Nyhed
Læsetid: 3 min.

... og resultatet blev: 10 milliarder til Kina og 155 arbejdspladser til Danmark

Det kinesiske præsidentbesøg i weekenden var en givtig affære – især for Kina. Ud af de i alt 18 milliarder kroner i eksportaftaler får Kina over 10 milliarder kroner, mens Danmark får 155 job
Indland
19. juni 2012
Kina præsident Hu Jintao vinker farvel til Danmark efter tre dages besøg. Med sig hjem har han danske investeringer i Kina for 10 milliarder kroner.

Kina præsident Hu Jintao vinker farvel til Danmark efter tre dages besøg. Med sig hjem har han danske investeringer i Kina for 10 milliarder kroner.

Keld Navntoft

Det blev til milliarder til Kina, mens Danmark foreløbig må nøjes med millioner. Sådan ser bundlinjen ud efter den kinesiske præsident Hu Jintaos første officielle besøg i Danmark i weekenden.

Gennem de fire dage, besøget varede, underskrev danske og kinesiske selskaber aftaler for omkring 18 milliarder kroner. Men størstedelen af de 18 milliarder kroner er danske investeringer i Kina, mens der foreløbig kun er tale om nogle få hundrede millioner kroner, kineserne investerer i Danmark. Og det bekymrer Kina-rådgiver i Dansk Industri, Nis Høyrup Christensen.

»Kina er kun begyndt at kratte lidt i overfladen i forhold til at investere i Europa, men det er et af de steder i verden, hvor der er kapital til rådighed til investeringer. Derfor er det bekymrende, når der ikke er flere investeringer i Danmark fra Kina. Det er et problem, at det først er nu, at vi er blevet interessante for kineserne,« siger han.

Ifølge Dansk Industri viser beregninger, at danske virksomheder i dag investerer for 300 milliarder kroner mere i udlandet, end udenlandske virksomheder investerer i Danmark.

»Resultatet efter det kinesiske præsidentbesøg viser, at Danmark følger den udvikling, vi ser i hele verden. Det er i høj grad Kina, der tiltrækker investeringer i øjeblikket. I første fase ville virksomhederne outsource deres produktion til landet, og nu er virksomhederne så begyndt at interessere sig for det kinesiske marked. Kina virker som en magnet,« siger Nis Høyrup Christensen.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) er »ovenud tilfreds« med resultatet af besøget af Hu Jintao.

»Det er først for nyligt, at den kinesiske regering har besluttet, at kinesiske virksomheder skal investere i resten af verden. Jeg kunne selvfølgelig godt ønske mig, at vi endnu hurtigere og endnu mere havde været en del af det allerede nu. Men når man ser på resultatet af besøget, så er det nogle strategisk vigtige kinesiske virksomheder, der nu vælger at investere i Danmark,« siger hun.

Særlig dansk udfordring

Hvis Danmark ikke vil overhales indenom, når det gælder investeringer i og fra Kina, er det nu, der skal rykkes. Danmark har allerede et efterslæb i forhold til vores europæiske naboer. For eksempel eksporterer tyskerne seks procent af deres samlede eksport til Kina. For Danmark er det kun 2,7 procent.

»Vi har et specifikt dansk problem, fordi vi ikke er gode nok til at tiltrække investeringer. Derfor er det vigtigt, at vi får vist Danmark frem som et investeringsland, hvor kinesiske virksomheder forhåbentlig vil slå sig ned i fremtiden,« siger Nis Høyrup Christensen. Lige som Pia Olsen Dyhr håber han og Dansk Industri, at kineserne i kraft af præsidentbesøget har fået øjnene op for erhvervsmulighederne i Danmark.

»Vi håber, at præsidentbesøget vil være et udstillingsvindue over for de kinesiske virksomheder, men det er svært at måle den slags. Vi har hele tiden sagt, at det vigtige ikke var, hvad der foregik under præsidentbesøget. Det vigtige er, hvad der kommer til at ske i de kommende måneder og år,« siger Nis Høyrup Christensen.

Ja tak til kinesiske firmaer

Regeringen vurderer, at de danske eksportaftaler med BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Inden og Kina) over de kommende fem år vil vokse fra 60 milliarder kroner om året til 90 milliarder kroner. Derudover er det handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhrs håb, at antallet af kinesiske virksomheder i Danmark over de næste fem år vil blive fordoblet fra 60 til 120 virksomheder.

»Dette er kun begyndelsen på noget, der kan blive rigtigt interessant. Det er starten på noget meget større,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun mener også, at de 18 milliarder kroner i eksportaftaler mellem Kina og Danmark i betragtning af landets størrelse er imponerende.

»Da præsident Hu Jintao var i Frankrig, blev der indgået aftaler mellem Frankrig og Kina for 34 milliarder kroner. Derfor er 18 milliarder kroner et stort beløb sammenlignet med Frankrig. Aftalerne ser ikke kun nu og her gode ud. De tyder også på, at der er mere i sigte,« siger Pia Olsen Dyhr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Hvis kinesiske multinationale firmaer er lige så uvillige til at betale skat, som så mange andre multinationale firmaer, var det måske bedst om de holdt sig i Kina?

Niels-Holger Nielsen

Er der noget at sige til, at vi har krise og arbejdsløshed, når store danske firmaer investerer langt mere i kina, end de gør i DK? Og end kineserne investerer i DK? Har det overhovedet nogen betydning for almindelige danskere hvor de multinationale kommer fra, og hvor de slår sig ned?

Hanton Flilk

Nej, resultatet blev et endegyldigt farvel til mange af vores (påståede) værdier, såsom ytringsfrihed og grønne interesser som et par af de mest åbenlyse.
Vi sælger gerne vores overlevelse for en, i større sammenhæng, lille pose småpenge. Usselt.

Claus Madsen

Altså Der kan da være mange grunde til at kritisere resultatet af dette møde Hanton.
Det som kinerserne primært har investeret i er fakrisk miljø teknologi så det med det grønne må du længere ud på landet med, om jeg så må sige.

Hanton Flilk

Claus,
overordnet set, kan den grønne del af Kina`s utallige investeringer ligge på et meget lille sted.
Den dansk udviklede miljøteknologi som de, blandt meget andet, har købt i denne omgang, opvejer ikke det vi samtidigt sælger ud af.

Søren Kristensen

Dengang jeg var barn blev kineserne omtalt som "den gule fare" og ofte med et glimt i øjet. Når man så spurgte ind til hvor i faren bestod, var svaret et og samme: - er du klar over hvor mange de er? Jeg syntes det hele lød en anelse overspændt og ret utopisk, eftersom de eneste og få kinesere jeg havde mødt i virkeligheden var ydmyge ejere af en grillbar. Nu har de så de lige været her!

Michael Kongstad Nielsen

Det er i Kina, markedet er. Kineserne er stadig mest interesseret i at opbygge deres egen økonomi, fremfor at investere i udlandet. Og da man derude har brug for vestlige investeringer på grund af det høje vidensindhold,, giver det næsten sig selv, at det er den vej, investeringerne går. Og flere og flere middelklassekinesere får råd til at drikkeTuborg og spise Danish Crown-gris, de sidste er endda vokset op i Danmark.

Investeringerne trækker ikke arbejdspladser ud af Danmark, så vidt jeg forstår. Der bliver tale om nye arbejdespladser, mest for kinesere, men også i nogen grad for danskere, der rejser ud, både i opbygningsfasen og når anlæggene er implementeret. Endelig giver det vel nogle få arbejdspladser hjemme i Danmark.

Det bliver nok trenden de kommende år. Ikke bare til Kina, men også til Latinamrika og Afrika. I Danmark må vi fordele arbejdet, fordele velstanden, indse, at vækst hører fortiden til.

Robert Kroll

Norge mistede eksport indtægter, da deres Nobelpriskomite "fornærmede" Kina.

Jo mere eksport vi får til Kina og jo større investeringer danske virksomheder laver i Kina, jo mere bliver danske politikere nødt til at passe på med at gøre ting, der kan mishage Kina.

En lavmælt dansk kritik af Kinas menneskerettighedssituation forklare typisk med, at man når længere med dialog, når det gælder Kina - det er rent hykleri.

Samme argument ville man aldrig drømme om i forhold til f eks Bahrain - selv om det ville være lige rigtigt/forkert.

Det er morsomt at se SF's udenrigsminister og SF's handels- og investeringsminister være så super kommercielle og super virksomhedsorienterede i deres håndtering af handelen med Kina - ærke konservative / ultraliberale ministre kunne ikke have gjort det "bedre".

Midt i alle de kineseriet og HUrlumhej glemmer vi vor egen hr. Øe, som netop er genvalgt for en ny 3 årig periode.
Hr. Øe har også en personlighed mellem autisme og auteur.

Claus Madsen

Robert Kroll@

Ja det ligner mere og mere vores forhold til USA.

Robert Kroll

Kære Caus Madsen.

Jeg mener ikke, at USA kunne finde på at boykotte danske varer uanset hvad f eks en dansk minister måtte finde på at sige.

I øvrigt, så synes jeg at USA er et interessant land , hvor man på en eller anden måde har haft held til at forene en række indvandrere fra alverdens lande med dybt forskellige kulturer, religioner o s v .og få dem til at føle sig som "amerikanere".

Danmark er meget mindre tolerant over for fremmede kulturer, så vi kunne måske lære noget.

Jesper Frimann Ljungberg

@Michael Kongstad Nielsen

Enig. Det der er vores problem i Danmark lige nu er, at de fleste arbejdspladser vi får til landet er
1) Administration
2) Ingeniører m.m.
3) Specialiserede faglærte.

Igen så nytter det ikke meget, at vi har Danske firmaer som er tocifrede milliarder værd, hvis de kun har 30-100 ansatte i Danmark og tusindvis i udlandet.
Det er ikke en holdbar situation efter min mening.

Derfor mener jeg at en af de vigtigste initiativer vi skal have gang i er

1) Uddannelse for livet. Således at man kan blive ved med at opkvalificerer sig.
2) Mild protektionisme, f.eks. sikre os at data om danskerne ikke forsvinder ud af landet, men holdes i Danmark.
3) Gøre det billigere at leve i Danmark således at vores relative løn i forhold til udlandet, falder, således at vi kan holde arbejdspladser i Landet.
4) Afbureaukratiser.

Så måske....

// Jesper

Claus Wøbbe

Dyhr: "Det er først for nyligt, at den kinesiske regering har besluttet, at kinesiske virksomheder skal investere i resten af verden"

Det er noget sludder. Kina har i årevis "investeret" i bl.a. Afrika i form af opkøb af store landområder.

Jesper Wendt

Den kvinde må være sluppet ind via kvoter.

Cecilia Andersen

Sig mig engang, det er da et mærkeligt regnestykke I har fået stykket sammen? Enten sammenligner man det hele i mia. (hvor 18 - 10 = 8) eller så sammenligner man i jobs. Enhver kan jo få en aftale til at se "fattig" ud, hvis man gør det op i forskellige målestokke.

Med mindre de 155 jobs selvfølgelig har en værdig af 8 mia. meeeen, sådan hænger det nok ikke sammen. Det er en ommer Information.

Bente Simonsen

En gang indser vi måske i den vestlige verden, at det er vore outsource'ninger, som har skabt en drage, som måske en dag sluger os.

Måske er det tid til at ta' produktionen tilbage og skabe arbejdspladser, hvor vi bor. Og i mindre stil, skabe holdbare ting vi behøver, ikke alt det der unødvendige, som vi bare køber for siden at smide bort.

Gå ind i en Tiger-butik (sammenarbejde mellem to maffiar?) f.eks., hvor meget af det, de sælger der, behøver du?

Arash Shariar

Robert Kroll

Det med at amerikanerne ikke kunne finde på at "lukke de økonomiske kanaler" til os bare pga vores ytringer er ikke helt korrekt.

Der er mange eksempler på at de på samme måde som kineserne ikke handler med stater der er kritiske over for dem.

@Jesper Frimann:
"Igen så nytter det ikke meget, at vi har Danske firmaer som er tocifrede milliarder værd, hvis de kun har 30-100 ansatte i Danmark og tusindvis i udlandet."

Jo - hvis vi har nok af dem.

Desuden er det globalt bedre at varer bliver produceret hvor råvarerne er og forbrugeren er - og hvor forbrugeren i højere grad også er "den ansatte".

Kineserne gør det lidt anderledes - da de selv medbringer medarbejderne (som ikke just er højtlønnede - tværtimod). et skaber nogle "ghettoer" af kinesere, som ingen interesse har i at blande sig med den lokale befolkning (måske det kommer på sigt)

Danmark er et "lille" land, og skal bruge vores innovation (ikke kun) på niche markeder og niche produktion. Hurtig omstilling og finde nye små niche markeder.

Til gængæld skal vi blive bedre til at holde på vores ideer og selv høste frugterne deraf - i længere tid, frem for at sælge dem, så snart de nærmer sig markedsmodning.

Der skal vi turde noget mere.

Men eller er jeg enig med dig. Derfor foreslår jeg også en 30% nedgang i alt der minder om "lånudbetaling" over night - faktisk i hele EU.

Torben K L Jensen

Kinesere ikke bare gule.Det er et land der består af
et utal af forskellige samfund med forskellige kulturer.Det der holder det hele sammen er deres
unikke skriftsprog,der består af tegn der kan bruges
af alle selv om dialekterne er lige så forskellige som
alle stammesprog i Afrika.Det var det der holdt sammen på riget i midten i tusindvis af år.Det er det
der holder sammen på Kina i dag.

danmark skal vel være lidt mere af et tredjeverdensland før det er værd at investere i for kina?

Benjamin Bach

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) er »ovenud tilfreds« med resultatet af besøget af Hu Jintao.

Hey, det er jo hende, der også er ovenud tilfreds med ACTA! Og som elsker bankpakker og ikke gider nogen finansskat (selvom hun godt gad i 2011).

John Robert Parkins

The Yellow Peril ?

Sten Petersen

Der er en meget åbenlys grund til at kineserne og andre lande ikke investere i Danmark
Vi har været meget gode , måske for gode til at sælge vores virksomheder til udlandet inden de blev rigtigt interesante .
Senest er det Sukker fabrikkerne og deres ingridiens forskning er solgt som en af de sidste store .
Det gør at hvis man vil investere i danmark og en hel del af de videnstunge arbejdspladser som vi har herhjemme så skal man snakke med de udenlandske virksomheder som ejer dem .
Man diesel, Siemens osv. Altså ingen direkte dansk gevindst . Måske en sidegevindst der kan være sværd at få øje på .
Derudover er der andre problemer og man kan ikke tilskrive dem alle til et enkelt dansk parti , for ingen partier i forketinget har mulighed for at vedtage noget alene , det kræver flere partier bliver enige .
Men vores restrektive politik overfor folk fra udlandet har ikke kun været diskuteret i danske medier .
Det er ikke noget som gavner dansk erhvervsliv .
Vores grænseløse og for andre grænseoverskridende ydringsfrihed og viljen til at skilte med den har mere end en gang koste både kroner og øre og det her er ikke en invitation til at genoptage tidligere diskutioner om hvem der har gjort hvad og hvornår .
Men nogen skulle måske have spurgt sig selv om resten af Danmark har råd til at de ønsker at ha en holdning og en mening .
Holdninger og viden er et gode , det skal vi holde fast i .
Hurtige meninger og hurtige fortjenester har desværre været en stor del af overskrifterne i medierne .
Jeg tror vi skal spørge os selv om vi har råd til det i længden .

Hvem i alverden er gode nok til, at Danmark kan have kommercielle forbindelser med dem?

Ulf Timmermann

Fjong