Læsetid: 3 min.

Regering og LO-top undervurderede faglig modstand

Fagbevægelsens bagland var fra begyndelsen afvisende over for at skulle opgive hellig- eller feriedage i forbindelse med trepartsforhandlingerne
9. juni 2012

Finansminister Bjarne Corydon (S) og LO-formand Harald Børsting har manglet basal forståelse for, hvad der har rørt sig blandt fagbevægelses menige medlemmer.

Sådan lyder konklusionen fra både eksperter og fagligt aktive, efter at trepartsforhandlingerne i går eftermiddags blev endeligt begravet.

»Timingen har været fuldstændig håbløs. Corydon og Børsting har siddet med en regnemaskine og besluttet at forbundsformændene skulle betale med øget arbejdstid ved indgangen til forhandlingerne,« siger Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, der mener at »virkelighedsforbindelsen simpelthen er røget sig en tur.«For virkeligheden blandt 3Fs, HKs, FOAs og Metals medlemmer er, at arbejdsløsheden er høj, og det sidste der derfor er brug for er, at de, der har et arbejde, skal opgive fridage eller frokostpauser.

Ikke brokkerøve

Modstanden mod regeringens og LO-toppens ideer om øget arbejdstid har været dominerende i alle dele af fagbevægelsen, understreger Peter Kay Mortensen, formand for LO-København:

»Jeg kan ikke huske at have oplevet så massiv en modstand før. Den er gået hele vejen fra de enkelte arbejdspladser, til lokalafdelingerne og faktisk også op til forbundsledelsen.« Han understreger, at Dansk Metal ofte betegnes som værende en del af den midtersøgende og socialdemokratiske del af fagbevægelsen.

Derfor var det også sigende for den massive modstand fra fagbevægelsens bagland, at det blev netop Dansk Metal, der endte med at give det endelige dødsstød til den socialdemokratisk ledede regerings planer om at øge arbejdstiden. Lars Olsen, journalist og forfatter, der de seneste par uger har besøgt tillidsfolk fra hele landet, er enig:

»Vi kan ikke tale om, at det her blot var de traditionelle venstreorienterede brokkerøve i baglandet, der har protesteret,« siger Lars Olsen.

»Det helt entydige signal fra lokalforeningerne og helt op i forbundsledelserne har været, at Harald Børsting havde lovet regeringen for meget.«

Metal

Den udlægning bekræfter Rene Nielsen, formand for Metal Hovedstaden. Han sad med til det hovedbestyrelsesmøde torsdag aften, der endte med en beslutning om, at Dansk Metal »ikke kan og vil indgå i en aftale, der indebærer afgivelse af hellig- eller feriedage,« som det blev formuleret af forbundsformand Thorkild E. Jensen i en efterfølgende pressemeddelelse.

»Vi havde en god dialog om, hvad der rørte sig blandt medlemmerne. Og her var der ingen tvivl. Grænsen for, hvad vi kunne være med til, var nået,« siger Rene Nielsen og understreger, at mødet hverken var dramatisk eller præget af store interne uenigheder.

Også Rene Nielsen mener, at fagbevægelsens og regeringens top fra begyndelsen har forsømt deres forarbejde:

»Man kan sammenligne det her forløb med det omkring betalingsringen. Man har ikke lige været ude og fornemme, hvad der rører sig i virkeligheden. Og så bliver man altså overrasket.«

Rene Nielsen ærgrer sig over, at meldingen fra Dansk Metal nu har fået regeringen til helt af aflyse trepartsforhandlingerne, og han kalder regeringen ’tøsefornærmede’ og ’amatøragtige’.

»Vi burde da ellers stadig have en fælles dagsorden om praktikpladssituationen, social dumping og arbejdsmiljø,« siger Rene Nielsen. Men trods forhandlingernes totale sammenbrud fortryder han ikke den beslutning, han sammen med den øvrige hovedbestyrelse i Metal har taget:

»Jeg mener faktisk, at det her tværtimod er udtryk for, at man lytter til sine medlemmer. Baglandet har givet massive tilbagemeldinger på, at det her kan vi ikke leve med. Katastrofen havde da været, hvis man havde sagt: Det vil vi skide på. Andre steder kan man måske trumfe noget igennem mod flertallets vilje, men sådan fungerer et moderne Dansk Metal ikke. Heldigvis.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Skal regeringen - Corydon - og fagbevægelsen ikke i stedet roses for at lytte til fagbevægelsens medlemmer og ikke bare til LO-toppen.
PS: Vi har de sidste 10 år haft nok topstyring med OVK

Peter Jensen

Dorte Sørensen:
Skal vi rose regeringen for at overholde nogle ganske simple spilleregler i det danske samfund? Bortset fra at man vel som minimum kan forvente noget sådant, så ville det jo være ganske, ganske(politisk) uholdbart for både fagtoppen og regeringen at sidde medlemmernes stemmer overhøring. Men klap du gerne Corydon på håret.

I øjeblikket ytrer ledende socialdemokrater at vi nu kan forvente drastiske nedskæringer på velfærden. Så hvis arbejderne ikke ad frivillighedens vej giver til de velstående, kan man forvente at de bliver taget som gidsler i en generel nedskæringsproces. Dét skal vi velsagtens også rose regeringen for.

Filo Butcher

At man vil øge arbejdsudbuddet mens vi kradser efter enkelte korn i recessionens golde sand er jo at forråde lønmodtagerne (fhv. arbejderklasse). Kun politikere der lever i en DJØF omløbsbane langt væk fra jordoverfladen kan finde på at sidde dette overhørig.

Så kan de lære det.

Filo Butcher

Dorte Sørensen, det er sgu ikke regeringen der har lyttet til medlemmerne, det er LO toppen der har. Incitamentet har vel været de sidste tal om medlemskab.

lars abildgaard

*Jeg har hørt jer sige, at I ikke vil miste hverken helligdage eller feriedage. Og så vil I have solidaritet med de svage... og ja, I vil heller ikke have en skattereform, hvor de arbejdsløse skal betale, sluttede Poul Erik Skov Christensen*

Steffen Gliese

Det går åbenbart henover hovedet på den samlede journalst- og kommentatorstand, at fagbevægelse og medlemmer er vedat finde hinanden igen og langsomt bygge det op, som skiftende regeringer har nedbrudt. "Danmark for Folket" er vist et socialdemokratisk fyndord, der trænger til at blive støvet af.

John Vedsegaard

Jeg tror både regeringen og LO toppen skal tænke over at det måske er tiden hvor almindelige lønmodtagere ikke længere bare siger ja til alt hvad de gør og være klar over at de muligvis hænger i en meget tynd tråd.
Ved sidste valg så vi tydeligt at folk var utilfredse med det eksisterende, men når der ikke er noget nyt ud over nogle andre ansigter, i nuværende regering og for den sags skyld også i LO, kunne man lige så godt have stemt på hvad som helst andet.