Læsetid: 4 min.

Forskerne har fået et nyt magtmiddel

Forskernes nye magtmiddel er at tage deres forskningspenge og studerende og gå, hvis de er utilfredse med forholdene. På den måde værner de om forskningsfriheden, mener ekspert. Forskernes fagforbund oplever et stærkt stigende antal ’forskningsflygtninge’
En studerende venter på sit eksamensresultat på Københavns nyeste universitetscampus i Sydhavnen. Endnu er der sparsomt indrettet, men fra 1. juli flytter hele Aalborg Universitet-København ind i de nye bygninger.

En studerende venter på sit eksamensresultat på Københavns nyeste universitetscampus i Sydhavnen. Endnu er der sparsomt indrettet, men fra 1. juli flytter hele Aalborg Universitet-København ind i de nye bygninger.

Tine Sletting

21. juni 2012

Man kunne kalde det forskernes flygtningelejr. På kort tid har to hele forskergrupper forladt hver deres universitet i protest mod forholdene på deres eget universitet, og de skal begge have til huse her på Aalborg Universitets nye campus i Københavns Sydhavn. Et interimistisk plasticskilt er skruet op på muren med fire skruer og markerer, at nordjyderne allerede har overtaget den første bygning. Og om en uge flytter resten af forskerne så ind.

»Det er gået lidt hurtigt, at der kommer hele nye forskergrupper på én gang. Det var ikke lige det, jeg havde tænkt. Men det er lykkedes at finde plads til dem,« siger campusleder Lene Lange om den fysiske planlægning af, hvor folk skal indrette sig i de nye bygninger. Det nye campus er ikke gået på bevidst strandhugst hos de andre universiteter i københavnsområdet, men man tog muligheden, da forskergrupperne bød sig til.

»Vi er et ungt universitet, som er åbent for forandring,« siger Lene Lange. Først var det 17 forskere på Aarhus Universitet i Emdrup, der tidligere på året tog deres gode forskning og gik. Og nu er 30 forskere fra DTU så også flyttet til Aalborg Universitet, som Information skrev i går.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mihail Larsen

Frihed

Er der noget belæg for at sige, at det er forskningsfriheden, der motiverer nogle forskere til at skifte universitet? Alle danske universiteter er underlagt den samme universitetslov, så i princippet er der ingen forskel på graden af 'frihed' og 'medbestemmelse'.

Har forskergrupperne fra AU/DPU og fra DTU fået tilsagn om en højere grad af frihed og medbestemmelse end den, som universitetsloven hjemler ret til?

Eller er AUC et mere 'liberalt' universitet, der tolker loven mindre restriktivt end de andre universiteter?

Eller har de fået tilbudt nogle mere favorable lønninger?

Før vi kender svarene på de spørgsmål, kan vi ikke konkludere, om gruppernes selvvalgte overflytning sker af hensyn til forskningsfriheden.

Anne Albinus

MIhail.
Forskergruppen fra AU/DPU forlod AU, fordi de på AAU kunne fortsætte deres it-didaktik i folkeskolen, hvorimod AU ville satse på IT-didaktik i ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

http://folkeskolen.dk/508973/dpu-er-toemt-for-it-didaktisk-forskning

Udefra set kan DTU-sagen jo også tolkes som DTU's strategi for at komme af med gruppen ved at kræve kvantitativ forskning frem for kvalitativ.

Personligt havde jeg ikke fuld frihed på AAU til at vælge emne i 2003 til Masterspeciale i it, sprog og læring, nemlig e-mail og stress. Emnet var for negativt, blev der sagt, jeg havde ellers fundet en offentlig forvaltning og en privat virksomhed, hvor jeg skulle interviewe ansatte om brug af email. Så jeg måtte skrive teoretisk speciale.

John Vedsegaard

Hvis såkaldte "forskere" bruger den slags midler, bør man overveje om de overhovedet skal have status som "forskere", de bør nærmere kaldes gangstere!

Dan Sørensen

Hvad indad tabes, skal udad vindes...

Jeg var træt af udsigten til politisk styret forskning hjemme i andedammen, så jeg drog vest.

Jeg laver nu nytteorienteret forsking. Jeg arbejder på et universitet i Canada og på baggrund af vores ekspertise og avanceret teknologi kan vi yde videnskabelig service til samfundet. Jeg samarbejder med mange små og mellemstore virksomheder, som ikke har kapital til at ansætte specialister og indkøbe højteknologisk udstyr - f.eks. medicinalvirksomheder, der laver kopimedicin. Vi biddrager dermed til at samfundet har adgang til billig medicin og indtjener årligt ca. 1 mio kr. til vores institut.

Det er penge, som vi derefter bruger til fri forskning uden politisk styring.