Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kan prisen for Hu Jintaos besøg blive for høj?

Han kommer med milliarder af kroner i investeringer og indgår en række eksportaftaler, men hvor høj en pris betaler Danmark for besøget af den kinesiske præsident Hu Jintao?
Dronning Margrethe modtog i går i Kastrup Kinas præsident, Hu Jintao, som skal være i Danmark i 46 timer, inden han skal videre til Mexico.

Dronning Margrethe modtog i går i Kastrup Kinas præsident, Hu Jintao, som skal være i Danmark i 46 timer, inden han skal videre til Mexico.

Keld Navntoft

Indland
15. juni 2012

Hvis man vil være en populær gæst i et selskab, kan det være en god idé at komme med en god, stor gave til festens værter. Det synes i hvert fald at være ræsonnementet hos den kinesiske præsident Hu Jintao.

Som allerførste punkt på præsidentens officielle program i løbet af de godt fire dage, han er på officielt besøg i Danmark, vil han nemlig sammen med handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr underskrive en række eksportaftaler mellem Kina og Danmark. Det sker, når præsidenten og hans godt 50 mand store følge i dag gæster den dansk-kinesiske handelskonference i Moltkes Palæ i København. Til sammen har eksportaftalerne en anslået værdi af 18 milliarder kroner. Og læg dertil en række andre kinesiske investeringer i Danmark, som forventes at følge efter i slipstrømmen.

Men kan prisen for den kinesiske præsidents besøg i Danmark blive for høj?

»Øget handel mellem Kina og Danmark er ikke i sig selv negativt. Det kan faktisk være positivt, men det er vigtigt, at det går hånd i hånd med et øget fokus på menneskerettigheder,« siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty Internationals afdeling i Danmark.

Hun håber på, at de danske politikere og topembedsmænd, der får lejlighed til at tale med den kinesiske delegation under opholdet i Danmark, vil bringe emner som menneskerettigheder, tortur, Tibet og censur op. Men ellers er det ifølge Trine Christensen lige så vigtigt, at de danske virksomheder, som har den direkte kontakt med deres kinesiske handelspartnere, tager emnerne op. Det kan eksempelvis være Carlsberg eller APM Terminals, der skal bygge henholdsvis et nyt bryggeri og havneterminal i Kina.

»Vi har nogle grumme eksempler på kinesiske virksomheder, som behandler deres medarbejdere virkelig dårligt. Vi håber derfor, at danske virksomheder vil lave en risikovurdering af deres kinesiske samarbejdspartnere, så de undgår at støtte kinesiske leverandører, der ikke lever op til basale krav,« siger Trine Christensen.

Få erfaringer

Hvis man drister sig til at kritisere det kinesiske styre, kan det få alvorlige konsekvenser. Det oplevede Norge, da Nobels Fredspris i 2010 blev givet til den kinesiske forfatter og systemkritiker Liu Xiaobo.

Det har blandt andet betydet, at Kina har gjort det meget besværligt for nordmænd at få visum til Kina. Nordmændene oplevede også, at en række allerede planlagte møder blev aflyst. Til gengæld har den kinesiske surhed over for nordmændene ikke kostet på den norske eksportkonto til Kina. Det første halvår af 2011 steg den norske eksport til Kina med hele 43 procent.

»Danmark står heldigvis ikke i en situation som Grækenland eller Spanien, som er vilde efter at tiltrække nye investeringer. Vi vil selvfølgelig gerne have de kinesiske investeringer, fordi det vil give et boost til den danske økonomi, men de er ikke afgørende,« siger Jonas Parello-Plesner, seniorforsker fra tænketanken European Council on Foreign Relations.

I Danmark har vi indtil videre kun ganske få erfaringer med at få kinesiske investeringer til landet. Det betyder, at vi ikke ved, hvordan kineserne reagerer, når landet kritiseres.

»Et kinesisk selskab købte Volvo i Sverige, og det har faktisk givet dem flere arbejdspladser, men om noget tilsvarende vil ske i Danmark med de kinesiske investeringer, der sker i landet, er ikke til at sige. Ofte er kineserne kun interesserede i vores viden, mens vi er mere interesserede i, at de begynder en produktion i Danmark,« siger Jonas Parello-Plesner.

Handl bare løs

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen er ofte en af de hårdeste kritikere af det kinesiske styre. Men på trods af at han fordømmer diktaturet, mener han, at Danmark bør handle mest muligt med verdens folkerigeste nation:»Vores erhvervsfolk skal handle, hvor de vil, og det er glimrende, at vi får så mange ordrer som overhovedet muligt. Jeg har altid været ligeglad med, hvor vi handler. Men det er vigtigt, at vi ikke går på kompromis med vores holdninger bare for at tækkes et kinesisk diktatur,« siger Søren Espersen.

Som medlem af Folketingets Præsidium er Søren Espersen inviteret med, når dronning Margrethe og prins Henrik i aften er værter ved en statsmiddag. Men Søren Espersen har valgt at melde afbud.

»Kineserne vil bare gerne have, at Europa makker ret. De truer bare, hvis de ikke får det, som de vil have det. Vi så det, da Anders Fogh Rasmussen mødte Dalai Lama. Så skulle Danmark presses, hvis vi ikke makkede ret. Sådan kører et kommunistisk styre,« siger Søren Espersen.

Den kinesiskebesøg i Danmark er fra det blev annonceret i begyndelsen af juni, blevet iscenesat som et erhvervsbesøg. I dagene op til statsbesøget er der drysset den ene pressemeddelelse efter den anden ud fra Udenrigsministeriet om diverse aftaler, som kinesiske virksomheder har indgået med danske – og omvendt.

Minister: både-og

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) forsikrer dog om, at den danske regering har tænkt sig at diskutere de mere penible emner med den kinesiske delegation.

»For mig er det ikke er enten eller. Det er et både-og. Vi er det eneste nordiske land, som har et strategisk partnerskab med Kina. Det foregår på mange niveauer, og vi vil også komme til at tale om menneskerettigheder, sikkerhedspolitik og Tibet med den kinesiske delegation. Det gør jeg for mit eget vedkommende, hver gang jeg mødes med kinesere rundt om i verden,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun mener ikke, at det hverken har eller bør have indflydelse på den danske regerings muligheder for at kritisere det kinesiske styres manglende accept af menneskerettighederne, at Hu Jintao har kufferten fuld af eksport- og investeringsaftaler mellem danske og kinesiske virksomheder:

»Vi betaler ikke noget for det her besøg. Begge lande vinder, fordi vi er med til at skabe vækst hos hinanden. Jeg noterer mig, at når jeg diskuterer disse emner med mine kinesiske kolleger, så diskuterer vi virkelig. Det er en reel diskussion,« siger Pia Olsen Dyhr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Hu’s besøg præsenteres selvfølgelig som kommercielt meget vigtigt uanset, at stort set alle de ventende kontrakter ville være indgået uden besøget ( - hvis begge parter tjener på en kontrakt, så bliver den indgået !).

Danmark har helt klart udviklet en varieret holdning til menneskerettigheder alt efter om det er vores allierede i NATO / EU elle f eks Bahrein,Ukraine eller Kina - og vi er alle enige om, at sådan er det bare ???.

Når det er Kina, så taler vi med meget lav og næsten uhørlig stemmeføring om meneskerettigheder ( at vores ministre så siger noget andet til danske medier er vel forståeligt) .

Kan Danmark med moralsk vægt tale menneskerettigheder med f eks Bahrain, når vi reelt ikke siger noget til Kina ? - Bahrain er jo næppe nær så strid som Kina, når det gælder menneskerettigheder?

Måske burde vi høfligt have undgået at få besøg af Hu ???

Maya Nielsen

ja,det er ikke Danmark,der kan købe hele verden,det blir Kina !

om jeg overhovedet fatter hvorfor USA eller Canada ikke i stedet prøver at købe GRØNLANDS mineraler og retten til minedrift af Grønland...

MON USA fuldstændig har tabt al taktisk forståelse ?

Nu er der også tegn på at JAPANS økonomi kollapser...og KINA ender som den store ejer af verdens væsentlige råstoffer og produktion og industri, fordi de bestemmer prisen på råvarerne og er de eneste, der massivt kan opkøbe krisens største og pludselige tvangsaktioner.

HVIS vi ikke passer på, er der til sidst kun tilbage bevidst at trække tæppet under Kinas økonomi, og herefter, kommer enten underkastelseskrav eller krig.

Karen von Sydow

Hvis vi i Danmark - som minimum - vil fastholde vores nuværende velstandsniveau kommer vi ikke uden om Kina. Punktum.

Karen von Sydow

...og jo mere Kina samarbejder med Danmark og Europa jo større sandsynlighed er der for at rykke noget på de interne, kinesiske forhold.

Morten Kjeldgaard

"…og jo mere Kina samarbejder med Danmark og Europa jo større sandsynlighed er der for at rykke noget på de interne, kinesiske forhold."

siger vi i Danmark. I Kina siger de:

"…og jo mere Kina samarbejder med Danmark og Europa jo større sandsynlighed er der for at rykke noget på de interne, europæiske forhold."

Maya Nielsen

tænk nu anholder man en journalist , for at undgå at fornærme Kina.....
hold da kæft hvor vi kryber langs panelerne

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article1776647.ece

Prisen er allerede for høj bare kraft af denne statlige overgrebshandling....det er sgu da ikke okay

Kim Øllgaard

Men det er da interessant at se, at politiet anholder en journalist fra Ekstrabladet, som ville hænge en Kina-kritisk plakat op ved den lille havfrue.
Knæfald for et diktatur, uanset hvor meget Søvndal siger , at han sandelig vil diskutere menneskerettigheder med kineserne.

Henrik L Nielsen

Bare Hu kommer med penge nok glemmer vi diktataturets ofre http://m.smh.com.au/world/a-forced-abortion-for-a-mother-who-failed-to-s...

Maya Nielsen

og han havde ikke en kinamands chance....lad os få New YORK TIMES på banen nu så verden ikke overser hvor svag ytringsfriheden er i DK...

Maya Nielsen

Men HU cares, og så er alle glade...

"Vi betaler ikke noget for det her besøg." - Men det gør en maske mennesker i Kina til gengæld.

Og så mangler Pia Olsen Dyhr lige at give et svar på det centrale spørgsmål: Har det overhovedet gjort indtryk på kineserne, at hun - måske presset af sin egen dårlig samvittighed - har nævnt noget om menneskerettigheder i Kina?

Claus Sønderkøge

Hvem talte med Cameron om Gibraltar sidst han var i byen?

Hvem har nogensinde foreholdt amerikanske præsidenter noget om erobringen af Hawaii?

Heller ingen spørger Obama om Bradley Mannings menneskerettigheder.

Stik piben ind venner - dobbeltmoral er uskøn alle steder.

Filo Butcher

Kære Danmark, tag først bjælken ud af dit eget øje...

Så bliver det bedre modtaget når man prøver at være den belærende overfor en kultur der som den eneste i verden har overlevet flere årtusinder.

Derved er der ikke sagt at Kina ikke kunne og burde gøre bedre, jeg mener bare at lidt ydmyghed, ja YDMYGHED overfor en så stor kultur rig på værdier ville klæde de danske repræsentanter.

Y-ordet dækker over noget der falder danskerne generelt meget, meget svært, nemlig respekt for andre kulturer.

Og giv Søren E. mundkurv på, han bider!

Filo Butcher

Robert Kroll @ Bahrain er jo næppe nær så strid som Kina, når det gælder menneskerettigheder?

nemlig, lige hvad jeg prøver at gøre opmærksom på i mit første indslag.

Bare sørg for at kineserne holder snitterne fra Grøndlands og Arktis undergrund - gider ikke flere "per hækkerupper".

Den danske muld kan de godt pløje op for min skyld - der er i forvejen fyldt med nitrat og fosfor.

Den Grønlandske natur er enorm men skrøbeligt økosystem, og med en lille befolkning.

Og det er efter min mening det helt helt store fokus punkt for kineserne - Så Villy - nu holder du squ ørerne stive og er fast i mælet!

Hanton Flilk

Ligesom den nylige historie med det store fund af skifergas under vendsyssel, demonstrerer det kinesiske præsidentbesøg, der nu indbefatter anholdelsen af en dansk kina-kritisk journalist (på baggrund af verdens mest tamme anklage), at al politikersnak om grøn omstilling, ytringsfrihed og hvad der ellers er stemmer i, blot er tomme ord, der tilsidesættes i det øjeblik vi får færten af en hurtig økonomisk gevinst. Vi dør snart, og vi har fortjent det.

Karen von Sydow

Morten Kjeldgaard,
nu besidder Kina ikke en særlig stor portion soft power - det er faktisk nok dér, de står svagest. Netop derfor er der gode muligheder for Danmark og Europa for at gøde den spirende omstilling Kina står overfor.

Nic Pedersen

"Bare sørg for at kineserne holder snitterne fra Grøndlands og Arktis undergrund - gider ikke flere “per hækkerupper”."

Det er længe for sent. Anders Fogh lavede i forholdsvis ubemærkethed alle "per hækkeruppers Moder"!

Per Jongberg

Høj ?

Jeg fik nogle helt anderledes associationer, da jeg læste overskriften og så billedet.

Vores Margrethe er kendt for at være en stor dame ... 185-190 cm så vidt jeg husker. Ham præsidenten og hans adjudant ser ikke ud til at lade majestæten meget tilbage hvad angår kropshøjde.

Betyder det noget ? Næ-e.

Mads Kjærgård

"Hvis vi i Danmark - som minimum - vil fastholde vores nuværende velstandsniveau kommer vi ikke uden om Kina. Punktum."

"Ved de store tyske Sejre, der har slaaet verden med forbavselse og beundring, er en ny Tid oprundet i Europa, ..."

Ja ja intet nyt under solen her, Ghadaffi og Sadam skulle bombes sønder og sammen under henvisning til at de overtrådte menneskerettighederne, men kineserne som gør det samme skal kysses i måsen.

Der er moral og så er der moral! Hvis kina udryddede 5 millioner mennesker, så ville vi stadigvæk oprettte handelsforbindelser med dem!

John Vedsegaard

Jeg tror nu heller ikke vi kommer uden om Kina i fremtidens økonomi, det vigtige er at vores forhandlere kan og vil kæmpe for Danmark.

Personligt syntes jeg ikke Kina bør have adgang til de Grønlandske resurser, da det stort set vil betyde eneret for Kina, hvad ingen kan være tjent med.
Er der ikke noget privat firma som vil stå for en udnyttelse af disse jordarter, må staten simpelthen træde til, hvorved pengene også bliver i Danmark og Grønland.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Jamen har man så meget at sige til Kina.

Kina har bla. forsvaret sig med, at det kræver en hård hånd, at holde samme på det store land, med den deraf følgende store fokelig forskelligheder, eller omskrevet, hvisse situationer tillader tilsidesættelse af menneskerettighederne.

Kigger man på Danmark og for den sags skyld vennerne, så bruger DK jo også tortur, måske gennem proxy, men DK bruger det, bruger oplysningerne og udlevere til tortur, igen gennem proxt.
Danmark gradbøjer jo også ytringsfriheden, hvilket der jo ganske flot blev vist idag.
Danmark tillader jo også arrastationer og sågar deportion, uden at ville offentliggøre anklagerne dette gøres for. Skjult i terror lovgivning.
Danmark tillader tilfældige drab, gennem vores samarbejde med Nato.

Har Danmark så meget moral at de kan tillade sig at pege fingere efter andre?

Ja jeg har sågar her på debatten debaterede med folk der hellere ville acceptere at der bliver slået familier ihjel, bare for en sikkerheds skyld... Personer der nu er ude og kritisere Kina... Måske er spørgsmålet ikke om der er en splint i øjet, men bare størrelsen på bjælkerne....

Maya Nielsen

Tibetanerne taler imod vold, islamister slår ihjel for at indføre religiøst diktatur med en udemokratisk lovgivning det kan ikke sidestilles.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Maya

Tror du kun det er fredelige tibetanere som bliver udsat for menneskerettigheds krænkelser i Kina, og tror du kun det er islamister som DK og deres venner rammer.

Er en krænkelse af menneskerettighederne ikke en krænkelse af menneskerettighederne, eller kan en krænkelse gradbøjes?

Flemming Adelskov

Det er en skam at en del indlæg er så Kina fjendske. At forstå kineserne er bl.a at møde dem, hvor de er, i Kina, og sætte pris på en af verdens rigeste filosofiske kulturer. I Kina kan du blive venner med næsten alle. Kinesernes venskaber kaldes guanxi. Og når der eksisterer venskaber så er selv skrifttlige kontrakter unødvendige i forretninger, men får du en kineser til at tabe ansigt, så er det næsten umuligt at blive venner igen. Derfor var det uhyre fornuftigt at Hu Jian Tao takkede nej til at møde en presse i slagter-humør.
Her tales i flere indlæg om menneskerettigheder og regeringen ikke tør rejse spørgsmål, men hvad med Guantanamo-fængslinger i 10 år med mere, hvilken regering åbner munden over for USA?
Jeg har boet i Kina, før og efter været der over hundrede gange. Kineserne er et utroligt venligt folkefærd, som viser hinanden og udlændinge respekt. På kinesiske kaldes en udlændind ofte: "wai guo pengyou" - en ven udefra. Kineserne interessere for andre lande og kender meget til Danmark. De kalder Damnark for " tong hua guo jia" eventyr land, fordi alle kinesere i skolen læser H C Andersen, og så følger de med i sport, hvor vore sportsfolk sætter vort land på det kinesiske verdenskort.

Når mange danskere retter opmærksomheden mod Kina er det med negative holdninger, hvorfor ikke påvirke hinanden ved gensidigt venskab.

Else Damsgaard

Har lige bare lyst til at skrive:

FREE TIBET

Prisen er for høj

Søren Brøndum Christensen

@ Karen von Sydow: "Hvis vi i Danmark - som minimum - vil fastholde vores nuværende velstandsniveau kommer vi ikke uden om Kina. Punktum."

Men kunne man ikke også stille spørgsmålstegn ved det velstandsniveau vi lever på? Er det måske egentlig urealistisk højt? Og skal vi med næb og kløer kæmpe for at holde nivauet?

Nic Pedersen

Vi kan også lige så godt snakke om noget andet, for at tibetanerne bliver fri for kineserne er nogenlunde lige så realistisk som, at indianerne bliver fri for amerikanerne.

Karen von Sydow

Søren Brøndum Christensen,
enig.

Karsten Aaen

Hvorfor mon vi er så Kina fjendske? Kunne det måske have noget at gøre med at Kina er det diktatur, hvor staten, dvs, Partiet, bestemmer alt, afvigende holdninger ifht, staten ikke tolereres. Og hvor folk som afslører skandaler, især Kommunist-Partiets skandaler, bliver sat i fængsel eller det er værre.

Og personligt mener jeg det er en skandale at en social-demokratisk statsminister ikke tager arbejds og miljø-forhold på f.eks. Foxconn-fabrikkerne, eller andre fabrikker, op med kineserne. Og i klare utvetydige vendinger melder ud at denne udnyttelse af arbejderklassen i Kina fortsætter, ja så trækker Danmark sig ud af alle aftaler om produktion i Kina. Og tænk hvis alle vestlige lande gjorde det samme, så skulle I se, hvor hurtigt Kina kunne få indført vestlige miljø-standarder på deres fabrikker og vestlige arbejdsforhold på deres fabrikker....

Og hvorfor skal Kina betale for bøgerne og undervisningen - eller en del af regningen for dette - på et gymnasium i Hovedstaden, Niels Steens Gymnasium. Er dette virkelig fremtiden for Danmark, at vi skal lade en fremmed magt i Danmark betale for undervisningen i et sprog og også bøgerne, bl.a. om Kinas historie....Selvfølgelig uden kritik af nogen som helst art af hvad der står i de nævnte bøger...

Niklas Monrad

Jeg vil gerne se de danske politikere sige det offentligt, som de postulerer at sige til Kinas afgående præsident. Havd med om Pia lagde ud, medens besøget stadig pågår?

Niklas Monrad

Og fri os så venligst for flere H.C Andersen historier i medierne.

Søren Kristensen

"Til gengæld har den kinesiske surhed over for nordmændene ikke kostet på den norske eksportkonto til Kina. Det første halvår af 2011 steg den norske eksport til Kina med hele 43 procent."

Kinesisk tankegang i en nøddeskal: lad aldrig humøret gå ud over en god handel.

Hanne Cetkin

Det er underligt at opleve, hvordan journalisterne i de statslige danske medier er lige så sleske overfor de kinesiske magthavere, som de ellers kun plejer at være overfor vestlige ikke mindst amerikanske magthavere.

Det er et tydeligt tegn på at magtforholdene i verden i øjeblikket ændres med stor hast.

Peter Jensen

"Hvis vi i Danmark - som minimum - vil fastholde vores nuværende velstandsniveau kommer vi ikke uden om Kina. Punktum."

Vi skal sænke vores velstandsniveau - og vi kan passende starte med at fortælle kineserne at vi på ingen måde billiger hverken tilstandene på det kinesiske arbejdsmarked eller menneskerettighedssituationen i landet. Og i samme åndedræt erkende at vi også selv fucker op i disse ting; dog nok i en lidt anden skala.

Alle disse rudimentære, monetaristiske rimjob; de er ganske enkelt til at kaste lårtykke stråler af blod op af.

Filo Butcher

Peter Jensen,

og hvor finder du demokratisk opbakning til din holdning?

Selv om jeg i bunde er meget enig med dig, må jeg erkende at der ikke findes et demokratisk flertal for denne holdning så langt øjet rækker ud over tidshorisonten.

Filo Butcher

Debatten viser med al tydelighed at lille Danmark i hvert fald på ét område ikke lader sig kue af Kinas ellers overvældende storhed.

Arrogance.

Filo Butcher

Maya Nielsen,

andelen af Tibetanere der taler imod vold er højst sandsynligvis ikke en dyt større end andelen af danskere der gør det samme.
Langt fra alle Tibetanere er buddhistiske munke eller nonner og at Tibetanere som folk skulle være mere fredselskende end andre folkeslag er bare en myte fordi vi helt automatisk associerer Tibet med Dalai Lama.

Man kan sagtens finde bevis på at Kina igennem verdenshistorien faktisk har været langt mindre krigerisk end Tibet, og så slet ikke tale om ekspansionistiske eventyr.

Jeg synes selv at Kinas engagement i Tibet er en trist og væmmelig affære, i virkeligheden har det at overfalde et andet land for at beskytte egne interesser mere hjemmel hos os og vores allierede end i Kina.

Peter Jensen

Mener du at jeg må ændre synspunkt - eller holde kæft, blot fordi min indstilling ikke er salgbar på meningsmarkederne? Det kommer ikke til at ske.