Nyhed
Læsetid: 2 min.

Løftebrudsregeringen er mere end blot en myte

Regeringen har indfriet langt flere løfter, end medierne har givet indtryk af. Alligevel klæber løftebrudsdiskussionen til regeringen, fordi det især er de højt profilerede løfter, der er gået i vasken, siger valgforsker
Regeringen har indfriet langt flere løfter, end medierne har givet indtryk af. Alligevel klæber løftebrudsdiskussionen til regeringen, fordi det især er de højt profilerede løfter, der er gået i vasken, siger valgforsker
Indland
19. juni 2012

Det har ikke skortet på beskyldninger om løftebrud, siden SRSF-regeringen blev dannet. Men siden valget sidste år har regeringen faktisk indfriet langt flere løfter, end medierne og ikke mindst oppositionen har givet indtryk af. I regeringsgrundlaget går 270 ud af 315 fælles S-SF-forslag fra før valget således igen. Og ud af de 270 forslag er 70 allerede vedtaget, mens 148 andre forhandles i øjeblikket. Det er derfor en myte, at SRSF-regeringen skulle være ekstra slem til at bryde valgløfter, konkluderer Ugebrevet Mandag Morgen, der har foretaget opgørelsen af forslagene.

Som eksempel på overholdte løfter nævnes afskaffelse af skattefradrag på sundhedsforsikringer og brugerbetaling på kunstig befrugtning, genindførelse af gruppeeksamen, reformer af førtidspension og fleksjob og senest forhandlingerne om muligheden for, at asylansøgere kan flytte ud af centrene og få et arbejde.

Når løftebrudsdiskussionen så alligevel klæber til regeringen, skyldes det ifølge Rune Stubager, ph.d. og lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, i høj grad karakteren af de brudte løfter.

»Det ene er, at det er nogle spektakulære og højt profilerede ting, der ikke er blevet til noget,« siger han med henvisning til bevarelsen af efterlønnen, indførelsen af millionærskatten, betalingsringen rundt om København og den 40 pct. billigere offentlige transport i hovedstaden.

»De ting er ikke blevet til noget, men det var noget, de brugte mange kræfter på at markedsføre sig på.«

Den anden side af historien om løftebrudsregeringen er, at den nye opposition har været meget dygtige til at føre kampagne på det, mener Rune Stubager: »De var så dygtige til det, at de i efteråret ikke tøvede med at kritisere regeringen for at opgive løfter, som ville betyde, at regeringen skulle annullere den politik, den tidligere regering selv havde indført,« siger han og peger igen på efterlønnen, men også akutfunktionen i Svendborg. Det var VK-regeringen selv, der tvang Region Syddanmark til at opgive akutfunktionen, hvis regionen skulle have penge til et nyt supersygehus.

»Det stoppede ikke Sofie Løhde i at gå efter regeringen, og det, må man bare sige, var rigtig dygtigt gjort. Man kan så spørge, hvor pressen var i den sammenhæng,« siger Rune Stubager.

Radikale stiller krav

Mandag Morgen har også undersøgt, hvor mange artikler, ledere og analyser, kommentarer og debatindlæg om løftebrud, der har været i de store aviser. Siden valget er det blevet til over 1.200 fra især Jyllands-Posten, Berlingske og BT.

Endnu en forklaring på det massive fokus på brudte løfter er ifølge Rune Stubager, at S og SF selv gjorde meget ud af at markere løfterne før valget.

»De gjorde det nemt for den nye opposition, fordi de førte kampagne på nogle meget markante løfter,« siger han og tilføjer:

»De vidste jo godt, at de ikke havde 90 mandater bag de planer, og de vidste godt, at de skulle have de Radikale indover. Det, de ikke vidste, var, at Radikale blev så store og fik så meget blod på tanden. Men det er velkendt, at Radikale stiller krav for at stille deres mandater til rådighed.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Man skal aldrig undervurdere de radikale. Omvendt skal man heller ikke overvurdere dem.

Regeringen skal lukke øjne og ører for løftebrudskritikken og koncentrere sig om at få gennemført sin politiske plan. Kun på den måde kan den (fortjene at) vinde næste valg.
Men for øjeblikket ser det ikke for godt ud. Så se at komme igang!

@Søren Kristensen

Det første er rigtigt, men hvordan kan de radikale overvurderes? Og hvem gør det PT?

Søren Kristensen

De radikale kan overvurderes, hvis man tror de hverken er til at hugge eller stikke i. Nok er de standhaftige, men de er først og fremmest kendt for at være realpolitikere.

Langt sagt: Hvis Helle Thorning omsider føler sig tvunget til at danse hånd i hånd med SF efter Enhedslistens pibe, fordi hun beviseligt ikke kan få støtte hos de borgerlige- selv ved at føre borgerlig politik, har hun det perfekte alibi for at implementere mere af den politik hun gik til valg på. Går hun i den retning, nedtones løftebrudsangrebene og Venstre er lammet. Tilbage står står så de radikale, med muligheden for trække stikket og det er så bare der jeg tror man ikke skal overvurdere dem, for det var jo deres eget valg, at støtte rød og ikke blå blok til at begynde med. Det må de jo have haft en eller anden mening med. Skulle man tro.

Jeg kan kun se en eneste, der kan overvurdere de radidikale og som gør det. Og det er de radikale selv.
De har troet, at den røde platform var den bedste til at føre radikal politik ud fra. Ideen var nærmest genial.
Men de ser ud til at have fejlet.
Det regeringen er ved at foretage sig nu sammen med Enhedslisten indeholder ikke meget radikal politik.
Så ... !
Men det kan være, at jeg undervurderer de Radikale.

Jeppe Brogård

Danmark indfører grønt BNP. Det er en fantastisk milepæl for det internationale samfund. Danmark er igen foregangsland efter 10 års stædigt bagstræb.

Og så vil jeg da lige fejre, at mandag morgen og Rune Wolfhagen bekræfter, hvad jeg hele tiden har sagt. Nu skal man ikke hovere, men jeg er fuld af imponade over de konstruktioner, som er sprøjtet ud af informations spalter og tråde i 9 måneder. Det var fri fantasi, kære blad. Tillykke, I er ikke længere det mindst ringe.

Jeppe Brogård

Alene overskriften på informations artikel viser avisens bias.dertil viser det, at bladet ikke vil erkende fejl. Dertil viser det at bladet fastholder sin overfladiske vinkling trods bedre vidende. Det ville være uholdbart for et seriøst medie.

Steffen Gliese

"Jeg er vækstsocialdemokrat. Ligesom Helle Thorning", sagde Thomas Gyldal Petersen i "Krause på Tværs i mandags.
Det er en grundlæggende fejlagtig tilgang til samfundsændring at se på midlet fremfor målet. Vækst kan ikke være et mål, det kan allerhøjst være en del af midlerne til at skabe et bedre samfund. Formodentlig kommer den af sig selv, hvis den kræves for at skabe et sådant samfund.

Ruben Michelsen

Det taktiske spil kører med fuld skrue. Både på borgen og i pressen.

Det er ikke nationens vel, det drejer sig om.
Det er udelukkende ministerbilerne.
Det gælder dog ikke EL. Deres øjne er stift rettet mod SF's vælgere.