Nyhed
Læsetid: 3 min.

Har politikerne mistet magten til markederne?

Folkemødet blev i går sparket i gang på Bornholm. En af de mange debatter handlede om finansmarkedernes magt og politikernes afmagt. Samtidig lykkedes det endda for en borger næsten at få et svar fra en af de ansvarlige politikere
For anden gang blev det fire dage lange folkemøde skudt i gang på Bornholm, da borgmester Winni Grosbøll i går bød velkommen på hovedscenen i Allinge.

For anden gang blev det fire dage lange folkemøde skudt i gang på Bornholm, da borgmester Winni Grosbøll i går bød velkommen på hovedscenen i Allinge.

Joachim Adrian

Indland
15. juni 2012

I går gik Folkemødet 2012 i gang. Om det så bliver mere folkeligt i år, kan man indtil videre kun spå om. Under alle omstændigheder var plænen foran hovedscenen godt fyldt, da borgmester Winni Grosbøll bød velkommen.

I Granittens Gård midt i Allinge var der inviteret til debat om spørgsmålet ’Har markedet taget magten og gjort politikerne overflødige?’.

Folketingsformand Mogens Lykketoft (S) lagde ud med at give sin mening til kende, inden Margrethe Vestager, Peter Christensen (V), Nikolaj Villumsen (EL) og Ole Birk Olesen (LA) skulle debattere spørgsmålet.

Den tidligere finansminister var ikke i tvivl om svaret:

»De store finansielle institutioner har fået en magt, der rækker langt ud over de enkelte lande. Det er efter min vurdering en af årsagerne til finanskrisen. Det er resultatet af, at man ikke har haft evnen og viljen til at regulere de store finanskræfter,« sagde Lykketoft.

Ordstyreren, Bent Winther fra Berlingske, der stod bag arrangementet, ville gerne vide, om den nylige finanspagt i EU så er tilstrækkelig til at håndtere markederne.

»Finanspagten er både nødvendig og uskadelig, den er bare ikke tilstrækkelig. Hvis ikke man giver en større understøttelse til Sydeuropas muligheder for at låne penge til ordentlige renter, kan de låne nok så meget, uden at det hjælper dem,« svarede Lykketoft og fulgte selv op med en løsning på det problem: »Derfor bliver man nødt til at kombinere det med en form for euroobligationer og på et tidspunkt til en fælles europæisk rente.«

Gør som Island!

I den efterfølgende debat påpegede Margrethe Vestager, at markedet »på ingen måde er ufejlbarligt« og derfor skal holdes i snor, mens den ene halvdel af den liberale duo, Peter Christensen, var mere positiv over for markederne: »Det er åbenlyst, at politikerne mister magt. Markedet fylder mere og mere, men det er, fordi markedet er ved at rydde op efter politikerne. Det sker, fordi politikerne ikke har opført sig ansvarligt, og det bliver der reageret på. Det sker både på europæisk og nationalt plan.«

I den anden lejr var Nikolaj Villumsen ikke i tvivl om midlet mod markederne.

»Den afhængighed til finansmarkederne, vi har lige nu, er selvvalgt. Vi kunne gøre noget politisk, som ville gøre op med markedernes mavefornemmelsers indflydelse,« sagde han og nævnte en almennyttig bank, »hvor pengene ikke spekuleres væk, hvor virksomheder og private kan låne til gode formål, og hvor man er uafhængig af, om andre banker bliver nedgraderet« som en mulighed.

Han gav samtidig sit bud på vejen ud af krisen for Sydeuropa.

»Island lod være med at lave bankpakker eller skære ned på den offentlige sektor, men satte i stedet skatten op for de rigeste og lavede sociale tiltag. Island har gjort det modsatte af, hvad man sætter Grækenland og Spanien til i dag, og de er på vej ud af krisen, og deres økonomier er i bedring.«

Hvad med pensionen?

Efterhånden som debatten fjernede sig fra finansmarkederne og nærmede sig nationale økonomiske dagsordener, kom flere og flere tilhørere til. En af dem ville gerne spørge Vestager om regeringens forslag om at skære i folkepensionens grundbeløb.

»Siden 1970 har der været et fast grundbeløb, men nu skærer I i det. Jeg er 62 år og arbejdsløs. Hvordan får jeg det hul, som det efterlader, udfyldt,« spurgte han.

»Hvis man har haft mulighed for at spare en stor pension op gennem sit liv, eller hvis man har en stor pension, synes vi, det er fair nok, man bidrager til skattereformen. Hvis man til gengæld er pensionist eller kommende pensionist og ikke har haft de muligheder, synes vi, det er fair nok, at man får lidt mere,« svarede økonomiministeren.

Et svar som ikke var nok for tilhøreren:»Tidligere, når man har pillet ved de sociale pensioner, har man taget hensyn til de personer, der fik eller var tæt på at få pension. Jeg ville gerne have haft et varsel på 10-15 år, så jeg kunne forberede mig på en forringelse, ligesom det er tilfældet med hævelsen af pensionsalderen,« indvendte han uden dog at få et mere uddybende svar.

»Man kan altid diskutere, hvilket varsel det skal være, og det gør vi også. Men vi synes, at de pensionister, der har mindst, skal have mere, og de, der har mest, skal have mindre i grundbeløbet. Det er det, der er kernen i det,« fastslog Vestager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det kunne man jo skrive en masse om, men jeg syntes man i stedet skal læse Henrik Herløv Lunds udmærket oplæg
ved at klikke her

Prøver lige igen
klik her

Tænk, jeg synes bestemt Vestager gav et svar - det samme svar som mange bare ikke vil høre - ligesom nu også selv Informations journalist.
Det er da ikke så svært: der tages lidt fra de rige pensionister og gives lidt til de fattige. De rige får temmelig mange penge som de delvist har betalt selv og man kan godt ynke lidt over det,, men det giver helt sikkert ingen væsentlig nød.
Dette, og at børnecheck ikke er til alle, burde have været indført for længe siden.

Bænkene er reserveret - dem de var tiltænkt er der sjældent - kommer man i sidste øjeblik og gerne vil have en plads helt forrest er de en oplagt mulighed ;o)

Finansmarkederne har for længst overtaget styringen - nogle mennesker tror stadig politikerne har magt ;o)

Leif Højgaard

Ja, hvad kom først - hønen eller ægget ?

Morten Kjeldgaard

Politikerne har ikke mistet men afleveret magten til markederne.

Filo Butcher

¨Det er helt korrekt, Morten K.

Verdenen og livet er blevet så kompleks, at styringen bør overlades til de professionelle - nemlig folket.

I den elektroniske tidsalder vi lever i - kunne langt flere spørgsmål nemt overdrages til borgerne ved stemmeafgivelse.

Man kunne da nemt klare en 5-6 vigtige afstemninger om ugen via NemId :)

Toke Andersen

Det er en interessant måde at vinkle spørgsmålet.

Som om det ikke allerede var sket!?
Som om det ikke skete for lang tid siden!?
Som om der skulle være nogen det endnu ikke er gået op for!?
-At vores politikere, i bedste fald, har indflydelse på 10-15 procent af den samlede kage. Og at resten er overladt til økonomiens diktatur og magtfulde særinteresser. Hvoraf markedet står for den alt dominerende majoritet.

Toke Andersen

@Torben

Jeg er principielt enig.
Men så husker jeg hvor mange af vores medborgere der er så snotdumme at de, for deres egen skyld, burde fratages alle andre valg end hvilket tøj de skal have på om morgenen eller hvad de skal bestille på grillen til frokost ;)

Men der er selvfølgelig altid mulighed for at de kunne vokse med opgaven. Det er set før.

Claus Madsen

Man ser det for sig. Den sure mand har en stor privat pension og bliver derfor beskåret. Et varsel der kunne hav givet ham tid til at flytte pengene havde naturligvis været både ret og rimeligt.

Handlen med Valuta overstiger i dag den samlede handel med alt andet i verden. Så vidt jeg ved er det er faktisk ikke tilladt at spekulere i valuta kun at væksle hvis det er nødvendigt i forhold til anden international handel.

Handlen med optioner derivater, obtioner konkurs sikringer og forsikringer mod tab er andre spekulative forretninger der skaber en grotesk stor omsætning i forhold til værdien i af de papirer der rent faktisk bliver handlet. Dette har været med til at stadfæste markedets magt over politikerne en magt som de naturligvis nødigt giver fra sig.

Det er derfor på høje tid at begynde at lytte til eksperter og økonomer der ikke er en del af dette marked. At beskatte og afgiftsbelægge denne handel samt på anden måde at skabe balance mellem de værdier der er tilstede i verden og den handel der foregår. Kun derigennem kan man i fremtiden forhindre nye finansielle bobler, læs luftkasteller, og dermed genindsætte politikkerne på deres retmæssige plads som dem der regerer de åbne demokratiske samfund.

Søren Blaabjerg

Der er i det gældende samfundssystem ikke noget specielt nyt og overraskende i, at det er markederne og konjunkturbevægelserne, der stort set enevældigt bestemmer, hvor skabet skal stå, - til glæde og tilfredshed for nogle - til større eller mindre ulykke for andre - alt imens systemets kustoder, dvs. de etablerede politikere fromt ser til fra sidelinien under trygge masker af indifferent "nødvendighed"..

Det bliver nok bare ikke stort bedre, før det går op for det store flertal, at der for alvor må andre boller på suppen. - og sådan går det for alle de Larsner, som man aldrig kan få til at vågne op!

Bjarne Thyregod

Hvis man har læst regeringens skattereformforslag, kan man se at ændringen i Folkepensionen vil famme ganske almindelige Folkepensionister.
Folkepensionenshrundbeløb beskæres med 13.000 kr. Istedet hæves pensionstillægget.
Men pensionstillæg er indkomstafhængigt + ægtefælleafhængigt og beløbet som betyder at tillægger t reduceres for helt at forsvinde er ikke specielt stort. Faktisk vil et pensionistægtepar med en lille abejdsmarkedspension på 100.000 hver blive ramt af reformen.

John Fredsted

"Island lod være med at lave bankpakker eller skære ned på den offentlige sektor, men satte i stedet skatten op for de rigeste og lavede sociale tiltag. Island har gjort det modsatte af, hvad man sætter Grækenland og Spanien til i dag, og de er på vej ud af krisen, og deres økonomier er i bedring."

Den lader vi lige stå lidt til de tonedøve S og SF.

Rasmus Varnich Blumensaat

‎"Det er åbenlyst, at politikerne mister magt. Markedet fylder mere og mere, men det er, fordi markedet er ved at rydde op efter politikerne. Det sker, fordi politikerne ikke har opført sig ansvarligt, og det bliver der reageret på. Det sker både på europæisk og nationalt plan."

- Peter Christensen (V)

Skal du have sukker på din markedsfundamentalisme? Lad os lige tage den én gang til for de bagerste række.

1) politikerne har ikke opført sig ansvarligt (manglende regulering),
ergo er det deres skyld at 2) finanskrisen skete, men nu
3) ordner markedet sig selv, hvis bare politikerne holder sig væk.

Jeg ville le, hvis det ikke var for det faktum at folk faktisk tror på det der.

John Houbo Pedersen

Demokratiet er for vigtigt til at man kan overlade til folket.!

“The liberty of a democracy is not safe if the people tolerated the growth of private power to a point where it becomes stronger than the democratic state itself. That in its essence is fascism: ownership of government by an individual, by a group, or any controlling private power.”

― Franklin D. Roosevelt