Nyhed
Læsetid: 2 min.

Enhedslisten: Dybt uacceptabelt at udelukke dansk presse

Enhedslisten kalder det dybt uacceptabelt, at danske journalister ikke kan følge Udenrigspolitisk Nævn rundt i Kina. Men det er kutyme, forklarer nævnets formand
Indland
22. juni 2012

I går bragte Information artiklen »I hælene på den danske delegation«, som handlede om, at danske journalister ikke er inviteret med på Udenrigspolitisk Nævns tur til Kina. Kinesiske statsstyrede medier har derimod uhindret adgang til den danske delegations møder med kinesiske politiske leder.

Men det er der ikke noget opsigtsvækkende ved, forsikrer Udenrigspolitisk Nævns formand, Jeppe Kofod (S):

»Pressen kommer aldrig med på vores ture i nævnet. Det har vi aldrig gjort, for hvis vi skulle have pressen med til vores møder og officielle ting, så ville vi slet ikke få det ud af turen, som nævnet skal have,« siger han.

– Hvorfor kan nævnet ikke have journalister med?

»Det vil ødelægge indholdet af vores møder at have journalister med, for så vil vi ikke kunne have fortrolige samtaler med vores værter. Og så kunne vi lige så godt lade være med at tage af sted,« siger Jeppe Kofod.

Pinligt og uacceptabelt

Men den køber Christian Juhl fra Enhedslisten ikke. Han er medlem af Udenrigspolitisk Nævn, men har valgt at blive hjemme fra turen, som han kalder meningsløs, da nævnet ikke skal til Tibet.

»Det er meget pinligt og dybt uacceptabelt, at danske journalister ikke kan deltage på turen,« siger han.

Christian Juhl mener ikke, at det skal være nævnets ansvar at invitere journalister med, for nævnet skal ikke blande sig i, hvilke medier der tager med.

»Til gengæld forlanger jeg pressen skal have fri muligheder for følge nævnet rundt i verden,« siger han.

Men Udenrigspolitisk Nævn er allerede så åbent som muligt overfor pressen, siger Jeppe Kofod.

»Vi mødes til gengæld gerne med pressen undervejs. Vi har både mødtes med dem i Qinghai-provinsen, og vi mødes også med dem fredag i Beijing. Vi har intet at skjule for dansk presse,« siger han.

Fri adgang for Kinas presse

Information beskrev i går, hvordan kinesiske statsstyrede medier derimod har fri adgang til den danske delegations møder med de kinesiske politiske ledere.

– Hvis danske journalister ikke kan deltage, hvorfor kan de kinesiske statsstyrede medier så?

»Det kan de heller ikke. Men når vi er med til et officielt høflighedsvisit i den kinesiske folkekongres, kan det godt være, at der er nogle kinesiske medier til stede. Vi kan ikke vide, om kineserne har taget journalister med til møderne, det styrer kineserne. Vi kan bare beslutte, at vi fra dansk side ikke inviterer journalister med,« siger Jeppe Kofod

– Christian Juhl, er det rimeligt at sige, at pressen ikke kan være med, fordi den vil ødelægge nævnets mulighed for at holde fortrolige møder?

»Nej, man kan jo bare dele det op og sige, at nogle møder er lukkede møder. Men det betyder ikke, at pressen ikke kan komme med. Det er dybt pinligt, at vi hopper og danser så meget for kineserne. Der er grænser for, hvor meget vi skal gøre for udemokratiske regeringer. Vi burde i stedet fremme pressens mulighed for at deltage og stille spørgsmål til både nævnet og de kinesiske værter.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her