Nyhed
Læsetid: 5 min.

Nye oplysninger belaster Gade i irakisk fangesag

Ifølge en mail fra en kontorchef i Forsvarsministeriet var forhenværende forsvarsminister Søren Gade involveret i drøftelser om fangemishandling, der blev hemmeligholdt for Folketinget. En sag for kommissionen, siger ekspert
Ifølge en mail fra en kontorchef i Forsvarsministeriet var forhenværende forsvarsminister Søren Gade involveret i drøftelser om fangemishandling, der blev hemmeligholdt for Folketinget. En sag for kommissionen, siger ekspert
Indland
2. juni 2012

Forhenværende forsvarsminister Søren Gade (V) trækkes nu længere ind i sagen om hemmeligholdelse af fangemishandling i Irak. Ifølge en mail fra en kontorchef i Forsvarsministeriet, som Information har fået aktindsigt i, var Gade personligt involveret i drøftelser om oplysninger vedrørende fangemishandling, der blev skjult for Folketinget. Som Information tidligere har afdækket, blev oplysninger om tortur overstreget i en rapport, som Søren Gade sendte til Folketinget i september 2004 efter anmodning fra Enhedslistens Søren Søndergaard.

Der var tale om en såkaldt tilsynsrapport udarbejdet af en dansk delegation efter et besøg i Al Makil-fængslet i Basra, hvor i alt otte fanger havde klaget til delegationen over at være blevet mishandlet af irakisk politi, og hvor flere kunne fremvise objektive tegn på mishandling i form af bl.a. brændemærker. Hemmeligholdelsen skete, selv om daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) havde forsikret i Folketinget, at hvad angik oplysninger om fangemishandling, ville regeringen »selvfølgelig ikke tøve med at videregive dem«.

’Har været drøftet med ministeren’

Som Information i dag kan dokumentere, fandt der forud for oversendelsen af den overstregede rapport til Folketinget en omfattende dialog sted om sagen mellem ministeriet og Forsvarskommandoen (FKO). Efter at have modtaget oplysningerne om tilsynet i Al Makil-fængslet anmodede embedsmænd i ministeriet gentagne gange i løbet af sommeren 2004 FKO om at tage sagen om fangemishandling op med de irakiske myndigheder. Men da det igennem mere end en måned ikke var lykkedes at få FKO til at reagere, sendte kontorchef i ministeriets folkeretskontor Birgitte Juul den 18. august samme år en vred mail til FKO, der vel at mærke hører under ministeriet.

»Det er dybt kritisk, at Forsvarskommandoen ikke har reageret. Som jeg ser sagen, så har Forsvarsministeriet ’orden i bogholderiet’, men det har I ikke! Når Statusrapporterne offentliggøres, så kommer ’flasken’ til at pege på jer. Dette aspekt har været drøftet med ministeren. Hvis jeg var jer, ville jeg se at komme i gang!« skrev Birgitte Juul, der i 2007 døde af leukæmi.

Formodentlig fordi Søren Sønder-gaard (EL) otte dage forinden havde bedt Søren Gade oversende tilsynsrapporterne fra Irak, forventede Birgitte Juul altså, at rapporterne ville blive offentliggjort. Ifølge kontorchefen havde sagen været »drøftet med ministeren«, og det er en særdeles interessant oplysning, mener Søren Søndergaard, der i dag er medlem af Europa-Parlamentet. Han pointerer, at det hidtil har været uklart, om Søren Gade havde kendskab til de oplysninger om mishandling, der endte med at blive hemmeligholdt for Folketinget – eller om ministeren blot videreformidlede en rapport med overstregninger, som hans embedsmænd havde foretaget, uden at han kendte til sagens substans.

I forbindelse med Informations dækning af sagen har bl.a. Venstres retsordfører Karsten Nonbo således sagt til Ritzau: »Det lyder romantisk og rigtigt, at en forsvarsminister burde vide alt. Vi må erkende, at han ved ikke mere, end han er blevet fortalt. Hvem der har holdt det tilbage, tør jeg ikke gisne om.«

Men som Søren Søndergaard siger på baggrund af mailen fra Birgitte Juul: »Hun skriver jo direkte, at ministeren havde kendskab til sagen. Hvis det er rigtig, var Gades svar til mig ikke bare noget, hans embedsmænd stod bag.«

Søren Søndergaard hæfter sig også ved, at forsvaret ifølge Birgitte Juul ville stå tilbage med et forklaringsproblem, hvis rapporten med oplysninger om mishandling blev offentliggjort, formodentlig fordi Forsvarskommandoen ikke havde sørget for klart at påtale sagen over for de lokale irakiske myndigheder. »I det lys er det selvfølgelig meget belastende, at han (Gade, red.) sørgede for at hemmeligholde oplysningerne, da jeg spurgte efter statusrapporterne,« siger Søren Søndergaard.

En sag for kommissionen

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen er der »nok ikke tvivl om, at nogen i ministeriet syntes, at man ikke skulle oplyse alt for meget om sagen, og man må nok også sige, at meget tyder på, at sagen har været helt oppe at vende hos ministeren.«

Peter Viggo Jakobsen understreger samtidig, at mailen fra Birgitte Juul ikke med sikkerhed beviser, at Søren Gade har kendt til det fulde indhold af rapporten fra tilsynsbesøget i Al Makil-fængslet. For som han påpeger, fremgår det ikke entydigt, hvilket »aspekt«, der har været drøftet med ministeren.

»Men i hvert fald kunne det godt se ud til at være noget, som den kommende kommission bør spørge ind til,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Efter hans vurdering burde Folketinget have fået oplysningerne om, hvad den danske delegation oplevede i Al Makil-fængslet. Oplysninger, der blev overstreget med hensynet til fremmede magter som den officielle begrundelse.

»Det er udtryk for en politisk vurdering at overstrege de oplysninger, og den ser ud til at være taget ud fra, at ministeren ikke skal komme i fedtefadet. I virkeligheden havde det næppe haft nogle alvorlige konsekvenser for samarbejdet med irakerne, hvis regeringen herhjemme havde oplyst, at irakerne havde banket nogle fanger,« siger Peter Viggo og tilføjer: »Der var en afgørende strategisk fejl ikke at oplyse om sagen, for det var dybt skadeligt for forsvaret og hele den efterfølgende diskussion, at man ikke tog tyren ved hornene og erkendte: ‘Vi har et problem, og vi gør sådan og sådan for at løse det fremadrettet’. Det ville Søren Søndergaard måske have accepteret, men i stedet holdt regeringen sagen skjult, og Søren Søndergaard og andre begyndte at få begrundet mistanke om, at der blev løjet for dem.«

Gade: Ikke en ministersag

Ingen af de otte fanger, der klagede over mishandling til den danske delegation, hørte ifølge delegationens vurdering under dansk ansvar. De var enten blevet overleveret af britiske styrker eller tilbageholdt af irakerne selv. Alligevel var der grund til bekymring, da de danske styrker havde udleveret i hvert fald 113 fanger til irakerne og i de følgende år fortsatte med at deltage i at tage fanger, der blev udleveret til irakisk varetægt.

Søren Gade er i dag direktør for Landbrug & Fødevarer. Han har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen, men henviser i en mail i stedet til »Forsvarsministeriet og forsvarsministeren som er de eneste, der har adgang til mødereferater, optegnelser etc.«

»Generelt kan jeg dog sige, at overstregninger i oversendte rapporter til folketinget heller ikke i min tid var noget ministre foretog,« skriver Søren Gade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maya Nielsen

Hvem har nogensinde troet at der ikke var fejet et helt læs ind under hans gulvtæppe ?

Esben Maaløe

Det tror jeg at der er rigtigt mange der oprigtigt ikke troede - Der er masser af VKO folk derude der simpelthen oprigtigt tror at deres folk på tinge er ærlige og redelige, og at det hele er chikane fra den ny regering.

Bestyrelsen i Landbrug og Fødevarer udtalte ved ansættelsen af Søren Gade som landbrugsdirektør "Det er fortid!" - så helt god tro har de vist ikke været... men absolut kyniske.

Dorte Sørensen

Tak til Information for at bevare fokus på denne sag.

PS: Den står i stærk modstrid til det billede OVK prøvede at give den nye regering ved Folketingets afslutningsdebat, som utroværdige osv, når de selv har store lig i lasten. Men OVK har jo held med, at de danske vælger lider af korttidshukommelse.

Hanne Cetkin

Vennerne i toppen af det danske samfund har belønnet den forhenværende minister med en toppost i erhvervslivet, fordi Søren Gade personligt udførte noget af den forhenværende regerings mest beskidte arbejde.
Hvem sagde italienske tilstande?

Jesper Frimann Ljungberg

Er det kun mig eller har alle fremtrædende Højrefløjs politikere i Danmark sådan nogle Citater, der bare vil blive husket længere end dem selv ?

Poul Schlüter:
"Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet"

Anders Fogh Rasmussen:
"Der er ikke noget at komme efter"

Brian Mikkelsen:
"Selvom de er mange af dem, så er de jo ikke særligt kloge. Altså, de har ikke opfundet særligt mange skarpe knive, i skuffen. Og så er de heller ikke særligt stærke, de er jo skæve og vinde af fuld - de er fulde og så videre"

Søren Gade
"Far Her"

Med Hjorten er det så knap så meget et citat, men mere billede af ham storsvedende mens han lavede en præsentation.

// Jesper

Så er det vel i orden at kalde "Far der" for det som han er - en løgner!

Og dagens kyniske: jeg er alvorligt bange for at den ene regering ikke har noget at lade den anden høre: jeg tror kun gulvtæppernes højde er afhængig af tiden (som reel flertalsregering!) - VKO har samlet så meget skidt, at den nye regering tilsyneladende har opgivet at forfølge selv de mest åbenlyse sager om ulovligheder (læs: CHF's hærgen i Beskæftigelsesministeriet).
Det er en direkte føle af at give overdreven magt til folk, som har bevist at det er præcis, hvad de ønsker at have.
Integriteten går fløjten og rævekager tager over.
Hvornår indføres et rigtigt (direkte) demokrati i Danmark?

Peter Jensen

"Det er en direkte føle af at give overdreven magt til folk, som har bevist at det er præcis, hvad de ønsker at have."

Hele idéen om at give enkeltpersoner så megen magt, som vort såkaldte folkestyre - og langt de fleste repræsentative demokratier verden over - giver, indebærer en voldsom risiko for korrumpering. Af samme årsag må vi udvikle demokratiske strukturer, som både indeholder og udvikler langt mere direkte og deltagende demokratiformer end tilfældet er i dag.
http://www.information.dk/295403

Tommy Karstensen

Er der noget at komme efter, så skal det naturligvis frem. En bemærkning vedr. det at være løgnere: kig på jeres egne løftebrudspolitikere. De løj sig til magten, så de kom hurtigt i samme båd. Meget hurtigt endda! Så de er vist alle lige gode om det.

Jesper Frimann Ljungberg

@Per Møller.

Vi mangler Heinrich til at komme med en kniv skarp kommentar, der skærer ind til kernen i problemet.

Igen vi mangler nogen der kan kontrollere regeringerne og holde dem juridisk ansvarlig over for deres ulovligheder.
Det at det i dag er folketinget der skal gøre dette, er kun et bananrepublik værdig.

// Jesper

Lars R. Hansen

At den daværende forsvarsminister angivelig 'rykkede' forsvarskommandoen for en reaktion over for irakerne og deres eventuelle mishandling af deres fanger - synes ikke at belaste den daværende minister - ejheller belaster det på nogen måde den daværende minister, at samme ikke brudte loven ved at oversende den nævnte rapport til folketinget i ucensurerede form.

Morten Kjeldgaard

Husk på, at Søren Gade i sin tid var VK0-regimets populæreste minister. "Fra her" ville naturligvis tage ansvaret hvis noget var gået forkert til. Men bag det joviale, muntre og folkelige ydre skjuler sig et usympatisk, manipulerende og kolerisk magtmenneske, som kynisk skubber sine underordnede ud over afgrundens rand for at redde sit eget skind. Vi venter og ser hvem der skal ofres den her gang. På et tidspunkt må der gå hul på ballonen.

Udover at dette er endnu en lussing til Søren Gade, omend atter af uafklaret styrke, er det værd at bemærke sig "kontorchef i ministeriets folkeretskontor Birgitte Juul", der tydeligvis har været rette dame på rette plads. I stedet for diskret at skrive et af de berømte papkassenotater, holdt hun fast i sagen, og krævede at de ansvarlige opførte sig - ansvarligt. Birgitte Juul får hermed en ekstra fin digital blomsterkrans for det. Gid hendes gode eksempel kunne lokke nogle nulevende whistleblowers frem.

Peer Aagaard

Det er slemt nok, at borgerlige toppolitikere begår det ene lovbrud efter det andet.

Men hvorfor fanden skal vi igennem alle de benægtelser, hver gang de bliver afsløret? Alle de dommerundersøgelser og kommissioner koster formuer, og enhver ved jo, hvordan det ender: endnu en "pæn borgerlig" politiker viser sig at have misbrugt sin stilling til lovstridig embedsførelse og folkestyreforagtende adfærd.

Søren Gade er bare endnu en i rækken, som ikke tager sine fortjente klø som en mand, men som kujonagtigt forsøger at gemme sig så længe som muligt bag det embedsværk som blot parerede ordrer. Hvor er det dog usselt.

PS: I øvrigt mener jeg, at Claus Hjort forlængst burde være stillet for en rigsret, og Anders Fogh for krigsforbryderdomstolen i Haag.

Hvorfor er denne nyhed ikke med i mediebilledet????
Ingen forsider, hverken DR, Politiken eller Inf., har denne historie med idag. Sandheden hører natten til !!!!

Historien er skam med i mediebilledet. Den er blot diskret gemt af vejen på internettet, så alle aviserne kan hævde ikke at undertrykke sagen - men ingen ofrer det fortsat mere officielle blæk og avispapir på den slags, endsige følger op på sagen. Det er en del af tidens trend for den slags - alt bliver nævnt, men intet har konsekvenser.