Læsetid: 2 min.

Strid om skattereform kan koste SF dyrt

Nu er det den hårde kerne, der er ved at sive fra SF, vurderer kommentatorer, efter at partiets interne uenighed om skat er brudt ud i lys lue
Indland
25. juni 2012

SF’s ledelse skal nu »demonstrere ledelsesstyring på allerhøjeste niveau«. Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator og tidligere konservativ minister Hans Engell.

SF er røget ud i et stormvejr, efter at regeringen med skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) som prominent spiller har indgået en skatteaftale med Venstre og Konservative.

Det har vakt vrede i SF’s bagland, som hellere havde set en rød skattereform med Enhedslisten. Derfor var landsledelsen, folketingsmedlemmerne og partiets ministre i aftes indkaldt til krisemøde på et hotel i hovedstaden med et eneste punkt på dagsordenen: ’Skattereformen og den politiske situation’.SF-landsledelsen godkendte på mødet regeringens skatteaftale med Venstre og Konservative, sagde partiformand Villy Søvndal i aftes. Kun én var imod.

»Det, der er højrisikoen, er, at der sker en nedsmeltning, hvor halve og hele partiafdelinger melder sig ud af partiet,« siger Hans Engell.

Kommentator og journalist Hans Mortensen fra Weekendavisen er enig i, at situationen er alvorlig.

»Der er en meget, meget stor gruppe i SF, der har nået smertegrænsen for, hvad de kan tillade i regeringssamarbejdet. Vælgernes smertegrænse er for længst nået, men nu er det partiets kernebagland, der når grænsen,« siger han.

Regeringen droppede højst overraskende at indgå en aftale om skattereformen med Enhedslisten og valgte i stedet de borgerlige som forligspartnere.Det ærgrer mange førende SF’ere. Mest opsigtvækkende har partiets socialordfører, Özlem Cekic, meddelt, at hun ikke vil stemme for reformen.

Medlem af SF’s landsledelse Poul Overlund-Sørensen går direkte efter struben på skatteminister Thor Möger Pedersen. Han mener, at reformen viser, at Möger ikke er sin opgave voksen og bør skiftes ud.

»Jeg mener ikke, at den aftale, Thor har lavet, er tilfredsstillende. Og normalt i en fagforening er det sådan, at hvis man kommer hjem med en overenskomst, og den er bindende, så er man bundet af overenskomsten, men man er ikke bundet til at bevare den, der har lavet forhandlingen,« siger han til TV 2 News.

De interne angreb fik i går finansminister Bjarne Corydon (S) til at komme sin ministerkollega til undsætning. Han bakker Thor Möger »fuldstændig op« i diskussionen, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rasmus Kongshøj

SF bliver nødt til at få luget alle systempolitikerne og nyliberalisterne ud af partitoppen, hvis de nogen sinde skal gøre sig håb om at få deres vælgere og medlemmer tilbage. Man melder sig fandeme ikke ind i SF fordi man vil have sat topskat og overførselsindkomster ned. Mögungen må være en af de første der ryger. Hvis regeringssamarbejdet så også ryger under processen, så gør det ikke noget.

Den nuværende regering er en ren parodi, hvor såkaldte arbejderpartier fører kulsort liberalistisk politik. Det svineri må stoppes.

Anne Marie Pedersen

Det er en mærkelig dynamik, at folketingsgruppen fuldstændig kan løbe fra resten af partiet. Og nu flygter medlemmerne fra SF. Er det virkelig helt umuligt for dem at gøre oprør og råbe deres folketingsgruppe op?

De blev jo kuppet så bukserne sprang på deres sidste kongres med det besynderlige valg til næstformand og landsledelse.

Grethe Preisler

Der er ikke noget som helst mærkværdigt i, at SF's ledelse er på spanden nu. Når man lægger sig ned og siger som en dørmåtte, hver gang "chefen" løfter et øjenbryn, ender man med at blive behandlet som en dørmåtte.

Grænsen mellem opportunisme og pragmatisme er undertiden hårfin, men den er der. Og hvis man ikke kan se forskel på den og en snubletråd af bare benovelse over at få mulighed for at "sidde med ved forhandlingsbordet", eller ikke kan lugte en rævekage, før den er taget ud af ovnen og står på bordet og stinker, så har man ikke noget at gøre ved dét bord.

Sorry Özlem & Co. I mente det godt, men gjorde det skidt, og politikere bliver I aldrig!