Læsetid: 5 min.

Nødbremsen og Helle Thorning-Schmidts genkomst

Selv om trepartsforhandlingerne gik i vasken, ser der ud til at være mulighed for en Helle Thorning-Schmidt ’remake’ til en version 3.0, som kunne genvinde tabte vælgere, og som ingen kunne beskylde for at være økonomisk uansvarlig
Det har ikke meget for sig, men skal man lege med mulighederne, kan der måske tænkes en vej til at relancere Helle Thorning-regeringen.

Det har ikke meget for sig, men skal man lege med mulighederne, kan der måske tænkes en vej til at relancere Helle Thorning-regeringen.

Linda Henriksen

11. juni 2012

Sammenbruddet for trepartsforhandlingerne beskrives i medierne som et kæmpe nederlag for regeringen. Det er ikke for meget sagt, at regeringen ligger i ruiner. Af større ting har den kun fået gennemført afskaffelsen af fattigdomsydelserne (trods Carina-sagen) samt den berømte kickstart, som ingen rigtigt har fået øje på, fordi den ikke har fået omtale.

Men måske var det på tide, nogen trak i nødbremsen. Siden regeringen fik fire dages forsidedækning i medierne på skattereformen – efter et meget vellykket spin – er der gennemført fire meningsmålinger.

De viser, at regeringen på ni måneder siden valget er gået tilbage med mere end 10 procentpoint (Voxmeter: 8,5 pct., Rambøll: 10,8 pct., Greens: 11,2 pct. og Megafon: 11,7 pct.).

Det er danmarksrekord for en ny regering, og det fulgte efter en valgkamp, hvor det også gik tilbage, især for S og SF. Alene den sidste måned – hvor skattereformen har været mere eksponeret end trepartsforhandlingerne – har regeringspartierne mistet mellem 1,5 og 6,7 procentpoint. Gennemsnittet for de fire målinger er 3,9 procentpoint – også ekstraordinært.

Nødbremsen før afgrunden

Man skal være inkarneret optimist for at overse, at regeringen har kurs mod afgrunden. I tre af de fire målinger ligger S og SF tilsammen under Socialdemokraternes valgresultat i 2011, der var det ringeste i mere end 100 år.

Regeringens selvmordskurs savner sidestykke i dansk politik. Nødbremsen er uomgængelig.

Skadevirkningerne bliver langvarige. Også for fagbevægelsen, der tilmed blev presset af de gule fagforeningers kritik af villigheden til at skære ned på ferien.

Man finder ikke mange, der vil satse penge hos bookmakerne på regeringens genvalg – ikke engang selvom regeringen skulle få vinden i ryggen fra økonomien.

Findes der en vej, vil det kræve en de facto ændring af regeringsgrundlaget. Ikke af de økonomiske mål, men af midlerne.

Det har ikke meget for sig, men skal man lege med mulighederne, kan der måske tænkes en vej til at relancere Helle Thorning-Schmidt-regeringen.

Svækker troværdigheden

Den første forudsætning er at få trukket i alle bremserne. At skippe treparten gjorde ondt, men skaden begrænses af, at det gik hurtigt. Skattereformen må afvikles lige så hurtigt. Måske med et minimalistisk forlig med Enhedslisten – som måske i en hurtig handel kan sluge et par radikale mærkesager. Men frem for alt må det gå hurtigt.

Den næste forudsætning er, at vælgerne får tid til at glemme. Regeringens prestige daler, når tingene løber ud i sandet. Og det er altid et problem at skifte kurs – begge dele svækker troværdigheden.

Men det betyder mere for de politiske kommentatorer end for vælgerne. Så længe ingen er skadet, kan der glemmes.

Sommerferien er lang. Og fyldt med andre ting at snakke om: EM i fodbold, Tour de France og OL i London. En ren drømmesommer for en regering, der skal redefinere sig selv. Selv hvis badevejret svigter, er der ikke tid til at diskutere politik.

Alle parter – både fagbevægelsen og oppositionen – er til at snakke med igen, når regeringen får brug for det. Alle tidspunkter er bedre end nu.

Regeringen har brug for en ny kriseforståelse. Regeringsgrundlaget sammenfatter det i en metafortælling om manglende konkurrenceevne. Krisens forløb peger på, at det er en fejl. En metafortælling om finanskrise og boligboble har langt mere for sig. Danskernes privatforbrug er faldet, mens det er steget pænt i de nabolande, der ikke har haft en bolig- og kreditboble.

Der er ikke så meget at gøre. Skaderne fra 2004-07 kan ikke gøres ugjorte. Folk skal og vil spare mere op. Uden forbrug intet opsving. Men man kan holde trygheden oppe, så forbrugerne ikke går grassat. Det koster ikke en øre. Regeringens signaler har været de modsatte. Man har talt krisen op. Det har ikke givet en øre – kun usikre forbrugere og mindre vækst.

Opsvinget kommer ikke, før boligmarkedet har stabiliseret sig. Investeringerne får et pust af den del af skattereformen på erhvervsområdet, som der allerede er enighed om. Økonomisk er det den vigtigste del af skattereformen her og nu.

Handlingslammede regeringer

Reformmøllen skal helst køre med et eller andet. Ellers begynder medierne at grave i personsager og andet fnidder. Men handlingslammede regeringer klarer sig ikke altid dårligt. VK-regeringen havde ingen kræfter, mens tamilsagen rullede i 1991-92. Men den gik frem i meningsmålingerne – derimod gik KVR-regeringen tilbage, da den i 1988-89 udarbejdede ’århundredets plan’.

Helle Thorning-Schmidt skal genopstå med et reformprogram for efteråret. Det skal ikke være ambitiøst. Det skal være synligt, men frem for alt politisk sikkert. Det skal vise, at regeringen kan regere.

Om det offentlige forbrug vokser et par promille mere eller mindre, afgør næppe regeringens skæbne. Deciderede nedskæringer som i 2011 er noget andet – men det er der ikke udsigt til. Får man brug for nogle mia., er der stadig enkelte lavthængende frugter.

Regeringen fik gennemført et leasingindgreb, hvorfra hele provenuet næppe er brugt. Indgrebet har i øvrigt udløst en priskrig på biler, som gavner ’hårdtarbejdende danskere’. Det får staten desværre ikke noget ud af. Bilerne er tilmed blevet så energirigtige, at det har undermineret statens indtægter fra afgifterne. Det ville være naturligt med en mindre justering. Der vil stadig være langt op til tidligere niveauer for bilafgifterne.

Endelig kan regeringen glæde sig over en ny befolkningsprognose, der giver en stor opskrivning af antallet af danskere i den erhvervsaktive alder i 2020. Den mangel på arbejdskraft, alle på Christiansborg i årevis har bekræftet hinanden i, kan skydes endnu længere ud i fremtiden. Så langt øjet rækker, er problemet manglen på job.

Med en mindre øgning af arbejdsudbuddet får man mindre lønnedgang, end man nok havde håbet på ud fra krisefortællingen om konkurrenceevnen. Men reallønnen falder trods alt, eksporten er ikke helt ringe, og Danmark er blandt de lande, der har størst overskud på betalingsbalancen. 117 mia. i 2011. Mens produktivitetskommissionen leder efter den forsvundne produktivitet, kunne man opprioritere en mest mulig erhvervsvenlig politik. Det er ikke nødvendigvis så dyrt.

I princippet synes der faktisk at være mulighed for en Helle Thorning-Schmidtremake til en version 3.0, som kunne genvinde tabte vælgere, og som ingen kunne beskylde for at være økonomisk uansvarlig, end ikke Radikale Venstre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Rart nok at læse en småoptimistisk regeringskrise-artikel til en forandring.
Det har sandelig også været malet sort ud i langt hovedparten af andre presse-indlæg.

Anne Albinus

Oven i alt dette slutter det danske formandskab med at få Europa-Parlamentet på nakken ved at have holdt dem ude af revisionen af Schengen. Bødskov skal forklare sig i aften i Strasbourg over for Parlamentet.

Europa-Parlamentets formand Martin Schulz har i Frankfurter Allgemeine Zeitung den 9.6. sagt, at genindførelse af grænsekontrollen i et indre marked med fri bevægelighed for tjenesteydelser, varer, kapital og personer er “nonsens”.” Se mere på Schulz’ hjemmeside her. Her siger han i en video, at han er meget forbavset over, at dette tillidsbrud og denne provokation har fundet sted, og at det er sket under det danske formandskab. Schulz kalder det en svær institutionel fejl, der aldrig tidligere har fundet sted.

Steffen Gliese

Desværre er der behov for helt andre markante ændringer, hvis folk skal genvinde tilliden, selvom det er godt forsøgt.
Ønsket om tilbagerulning af markante reformer fra rædselsårene er manifest blandt alle, der kunne tænkes at ville stemme på regeringen. Hvis man ruller universitetsdemokratiet frem igen, vil samtlige ansatte bortset fra den øverste ledelse stemme på regeringen. Hvis man afskaffer den minutiøse kontrol i kommunernes service, vil samtlige hjemmehjælpere, sygehjælpere og portører, der er blevet fristet af DF, vende tilbage til deres historiske ståsted, osv. osv.

Dorte Sørensen

Tak Anne Albinus for dine mange gode link mv.

Her skal vel tilføjes, at det var et samlet - enstemmigt - ministerråd der vedtog denne ændring og ikke foranlediget af det danske formandskab. Men Martin Schulz m.fl. nå kunne se politiske fordele ved at give Danmark skylden.

Anne Albinus

Dorte Sørensen,
Enig i at det var et enigt Ministerråd, der valgte at holde Europa-Parlamentet udenfor revisionen af Schengen.

Jeg tror ikke Martin Schulz kan se nogen politisk fordel i at give Danmark skylden, han er jo selv socialdemokrat og sikkert oprigtig skuffet.

Men socialdemokraterne gik jo også ind for VKO's lukning af grænser, så man kan måske formode at det danske formandskab ikke har kæmpet som formandskabsland for at inddrage Europa-Parlamentet.

Kim Øllgaard

Mht. HTS' genkomst, skal man nok ikke være blind for det signal, Mogens Lykketoft sendte efter sammenbruddet i trepartsforhandlingerne.
Det kan sagtens være indvarslingen af et opgør med HTS a la det, Lene Espersen oplevede, hvor ingen ville føre kniven, men alle gik og lurede.
Efter tre valgnederlag i træk og en foreløbig fiasko som statsminister (og partiformand), skal der nok ikke meget til, førend den latente uro slår igennem.

Selv ikke socialakrobater kan lade sig narre så meget, at de igen stiller op for HTS.
Det er da en grov undervurdering af disse brave, men nok naive folk.
HTS er fiks og færdig, og jo før hun pakker sig væk, jo større gavn gør hun socialakrobatiet.

Henrik Rude Hvid

Helle Thorning Schmidt har været gift for socialdemokratiet. Jeg smuttede selv andetsteds hen, da hun kom til magten. For mig fremstod hun som en smuk galionsfigur, men uden substans eller indhold.
Man plejer ellers at sige, at "du ikke skal skue hunden på hårene." Men i dette tilfælde passer "what you see is what you get." De fører i store træk en borgerlig politik. Det skyldes selvfølgelig også de radikales totale dominans, men så må man sige nok er nok, og trække en streg i sandet.

Jeg ser ikke nogen genkomst for Helle Thorning Schmidt, men jeg ser en genkomst for socialdemokratiet. Det er en genkomst uden HTS. Med en formand, som vælgerne tror på er rigtig socialdemokrat, og som fører en socialdemokratisk politik. Ikke på grund af tilfældige meningsmålinger, men på grund af politisk overbevisning. Hvor svært kan det være! ;-?

Kan det lade sig gøre at relancere Helle Thorning-Schmidt ?

Kan vælgerne nå at tilgive og glemme, vende tilbage så Socialdemokraterne går solidt frem ved næste folketingsvalg ?

Er der i det hele taget noget håb - kan en stille bøn mod himlen give os et lille mirakel ?

Emil Edelgart

@Carsten Maasbull
Jeg tror, EL venter tålmodigt på regeringens selvforårsagede kollaps - det er da også fornuftigt, hvis de vil høste den store mandatfremgang og samtidig undgå anklager om forræderi.

Peter Günther

..er det kun mig der kan se, at liberale røster har taget "forsiden" også i Information.

Er det kun mig, som synes det er bekymrende, at en ensidig spin-kampagne kan vinde så massivt i alle mediers forsider?

..og er det kun mig der kan se parallelerne til Fox´News vellykkede kampagne mod en regering, som fortvivlet forsøger at finde gehør for den "lille mands" behov?

Claus Sønderkøge

Goul Andersen plejer at ligge rigtigt med sine spådomme.

Så der er grund til at fæste lid til når han anklager danskerne for at være nogle glemsomme fjolser.

Morten Rasmussen

Personligt håber jeg at der kommer en vælger-lussing til SSF af så episke proportioner, at den svider langt ind i det 22. århundrede.

Det gør ondt lige nu, men det kan kun være til gavn for partierne, at de får en kraftig påmindelse om deres ideologiske rødder.

Samtidig ville det klæde SF, at adskille sig fra S, og begynde at have egne holdninger. Vi har ikke brug for den Svenske Alliance-idioti her i Danmark. Hvis de ikke lykkes med det, kan de ikke retfærdiggøres som parti, men det kan deres møde med spærregrænsen.

Kan man relancere HTS som socialdemokrat? Sagtens, for hun er hul i ryggen, og der passer alle ideologier ind. Til gengæld tror jeg ikke på at socialdemokrater igen kan nares til at tro, at hun mener det hun siger.

@ Peter Günther

tjoee, man kan jo også bare lukke øjne og øren og lade som intet er hændt!
Så går problemer som bekendt over.

Emil Edelgart

@Peter Günther
At du ser Obama som "den lille mands" forkæmper, siger vel det hele...

I grunden er der mange paralleller mellem Obamas og regeringens totale svigt efter deres respektive valg, så du har da i hvert fald fat i et eller andet, det er bare dine analytiske evner, der svigter.

Marianne Christensen

Var det ikke en ide at skifte Helle, Corydon og Villy ud og få indsat Lykketoft, Nyrup og Holger K igen.

Lone Dybkjær ville også være bedre end Vestager.

De er ganske vist gamle, men der er også brug for erfarne kræfter.

Kort sagt en ministerrokade.

Hvis regeringen og Socialdemokraterne skal 'reddes' kræver det, at fru Schmidt meget hurtigt finder sig et andet job.
Ved næste folketingsvalg er det for sent!

Og der kan vist ikke være tvivl om , at et pamperjob i EU eller FN er løsningen.
Hvad med en stilling som 'høj repræsentant' eller højkommissær inden for et eller andet ligegyldigt område?

De seneste debatter om betalingsring og andre spørgsmål har - trods alt - afsløret, at der findes skarpere folk i Socialdemokraterne.
Hvad med Herlev-borgmesteren f.eks.?

Jeppe Brogård

Der er spændende initiativer gemt i artiklen. Der er grund til at se på alle vækstfremmerne udenfor den økonomiske politik.

Indkøbspolitikken kan booste de rigtige markeder. Erhvervspolitikken kan lytte mere til erhvervslivets ideer om markederne i Indien og Kina. Bypolitikken og vandkantspolitikken kan booste de mange markedspositioner, som vi har latent i vores klynger af kvalifikationer og attraktive samfund :)

Niels Engelsted

Den globale klimakrise er ikke gået væk, selv om vi undgår at tale om den. Den verdensomspændende økonomiske krise er måske først lige begyndt. Fortrængning og standardløsninger vil ikke fungere. Der er brug for at tænke om. Og ikke kun i regeringen.

Alle de tæsk der kan ligge på HTS' lederskab mener jeg er stort set berettiget - men en borlig regering allerede inde for kort horisont - vil ikke være til at bære...

Har tidligere foreslået et midlertidig drastisk konge-rokade, Poul Nyrup hjem som midlertidig statsminister og HTS med første fly til Bruxelles, og gerne til en stilling UDEN yderligere EU-mæssig karrieremuligheder!

Flemming Adelskov

Det fortvivlende spørgsmål for Socialdemokraterne er, at partiets vælgere i den grad har vist, at de føler sig svigtet pga den diskriminerende blå politik HTS forsøger at gennemfører, men endnu mere fortvivlende for partiet er det, at vælgerne får mere og mere mistillid til de ministre og talsmænd og -kvinder fra gruppen, som med hamsterhjuls forklaringer bakker op om HTS blå politik. Hvem er der så tilbage at stemme på i partiet?

Alan Strandbygaard

Afløse Helle T?

Jeg er bange for at du skal over i et andet parti for at finde en.

Jeg kan ikke finde en eneste kandidat i hele partiet der virker fornuftig. Og det gør mig faktisk rigtig trist at sige dette.

Det var for mange år siden et godt parti, men det har mistet jordforbindelsen. En bunke akademikere gør ikke partiet særlig folkeligt i mine øjne.

Jeg kunne nævne et par stykker som jeg anser som forkælede narcissister der har travlt med at profilere sig selv. Jeg kan kun ryste på hovedet og tænke mit.

Filo Butcher

Alle de gode fordrømte socialister her skal måske lige mindes om at vi har en mindretalsregering og uanset hvor meget man måtte ønske det, så får vi ikke socialistisk politik i denne omgang.

Regeringen burde satse på miljø- og grøn udvikling i lang højere grad, langt mere visionær for at rykke noget.

Og så behøver man ikke være socialistisk for at indse uanstændigheden i at finansiere en skatte- og arbejdsmarkeds reform med fordele til de rigeste ved at snuppe et par sølle milliarder fra de fattigste.

Der må være andre måder at hente pengene på, det må selv de radikale fatte, som om alt må have indset at man som regering er bundet af de løfter som ALLE i alliancen har givet.

Det er på tid at R rykker lidt og giver lidt plads på venstre side, så skal det nok gå.

Det er jo langt fra alt som regeringen har gjort forkert indtil nu, men den må så sandelig komme ud af slingrekursen.

Ellers får "spin" en anden betydning: tail spin.

(når et fly tumler mod jorden fordi luftstrømmen ved haleroret er afbrudt)

Jeppe Brogård

Varde er i fremgang igen. Udsigten til arbejdsløshed og affolkning er vest til jobsikkerhed og attraktion. SF har arbejdet målrettet for dette siden regeringsovertagelsen. Spred budskabet.

Tine Sørensen

Lykketoft er stadig idealist, - og en klog éen af slagsen... Problemet er, at politik er blevet et spørgsmål om at "sælge billetter"! Og Lykketoft er ikke "billetsælger". - Forbandede, glatte, no-brain medieverden....!!!! - som kræver popstjerne-kvaliteter, og kamera-fähig x-faktor af de kloge mennesker, der skal bære, styre og lede....
Vi kan takke denne lede pop-mentalitet for, at vi har de ledere vi har.....

Tine Sørensen

Lykketoft svigtede Svend Auken.... Lig i lasten har vi vel alle... Men de to kunne have skabt et solidt og bæredygtigt Socialdemokrati. I stedet fik vi pop-versionen, - spin-versionen - det taktiske spil i en skal uden indhold....

Tine Sørensen

Super-dygtige mennesker går konstant og konsekvent til spilde, som følge af den overfladiske og sælger-agtige mentalitet, der præger al kommunikation, - al formidling i vores samfund.....
Har I da for helvede ingen skam i livet?
Jornalister?
Redaktører?
Rager det ikke JER, hvor ideerne og tankerne om vores fremtid tages alvorligt?
Vi sukker efter alvorlig stillingtagen!!!!
Medieformidlede nyheder lever these days højt på enhver chance for bred-røvet sensation - og på billetsælgeri....!!!!
Helle Thorning Schmidts læbestift, hendes hårdtplukkede øjenbyn og tasker!
Mettes pandehår.... etc
Ikke kun tekst, men også billeder taler.....

I lever og formidler på reklameverdenens præmisser!!!!
Hvor er den faglige stolthed blevet af?
Har I nogen?

"Så langt øjet rækker, er problemet manglen på job."