Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ingen kender fremtiden for Ritalin-brugere

Der er sket en mangedobling i forbruget af Ritalin i Danmark det seneste årti. Alligevel er der stadig ingen forskning i de længerevarende bivirkninger af hjernemedicinen, der især bliver brugt af børn og unge mellem 6-18 år med ADHD
Indland
4. juni 2012
Det neurostimulerende stof Ritalin har været kendt i 60 år, men alene de seneste fem år er forbruget steget over 80 pct. i vestlige lande. Især som medicin mod ADHD-lidelser, idet det kan styrke koncentration, dæmpe urolig adfærd og øge indlæringen. Men langtidsbivirkningerne kender man ikke. Og industrien vil ikke forske i dem, når stoffet sælger så godt.

Det neurostimulerende stof Ritalin har været kendt i 60 år, men alene de seneste fem år er forbruget steget over 80 pct. i vestlige lande. Især som medicin mod ADHD-lidelser, idet det kan styrke koncentration, dæmpe urolig adfærd og øge indlæringen. Men langtidsbivirkningerne kender man ikke. Og industrien vil ikke forske i dem, når stoffet sælger så godt.

Richard Nowitz

Mere end 35.000 danskere indløste sidste år recept på Ritalin og Concerta, hvilket er en mangedobling i forhold til, at kun cirka 2.000 brugte medicinen i år 2000.

Medicinen er kun godkendt til 6-18-årige med ADHD og virker stimulerende på koncentration og indlæringsevne. Men også et stigende antal voksne og 0-6-årige får imidlertid Ritalin på trods af, at ingen reelt kender til langtidsvirkningerne af medicinen, der går ind og påvirker dopaminstofskiftet i hjernen.

»Det her er en medicin, som folk får i mange år, og jeg er ikke tryg ved, at så stort et antal mennesker får medicin, som vi ikke kender langtidsvirkningerne af, for det er en slags amfetaminlignende stof, der har misbrugspotentiale,« siger Henrik Dibbern, der er formand for de praktiserende læger, og henviser til, at det primært er psykiaterne, der udskriver Ritalin.

Dibbern mener, der er eksempler på, at medicinen udelukkende bliver brugt som præstationsfremmende middel blandt studerede, men også blandt børn, hvor de canadiske studier viser, at det især var de yngste børn på en årgang, der fik Ritalin.

»Teoretisk set, kan det jo godt være, at vi står med en sygdom, som vi har haft svært ved at erkende, og det kan være Ritalin hjælper, men når man tænker på, at vi giver et stof, der ændrer på, hvordan hjernen arbejder, så er der også en risiko for, at den skaber varige forandringer i hjernen,« siger Henrik Dibbern.Selv om Ritalin har været på markedet i mere end 60 år, så er stoffet først for alvor blevet brugt de seneste 10-20 år, og først for nylig har amerikanske forskere fundet ud af, hvordan stoffet virker ved øge dopaminaktiviteten i hjernen. Som en slags hjerne-epo bliver ens evne til koncentrere sig og indlæringshastighed øget.Når ingen kender langtidsvirkningerne af stoffet, så skyldes det ifølge Henrik Dibbern, at medicinalindustrien ikke har den store interesse i at undersøge virkningen af et produkt, der allerede er stor afsætning på.

En af de kortsigtede bivirknin ger af stoffet er hjerte-kar-sygdomme – både hos børn, men især hos voksne, forklarer Doris Stenver, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Det aktive stof i medicinen er methylphenidate, der kan skabe afhængighed, og formentlig også kan føre til psykiske lidelser.

Op til lægerne

Men langtidsvirkningerne af stoffet kendes ikke, selv om langt de fleste ADHD-ramte får medicinen i årevis og halvdelen af de 35.000, der får den i Danmark er under 18. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder pause efter 12 måneder. Men hvis barnet eller den voksnes tilstand forværres, når man fjerner medicinen, så vil patienten ofte fortsætte på medicinen, forklarer Doris Stenver.

»Det, vi kan se, er, at forbruget stiger, så vi har grund til at tro, at flere får langvarig behandling, hvor de starter allerede som børn og fortsætter ind i voksenalder,« siger Doris Stenver og henviser til en 20-årig mand, der døde af hjertestop sidste år efter længerevarende brug af methylphenidate.

»Kan det virkeligt være rigtig, der pludselig er så mange, der er kommet i behandling med et lægemiddel, som næsten ikke blev brugt før? Eller er der andre ting, der skal til? Vi ved, at reglen om, at man først skal forsøge andre ikke bliver overholdt,« siger Doris Stenver.

Anne Mette Dons, der er tilsynschef i Sundhedsstyrelsen, påpeger, at det stærkt stigende forbrug af Ritalin blandt voksne, er op til lægerne og psykiaterne, som har ret til at udskrive medicin til såkaldt off-label- brug. Brugen af Ritalin til helt små børn, mener hun, udelukkende kan foretages på hospitalet. Hun påpeger, at Sundhedsstyrelsen kommer med en ny vejledning for brugen af Ritalin i næste uge.

»Men det er op til psykiaterne at gå ind og vurdere, hvornår voksne og børn har gavn af det. Vi kan ikke gå ind og sige, hvornår psykiaterne må brug det, da det er en højt specialiseret opgave,« siger Anne Mette Dons.

Hvad angår mangel på viden omkring langtidseffekterne, så forklarer hun det også med, at det er en gammel type medicin.

»Som oftest sker det ikke fra firmaets side, hvis der ikke er penge i nyudvikling,« siger Anne Mette Dons, der dog mener det er oplagt at undersøge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Wendt

"der dog mener det er oplagt at undersøge."

Nå det synes du alligevel. Jeg kan kun undre mig over hvorfor det ikke er gjort.

I øvrigt er det ikke sandt det kun er psykiatere der udskriver ADHD medicin, lægerne tøver ikke, og det endda uden en psykiater ind over. Altså med andre ord, eksperimenterer om det nu også virker.

Bliver læger overhovedet kontrolleret? Det tyder ikke på det.

Lars Kristensen

Det er på tide at der kommer en afgift eller skat på medicin, så det bliver muligt at udføre forskning uden om medicinalvirksomhederne og ikke mindst at få gennemført obduktioner af mennesker der dør og som har indtaget medicin.

Det skal ikke være medicinalfabrikanterne der skal undersøge deres egne produkters dårligdom.

Søren Kramer

DET ER NOGET SVINERI
JEG FINDER MIG IKKE I AT MINE SKATTEBORGER PENGE GÅR TIL DET
FÅ DEM TIL AT HOLDE KÆFT MED DERES UNDSKYLDNINGER
SÅ KAN VI FÅ RO IGEN

Det der virkelig kan undre er at 35000 dansker kan få medesin for ADHD, uden at man begynder at interessere sig for hvorfor så mange danskere får ADHD.

Hvis 35000 Danskren faldt på byens fortove og brækkede fodledet, ville der ikke gå lang tid inden der var nedsat endtil flere komiteer der skulle undersøge hvorfor så mange fladt på byens fortove.....

Ritalin er billigere end offentlige omsorgsydelser for spæd- og småbørn ,

Flemming Hørdum Gertsen

I den stigende tendens til at udskrive Ritalin, er og bliver det børnene der taber. Mulighed for særlige skole- og pædagogiske tiltag formindskes i forhold til de kommunale besparelser, så medicineringen kommer til at blive hele behandlingen. Ligeledes har jeg gennem mit arbejde med børn med bl.a. ADHD, at man fra eksperternes side er ret hurtig til at kigge efter og finde symptomer på ADHD, og så medicinere for det, hvor man måske lidt glemmer at se mere nuanceret på barnets tilstand.

odd bjertnes

Det stressede miljø i børnehaver som forhindrer børn i 'kontemplation' og personlighedsudvikling udover den obligatoriske propaganda - al denne 'socialistiske' herlighed skulle nødig komme for meget i fokus. Ellers kan kvinder jo ikke være direktører lissom mænd kan ...og voksne, uddannede, kvinder er nu engang en stærkere pressionsgruppe end børnehavebørn....
.... er en del af det.

odd, jeg mener at socialismen presses ud af de offentlige småbørnstilbud af populistiske politikere der vil tækkes de rigeste i landet med skattelettelser...

Maya Nielsen

Måske skyldes det at børn skades af ikke at være nok i menneskearme soæ helt små ? Og at drenges neurologiske færdigudvikling er langsommeligere end pigers gennerelt i de helt tidlige år og man ved jo at mors interaktion også at den nonverbale art er helt afgørende i hjerne og emotionel udvikling for de helt små børn...og allerede som 6 måneder gamle bliver børnene anbragt i armene på mennesker de ikke har en tæt emotionel tilknytning til... Kan ske det ødelægger en harmonisk hjerne og emotionel udvikling for en hel del børn....varigt...!

Der har været iagttagelser af at abemødre helt spontant ammer deres han-unger mere..og måske længere...kunne der være ikke symetri i de små børns behov afhængigt af køn gennerelt ?

Maya Nielsen

Men ud over dette så tror jeg ikke Ritalin til en hver tid giver grumme bivirkning, men dog nok om den gives med lidt for runf hånd til mennesker, der slet ikke har en underaktiv forhjerne...
det man også kan være bekymret for er hvordan det ændre deen øvrige hjerne,som ikke er målt underaktiv...
"""
Ritalin minder om "ferietabletter" og det er kraftigt speedende og hvis man har en normal hjerne kan man nok kollapse over tid i mental udmattelse og måske med kronisk træheds syndrom til følge....hjernen er noget af det vigtigste vi har og bestemt ikke legetøj for kemikkere og andre Dr. HYDES

Felix Zelda Xavier

Skal man tro Fat Freddy tegneserien, så blev ritalin brugt til hyperaktive børn i USA i 1960/70'erne (Freddy forklæder sig som barn og opsøger en skole, da han hører man kan få lægeordineret speed)

Så det undrer mig ærlig talt, at der ikke findes nogle undersøgelser af langtidseffekten. Om ikke andet må man da kunne gå ud og snakke med de mennesker, der fik det dengang.

Amfetalinlignende stoffer har været doceret til børn også herhjemme siden 60'erne ...

... men kemikerne vil nok påstå at Ritalin er designet lidt anderledes end dengang

Jeg tror at mange af dem der får en ADHD diagnose, får det fordi deres forældre aldrig har lært dem den færdighed der hedder at fordybe sig og koncentrerer sig om en opgave i længere tid af gangen. Og det er noget man kan undervise børn ud af. Voskne er det sværere men tror aldrig det er for sent.

steen ingvard nielsen

Nå! så har jeg også prøvet det, at mit indlæg blev taget af igen. Nu ryger det på igen.

Alarmerende udvikling i ordinering af ADHD medicin!

Det er en yderst uheldig udvikling der er sket på dette område, det er dybt bekymrende at børn helt ned i børnehavealderen gøres afhængige af stærk medicin. Det er stærkt bekymrende, at man har skabt en kultur hvor man griber til de nemme løsninger og passiviserer børn hvis de er højrøstede eller støjende (det er jo en naturlig adfærd hos børn). Det siger noget om en kultur hvor det ikke må være besværligt for forældrene, pædagogerne eller for behandlingssystemer, fordi det er lettere bare at give medicin frem for at finde årsagerne til problemerne.
Det betyder også, at selv små afvigelser i forhold til normen udløser en ordinering af denne stærke medicin. Det er ikke i børnenes og de unges interesse, det er snare i medicinalfirmaernes interesse.

Der må være nogen der kan siger fra over for denne intolerance overfor børn og unge, der må være nogen der giver dem en chance, og giver sig tid til dem, da det eneste de har brug for, er en sund kontakt med andre og fornuftige voksne.

steen ingvard nielsen

Brug og misbrug.
Det der er endnu mere betænkeligt eller ildevarslende er at man ved at en lang række mennesker kan få nøjagtigt de samme symptomer uden, at de tager denne form for medicin.
Symptomer som; svimmelhed, højt blodtryk, let til nervøsitet og let til at blive irritabel, manglende appetit, søvnløshed.
Hvordan kan det forklares at nogen mennesker kan få disse symptomer uden at have indtaget sådan en type medicin.
Ja, den eneste forklaring jeg kan finde er nogen kan føle sig fristede af at afprøve disse ting på folk i praksis uden, at man informerer folk om det.
Derudover kan det være fristende for nogen når man skal reklamere for strengere straffe og mere overvågning, at man bruger denne form for medicin fordi folk bliver ekstremt aggressive hvis de får en kraftig dosis.

Jeg tror at nogen har fået øje på at denne medicin kan bruges og misbruges på utallige måder.

Christian Harder

Goddag hr. og fru. Jensen og velkommen til.

Jeg kan se i har ladet den uvorne unge blive hjemme, det var nok også fornuftigt, han har jo så svært ved at side stille. Hvilket bringer mig videre til diagnosen:
Vi har som samfund tegnet en ramme for normalitet, hvilken jeres pode desværre falder udenfor. Vi vil derfor anbefale at fylde ham med denne amfetamin-lignende nervemedicin dagligt. Vi kender godt nok ikke de langsigtede konsekvenser og forventer ikke at undersøge disse foreløbigt. Men hva faen, det går jo nok! Det vigtigste er jo at poden endelig vil kunne fungere indenfor førnævnte normalitetsramme og i som forældre kan få ro fra de institutioner jeres søn benytter, der ellers ikke magtede at håndtere ham. Det er vigtigt i får at vide, at hverken i eller samfundet har ansvaret for denne ulykkelige situation jeres familie er havnet. Sønnike lider af en uhelbredelig epidemi, der spreder sig med voldsom hast over den vestlige verden – Jeres barn er ALVORLIGT SYG.
I bør dog være opmærksomme på, at jeres søn senere kan komme til at lide psykisk, fordi han hver gang han indtager medicinen vil tænke, at han er unormal, et fejlprodukt, han er noget, samfundet ikke vil kendes ved - Det eneste håb for at blive accepteret og fungere er at indtage denne pille. Men bare rolig, den slags lidelser har vi også en pille til.
Det var rart at kunne være behjælpelig, god fornøjelse med jeres nye barn.

Det er mig uforståeligt, hvordan forældre kan udsætte deres børn for en sådan mishandling.

Måske det var noget for information at dykke ned i hvorfor så mange får ADHD.

Og måske udvide søgefeltet til, hvorfor så mange får psykiskelidelser i Danmark.

Det ville herfra set være, at løfte et socialt ansvar af de helt store.

Og pressen sidder jo som en magtfuldt informations organ så mon ikke det ville flytte en hel del.

Slettet Profil

Retalin I svælget på børn, er (i størstedelen af tilfælde) vold (svigt), og at de skal side ned i længere tid, er noget lignende - børn skal ud og bevæge sig.

Hej @Rolf Hansen. Hvordan lærer man den færdighed, der hedder at fordybe sig og koncentrerer sig om en opgave i længere tid af gangen (der er kedelig, vel at mærke; når det er sjovt er det et mindre problem)?
Ved du noget eller er du bare trigger-happy, som så mange af os.

Jeg kan hilse og sige at lægerne heller ikke fortæller voksne, at Retalin ødelægger hjertet (for ikke at snakke om de ømme knogler man får af det).

(Vi har et generelt problem med tvang, i dette land.)

Kristian Bevan:

Man har rigtigt gode erfaringer med at behandle blandt andet ADHD, i Israel, ved temmelig simple metoder.

Reelt går det ud på at man tager udgangspunkt i IQ test opgaver, og underviser patienterne i hvordan de løser disse opgaver og langsomt bliver de bedre til at koncentrerer sig og man kan se deres intelligens vokser og de begynder at forstå hvordan tingene hænger sammen i de store sammenhæng og de får succes oplevelser som igen motiverer dem.

steen ingvard nielsen

Kære jens bruus

Problemet er jo som artiklen jo også er inde på at diagnoserne stilles på et meget tvivlsomt grundlag og man kan være i tvivl om, at når der ordineres så meget af medicinen som der gør, om der overhovedet er stillet en diagnose eller om der bare bliver udskrevet medicin uden, at der er lavet en grundig udredning af problemet, det er jo netop sagens kerne og det som artiklen påpeger.

Der er folk, også i Danmark der lever fedt af, at man bare udskriver den form for medicin også samen med anden psykofarmaka pr. refleks uden, at kende til bivirkninger på kort eller lang sigt eller for hvad det betyder for børnenes udvikling i det hele taget.

Artiklen siger faktisk helt klart at der er grund til at være på vagt overfor dette og komme til bunds i problematikken.

Slettet Profil

Tak Rolf - Det ser ikke helt dumt ud!

steen ingvard nielsen

Folk der har stor glæde af at der bare bruges løs af denne form for medicin er jo som bekendt Novo Nordisk
og folk der ofte optræder i medierne som Asger Aamund f.eks.

Steen Ingvard Nielsen

Jeg ser problemet et helt andet sted og mener at medicinering og diagnosticering, kun er et symptom på noget og at der er en aldeles påtrængende behov for at finde årsagerne......

Hvorfor bliver Danskerne syge i sjælen, for det gør de/vi 1,5 mil. danskere har psykiske problemer.......

Hvad udløser disse mange tilfælde af psykiske komplikationer.

Så jeg mener at snakken om retalin er at sidestille med snakken om almindeligt plaster og Anders And plaster.....med andre ord der er stor forskel på symptomer og årsagerne til symptomerne...

Symptombehandling hjælper ikke på årsagerne, de kamuflere dem bare, på samme måde som plasteret kamuflere såret...og egentlig har vi brug for at juster sadlen på lille Peter cykel, så han ikke vælter og får flere sår,.....hvis du kan se hvor jeg er på vej hen……

Så der er nok ikke noget galt med lille Peter, fejlen ligger i, at den voksne har overset noget vigtigt og lille Peter får derfor skrammer………

steen ingvard nielsen

Det er en dybt alarmerende udvikling der er sket, at der på få år er sket en eksplosiv udvikling af forbruget af denne ADHD medicin.
Der er ikke fulgt en rationel forklaring med, på hvorfor, der lige pludselig er sket en eksplosiv stigning i tilfældene af denne lidelse.
Den mest sandsynlige forklaring er, at nogen lever højt på at der udskrives mere af denne type medicin, det er muligt at der er rosenrøde forklaringer og gode resultater rundt omkring, men det ændrer altså ikke på det faktum, at man har et forklarings problem i forhold til den kraftige stigning i antallet af tilfælde og den kraftige stigning i brugen af denne medicin.

At det så ofte er børn og unge, det går ud over og, at det også gives sammen med anden form for psykofarmaka, gør det jo bare endnu mere alvorligt og bekymrende da det jo gør disse mennesker afhængige af medicin resten af deres liv, hvis de ikke tilbydes en udredning eller tilbydes en mulighed til at komme til bunds i problemet og dermed en mulighed for at undgå den nemme løsning som er mindre tidskrævende og resurseforbrugende, men til gengæld betyder at disse børn og unge gøres afhængige af medicin resten af deres liv, til stor glæde for dem der producere og sælger denne medicin.

Anne Marie Pedersen

Jens Bruus. Du har en virkelig god pointe i, at som samfund bør se på, hvad det er der gør, at så mange får ondt i psyken. Personligt tror jeg, at det har at gøre med det enorme forventningspres der lægges på vores skuldre fra den dag vi bliver født. Vi skal bestå tests og afholde os fra dårlig livsstil, så det ikke er vores egen skyld, at vi bliver syge og så skal vi satme ikke blive arbejdsløse. Føj, nogle dovnerikker, der gør det.

Men man skal nok heller ikke forklejne den rolle som medinalindustrien har i den her sag. Det har information skrevet nogle glimrende artikler om.

steen ingvard nielsen

@Anne Marie Pedersen

Vi ligger langt nede på listen for trivsel og velvære som danskere, det kan måske være en af forklaringerne, en anden kunne være, at man er hurtig til, at udstede visse typer medicin, som denne artikel viser, at der er sket en eksplosiv stigning af forbruget at ADHD medicin, igen fordi det er for dyrt at behandle folk med samtale terapi og det er for tidskrævende, derfor er den (nemme løsning) medicin, derfor bliver en helt ny generation, af unge nu ofre for det, og gøres afhængige af medicin resten af deres liv.
Det er der nogen der lever højt på. Det kan du se ved at tjekke aktiekurserne og se under medicinalfirmaer, så taler det et tydeligt sprog om hvem der ikke lider under finanskrisen.

Novo Nordisk har brugt Præsident kandidater fra det Republikanske Parti som lobbyister for at få større andel på det amerikanske marked, der er endnu større forbrugere af psykofarmaka end Danskerne.

Mennesker bliver syge af to ting:
Når de får for meget af noget de ikke har behov for, vi kalder det overgreb.
og når det får for lidt, af noget de har behov for, vi kalder det undladelser.

Uheldigvis er undladelser, det sværeste at arbejde med, problemet er jo, at der intet er........

Og vi har konstrueret et samfund hvor undladelser er helt normalt.

Det kommer vi til at se i øjnene, enten ved oplysning eller på den brutale måde, med stadig stigning i antallet af psykiske lidelser..

Anne marie nævner forventningspresset, jeg oplever det mere som en tingsliggørelse af mennesker og at det selvfølgelig er et overgreb og jeg mener at se, at det er det mindste af vores problemer.

Men det hjælper ikke meget hvad jeg ser, hvis pressen ikke tager fadt om problemet og bringer det frem i lyser for alle at se...

Jeg taler ikke om at placere skyld, hos hverken Hans eller Grete, eller medicinalindustrien, jeg taler om at få både Hans og Grete til at se hvad de kan gøre……

Og derfor vil jeg gerne have pressen til at dykke helt ned til problemet kærne…..

Hanne Koplev

Det er vigtigt at være opmærksom på, at ikke alene omsorgssvigt kan medføre psykisk lidelse, men også belastning med miljøgifte.
Moderne mennesker belastes med en mængde miljøgifte, hvoraf man ikke kender, hvordan stofferne interagerer med hinanden.
I Danmark undersøges patienterne ikke for belastning med miljøgifte, da det offentlige sundhedsvæsen ikke besidder en viden om relevante diagnostiske metoder.

Lars Kristensen

Spørgsmålet er vel, om det i det hele taget er menneskene der er syge eller om det er smfundskravene der er syge.

For mig at se, så er det de krav der efterhånden stilles til den voksne del af befolkningen der er syg, fordi kravene tvinger de voksne at føre et liv, så de kommer til at skade både dem selv, deres familie og den omkringværende natur.

Disse krav bliver vi ved med at acceptere, fordi vi er vokset op med den lærdom, at bøje os for kravene, som fortrinsvis kun bruges, for at vort erhvervsliv skal kunne fungere.

Hvornår begynder vi at indse, at vort menneskelige liv ikke er skabt for at tilfredsstille et arbejdsmarked, men er til for at vi som mennesker kan fortsætte med at eksistere og for at kunne det, behøver vi ikke at følge arbejdsmarkedets krav. De krav som i virkeligheden er det syge, for vi levende mennesker reagerer sundt på noget dårligt og vor krop og psyke gør de ting der skal til, for at undgå at blive syg af de dårlige og syge krav arbejdsmarkedet pålægger os levende mennesker.

Arbejdmarkedets kapitalejere interesserer sig kun for at vi mennesker underkaster os arbejdsmarkedets krav og kan eller vil vi ikke, så skal vi pålægges at indtage medicin, som kan få os til at følge de krav, som arbejdsmarkedet pålægger os levende mennesker.

Det er sagen i en nøddeskal.

Ingen mennesker er syge, der er arbedjsmarkedet der er sygt og skulle gås efter af psykiatere og andre sygdomsspecialister.

Vi mennesker reagerer som vi gør over for syge omgivelser og det er og bliver arbejdsmarkedet der er det syge led i vort samfund.

Så se dog at få gjort noget ved det rådne arbejdsmarked, det skader mennesker både på sjæl og krop.

randi christiansen

Sålænge planetens indbyggere ikke er nået til at samarbejde i stedet for at konkurrere indbyrdes om stort set alt, så er det egentlig ikke så mærkeligt, at det har konsekvenser også for helbredet.

Demokratiet og retsstaten er så unge institutioner, at de kun udgør en tynd fernis på menneskets primitive overlevelsesinstinkter. Vi er ikke eksistentielt trygge, hvilket befordrer bl.a. grådighed (finanskriser) almindelig degenerering (nervesvækkelse og andre livsstilssygdomme) og fejlmedicinering i vidt omfang - og nogen, inklusiv samfundene og fællesskaberne, bukker under.

´Survival of the fittest´ producerer også monstre, og kampen mellem det gode og det onde er endnu ikke slut.

Hvilket hører sammen med en ringe forståelse, for hvad de to begreber egl henviser til.

Dennis Larsen
Dennis Larsen
Dennis Larsen
Dennis Larsen

Undskyld for spam (det er Informations hjemmeside!). Det er lige før at jeg fortjener en diagnose;-)

Maya Nielsen

RANDI. De fleste hanner er genetisk kodet til at konkurere, og jeg vil påstå at det også til en vis grad gælder mænd i menneskeslægten... DET KAN IKKE NYTTE NOGET AT TVINGE SINE IDEALER NED OVER EN NATUR DER ER MEDFØDT OG IKKE INDFØRT AD DEMOKRATISK VEJ....

det er decideret skadeligt om man undertrrykkes på stort set alle sine iboende naturlige tilbøjeligheder...

Som det er nu har vi jo allerede indført en meget stor naturmodifikation i det at sætte de to køn helt lige i normkrav på mange planer og som demokratisk ligeværdige parter i ægteskabet, i skoleklasser og stort set alle steder i samfundet...

jeg kan forestille mig at en hel del drenge mister motivationen i deres gøremål, når de ikke kan konkurere med andre af eget køn og få den status. Gevinst der er i at promovere sine successer over andre "hanner" over for det modsatte køn.... Og høste beundring derfor.. MEN SELVFØLGLIGT ER VI IKKE ALENE NATUR...men Freuds epokegørende påvisning af f.eks. De udbredte neuroser som følge af sexuel undertrykkelse i individdet, særligt den kvindelige sexualitet og den tids "Ærbarheds-kodex" og nedtonede kvindelige sexualitet gjorde jo decideret kvinderne syge både psykisk og fysisk i nogle slemme tilfælde....
Man kan ikke helt udelukke at det er den nivilerede position også for drenge, der er med til at give dem DAMP... Men det får jeg nok hug for at pege på som en mulig del-årsag...

Morten Kjeldgaard

Maya,

"De fleste hanner er genetisk kodet til at konkurere, og jeg vil påstå at det også til en vis grad gælder mænd i menneskeslægten"

Det lyder interessant. Har du dokumentation for den påstand?

Maya Nielsen

Du kan da se det overalt i naturen hvor hannerne kæmper indbyrdes om position, bestemt også hos vore fantastiske grandfætre, Gorillaen, chimpanse og bonobo-chimpanserne og Orangutangerne...

I en del "primitive" stammesamfund er der masser af opvisninger i maskuline færdigheder ,udholdenshedsprøver og indbyrdes nævekampe o.lign. Våbendueller blandt især de unge netop voksne mænd og de på vej dertil...og det er stort set altid kønsopdelte ritualer og konkurencer og optræden med tilskuere af det modsatte køn, her jo de unge kvindet...Massaiierne f.eks., flere Eskimo-kulturer eks. ØST-Grønland osv..osv.

randi christiansen

Maya - det er udmærket at konkurrere men ikke, hvis det forhindrer det nødvendige samarbejde

Maya Nielsen

Jeg påstår, men. Jeg ved ikke noget specifikt om gener i den rewtni ng hos mennesker, men da det sker udbredt hos dyr, er det sansynligt en forudprægning indlagt tildels i generne og hvor er beviset for at mennesket ikke har genetiske prægninger for kønsspecifikke adfærdstilbøjeligheder ? Sært om vi i den grad skulle være undtaget som den eneste dyreart fra at optimalt set at opfylde vores eksistens bedst om ikke adfærd overvejende er i overensstemmelse med vore genetiske prædisponeringer.... Men nej påstand er det ikke videnskabelig viden, dog hvorfor ikke mindst lige så sansynlig som påstabden at vi er totalt frisat fra vore gener i adfærd og køn. Ikke sandt ?

Maya Nielsen

Der er nok gode grunde til de forskellige køns forskelle, omend de ikke altid passer ind i en hastigt forandret kønsvirkelighed...de ville jo ikke have været overleveret som genkoder om de havde været en voldsom forhindring for vore forfædre vel...
Men vi siger da gud ske lov ikke høn i stedet for han og hun endnu.

ask josephsen

Hvor er det dejligt at høre den resursestærke, kreative klasse kloge sig. Lad mig gætte - der er INGEN af jer der har et barn med ADHD ? Jeg kan sikkert ikke trænge igennem jeres forudfattede nej-hatte, men jeg prøver alligevel:

Jeg er enig i, at diagnoser skal ske på fornuftigt grundlag. Der skal naturligvis forskes i langtidseffekter og bivirkninger, billigere løsninger og samfundsmæssige tiltag. Og tro mig - medicin er ikke den nemme løsning til ens børn (i alle fald ikke for os).

Men ADHD er et MEDFØDT handicap. Det er ikke samfundets forventninger og I kan ikke bare få det til at gå væk med højt græs og et økostempel på pegepinden - "koncentrer dig nu". Det er den gamle skole I prædiker: "der er ikke noget galt lille Brian, du er bare dårligt opdraget og en uartig dreng".

Min dreng har fået masser af omsorg og havde meget kompetent vuggestuepædagoger der gjorde ALT for at få ham til at trives - uden held. Støttepædagog, afskærmning, forskellige strategier - men han græd igennem hele vuggestuen. I børnehaven går det lidt bedre, stadig med støttepædagog, og ekstra tiltag fra pædagogerne - og før middag er han helt udkørt af indtryk og vi henter ham altid tidligt. Min kone er delvist hjemmegående for at støtte ham. Og hans adfærd er meget aktiv og det er helt umuligt at koncentrere sig. Vi startede medicin da han var ca. 5 og det var første gang han sad 2 minutter ned og tegnede en tegning!!! Efter medicinen har han overskud til samvær og han kan overskue hverdagen. Hans udvikling går rigtig godt nu og efter indkøring af medicin er der ingen bivirkninger længere. Han er ikke "normal" og vi skal hele tiden justere medicinen, men der er en verden til forskel. Det skal siges at medicin ikke er en let udvej, de første 2 præparater (ritalin-baserede) virkede dårligt og vi skiftede til Stratera (han fik bla. angstanfald). Men det er da sidste udvej - at "dope" sine børn, for at familien fungerer - hvordan kan I tro andet !!! Og ja - vi har prøvet alle mulige (og umulige) mad-kure og pædagogiske tiltag - og ja, de virker lidt. Men slet ikke i samme grad og slet ikke nok.

ADHD er ikke nykker, hysteri eller dovenskab - det er en sygdom. Det er sikkert rigtigt at det er normalitetsbegrebet der har rykket sig, men som vi bliver klogere via forskning må vi også acceptere at der opstår flere sygdomme - og jeg forstår ikke, at I ikke kan glædes over at det faktisk er muligt at hjælpe en masse mennesker ? Det er vel ikke så underligt at antallet af ADHD'er eksploderer nu man kan diagnosticere dem - og derfor også medicinen der hjælper dem. Det samme skete vel, da depression blev anerkendt og accepteret - og alle andre "folkesygdomme" ?

Hvis det er skattekronerne I er sure over at støtte os, ADHD-ramte, med, så vil jeg tro I skal skifte avisen ud med Børsen, og kigge på Liberal Alliance - det er sq nok der I hører hjemme så! Og ja, jeg ved godt det er dyrt med medicintilskud - men det er sq også dyrt at lade være. Rigtig mange ubehandlede ADHD'ere bliver kriminelle og bidrager således hverken til statskasse eller konkurrenceevne - så måske ritalinen sikrer skattegrundlaget til jeres pension :D

ask josephsen

fik ikke skrevet at vores dreng blev diagnosticeret med ADHD. Men det blev han - før vi begyndte medicin.

Mikkel Nielsen

Maya

det var da en generalisering der vil noget.

Men er da ovenud begejstret for at blive proppet i endnu en kasse. Yes Man

Jeg ved ikke hvad der er mest bekymrende, forbruget af medicin (aka løse problemet med en pille) menneskets destruktive natur, grådighed, mangel på forståelse af konsekvenserne af ens handlinger, egoisme, overforbrug, brugen af kemikalier, mennesket fantastiske evne til at opfinde ting der kan gøre andre fortræd, penge mere vigtigt end kloden, Opfindsomhed med at danne nye Sociale konstruktioner hvor formålet reelt er at fastholde folk i slaverri, eller troen på at vi kan løse problemet ved hjælp af økonomi og Nye "smarte" opfindelser og konstruktioner.

Måske er det bare en kombinationen.

Hvis man stadig syntes mennesket er fantastisk efter denne liste har man virkeligt Ja hatten på. Eller også er man politiker.

Mikkel Nielsen

Nå jo jeg glemte helt
lysten til at helbrede alting og helst også tjene penge på denne godhjertet handling, definere noget som normalt vs unormalt det unormale skal så enten bekriges, mistænkeliggøres eller sygeliggøres hvis ikke ligefrem en kombination af disse. Igen skal man også gerne tjene nogle skejser på dette eller udnytte disse på anden vis, ellers er det ikke sjovt.

Hvad det har med forbruget af Ritalin, det må i selv regne ud.

Lars Kristensen

@ask josephsen,

der eksisterer intet handicap andet end det omgivelserne giver mennesket.

Mennesket selv har ikke et handicap, ligegyldigt hvad det er. Det er omgivelserne der giver beskrivelsen af et handicap.

Et menneske uden ben er ikke handicappet, med mindre at omgivelserne gør det til et handicap at være uden ben, for et menneske uden ben kan faktisk fint leve blandt os med to ben, vi skal blot ikke opfatte de benløse som værende handicappet. De benløse har nogle udfordringer til bevægelse som vi tobenede ikke normalt har, men det gør dem ikke dermed handicappet, dersom de har lært at bevæge sig på anden vis.

ADHD er blot en psykisk form for handicap omgivelserne skaber, fordi mennesker med ADHD i omgivelsernes norm-billede ER et handicap.

Er der nogen der er handicappet, så er og bliver det vort arbejdsmarkedsfikserede samfund, som slet ikke kan indordne sig med levende mennesker af forskellige fysiske og psykiske former og handlinger.

Gør ikke sunde mentale mennesker til syge mennesker, som eksempelvis ADHD mennesker, for de ER ikke syge.

Det er vort samfunds normal-norm der tillægger dem at være syge. Det er den - vort samfundets normal-norm - der er SYG, ikke os levende mennesker.

Morten Kjeldgaard

Maya,

" Jeg ved ikke noget specifikt om gener i den rewtni ng hos mennesker, men da det sker udbredt hos dyr, er det sansynligt en forudprægning indlagt tildels i generne og hvor er beviset for at mennesket ikke har genetiske prægninger for kønsspecifikke adfærdstilbøjeligheder ? "

Dvs. du ved ikke noget, men taler alligevel om gener og genetik? At søge støtte til sine hjemmestrikkede teorier i imaginær genetisk videnskab er en noget særpræget argumentationsform som egentlig ikke hører hjemme blandt begavede mennesker.

Martin Haastrup

Burde man ikke tro, at det var en selvfølge, for Ask, i sit barns intersse, at der rejses sund kritisk sans overfor og krav om at blev forsket i bivirkningerne af den meget stærke og dyre medicin han giver sit barn??!

Martin Haastrup

Medicinalindustrien tjener formuer på at skabe tvivl
Når forskere finder bivirkninger ved medicin, prøver medicinalindustrien ofte at så tvivl om resultatet. Dermed holder de liv i myten om, at ’forskere er uenige’ for fortsat at sælge den tvivlsomme medicin. Taberne er de mennesker, der skal leve med bivirkningerne

http://www.information.dk/287486

København - Undersøgelse:

Raske børn stemples som syge

Publiceret: 03:40, 3. april 2012

De yngste børn i en klasse får flere ADHD-diagnoser end de ældste. Ofte er de bare umodne, viser studie. En del af de børn, der får diagnosen ADHD og behandles med medicin, lider slet ikke af sygdommen. De er bare mindre modne end deres klassekammerater.

http://www.information.dk/telegram/297663

steen ingvard nielsen

Det er er det problematiske er at man synes at have stillet sig tilfreds indtil videre med at konstatere at der har været en kraftig stigning i ADHD tilfælde uden at interessere sig for årsagen og om der overhovedet bevisligt kunne siges at være flere tilfælde af sygdommen, men vi kan jo bare sætte os ned og gange op, så kan vi jo regne ud hvor lang tid der går før det er 100% vi taler om.
Men så længe går der forhåbentlig ikke før nogen føler grund til at komme til bunds i problemet. Og finder man ikke løsningen, må man jo antage at de mennesker der sælger produktet stiller sig tilfreds med, at der ikke kan findes en løsning på problemet.

"Men ADHD er et MEDFØDT handicap." skriver ask josephsen.

Lars Kristensen opponerer mod brugen af ordet handikap, så det vil jeg undlade at bruge.

Og nøjes med at beskæftige mig med det medfødte, jeg har set mennesker med diagnosen ADHD som også havde fået at vide, at det var medfødt og derfor tog ritalin og forventede at gøre det hele livet, dukke op i terapilokalerne og arbejde sig gennem dybe traumer (traume:, formeget af noget de ikke havde brug for eller for lidt af noget de havde brug for) mennesker er meget forskellige og hvad der for den ene er et lille klask over hånden kan for den anden udløse et traume....

Det korte af det lange er, at ikke alle med diagnosen ADHD, her det som en uhelbredelig tilstand........eller som noget medfødt...
Og der er også psykologer som giver udtryk for at ADHD i stor grad er et symptom...............

Sider