jeg mener ikke, man sikrer barnets udvikling, når det lever på et asylcenter,« siger hun.

Også art. 19, der skal beskytte børn mod »alle former for fysisk eller psykisk vold, skade eller misbrug, vanrøgt eller forsømmelig behandling, mishandling eller udnyttelse«, overtrædes:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Mandoe

Det rigtigt slemmer er at jeg hverken bliver overrasket eller så meget som harm længere.

Business as usual i andedammen.

carsten maasbull

Hver gang nogen ikke kan opnå asyl i Danmark, strider det tilsyneladende mod en eller anden konvention.
Det er ikke en menneskerettighed, at alverdens eksistenser bare kan slå sig ned her.

Emil Edelgart

@Carsten Maasbull
Sjovt nok har artiklen intet med det at gøre - det er næsten som om, du bare har en one-liner liggende klar til alle overskrifter, der indeholder ordet "asyl". Måske du burde læse den først. I fald du allerede har læst den, bør du måske overveje at tage et danskkursus i stil med dem, som nye statsborgere er påkrævet at færdiggøre.

I mellemtiden kan du forklare hvorfor du mener, at det er nødvendigt at lade børn lide for at opretholde dine synspunkter omkring asylpolitikken.

Ole Brockdorff

Hvad gør vi konkret med de voksne asylansøgere og deres børn, som eventuelt bliver sendt ud af asylcentrene til en 4-værelses lejlighed med toilet og bad samt økonomiske ydelser betalt fra statskassen, hvis myndighederne så i sagsbehandlingen kommer frem til en konklusion om, at de ikke er berettiget til at få asyl i Danmark? Skal de så tilbage til asylcentrene igen? Eller skal de bare fortsætte med at bo ude i samfundet med livsforsørgelse gennem overførselsindkomster fra statskassen, hvis de som de fleste nægter at rejse frivilligt hjem ved et afslag?

Under alle omstændigheder kunne det være rart at få disse spørgsmål belyst seriøst af foreningen Asylbørnene Ud Nu samt Enhedslistens politikere, så man som borger kan forholde sig pragmatisk til landets førte udlændingepolitik, og så ellers sætte det i kontekst til de millioner af ludfattige børn i blandt andet Afrika, hvis familier ikke har den ringeste økonomiske mulighed for at komme til Danmark gennem et internationalt netværk af professionelle menneskesmuglere.

Adskillige millioner flygtningebørn i Afrika kæmper hver dag for at få bare en lille smule mad og drikke i de nødtørftigt opstillede FN-flygtningelejre for at kunne overleve. Alligevel mister mange af dem livet på grund af sult. Disse flygtningebørn er der ingen som helst, der interesserer sig for under konferencen på Christiansborg, kun de herboende asylansøgere, der trods alt er nået frem til vores grænse, og som dagligt får en ren seng at sove i samt mad og drikke, men det er tilsyneladende ikke godt nok for "humanisterne" og ”godhedsindustrien” i Danmark.

"Humanisterne" ønsker fri asyl til alle fra hele verden, der kan nå frem til vores grænse ud fra en betragtning om, at vi ikke kan være andet bekendt som mennesker i et moderne og rigt samfund. Ikke desto mindre har det aldrig været en naturlov, at du som et menneskeligt individ har krav på at blive livsforsørget fra andre menneskers indtjening, uanset hvor mange konventioner FN og EU disker op med, for en selvstændig nation har lov til selv at sætte nogle grænser for, hvor langt vi ønsker at hjælpe andre menneskesjæle.

Det er så nemt at være human for andre menneskers penge, når præmissen for ens godhed er betinget af den ubestridelige kendsgerning, at man selv modtager sikker fast løn, ferie, pension og frynsegoder hver måned fra de offentlige midler, og så ellers er ligeglad med hvor pengene skal komme fra til finansieringen af de mange asylansøgere, hvoraf langt de fleste udelukkende er søgt frem til Danmark med drømmen om, at kunne leve en arbejdsfri tilværelse på overførselsindkomster fra primært etniske danskeres indtjening til statskassen.

Lad os i stedet hjælpe flygtningene i nærområderne.

Hanne Christensen

Jeg har lige hørt en udsendelse fra DR med en kvinde, hvis forældre sidder i en asyllejr på 13. år.

Hun kunne som barn ikke få lov at gå i alm. skole, hun har i dag i realiteten ikke lov til at uddanne sig, hun har ikke cprnr, så hun kan ikke få lægehjælp på sædvanlig vis.

Hun fortalte, at Danmark tog hendes barndom fra hende. Det var en rystende historie.

Det er simpelthen en skamplet på Danmark, at inhumaniteten i den grad har vundet indpas.

Jeg synes, Danmark bør skamme sig.

Lars Poulsen

@Ole Brockforff:

Hvis der kommer nogen og banker på din dør der desperat beder om hjælp, så spærer du dom jo heller ikke inde i kælderen i fleer år før du bestemmer dig om du vil hjælpe dem vel? eller gør du?

Jeg tvivler i øvrigt på at det er dyrere at have dem boende i en alm. lejlighed i forhold til asylcenter. Man behøver jo ikke anvise een i bredgade vel? Ligeledes koster et CPR nummer heller ikke noget, og lægehjælp koster vel det samme hos en alm. læge og i centret. Hvis de får en 4-værelses så er det nok fordi de har min 3 børn. Hvad tror du det koster i husleje at have en familie på 5 i asylcenter? nok noget mere end 6-7000/md til en 4v i brønshøj.

Så det er ikke prisen der kan være problemet.

Man kan simpelthen bare lave en regel der hedder at hvis ikke deres sag er afsluttet efter 1 år så kommer de ud i samfundet med lejlighed, arbejdstilladelse, undervisning osv. Så får staten evt. rubbet neglene lidt mere mht. at få afsluttet sagerne.
Hvis de så alligevel bliver afvist efter e.g. 13 år, ja så må man deportere dem (evt. med tvang, det er ikke svært).

Den eneste reelle grund til at de sidder der i årevis, er fordi regeringen (vel mest den tidligere) gerne ville gøre det så besværligt og uattraktivt som muligt for flygtnige at komme til danmark.

Lars Poulsen

@Ole Brockdorff:

"Lad os i stedet hjælpe flygtningene i nærområderne."

Ja det er fint at vi OGSÅ hjælper dem der. Det er vel det mindste vi kan gøre når nu vi har været med til at smadre deres lande med kolonialisme, imperialisme, IMF, konkurencevridende subsideringer, embargoer, uprovokerede angrebskrige, osv.

Marianne Rasmussen

Hanne Christensen.
"Hun kunne som barn ikke få lov at gå i alm. skole, hun har i dag i realiteten ikke lov til at uddanne sig, hun har ikke cprnr, så hun kan ikke få lægehjælp på sædvanlig vis."

Hun er langt fra den eneste, selv om dit tilfælde godt nok er i uhyggelig lang tid. Der findes andre børn og unge i Danmark, som ikke må gå i skole og meget andet, Efter min mening begår den danske stat en forbrydelse mod disse børn. Det er så skamfuldt.

I min skoletid hed det sig altid, at der er skolepligt for ethvert barn, som bor i Danmark. I dag har vi end ikke skole-ret for et barn uden cpr. nr. - i et land som altid taler højlydt om barnets tarv.

Mit hjerte går også ud til disse i årevis indespærrede asylansøgere og deres børn.

Vi kan ikke være den behandling bekendt!